Κάνει τα πάντα για να πάει στις Βρυξέλλες

Δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για απόδραση στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός – Θεωρεί ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα φτάσει στο τέλος 

Του Μανώλη Κοττάκη

Οι πληροφορίες επιμένουν – και ο πρωθυπουργός κάνει τα πάντα για να τις επιβεβαιώνει, ακόμη και ταξιδεύοντας στην Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα: ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του, παρά το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτους δικαίου.

Εξομολογείται σε συνομιλητές του ότι η νυν πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υποψηφιότητα της οποίας θα επικυρωθεί στο εν εξελίξει συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος.

Γι’ αυτό και εκείνος με άνεση υπέγραψε μαζί με άλλους συναδέλφους του την πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ανανέωση της θητείας της. Όλοι άλλωστε θυμούνται ότι το 2019 προαλειφόταν για πρόεδρος της επιτροπής ο κύριος Βέμπερ, τον οποίο και πάλι υποστήριζε ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά η Μέρκελ είχε αντίθετη άποψη και ανέθεσε στον πρόεδρο Μακρόν να ανακοινώσει την υποστήριξή του προς το πρόσωπο της πρώην υπουργού Αμύνης της.

Βασική εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι υπάρχουν προϋποθέσεις, και γι’ αυτό κάνει από τώρα ανοίγματα στη «λογική Δεξιά» της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, την οποία επικρίνει η Ρωσία, για να διεκδικήσει εκείνος το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, με βασικό ανταγωνιστή του τον πρωθυπουργό της Κροατίας Πλένκοβιτς.

Θεωρεί δε βασικά κριτήρια για την προαγωγή του -κατά άλλους, την απόδρασή του στις Βρυξέλλες- το να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά -αν όχι το μεγαλύτερο- από τα κεντροδεξιά κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές, το γεγονός ότι επέβαλε σε ορθόδοξη χώρα τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και, βεβαίως, ότι επί πέντε ολόκληρα χρόνια είναι πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.

Με τελευταία δείγματα γραφής του τη χθεσινή επεισοδιακή επίσκεψη στην ελληνική Οδησσό και τη δεύτερη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της προεδρίας του, βλέποντας την ήττα καθαρά στον ορίζοντα.

Τέλος, θεωρεί βασικό κριτήριο για την προαγωγή του και την προσέγγισή του με την Τουρκία, η οποία θα επιδιωχθεί να λάβει σάρκα και οστά στο αμέσως προσεχές μέλλον. Ήδη δεν αντέδρασε στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, αν και δεν επιβλήθηκαν στη γείτονα ουσιαστικοί όροι να μην πετούν αυτά πάνω από ελληνικά νησιά και να μην παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας, ενώ στο Κογκρέσο είχε πει τα αντίθετα – είχε συγκρίνει την Τουρκία με τη Ρωσία.

Οι 180 ψήφοι

Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι στη Διακήρυξη των Αθηνών περιελήφθησαν «οι υποκείμενες» (και όχι «οι αντικείμενες», όπως θα ήταν το σωστό) πολιτικές θέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σε σημείο που κορυφαίοι διπλωμάτες να απορούν με το παράγωγο της λέξης «υποκειμενικός». Υποκειμενικές οι ελληνικές θέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, κατά τον ΥΠΕΞ;

Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη, με την παρέμβασή της στο συνέδριο της «Καθημερινής», ζήτησε συναίνεση από τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα για τα Ελληνοτουρκικά, προφανώς για να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 ψήφων όταν έρθει η ώρα του συνυποσχετικού. Για να λάβει την απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται για πρόταση συνθηκολόγησης.

Αν και κάτι μας λέει ότι παράγοντες μέσα και έξω απ’ την Ελλάδα ήδη εργάζονται πολύ εντατικά γι’ αυτό (η επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας» είναι ένα δείγμα), όπως εργάζονται και για την επανεκκίνηση του Κυπριακού, την οποία, όπως διεφάνη στη χθεσινή συνέντευξή του στο ΡΙΚ, θα επιδιώξει με κάθε τίμημα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο οποίος σε δραματικούς τόνους τόνισε ότι οι διαθέσιμες επιλογές περιορίζονται κατά πολύ και έκανε αναφορά στην έννοια της κυριαρχικής ισότητας, που είχε δεχτεί παλαιότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η ψήφος στον Τσίπρα

Στο ίδιο φόντο, δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης η κυρία Μπακογιάννη ψήφισε (!) μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Κάτι για το οποίο τουλάχιστον είχε ενημερωθεί -αν δεν είχε συμφωνήσει- ο πρωθυπουργός. Η μεγάλη παράταξη της συμμαχίας συγχωνεύεται και ενοποιείται σταδιακά στην πράξη. Οι παλαιοί μισητοί αντίπαλοι γίνονται συνοδοιπόροι, πάνω στο ίδιο καράβι.

Υπό το φως αυτών των στοιχείων και με δεδομένη την πρόθεση του πρωθυπουργού να μετακινηθεί σε ευρωπαϊκό αξίωμα -εάν, επαναλαμβάνουμε, οι συσχετισμοί και οι προϋποθέσεις το επιτρέψουν-, τότε γίνεται αυτομάτως αντιληπτό τι είδους ευρωεκλογές θα ζήσουμε. Δεν θα είναι χαλαρές – θα είναι σκληρές.

Θα είναι εκλογές που θα έχουν ως στόχο να κατακτήσει η Νέα Δημοκρατία το υψηλότερο δυνατό ποσοστό σε συνθήκες λαϊκής αγανάκτησης (και γι’ αυτό η «αλλοίωση» της επιστολική ψήφου είναι κρίσιμη), θα είναι εκλογές όπου θα επιδιωχθεί να καταστεί δεύτερος, αλλά όχι επικίνδυνος με βραχεία κεφαλή, ο Στέφανος Κασελάκης, θα επιδιωχθεί η διάλυση του ΠΑΣΟΚ με εσωκομματική κρίση και θα επιχειρηθεί να κατατμηθεί το αυξανόμενο ποσοστό της ασύντακτης νέας Δεξιάς, γιατί είναι η μόνη πραγματική απειλή για τον κύριο Μητσοτάκη.

Οι επερχόμενες εξελίξεις για τους «Σπαρτιάτες», που μπορεί να χάσουν τις έδρες τους με απόφαση του Εκλογοδικείου και να συρθούν στα δικαστήρια μετά τις καταγγελίες Στίγκα για την Greek Mafia, δείχνουν τις προθέσεις και για τους υπoλοίπους στα δεξιά. Στις τάξεις των οποίων θα επιδιωχθεί να ξεσπάσει εσωκομματική κρίση παραμονές των εκλογών.

Συνέβη με τον Βελόπουλο στις προηγούμενες εκλογές, να είναι προετοιμασμένα και τα άλλα κόμματα, όπως η ΝΙΚΗ, γιατί μπορεί να έχουν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους «sleepers» του συστήματος.

Ο… ξενοδόχος

Βεβαίως, για όλα αυτά υπάρχει και ο ξενοδόχος: ο ελληνικός λαός. Ο οποίος έχει αποκτήσει ένα σπάνιο αισθητήριο. Υπάρχει και κάτι άλλο: τα χρόνια πέρασαν, όπως φάνηκε από τα Τέμπη και από τις αποκαλύψεις για την επιστολική ψήφο, κανένα πολιτικό έγκλημα πλέον δεν είναι τέλειο. Πάντοτε αφήνει ίχνη, τα οποία ανακαλύπτει ο ελληνικός λαός! Μια μάνα από τη Θεσσαλονίκη και 100 ομογενείς από το εξωτερικό ξεσκέπασαν την κυβέρνηση.

Αλλά η κατάσταση αυτή τη στιγμή γενικώς έτσι έχει. Ο κύριος Μητσοτάκης σκέφτεται να πουλήσει τώρα που η αξία της μετοχής του είναι ακόμη στα υψηλά της και να αναχωρήσει – «αποδράσει» ακριβέστερα. Θεωρεί μάλιστα ότι μπορεί να ξεπεράσει με σχετική ευκολία το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν έρθει η ώρα της ακρόασής του, εκτός κι αν προτιμηθεί για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Κορυφής.

Το αν θα του βγει δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Εκείνος, όμως, κάνει όλα όσα πρέπει για να βρεθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Για τον εαυτό του κυρίως και δευτερευόντως για τη χώρα.

Αφού ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες στην Οδησσό το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Φιλικής Εταιρείας και στάθηκε μπροστά στο άγαλμα του δημάρχου της Αθήνας Μαρασλή και στα ομοιώματα των Ξάνθου, Σκουφά, Τσακάλωφ, ίσως να κατανόησε λίγο περισσότερο μέσα από την Ιστορία μας τι σημαίνει ο αγώνας που δίνεις για την πατρίδα σου να έχει ως αντικείμενο ανταλλάγματα για αυτήν και όχι για τον εαυτό σου.

  1. “ο ελληνικός λαός. Ο οποίος έχει αποκτήσει ένα σπάνιο αισθητήριο”

    Πού είναι; Εγώ δεν το βλέπω, πάντως. Και χρειάστηκαν 200 χρόνια, αιματοχυσίες, δικτατορίες, χρεοκοπίες κλπ., για να το αποκτήσει;

    “Πάντοτε αφήνει ίχνη, τα οποία ανακαλύπτει ο ελληνικός λαός! ”

    Και μετά κάνει τι; Ψηφίζει ξανά τούς ίδιους! Πού είναι το …. αισθητήριο, Μανώλη;

  2. Εάν υπάρχει σχέδιο πρώτα να αφήσει πίσω του συντρίμμια μέσα στη χώρα και αμέσως μετά να περάσει στην Ε.Ε. για νέες επιτυχίες, ας το τελειώνετε όσο γίνεται γρηγορότερα προς καλό και ηρεμία των πάντων.
    Το πόσο καλό παιδί -υπάκουο και επιμελής παραμένει δεν αποτελεί είδηση, δεν είναι κρυφό, της πάσης γνωστό.
    Ένα πρόσωπο που έχει κουράσει δεν γίνεται να αλλάξει εικόνα όσο και αν τρέχει ο χρόνος.
    Μέσα σε αυτή την χώρα ζούμε, κυκλοφορούμε έξω, έχουμε εικόνα, βλέπουμε με τα μάτια μας.
    Η Ελλάδα δεν αποτελείται μόνο από το Κολωνάκι και τα Βόρεια Προάστια.
    Ας δώσετε μεγαλύτερη βάση πως θα βελτιώσουμε την χώρα, το βιοτικό επίπεδο, την καθημερινότητα.
    Κατά πρώτον διαθέτεις προσωπικότητα, δυναμισμό και αισθήματα πατριωτισμού ώστε να διεκδικείς ανταλλάγματα προς όφελος της πατρίδας σου.
    Κατά δεύτερον, όταν ελέγχεσαι, κατευθύνεσαι σε τοποθετούν υπό όρους στις θέσεις που καταλαμβάνεις, σου υποδεικνύουν τις κινήσεις και τις πράξεις σου, απλή λογική αδύνατον να υπερέχεις ακόμη και τον για τον εαυτό σου.
    Τα πεπραγμένα περασμένα, ας αποτελέσουν μάθημα γνώσης και σοφίας για κάθε επόμενο μελλούμενο για τον τόπο μας.

  3. Η επιθυμία του προς Ε.Ε. εάν έχει επιτυχία κρίνεται από παράγοντες υπαρκτούς, φανερούς, άλλοτε ισχυρούς και άλλοτε επίμονους ώστε να αντέξουν στα δύσκολα.
    Η επιμονή του να την κάνει για την Ευρώπη κρύβει κάποιους λόγους ανησυχίας άλλως ύποπτους.
    Μην ξεχνάμε τον τιτάνιο αγώνα εκλογής για την δεύτερη θητεία του.
    Και στα εσωτερικά μας έφερε αποτέλεσμα η επιτυχία του με 41% !!!!!!!!!!!!!!
    Τους συσχετισμούς, τις προϋποθέσεις τα επιβάλλουν άλλοι, αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά να κυριαρχούν με αποτελεσματικότητα πολλά χρόνια στη χώρα μας.
    Η διαφορά που σε αυτή την συγκυρία χρονικά απέχουν πολύ από την άλλοτε ισχυρή τους παρουσία, τα θέλω τους, τους δικούς τους κανόνες.
    Κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι και την τελευταία στιγμή.
    Παραμένουν ουκ ολίγες αμφιβολίες κατά πόσο όλο το σύστημα αισθάνεται σταθερά στα πόδια του.
    Οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί, το πόσο το δολάριο και το ευρώ θα αντέξουν στον ανταγωνισμό ως αποταμιευτικά νομίσματα παραμένει εφιάλτης και πολύ πιθανόν σε βάθος χρόνου μελλοντικά.
    Το σκοτάδι στην χώρα μας από άποψη ενημέρωσης επισκιάζει την ταχύτητα που τρέχουν οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.
    Η μόνη ικανοποίηση για την ώρα τι πρεσβεύει το κογκρέσο ως υπερδύναμη, ως υπεροχή, ως σύμμαχος!!!
    Ο Ελληνικός λαός φέρει στις πλάτες τους την προδοσία, την δολιοφθορά, την εκμετάλλευση, την εξαπάτηση, το ξεπούλημα, ως φορτίο το ανέχτηκε, το σήκωσε, το πλήρωσε και το πληρώνει μέχρι και σήμερα.
    Απαιτείται θέση από ισχυρούς παράγοντες που την κατευθύνουν ώστε να συνεχίσει αυτή η πεπατημένη.
    Από την στιγμή που η κατηφόρα ως πράξη και ως εφαρμογή ισχύει κάθε δυνατή προσπάθεια διατήρησης και όπως όσο κρατήσει αυτό.

  4. Μάλλον ο δημοσιογράφος μας παρουσιαζει τους ευγενείς πόθουςενός ανθρώπου Ο οποίος βρήσκει καταφύγιο σε αυτές Στην φαντασία μας όλοι γινόμαστε κάτι άλλο χωρίς να έχουμε τους περιορισμούς που η ίδια μας η φύση μας εχει θέσει Μπορούμε να είμαστε πουλιά αστροναύτες κλπ Συμβούλιο της Ευρώπης ( για αρχηγός όλων των αρχηγών δλδ εκτός και αν κάνω λάθος) Συνόδος Κορυφής της Ευρωζώνης; Κομμισιόν …Νάτο Τίθεται μια Ερώτηση Δύναται η αρνητική απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου σε κάποιον ή σε κάτι να προσπεραθεί ή να είναι εμπόδιο προκειμένου ο συγκεκριμένος ή το συγκεκριμένο, να εκλεγεί σε τέτοιους θώκους; Απάντηση Οχι διότι η εκάστοτε απόφασή του επιρρεάζει άμεσα και έμμεσα το οτιδήποτε άλλο Τέλος αν ο ελληνικός λαός ήταν ξενοδόχος -στον οποίο ελπίζει ο κύριος Κοττάκης και μάταια-θα φαλήριζε Είτε απο κακοδιαχείριση είτε απο κλεψιές σε ταμεία είται σε δωμάτια κλπ Είτε επειδή κανένας τουρίστας δεν θα πατούσε στο αχούρι που θα είχε για καταλύματα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αυτούς γιατί δεν τους απέκλεισαν;

Με την απόφαση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου ως γνωστόν εγκρίθηκε η συμμετοχή 31 κομμάτων στις ευρωεκλογές, ενώ...

Και γονεύς βουλευτού να είσαι δεν έχεις τύχη σε αυτό...

Η οργή ξεχειλίζει. Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο μπορεί ένας ασθενής να καταλήξει, είναι...

Δεν σκοτώσαμε παιδιά όλοι μαζί!

Παλαιότερα ο Πάγκαλος (που ίσως στον Άδη να έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτήν που είχε ο Αρδιαίος*, ο...

Δεν έφταιγεν ο ίδιος

Ο Θάνος Πλεύρης θα μείνει στην Ιστορία για την εξωφρενική πολιτική που άσκησε ως υπουργός Υγείας, επί κορονοϊού, και...