Μαρία Καρυστιανού: «Αλαζόνας, ψεύτης και επικίνδυνος ο πρώην υπουργός Μεταφορών»

Καταπέλτης η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023 για την κυβέρνηση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Ανεπαρκής, ψεύτης, αλαζόνας και επικίνδυνος είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Μαρίας Καρυστιανού στη «δημοκρατία».

  • Συνέντευξη στη «δημοκρατία», στον Σπύρο Γεράρδη

Η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023 μιλά με τα σκληρότερα λόγια για την κυβέρνηση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, καθώς έναν χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών εκτιμά πως όποιες ενέργειες γίνονται για την αποκάλυψη της αλήθειας οφείλονται μόνο στην πίεση που ασκούν οι συγγενείς των θυμάτων.

Η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή με στόχο, υποτίθεται, να βοηθήσει να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Από την πλευρά σας, εκτιμάτε πως βοηθά σε αυτό τον σκοπό;

Το μόνο όφελος που έχω δει από την Εξεταστική Επιτροπή είναι ότι βγήκαν κάποια πράγματα δημόσια, και ουσιαστικά αποκαλύφθηκε εν μέρει η κατάντια. Μίλησαν άνθρωποι που περιμέναμε να πουν σημαντικά πράγματα, έλεγαν ανακρίβειες ή ψεύδη ή έλεγαν «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Από αυτή την άποψη δηλαδή, ότι εκτέθηκαν δημοσίως, θεωρώ ότι είναι κάτι καλό που βγήκε από την Εξεταστική. Φυσικά, η επιτροπή δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες της, δεν κλήθηκαν ποτέ οι ουσιώδεις μάρτυρες που έπρεπε να δώσουν απαντήσεις. Στην πραγματικότητα, φάνηκε πως η επιτροπή δεν έγινε με σκοπό έρευνας, δεν έγινε με σκοπό να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά πάρα πολύ βιαστικά. Έχω όμως την αίσθηση ότι, επειδή οι ανακριτές έστειλαν στην Εξεταστική Επιτροπή τη δικογραφία, η Βουλή θα είναι υποχρεωμένη να αποφασίσει να ξανασυσταθεί το σώμα και να ελέγξει τη δικογραφία, οπότε πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνέχεια.

Επί έναν χρόνο όλοι εμείς ως πολίτες αλλά κι εσείς ως συγγενείς των θυμάτων περιμέναμε κάποιες πειστικές απαντήσεις από τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Πώς κρίνετε τα λεγόμενά του;

Είδα έναν άνθρωπο ο οποίος προφανώς δεν έχει μετανιώσει για τίποτα απ’ ό,τι έχει κάνει, έναν άνθρωπο ανίκανο να καταλάβει το μέγεθος του τραγικού αυτού συμβάντος. Παρέμεινε αλαζόνας γιατί πιστεύει ότι δεν θα τιμωρηθεί και, φυσικά, είπε ψεύδη, ανακρίβειες. Δηλαδή, η παρουσία του και ως ενός πολιτικού ανθρώπου ήταν πολύ υποτιμητική για όλους μας. Ήταν αδιανόητο να βγαίνει ένας άνθρωπος που θεωρητικά είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και να ακούμε αυτά τα αίσχη. Ο άνθρωπος είναι ανεπαρκής, είναι ανίκανος, είναι και ψεύτης, είναι αλαζόνας και είναι και επικίνδυνος. Το έχει αποδείξει και με τα τέσσερα χρόνια ως υπουργός, όταν πραγματικά δεν μπορούσε να κάνει πέντε σωστά πράγματα σε μια τέτοια σημαντική θέση ευθύνης, και παραμένει ο ίδιος μέχρι τώρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι στη Βουλή των Ελλήνων, θα πρέπει να εκπροσωπεί κάποιους και να είναι σε μια τέτοια θέση ευθύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού έδωσε το δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα και οι πολίτες τον ψήφισαν. Πώς κρίνετε την απόφαση του πρωθυπουργού;

Ο πρωθυπουργός που είναι αυτός που ελέγχει τους συνεργάτες του, φυσικά εγώ θα πω ότι ελέγχεις αυτούς που εκφράζουν και κάτι από εσένα. Άρα, είναι ένας άνθρωπος τον οποίο ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι μπορεί να συνεργαστεί μαζί του, ότι έχει μια ακεραιότητα, ότι είναι πολύ υπεύθυνος, πολύ αποδοτικός. Θεωρώ ότι όλη η υπόλοιπη κοινωνία έχει αντίθετη γνώμη.

Είστε ικανοποιημένη από την πορεία των ερευνών; Κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της;

Η έρευνα άρχισε πρώτα με συγκάλυψη. Εκεί για μένα τελειώνουν όλα. Οι συγγενείς κάνουν την περισσότερη δουλειά και, αν παρέμεναν βουβοί, όπως μας προέτρεψαν, δηλαδή δεν μιλούσαν, δεν έστελναν εξώδικα, δεν πίεζαν, δεν θα είχε γίνει τίποτα. Ό,τι έχει γίνει, ακόμα και η μήνυση στον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Γιώργο Αγοραστό, η επιμονή να βρεθούν τα βίντεο, οι έρευνες με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στον χώρο όπου μεταφέρθηκαν τα συντρίμμια των βαγονιών, όλα είναι έπειτα από κινήσεις και πιέσεις των συγγενών. Την ίδια στιγμή, ο Άρειος Πάγος υποστηρίζει ότι κάνει τιτάνιο έργο και έχει επιδείξει πάρα πολλή ευαισθησία.

Στον αντίποδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει στις 18 Μαρτίου 2024 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το έγκλημα των Τεμπών. Φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες παίρνουν τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι εδώ στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι έχουν συγκλονιστεί με αυτά που γίνονται στη χώρα μας. Δεν πιστεύουν στα μάτια τους, στην κυριολεξία. Είναι πολύ μεγάλη βοήθεια που τους έχουμε δίπλα μας, γι’ αυτό είμαι πεπεισμένη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Έχουμε ήδη μπει σε μια τέτοια τροχιά γενικότερης αλλαγής γιατί το δυστύχημα των Τεμπών αφορά όλους τους πολίτες. Ουσιαστικά δείχνει στον κόσμο την πραγματική εικόνα της κυβέρνησης, πως λειτουργεί με αλαζονεία και με κατάχρηση εξουσίας, και πώς βλέπει τον πολίτη και την αξία στη ζωή του. Συζητάμε για το πώς είχε άδεια ο σιδηρόδρομος πριν από το δυστύχημα, ενώ ακριβώς το ίδιο συμβαίνει τώρα, ένα διαρκές έγκλημα.

Έχετε συγκεντρώσει περίπου 900.000 υπογραφές με αίτημα την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Τα επόμενα βήματα;

Ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός και είμαστε σε συζητήσεις με δικηγόρους ώστε να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου όπως ορίζει η διαδικασία. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να το απορρίψει, είναι πρόβλεψη του Συντάγματος. Πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή και είναι υποχρεωμένη να το δεχτεί. Θα φέρουν αντίρρηση οι βουλευτές της Ν.Δ. απέναντι στις χιλιάδες υπογραφές; Αν το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι ουσιαστικά αγνοούν το Σύνταγμα και θα πρέπει να μας το εξηγήσουν. Μετά καθένας θα αναλάβει το πολιτικό κόστος. Πάντως, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις ενέργειές μας μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα φτάσουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί συμπεριφέρεται σαν να υπάρχει άλλο πολίτευμα από αυτό της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

  1. ” Τέμπη: Οι υπογραφές για το ψήφισμα ξεπέρασαν τις 800.000 ”

    https://www.ethnos.gr/greece/article/303861/temphoiypografesgiatopshfismaxeperasantis800000

    Η τροποποίηση τού Συντάγματος είναι επιβεβλημένη. Είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια πλοκή των εξουσιών (νομοθετικής με δικαστική), ώστε να καταργείται η ισονομία, η ισότητα των πολιτών απέναντι στον νόμο.
    Στο παραπάνω άρθρο δίδονται οδηγίες για την υπογραφή στο ψήφισμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Περί λαθρομεταναστών

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την...

Λεωφορείον η μπίχλα

Το λεωφορείο ήρθε στην ώρα του. Μέχρι εδώ, θαυμάσια. Από εδώ και πέρα, όμως, όλα ήταν τραγικά. Μόλις μπαίνω,...

Με τους Ποντίους θα ασχολούμαστε τώρα;…

Την περασμένη Κυριακή έγιναν προ του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους...

Το ακομμάτιστο ελληνικό ποδόσφαιρο

Παρά τα 1.000 δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου, παραδόξως παραμένει ένας σε μεγάλο βαθμό απολιτικοποιημένος/ακομμάτιστος χώρος. Και λέμε «παραδόξως», διότι...