Κι όμως, τα τοπία προκαλούν εθνικισμό!

Οι θεότρελοι έχουν γραπώσει τα κλειδιά της εξουσίας και λογοκρίνουν ακόμα και πίνακες με βουκολικά τοπία

Του Παναγιώτη Λιάκου

Η είδηση που δημοσιεύτηκε σε μια σειρά από μέσα, μεταξύ αυτών και στη βρετανική «Telegraph»,* θα φάνταζε υπερβολική ακόμα και στον Όργουελ, την περίοδο που έγραφε το «1984». Στο δημοσίευμα διαβάζουμε τα ακόλουθα: «Το Ίδρυμα Φιτζουίλιαμ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αναθεωρεί τις ενημερωτικές πινακίδες των εκθεμάτων, με τους επισκέπτες να ενημερώνονται ότι οι εικόνες τοπίων μπορούν να προκαλέσουν σκοτεινά συναισθήματα. […]

Το μουσείο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, έχει αναλάβει μια γενική αναθεώρηση των εκθεμάτων του, σε μια κίνηση που ο διευθυντής του επιμένει ότι δεν είναι woke (σ.τ.σ.: αυτό που αποκαλείται “αφυπνισμένη” ιδεολογία, ο εξτρεμιστικός δικαιωματισμός).

[…] Η νέα σήμανση αναφέρει ότι οι εικόνες των “εναλλασσόμενων αγγλικών λόφων” μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα “υπερηφάνειας για μια πατρίδα”.

Ωστόσο, σε μια γκαλερί που εκθέτει ένα βουκολικό έργο του Constable (βλ. εικόνα), οι επισκέπτες ενημερώνονται ότι “υπάρχει μια πιο σκοτεινή πλευρά” στο “εθνικιστικό συναίσθημα” που προκαλούν οι εικόνες της βρετανικής υπαίθρου.

Δηλώνει ότι αυτό το εθνικό συναίσθημα έρχεται με “το υπονοούμενο ότι μόνο όσοι έχουν ιστορικό δεσμό με τη γη έχουν δικαίωμα να ανήκουν”».

Με λίγα λόγια, μπορεί ο Εγγλέζος να δει το τοπίο του John Constable (1776-1837) και να πει «α, ρε αθάνατη πατρίδα με τις ομορφιές σου!», να νιώσει εθνικισμό να πλημμυρίζει το «είναι» του και να προσβληθεί ο λάθρα εισελθών «επενδυτής» που μόλις διεκπεραιώθηκε στο Λονδίνο για να απολαύσει τα δικαιώματα που του παρέχουν τα κορόιδα.

Είναι προφανές ότι οι τύποι που σκέφτονται έτσι και λογοκρίνουν ακόμα και τα συναισθήματα τα οποία προκαλούν τα τοπία χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής αρωγής. Είναι αυτοκτονικό για μια κοινωνία να τους δίνει εξουσία και δικαίωμα απόφασης ακόμα και για όσα θα… αντικρίζουν, θα σκέφτονται και θα αισθάνονται οι πολίτες.

Η σωστή αντίδραση για κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο είναι να μην ανοίγει καν διάλογο με όντα που ανησυχούν μη τυχόν κάποιος πίνακας με καταπράσινους λόφους, αγρότες που δουλεύουν τη γη τους κι έναν γαϊδαράκο σε μετατρέπει σε… εθνικιστή και σε κάνει να νιώσεις υπερηφάνεια για την πατρίδα σου (βαρύτατο έγκλημα!). Όταν ξεκινάς κουβέντες με τέτοιους είναι σαν να αποδέχεσαι το πλαίσιο της συζήτησης. Μπαίνεις στο κουτί που έχουν οι ίδιοι σχηματίσει. Κι αυτό το κουτί είναι το φέρετρο των ελευθεριών μας.

*Διαβάστε το άρθρο της «Telegraph» εδώ: https://www.telegraph.co.uk/news/2024/03/14/fitzwilliam-museum-cambridge-university-not-woke-displays

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...