Χαντακώνοντας (για ακόμη μια φορά) τα εθνικά συμφέροντα

Η κυβέρνηση έπρεπε να απαιτήσει την κατάργηση των παράνομων νατοϊκών διαταγών σε βάρος της Ελλάδας, προτού ανάψει κι αυτή το πράσινο φως της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Της Κύρας Αδάμ

Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει και να αισθάνεται ασφαλέστερη έναντι του «ρωσικού εχθρού για την Ευρώπη» από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, η χωρίς εθνικούς όρους και προϋποθέσεις ελληνική θετική ψήφος στην ένταξη των δύο αυτών κρατών στο ΝΑΤΟ στέρησε από την Ελλάδα την ευκαιρία να απαλλαγεί από παράνομα βαρίδια, που η Συμμαχία έχει επιβάλει σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και εθνικών συμφερόντων από τη δεκαετία του 1980 και εντεύθεν, υποστηρίζοντας πλήρως τις βλέψεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Και τούτο διότι η Σουηδία και η Φινλανδία, προκειμένου να καταστούν πλήρη μέλη, αποδέχθηκαν και υπέγραψαν το Καταστατικό του ΝΑΤΟ και όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της Συμμαχίας, τις οποίες υποχρεούνται να τηρούν και να εφαρμόζουν.

Όμως από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα το ΝΑΤΟ έχει πάρει μια σειρά αποφάσεις, με τις οποίες η Συμμαχία:

– Αναγνωρίζει μόνον 6 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου.

– Δεν αποδέχεται την κατάθεση σχεδίων πτήσης στρατιωτικών αεροσκαφών μέσα στο FIR Αθηνών.

– Με σειρά διαταγών γ. γραμματέων (Λουνς, Σολάνα και του SACEUR – Ανώτατου Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων) το ΝΑΤΟ θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, με τη σχετική διαταγή του γ. γραμματέα Χαβιέ Σολάνα το 1995 το ΝΑΤΟ θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα 20 ελληνικά νησιά που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων, ήτοι Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ρόδος, Αστυπάλαια, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.

Ακόμα χειρότερα, με απόρρητη διαταγή του SACEUR, τον Αύγουστο του 2006 (SHAPE Aegean Islands Policy), το ΝΑΤΟ απαγορεύει σε νατοϊκά στρατιωτικά αεροσκάφη να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τις ακτές των νήσων.

Όλες αυτές οι διαταγές του ΝΑΤΟ είναι παράνομες διότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ερμηνεύει διεθνείς συνθήκες. Παρά ταύτα, όλες αυτές οι παράνομες διαταγές του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ισχύ και εφαρμόζονται, εξυπηρετώντας μόνον την πολιτική της Τουρκίας σε βάρος τα ελληνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων. Και τούτο διότι η Τουρκία έχει βασίσει όλη την πολιτική και τη ρητορική της για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στις νατοϊκές διαταγές που απαγορεύουν υπερπτήσεις και ασκήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τα «αποστρατιωτικοποιημένα» νησιά.

Η Σουηδία και η Φινλανδία, ως νέα μέλη του ΝΑΤΟ, είναι και αυτές υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τις διαταγές του ΝΑΤΟ που στρέφονται σε βάρος της Ελλάδας.

Και τούτο διότι ουδέποτε καμία ελληνική κυβέρνηση όλες αυτές τις δεκαετίες θέλησε να ασχοληθεί με το επιζήμιο αυτό εθνικό θέμα και να απαιτήσει την κατάργηση των παράνομων διαταγών του ΝΑΤΟ. Και οι ευκαιρίες ήταν πολλές, όπως π.χ. η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και προσφάτως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία.

Το ίδιο αδιάφορη και αδύναμη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στο ΝΑΤΟ αποδείχτηκε και η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, η οποία ακολούθησε κατά γράμμα την αρνητική και άκρως επιζήμια για την ελληνική κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα πολιτική υποχώρησης και αδιαφορίας όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων.

Έτσι, ενώ της δόθηκε και με το παραπάνω η ευκαιρία να απαιτήσει την κατάργηση των παράνομων νατοϊκών διαταγών σε βάρος της Ελλάδας, προτού ανάψει και αυτή το πράσινο φως της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ουδέν απολύτως έπραξε. Δι’ αυτού του τρόπου η Ελλάδα για πολλοστή φορά δηλώνει διεθνώς ότι και την αποστρατιωτικοποίηση δέχεται, και πετάει στα άχρηστα τα σχέδια πτήσης και τον εθνικό εναέριο χώρο και την ελληνική κυριαρχία μεταξύ 6-10 ν.μ.

Η σύγκριση με την πολιτική Ερντογάν στον χειρισμό της ένταξης κυρίως της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι δυστυχώς αναπόφευκτη…

  1. Αχ βρε Κύρα. Επί μισθώ, γκαουλάϊτερ τους τόπου τους έιναι τα ελληνώνυμα παράσιτα, τι περιμένεις?

  2. Ο ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟΣ ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΉΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

  3. Η Ελλάδα δεν αναβοσβήνει πράσινα φώτα στους “συμμάχους”. Έχει το πράσινο μονίμως αναμμένο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σαμαράς κατά «ραγιάδων» των Αθηνών

Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός κατά των «επαγγελματιών κατευναστών» χθες βράδυ στο «Σπίτι της Κύπρου» σε εκδήλωση για το...

Αυτούς γιατί δεν τους απέκλεισαν;

Με την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου ως γνωστόν εγκρίθηκε η συμμετοχή 31 κομμάτων στις ευρωεκλογές, ενώ...

Και γονεύς βουλευτού να είσαι δεν έχεις τύχη σε αυτό...

Η οργή ξεχειλίζει. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο μπορεί ένας ασθενής να καταλήξει, είναι...

Δεν σκοτώσαμε παιδιά όλοι μαζί!

Παλαιότερα ο Πάγκαλος (που ίσως στον Άδη να έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτήν που είχε ο Αρδιαίος*, ο...