Στενάχωρες διαπιστώσεις

Της Δρ. Ελένης Παπαδοπούλου*

Το έγκλημα στα Τέμπη δεν ανέδειξε μόνο τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Δεν ανέδειξε μόνο την ανευθυνότητα των υπευθύνων, των ωχαδερφισμό, τον κυνισμό της εξουσίας απέναντι στους πολίτες. Ανέδειξε και το γεγονός ότι για κάποιες χιλιάδες συμπολίτες μας ο άδικος θάνατος τόσων ανθρώπων, το πένθος τόσων οικογενειών δεν σήμαινε απολύτως τίποτα.

Μιλώ για τους ψηφοφόρους του κ. Καραμανλή, ο οποίος επανεξελέγη πανηγυρικώς και μάλιστα πρώτος σε ψήφους. Το 2019 είχε λάβει 25.377 ψήφους και το 2023, λίγο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, έλαβε σχεδόν το ίδιο νούμερο, 24.651. Φαίνεται μόνο χίλιοι άνθρωποι έμαθαν για το τι συνέβη και ότι αρμόδιος υπουργός για τη λειτουργία του σιδηροδρόμου ήταν ο κ. Καραμανλής. Οι υπόλοιποι δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν γνώριζαν τίποτα. Δεν ακούν ειδήσεις, ζουν προφανώς σε λαγούμια, αποκομμένοι από τον κόσμο ή έχουν κάποιο είδος εγκεφαλικής ανεπάρκειας, δεν κατανοούν το περιβάλλον γύρω τους, δεν αντιλαμβάνονται καταστάσεις, ζουν στην κοσμάρα τους. Ή αντιλαμβάνονται, αλλά θεώρησαν ότι το έργο του εν λόγω είναι τόσο συγκλονιστικό, τόσο επωφελές για τη χώρα, που κάλλιστα μπορεί να υπερκεράσει τον άδικο θάνατο 57 ανθρώπων. Διότι τελικά τι αξία έχει η ζωή των ανθρώπων αυτών που κάηκαν ζωντανοί ή που εξαϋλώθηκαν, μπροστά στην τεράστια προσφορά του ανδρός; Ο οποίος όχι μόνο δεν σκέφτηκε καν να εξαφανιστεί από την πολιτική ζωή της χώρας ως ελάχιστη ένδειξη τσίπας, αλλά ξαναέθεσε υποψηφιότητα, για να μας αποδείξει ότι η λέξη «αξιοπρέπεια» είναι άγνωστη λέξη για μερικούς. Ενώ η λέξη «γαϊδουριά» είναι η αγαπημένη τους.

Βέβαια, ένα θεματάκι με τη σημασία των λέξεων είχε και ο κ. Μητσοτάκης. Αντί να τον πετάξει έξω από τις λίστες των βουλευτών, τον κατέβασε υποψήφιο σαν να μη συνέβη τίποτα. Στα ψηφοδέλτια και ο κ. Καραμανλής που επί της υπουργίας του σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, γιατί αδιαφόρησε παντελώς εάν υπάρχουν συστήματα ασφαλείας στα τρένα. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος μία εβδομάδα πριν διερρήγνυε τα ιμάτιά του στη Βουλή ότι οι σιδηρόδρομοι είναι ασφαλείς.

«Όταν το ψάρι βρομάει από το κεφάλι, τι να κάνει ο λαός;», σου λέει ο άλλος. Οταν το κεφάλι, όμως, το επιλέγει ο λαός, έχει τις ευθύνες του. Για 25.000 ψηφοφόρους το έγκλημα στα Τέμπη δεν υπάρχει. Αυτό είναι, δυστυχώς, ένα κομμάτι της χώρας.

*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III Sorbonne Nouvelle

  1. Για 25.000;

    2.115.322 ‘άνθρωποι’ ψήφισαν αυτό το κόμμα μαφία και επέλεξαν να γίνουν συνεργοί σε μαζική δολοφονία.

    2.115.322 επικρότησαν μια εγκληματική κυβέρνηση και συστηματικές προσπάθειες συγκάλυψης εγκλήματος.

    2.115.322 ηθικοί αυτουργοί.

    2.115.322 Έλληνες. Ο απόπατος του ελληνικού λαού.

    Έχετε πολύ λάθος αντίληψη του τι θα πει ευθύνη.

  2. Η επικέντρωση της προσοχής στον Καραμανλή, μόνο τον Κυριάκο συμφέρει.

    Ο ΠΘ ήξερε πολύ καλά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, υπό την εποπτεία του έγιναν οι άνομες τοποθετήσεις των βισμάτων, δική του ευθύνη ήταν τα περιέργα φορτία, η άμεση καταστροφή των στοιχείων, και στη συνέχεια η πλήρης κάλυψη στον εγκληματία υπουργό και η συστηματική συγκάληψη που έχει ενορχηστρωθεί.

    Η περίπτωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το Μάτι, όπως δεκάδες δημοσιογραφίσκοι και ανίδεοι πολίτες συστηματικά προπαγάνδισαν. Εκεί είχες μια φυσική καταστροφή εξαιρετικής σφοδρότητας με έναν κρατικό μηχανισμό που απέτυχε οικτρά να αντιδράσει και ψευδόμενα πολιτικά πρόσωπα για το εύρος της τραγωδίας. Ως εκεί όμως.

    Εδώ έχεις ένα ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ έγκλημα όπου έχει κύριο υπεύθυνο τον Capo de tutti i capi, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οποιαδήποτε προσπάθεια να ασχολούμαστε μόνο με τον εκτελεστή, έχει ως αποτέλεσμα να ξεχαστούν οι ευθύνες του ΠΘ και οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και ΗΘΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΝΔ εν γένει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ρεχάγκελ, η δημοκρατία και… το πόσιμο νερό

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, στην επέτειο των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ...

Και πολύ καλά μας κάνουν…

Όταν ένας από εμάς, τα συνήθη φορολογούμενα κορόιδα, κριθεί προφυλακιστέο για κακούργημα και φυσικά δεν έχει να πληρώσει εγγύηση...

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....