Επιχείρηση «Αμάλθεια»: Η βοήθεια προς τη Γάζα

Του δρος Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

Κανείς δεν αμφισβητεί την ανθρωπιστική προσπάθεια για τη σημαντική αυτή επιχείρηση με την ονομασία «Αμάλθεια». Μυθολογική αναφορά, εξάλλου, αλλά με δόσεις αλήθειας και μαθήματα φιλοσοφίας.

Ο διάδρομος αυτός είναι σίγουρα μια πολιτική πρωτοβουλία. Είναι η ανθρωπιστική προσπάθεια. Είναι το κομμάτι το οποίο δεσμεύτηκε η Κύπρος να στηρίξει σε συντονισμό και γνώση του Ισραήλ. Ως επιχείρηση, θέλει καλό συντονισμό και ουσιαστικό. Και σε πρόσφατη ανακοίνωση φαίνεται πως εκεί οδεύει. Στον συντονισμό και στην ανακοίνωση για συμμετοχή.

Γιατί ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί κανένα πλάνο. Αλλά, όπως αναφέρουν, μια πρώτη προσπάθεια. Οδεύοντας σε δεύτερη. Με προοπτική το σύντομο μέλλον. Πρόθεση για χρηματοδότηση, σχεδιασμό και πολιτική συμβολή μεταξύ 40 κρατών που επιθυμούν μεν να ακούσουν, αλλά όχι απαραιτήτως και να συνεισφέρουν χρηματικώς, αλλά πιθανώς με τεχνογνωσία και υλικά μεταξύ άλλων ή καθόλου, αν δεν είναι βιώσιμο.

Είναι μια πολιτική επικοινωνιακή επιτυχία, αλλά θέλει τώρα το στρατηγικό βάθος. Αναμένουν όλοι το κυρίως πιάτο να «σερβιριστεί». Αναφέρουν πως υπάρχει πολιτική στρατηγική επικοινωνία και στόχος. Υπάρχει επιδίωξη για κάτι πιο μακροχρόνιο.

Δεν είναι μόνο η ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο. Είναι μια πλήρης προσπάθεια για αναβάθμιση. Είναι η αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου και της Λάρνακας. Είναι μια προσπάθεια για ουσιαστική επένδυση στις υποδομές της πόλης, που τείνει να έχει νέο ρόλο.

Οι παρούσες υποδομές δεν είναι επαρκείς για τον στόχο. Υπήρχε και εμπορική συμφωνία για εκμετάλλευση του λιμανιού. Τώρα χρειάζεται μεγάλη, γρήγορη και ουσιαστική επένδυση. Τα logistics πρέπει να δημιουργηθούν και σταδιακά να αναβαθμίζονται και να μεγαλώνουν. Με προοπτική το εμπορικό μέλλον.

Είναι μια σημαντική ευκαιρία για μια πλήρη προσπάθεια συντονισμού. Στη Λάρνακα, για αυτόν τον λόγο, τρεις βασικές έδρες έχουν σημαντικό ρόλο: το Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης «Ζήνων», το Κέντρο Εκπαίδευσης εναντίον μη στρατιωτικών κρίσεων CYCLOPS σε τομείς μη στρατιωτικής ασφαλείας, όπως τελωνειακοί έλεγχοι και έλεγχοι εξαγωγών, λιμενικής και θαλάσσιας ασφάλειας, που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, καθώς και η επιχειρησιακή λειτουργία του λιμανιού και του αεροδρομίου, όταν αυτό χρειαστεί.

Όλα σε μια ακτίνα 7 χλμ. μεταξύ τους, πάνω κάτω. Είναι θέμα παρουσίασης προς τους ξένους παράγοντες. Η προσπάθεια δεν είναι σίγουρα πρωτότυπη. Λιμάνι Σαΐντ στην Αίγυπτο, ως παράδειγμα. Ωστόσο, αναδεικνύει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας που έπρεπε να παίξει τόσα χρόνια.

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου αναφέρει πως αυτό θα είναι μακροχρόνιο. Έτσι θα πρέπει να γνωρίζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροχρόνιες προκλήσεις. Γιατί, όταν δημιουργήθηκαν οι τριμερείς συνεργασίες, η πιθανή συμβολή περισσότερων κρατών έδειχνε την ανάγκη για κάτι που πιθανώς χρειαζόταν αντιμετώπιση κρίσης.

*Αναπληρωτής καθηγητής ∆ιεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας, πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικών και ∆ιεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφος, πρόεδρος Strategy International

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η σιωπή «δικαιώνει» τους γενοκτόνους

Στις 24 Απριλίου 1915, και ενώ είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν η Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου...

Και Reagan. Και Trump.

Σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση με συντηρητικό ακροατήριο στον Καναδά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson, αναφερόμενος στην επίδραση...

Η κάθοδος των Αρμενίων στον Άδη

Στις 24 Απριλίου του 1915, μια μέρα σαν τη χθεσινή, άρχισε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Με μια συντονισμένη επιχείρηση,...

Το σύμβολο της αποτυχίας του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου

Στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της επιχείρησης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Ααρόν Χαλίβα έκανε διακοπές στο Ελάτ,...