Μαντέψτε ποιοι… νίκησαν στην Ουκρανία

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Παραμονές της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το παιχνίδι έχει ξεκάθαρους νικητές: Είναι οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες ορυκτών καυσίμων.

Η B.P., η Chevron, η Exxon-Mobil, η Shell και η Total-Energies έχουν αποκομίσει περισσότερα από το 1/4 των τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέρδη από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει η Global Witness.

«Αυτή η ανάλυση δείχνει ότι, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή, οι μεγάλες εταιρίες ορυκτών καυσίμων είναι οι κύριοι νικητές του πολέμου στην Ουκρανία» δήλωσε ο Patrick Galey, ανώτερος ερευνητής της Global Witness. «Έχουν συγκεντρώσει ανείπωτο πλούτο από τον θάνατο, την καταστροφή και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας» σημείωσε.

Τα κέρδη της Big Oil τροφοδοτήθηκαν εν μέρει από τις υψηλές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, οι οποίες ήταν ήδη αυξημένες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, και εκτοξεύτηκαν στη συνέχεια. Και οι πέντε εταιρίες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση κατέγραψαν κέρδη-ρεκόρ για το 2022.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν καταστροφική για εκατομμύρια ανθρώπους, από απλούς Ουκρανούς που ζουν κάτω από τη σκιά του πολέμου μέχρι τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη που αγωνίζονται να θερμάνουν τα σπίτια τους» συνόψισε ο Galey.

Κατά τη διάρκεια του 2022, ακόμα κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Big Oil για «πολεμική κερδοσκοπία». Η Global Witness υπολόγισε ότι η B.P. και η Shell έχουν εισπράξει αρκετά από την έναρξη του πολέμου -75 δισεκατομμύρια λίρες- για να πληρώσουν όλους τους βρετανικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών μέχρι τον Ιούλιο του 2025. Η Chevron και η Exxon-Mobil έχουν συγκεντρώσει συνολικά 136 δισ. δολάρια, ενώ η Total έχει καθαρά 50,4 δισ. δολάρια.

Αυτά τα τεράστια κέρδη έρχονται τη στιγμή που η κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων, συνεχίζει να κλιμακώνεται. Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί και πιθανότατα η θερμότερη των τελευταίων 125.000 ετών.

Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιούν τα κέρδη-ρεκόρ για να επενδύσουν στην τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι πέντε μεγάλες εταιρίες πετρελαίου έχουν περικόψει τις πρωτοβουλίες τους για το κλίμα και μοιράζουν ιλιγγιώδη μερίσματα στους μετόχους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίπτει δημοσίως την ιδέα της διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, με αξιωματούχους των ΗΠΑ να λένε ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί» για να επιτύχει τον στόχο της χώρας να διώξει τα ρωσικά στρατεύματα από όλη την επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Αυτά…

  1. Κατ’ αρχήν γιατί “να χρησιμοποιούν τα κέρδη-ρεκόρ για να επενδύσουν στην τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”; και κατά δεύτερον, γιατί να μην “μοιράζουν μερίσματα στους μετόχους”;
    Ορυκτά καύσιμα εξορύσσουν, διακινούν και εμπορεύονται, πως θα πυροβολήσουν τα πόδια τους.

    Δεν κρατιούνται όμως μερικοί, βιάζονται να πανηγυρίσουν. Επιλέγουν να αγνοούν φυσικά το “επαναστατικό” ή “αντιστασιακό” υποκείμενο, τον ηρωϊκό Ουκρανικό λαό που πάση θυσία θέλει να αποτινάξει το ζυγό του σιβηριανού δυνάστη. Η διάθεση για ανεξαρτησία των Ουκρανών συνεχίζει και μάχονται μέχρι τέλους. Κάποια άλλη Παλιγγενεσία διήρκεσε 400 χρόνια.

    Το Ουκρανικό έχει πορεία ακόμα. Απλά οι 28 εξαγορασμένες από το πουτινικό πρατήριο φ/α ευρωπαίες παχιές κότες δεν έστειλαν από 2 μεραρχίες με όλα τα συμπαρομαρτούντα (μηχανικό, πυροβολικό, πεζικό, μαχητικά) σε κάθε ουκρανική πόλη οπότε εκεί θα τελείωνε και το ζήτημα.

    Τέλος, πιστεύουμε τον Πούτιν πως δεν θα επιτεθεί σε Πολωνία, Βαλτικές, Ευρώπη τόσο όσο πιστεύαμε την μεθούα εκπρόσωπο όταν μία μέρα πριν την εισβολή ορκιζόταν στα ευαγγέλια πως δεν θα επιτεθούν στην Ουκρανία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...