Οι Έλληνες δεν είναι ιθαγενείς κύριε Κασσελάκη

Του Μανώλη Κοττάκη 

«Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ερωτηματολόγια που στείλατε στα μέλη σας;» ρώτησε ο Γιώργος Κουβαράς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη στην προχθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Εκείνος χαμογέλασε και εφήρμοσε αμέσως έναν νόμο της Μαφίας, ο οποίος προστάζει το εξής: «Εάν πρέπει να πεις ψέματα, κάν’ το λακωνικά!».

Ο νεόκοπος πολιτικός αρχηγός χρησιμοποίησε μια λέξη μόνο για τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου που αποτέλεσαν την αιτία της τελευταίας εσωκομματικής κρίσης: «Πρώιμα». Τίποτε άλλο. Διευκρίνιση ουδεμία.

Τι να πει; Ότι το 80% των 7.000 μόλις μελών που μπήκαν στον κόπο να του απαντήσουν ήταν εντελώς αρνητικά στην πρότασή του για αλλαγή του ονόματος; «Πρώιμα», λοιπόν! Όσα δεν φτάνει η αλεπού…

Και ύστερα, όταν εκλήθη να ερμηνεύσει την απόφαση του «συνεδρίου», το οποίο ήταν στην πραγματικότητα μια κλάκα παλαμακιστών, ο αρχηγός απεφάνθη: «Το στάδιο αποφάσισε: “Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”». Προσοχή στη λανθάνουσα γλώσσα: «το στάδιο», όχι «το συνέδριο». Γιατί συνέδριο δεν έγινε.

Όπως έλεγαν χθες στη ραδιοφωνική εκπομπή τους οι αγαπητοί συνάδελφοι Χριστίνα Κοραή και Δημήτρης Τάκης, από τις 800 οργανώσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μόνο στις 30 έγιναν εκλογές για ανάδειξη συνέδρων. Οι υπόλοιπες γύρισαν την πλάτη τους στον πρόεδρο.

Ο οποίος θύμωσε τόσο, ώστε, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, θα ανοίξει σε κάθε πόλη δίπλα σε κάθε κομματική οργάνωση και… μια νέα, που θα φέρει τον τίτλο «Γραφείο Προέδρου». Κόμμα μέσα στο κόμμα, δηλαδή.

Δεν θα αφιέρωνα τις τελευταίες ημέρες τόσα άρθρα, και μάλιστα διαδοχικά, για την περίπτωση του κυρίου Κασσελάκη όσα δεν έχω γράψει τους προηγούμενους πέντε μήνες, αλλά είμαι πλέον πεπεισμένος πως πρέπει να ειπωθεί γρήγορα η αλήθεια. Τα εσωτερικά της Αριστεράς δεν μας αφορούν.

Το ποιος είναι όμως ο τρίτος πολιτειακός παράγων της χώρας, στον οποίο δίνεται διερευνητική εντολή σε περίπτωση έκτακτων πολιτικών εξελίξεων, είναι ανάγκη να αποκαλυφθεί.

Δεν τρέφω κάποια ιδιαίτερη ψευδαίσθηση για την πιθανότητα διάδοσης των απόψεών μου αυτών. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη υποστήριξη από δύο ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (ο ένας τού μοντάρει και του… λογοκρίνει, για την προστασία του, τις μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις, ειδικώς όταν λέει κάποια «πατάτα»), ενώ αγαπιέται από τη Δημόσια Τηλεόραση, την οποία, όπως είπε, «στηρίζει χωρίς ενδοιασμούς». Τέλος, λατρεύεται από το διαδίκτυο.

Έχω πλήρη συναίσθηση ότι οι Έλληνες δεν αγαπούν την αλήθεια. Και την αποστρέφονται όταν τους τη λένε πρόωρα. Θυμώνουν. Πρέπει να σπάσουν τα μούτρα τους για να ρίξουν τον εγωισμό τους και να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος.

Για εμάς, όμως, είναι κανόνας βασικός. Η ποιότητα του πολιτικού προσωπικού μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποιον που κολυμπά μέσα σε μια αλήθεια την οποία φιλοτέχνησε για τις ανάγκες του εγχειρήματός του. Που πιστεύει πολύ στα ψέματά του. Που τα έχει κάνει κτήμα του για να μπορεί να πείσει και τους άλλους.

Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα υποδείγματα. Οι Έλληνες δεν είναι ιθαγενείς για να τους πουλά κάποιος χάντρες και καθρεφτάκια. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή πολιτικά ακίνδυνος, με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα του στις μετρήσεις.

Ως «πρότυπο», όμως, που δείχνει έτοιμο ακόμη και να πατήσει επί πτωμάτων για να αγγίξει μια κορυφή και να αποκτήσει το πληγωμένο του «εγώ» αποδοχή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Επηρεάζει νέους ανθρώπους. Ειδικώς όταν μηρυκάζει διαρκώς μια φράση που υποκρύπτει ανασφάλεια: «Υπό την ηγεσία μου».

Η αλήθεια κάποια στιγμή θα φανεί. Και θα δικαιώσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά για κάτι τέτοιες περιπτώσεις: «Αρχηγός δεν γίνεται αυτός που λέει ότι θα γίνει αρχηγός. Αρχηγός γίνεται αυτός που λένε οι άλλοι ότι θα γίνει αρχηγός!».

 1. Αυτό που εγώ γνωρίζω ειναι οτι ο Ελλην θελγεται από το Αριστοφανικό παράδοξο. Στην Λέχη της Κηφισιας (YELLOW) εσπευσε μεγαλο μέρος του ελληνικού GDP να τείνει ευήκοον το ους “για περίπτωση” που ο εν λόγω κύριος ειναι The “Chosen”. Κατα τα λοιπά εχετε δικαιον, αλλα που θα το βρείτε. Καποιος θα ειναι ο διαδοχος του Κυριάκου.

 2. Λυπάμαι κύριε Κοττάκη αλλά κάνετε ένα μεγάλο λάθος.

  Οι Έλληνες είναι εντελώς ιθαγενείς. Είναι από τα χειρότερα εκλογικά σώματα που συναντά κανείς διεθνώς.

  Κυβερνώνται από έναν αμερικανοτραφή γόνο κοτζαμπάσηδων που έχει βουτήξει τα χέρια του σε αίμα αθώων, σε κατα συρροήν ψέμματα, σε συστηματική διαφθορά, σε βρώμικες διεθνείς δοσοληψίες, και έχει εγκαταστήσει καθεστώς με μια αντιδημοκρατική συγκέντρωση εξουσιών.

  Για ποιον λαό μιλάτε; Δεν είστε άνθρωπος που τρέφει ψευδαισθήσεις.

  Ο λαός αυτός είχε πολλές ευκαιρίες από την κρίση και μετά να τιμωρήσει την πολιτική κόπρο που τον κυβέρνησε τόσες δεκαετίες. Επέλεξε όμως να διασώσει την ΝΔ, να την εκσφενδονίσει εκλογικά,να διασώσει τους ακροκεντρώους της Σημιτικής μάστιγας, και να συνταχτεί με το αντιΣύριζα-Ανέλ κλίμα που καλλιεργήθηκε από την εντόπια ολιγαρχία και τα ξένα κέντρα.

  Κι όσα κι αν (σωστά) ειπώθηκαν για την διακυβέρνηση Συριζα, καθίσταται πλέον σαφές ότι ΈΝΑ πρόβλημα είχε το σύστημα όλα αυτά τα χρόνια: τον Αλέξη Τσίπρα.

  Η εκλογή Κασσελάκη είναι αυτό ακριβώς που οραματίστηκε ο Κυριάκος, ο Αντώνης, ο Βανιζέλος, κι οι ολιγάρχες που συντόνισαν την ‘αριστερή παρένθεση’.

  Είναι η πραγμάτωση των στοχεύσεών τους.

  Δυστυχώς, στις κρίσιμες ώρες η εντόπια δημοσιογραφία δεν αντιλήφθηκε την ιστορικότητα των στιγμών, και είτε από πολιτική αφέλεια, είτε συχνά από ιδιοτέλεια, συνέδραμε στην διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε λαός, οι γραικύλοι ιθαγενείς αυτής της ρημαγμένης χερσονήσου και των νησιών της, θα καταγραφεί ιστορικά σαν έναν συνονθύλευμα αδαών, διαφθαρμένων, ανιστόρητων αυτόχειρων.

  Ο Κασσελάκης είναι απλά ο φελλός σε μια κατάμαυρη θάλασσα που μας έχει ρουφήξει ΠΟΛΥ καιρό τώρα.

 3. Δηλαδή κύριε Ρένο, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η μόνη ελπίδα της χώρας; Σε αυτή την χώρα περιλαμβάνεται η Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ή έστω… Έλληνες, ή όχι; ‘Η μήπως εάν θέλουμε το Καστελόριζο ελληνικό είμαστε…μονοφαγαδες;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η ανακύκλωση του παρελθόντος στην ιστορία με τα Σκόπια

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα της πιεστικής απαίτησης των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει επειγόντως το...

… Έτοιμοι να αρπάξουν την καρέκλα του Ανδρουλάκη

Σχεδόν δύο εβδομάδες απομένουν πια έως τις ευρωεκλογές, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη οι περισσότεροι αυτές τις ημέρες ασχολούνται με...

Οι «καρποί» της φιλίας με την Τουρκία

Ο Ερντογάν υπέγραψε στις 8 Δεκεμβρίου τη Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά έκτοτε...

Βρίσκουν και τα κάνουν

Πάρα πολύ «σοβαρές» είναι αυτές οι ευρωεκλογές: για την Ευρώπη, για την πολιτική σταθερότητα, για τις προσωπικές αγωνίες και...