«Αμελλητί στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών»

Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος, «με υπογραφή 500.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή»

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Τη στιγμή που η κυβέρνηση, διά της αριθμητικής πλειοψηφίας της στη Βουλή, οδηγεί σε άρον άρον κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη και σε απαλλαγή των πολιτικών προσώπων από τις ποινικές ευθύνες, ένα παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγει από τους ίδιους τους πολίτες…

Τις τελευταίες ώρες έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των υπογραφών στο διαδικτυακό ψήφισμα για την τραγωδία, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της (μητέρας θύματος και προέδρου του Συλλόγου «Τέμπη 2023») Μαρίας Καρυστιανού.

Έως χθες το βράδυ είχαν φτάσει σχεδόν τις 650.000, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι -μέσα στα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα και μόλις ξεπεράστηκε το όριο των 500.000 υπογραφών- ο ρυθμός πολλαπλασιάστηκε.

Φαίνεται μάλιστα ότι δεν υπάρχει τώρα «ταβάνι», αφού με βάση αυτή την τάση τα στατιστικά λένε ότι ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει και στα 3.000.000!

Γιατί η αξία αυτών των υπογραφών -την ώρα που η προσπάθεια συγκάλυψης είναι σε πλήρη εξέλιξη κι ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία- δεν είναι μόνο συμβολική;

Οι εκατοντάδες χιλιάδες -γιατί όχι και εκατομμύρια- υπογραφές θα επιτρέψουν να ενεργοποιηθεί, για πρώτη φορά, μια αδρανοποιημένη (μέχρι σήμερα) πολύ σημαντική συνταγματική διάταξη. Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος, «με υπογραφή 500.000 πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή». Οι προτάσεις αυτές ορίζεται ότι «με απόφαση του προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος».

Με το ψήφισμα ζητείται από τη Βουλή, μαζί με την έναρξη των διαδικασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος, να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία, όταν προκύπτει θέμα ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων.

Είναι η πρώτη φορά, όπως σημειώσαμε, που επιχειρείται κάτι τέτοιο στη χώρα μας, όπου μάλιστα έχει τεθεί και τόσο υψηλό όριο. Η πρόκληση προς όλους είναι, επομένως, τεράστια.

Όπως εξηγεί -μαζί με «ένα μεγάλο ευχαριστώ» εκ μέρους του συλλόγου- η κυρία Καρυστιανού, μετά τη συγκέντρωσή τους «οι υπογραφές θα σταλούν στον εισαγγελέα, ο οποίος ΟΦΕΙΛΕΙ αμελλητί να τις δώσει στη Βουλή για ψήφιση».

Τι θα κάνει το πολιτικό σύστημα; «Σε μια δημοκρατική χώρα, η Βουλή είναι υποχρεωμένη να ΣΕΒΑΣΤΕΙ την επιθυμία των πολιτών. Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει σύμφωνα με τον νόμο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Φωνάζουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει κράτος δικαίου. Θα είναι λοιπόν σαφές το αίτημα και πολύ ενδιαφέρουσα η αντιμετώπιση του εν λόγω ψηφίσματος, και για μας θα είναι πολύ σημαντική η μέρα που οι εκπρόσωποί μας θα έχουν στα χέρια τους μια τόσο δυνατή κίνηση της κοινωνίας» σημειώνει η χαροκαμένη μητέρα.

Προσυπογράφουμε.

 1. Οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας οφείλουν να παραπεμφθούν! Ζούμε σε Δημοκρατία!

 2. Λυπάμαι, λυπάμαι….

  Για το τραγικό δυστύχημα ευθύνονται
  – το ΠΑΣΟΚ που διέλυσε και καταχρεωκόπησε με τον συνδικαλισμό τον ΟΣΕ – όπως και όλη τη χωρα
  – μια ασύμβατη πληθυσμιακή ομάδα που κατέκλεψε 7 φορές όλα τα μέταλλα των συνδέσεων που θα επέτρεπαν την τηλεδιοίκηση, ας δημοσιοποιήσει το Υπουργείο πόσες φορές έγινε η προμήθεια των υλικών
  – ο ΣΥΡΙΖΑ που “σκότωσε” μπιρ παρα τον ΟΣΕ σε μαφιόζους Ιταλούς
  – η εσωτερική “μαφία” που έκανε μυστήρια δρομολόγια – τι κουβαλούσε η εμπορική και έγινε παρανάλωμα;

  Όλοι αυτοί, διαχρονικά ατιμώρητοι.

  Φταίει έτσι και η ΝΔ που δεν απέδωσε ευθύνες . Αλλά αυτό που βλέπω είναι επιδίωξη των ατιμώρητων να προσωποποιηθεί ΟΛΗ η ευθύνη στον Καραμανλή, οποίος έχει μερίδιο ως άλλος ένας της κάστας που κυβερνά και δεν έκανε τίποτα για τα ουσιαστικά προβλήματα και την τιμωρία των ατιμώρητων.

 3. Συμφωνώ και επαυξάνω. Ας τιμωρηθούν επιτέλους οι υπεύθυνοι για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Φτάνει πιά.

 4. Καλα τα λες αγαπητέ Προφήτη, αλλά η ΝΔ φταίει μόνο για το ότι δεν απέδωσε τις ευθύνες των προηγουμένων; Τον ανεκπεύδευτο σταθμάρχη ποιος και με ποιες (αδιαφανείς) διαδικασίες τον διόρισε; Η περιβόητη σύμβαση 717 γιατί δεν υλοποιήθηκε στα 4 χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη; Άδεια λειτουργίας γιατί εξακολούθησαν να έχουν οι “μαφιόζοι” – όπως λες- Ιταλοί και μάλιστα τους επετράπη και να δρομολογήσουν και πιο γρήγορα τρένα σε ένα δίκτυο χωρίς τηλεδιοίκηση και σύγχρονες δικλείδες ασφαλείας; Και – το κυριότερο και πλέον απογοητευτικό – πέραν όλων αυτών, ποιός επέτρεψε, από το δυστύχημα και εξής, την εξόφθαλμη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών με μπαζώματα, παραλείψεις και προσχηματικές εξεταστικές επιτροπές;;

 5. Η αναθεώρηση του συντάγματος δεν μπορεί να αρχίσει πριν περάσει πενταετία από την προηγούμενη,δηλαδή θα αρχίσει το 2025.Η δίκη για τα Τέμπη αναμένεται αυτό το καλοκαίρι.
  Ο εισαγγελέας ανακριτής έχει ασκήσει διώξεις σε 31 άτομα για τα Τέμπη.ΔΕΝ έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας κανενός πολιτικού από τη βουλή.Με το κλίμα που υπάρχει ,είναι βέβαιο ότι εάν ζητηθεί άρση ασυλίας αυτή θα αρθεί.

 6. Ως φαίνεται εκ των γεγονότων, η εκτελεστική εξουσία της χώρας μετέρχεται πρακτικές του Σικελικού Νότου. Τσιμεντώνει τα στοιχεία, όπως οι μαφιόζοι εξαφανίζουν τους αντιπάλους που εξολόθρευσαν.
  Θα ζητήσω ταπεινά συγνώμη, αν το τσιμέντωμα του χώρου και η εξαφάνιση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, δεν έγιναν για κουκούλωμα του εγκλήματος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι Τσοχατζόπουλοι του μέλλοντος

Το επεισόδιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ως αντιπαράθεση ρουτίνας. Αλλά δεν ήταν. Αναφερόμαστε στην άρον άρον φυγή του πρωθυπουργού από...

Προεκλογική άπνοια και κρίση αντιπροσώπευσης

Μπήκαμε στην προτελευταία εβδομάδα των εκλογών  και -όπως επιβεβαιώνουν και οι παλαιότεροι- η «άπνοια» που παρατηρείται δεν έχει ιστορικό...

Τρώγεται η ιδεολογία;

Όταν ο Μαυρουδής Βορίδης διατύπωνε το περιβόητο «πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς (…) διότι είναι...

Επιτυχία! Μετά τη φέτα… μισή τιμή σε βενζίνη, ψωμί και γάλα

Η «γκάφα» του Κ. Μητσοτάκη με την τιμή της φέτας, κατά τη συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή, συνοδεύτηκε...