Διπλή ήττα Τσίπρα και Κασσελάκη

Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Προτού προχωρήσω σε σύντομη ανάλυση για το ποια είναι τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ, θα αρχίσω με το στοιχείο που μου έκανε θετική εντύπωση: Οι δημοκρατικοί θεσμοί, που λειτούργησαν άψογα κατά τη διαδικασία. Είδαμε απλούς ανθρώπους να λαμβάνουν τον λόγο και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, σύμφωνα με την οπτική τους. Ακούσαμε να θίγονται πολλά θέματα της εποχής μας, όπως η σιδηροδρομική καταστροφή στα Τέμπη, το αγροτικό, η ιδιωτικοποίηση της δωρεάν και δημόσιας ακαδημαϊκής παιδείας.

Ακούσαμε και γιουχαΐσματα, όταν κάποιοι σύνεδροι εξέφραζαν ιδιαίτερα ανατρεπτικές ή και προβοκατόρικες απόψεις. Κάποιοι ελιτιστές στάθηκαν ιδιαίτερα σ’ αυτό το γεγονός, της έντονης αποδοκιμασίας δηλαδή, το θεώρησαν ως μία βαρβαρική πράξη. Να θυμίσω εδώ ότι εντός των Κοινοβουλίων της Βρετανίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και πλήθους άλλων απόλυτα δημοκρατικών εθνών τα γιουχαΐσματα από βουλευτές -ενώ μιλάει ακόμα και ο πρωθυπουργός- είναι έντονο και συχνό φαινόμενο.

Αποτελεί αυτή η συμπεριφορά πράξη αντιδημοκρατικότητας και οι συγκεκριμένες χώρες αποτελούν κάποιου είδους μπανανίας; Όχι, βέβαια. Οπότε ας χαμηλώσουν το δεικτικό δακτυλάκι οι αυτόκλητοι κήνσορες και λογοκριτές των ΜΜΕ. Για εμένα αποτελεί σημάδι υγιούς και ανθρώπινης έκφρασης συναισθημάτων το συγκεκριμένο φαινόμενο, και όποιος πολιτικός δεν είναι χαλκέντερος να το αντιμετωπίσει, αλλά έχει συνηθίσει μόνο σε προκάτ και προκανονισμένα χειροκροτήματα, καλό είναι να παραιτηθεί από τον πολιτικό βίο.

Από την άλλη, στο συνέδριο παρατηρήσαμε μια διπλή ήττα, τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε ηχηρή παρέμβαση λίγο πριν από το συνέδριο (απέφυγε να το πράξει εντός του συνεδρίου με ιδιαίτερα δειλό τρόπο) και προσπάθησε να θέσει ζήτημα αλλαγής του επικεφαλής. Ενέργεια που με αιφνιδίασε προσωπικά, γιατί ήταν ο ίδιος που πριν από λίγους μήνες συναντιόταν με τον Κασσελάκη στις ΗΠΑ, άτυπα του είχε απονείμει το «δαχτυλίδι της εξουσίας» και τον είχε χρήσει συνεχιστή του στην ηγεσία του κόμματος. Όμως, η προσπάθεια του Τσίπρα απέτυχε παταγωδώς. Το συνέδριο επιδεικτικά δεν δέχτηκε την εισήγησή του.

Η δεύτερη ήττα ήταν του Κασσελάκη. Αν και «σήκωσε το γάντι» και δέχτηκε να πάει σε εκλογές, με φανερή ολιγωρία αργότερα, έκανε πίσω στην πρόκληση της Γεροβασίλη να αναμετρηθούν.

Το μόνο που είναι σίγουρο σε αυτήν τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι, αν τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι απογοητευτικά, τότε η άμεση παύση του Κασσελάκη είναι ιδιαίτερα πιθανή.

*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

 1. Φτωχή μου λογική, θα ήθελα να διαβάσω σχετικά με τα αίτια που ο πολιτικός τομές της χώρας μας αδυνατεί να έχει ισχυρή αντιπολίτευση.
  Ποια εκείνα τα πρόσωπα που αναδεικνύονται ως πλέον κατάλληλα ώστε να αναλάβουν την ηγεσία της χώρας.
  Αποτελεί συνήθεια χρόνων η πλάγια αντιμετώπιση της ουσίας του καυτού προβλήματος.
  Επίσης παραμονεύει κίνδυνος αιφνιδιασμού σε χρόνο μηδέν, έτσι ώστε να μας επιβάλλουν την επόμενη κατά εντολή επιλογή τους.
  Εκτός και το ΚΚΕ θελήσει να αποτελέσει ενεργή δράση από θέση ηγεσίας.

 2. Ό,τι να’ναι λέτε.

  Γιατί να πάει ο Τσίπρας στο συνέδριο τσίρκο;

  Είχε μια ατάκα για όλους.

  Για τους φευγάτους που έφυγαν γιατί δεν τους άρεσε το αποτέλεσμα.

  Για τους προεδρικούς που περιμένουν να πέσει ο Κασσελακης.

  Για τον Κασσελάκη που συμπεριφέρεται λες κι έχει εντολή για πάντα.

  Κοινώς ένιψε τα χέρια του ο άνθρωπος. Και είπε σε τέτοιο τσίρκο δεν πάω.

  Και τελικά τι έγινε;

  Ενισχυμένος βγήκε ο ίδιος και χτίζει νέο υπερκομματικό προφίλ τώρα.

  Ενισχυμένος βγήκε κι ο Κασσελάκης που τεχνηέντως απέφυγε τις εκλογές.

  Ενισχυμένοι και οι προεδρικοί που βοήθησαν να αποφευχθούν οι εκλογές.

  Ντρίμπλα έκανε ο πρόεδρος αλλά που να πάρετε χαμπάρι.

  Πήρε ένα τσίρκο και το συμμόρφωσε με μια ατάκα.

  Συναγερμός βάρεσε στο Μαξιμου, που τρέχει να στηρίξει Κασσελάκη: Λιάγκας, Χατζηνικολάου, Νέα, όλο το Αντισύριζα μέτωπο στα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ.

  Είστε δημοσιογράφοι ρε γαμωτο. Απορώ που δε βλέπετε πέρα από τη μύτη σας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε»

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες πολίτες (τουλάχιστον όσοι είναι ενεργοί πολίτες) δικαιολογημένα ανησυχούν για το μέλλον της χώρας, γιατί...

Θράκη, πυξίδα και χρέος τιμής

Τα σύννεφα πολέμου που έχουν πυκνώσει γύρω μας, η ρητορεία αλλά και τα σχέδια που απεργάζεται εις βάρος μας...

Κρατικοί ψεκασμοί χαϊβανίτιδας

Οι φωτογραφίες βλέπουμε λήφθησαν πριν από λίγες ημέρες, στο Μαρούσι, με διαφορά λίγων μέτρων. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι...

Αχ, βρε κατακαημένη Ελλάδα, πώς σε κατάντησαν…

Τι σχέση έχει ο ελληνικός πολιτισμός μ’ εκείνον των Εσκιμώων* (ή, ορθότερα, Ινουίτ); Τον Χάρη Δούκα! Ο δήμαρχος, που...