«Βόμβες» από Πούτιν και σιγουριά για τη νίκη

Ο Ρώσος πρόεδρος παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη σε δυτικό δημοσιογράφο από τον Οκτώβριο 2021

Του Βασίλη Γαλούπη

Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ρωσίας εμφανίστηκε στον κόσμο πιο άμεσος από ποτέ και με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση απέναντι στη Δύση. «Δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε;» σχολίασε περιπαικτικά την ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον στο Κρεμλίνο σχετικά με την πιθανότητα να πολεμήσουν Αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία. «Έχετε ζητήματα στα σύνορα, θέματα με τη μετανάστευση, θέματα με το εθνικό χρέος. Δεν θα ήταν καλύτερο να διαπραγματευτείτε με τη Ρωσία;» πρόσθεσε.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε δυτικό δημοσιογράφο μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο Πούτιν εκτίμησε ότι η Δύση έχει συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να επιφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία και ψάχνει έναν εύσχημο τρόπο να βάλει ένα τέλος. «Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτόν τον διάλογο» είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Κάρλσον, μέχρι πρότινος «υπερόπλο» του Fox News.

Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στα ρωσικά και οι απαντήσεις του μεταγλωττίστηκαν στα αγγλικά. «Κάνουμε talk show ή σοβαρή συζήτηση;» ήταν μια από τις πρώτες ατάκες του, με μακροσκελείς παρατηρήσεις για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, την Πολωνία και άλλες χώρες, δίνοντας το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων.

Χαρακτήρισε έργο της CIA την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream και το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, ενώ είπε πως η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης χάλασε λόγω του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ανέφερε ακόμα τις συζητήσεις με τον Κλίντον για το ενδεχόμενο εισόδου στο ΝΑΤΟ της… Ρωσίας.

Ο Πούτιν, τέλος, έκανε ειδική αναφορά στη στάση της Ουκρανίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία: «Γιατί οι ουκρανικές Αρχές διαλύουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας; Επειδή δεν ενώνει μόνο την επικράτεια, αλλά φέρνει κοντά τις ψυχές μας. Κανείς, όμως, δεν θα μπορέσει να χωρίσει την ψυχή μας»!

«Οι ΗΠΑ άφησαν το τζίνι να βγει»

Για τις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, είπε ο Πούτιν:

– «Μετά το 1991, όταν η Ρωσία περίμενε ότι θα την υποδέχονταν στην αδελφική οικογένεια των “πολιτισμένων εθνών”, δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Μας ξεγελάσατε. Η υπόσχεση ήταν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, αλλά συνέβη. Τα ανεχθήκαμε όλα αυτά, προσπαθούσαμε να τους πείσουμε λέγοντας “Μην το κάνετε, είμαστε τόσο αστοί τώρα όσο κι εσείς, είμαστε μια οικονομία της αγοράς και δεν υπάρχει εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ας διαπραγματευτούμε. Ήταν οι ΗΠΑ που άφησαν το τζίνι να βγει από το μπουκάλι”».

– «Σε μια συνάντηση εδώ στο Κρεμλίνο με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ακριβώς εδώ στο διπλανό δωμάτιο, τον ρώτησα: “Μπιλ, αν η Ρωσία ζητούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πιστεύεις ότι θα γινόταν;” Εκείνος είπε: “Είναι ενδιαφέρον, νομίζω ναι”. Αλλά το βράδυ, στο δείπνο, είπε: “Ξέρεις, μίλησα με την ομάδα μου, όχι, δεν είναι δυνατόν τώρα”. Μπορείτε να τον ρωτήσετε, θα το επιβεβαιώσει. Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν είχε συμβεί».

Στο ΝΑΤΟ οι Ευρωπαίοι είναι σαν νηπιαγωγείο

Για την είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ:

– «Μας υποσχέθηκαν όχι ΝΑΤΟ στα ανατολικά, ούτε μια ίντσα στα ανατολικά, έτσι μας είπαν. Και μετά τι; Είπαν «Δεν είναι κατοχυρωμένο σε χαρτί, άρα θα επεκταθούμε». Έτσι, υπήρξαν πέντε κύματα επέκτασης, τα κράτη της Βαλτικής, ολόκληρη η ανατολική Ευρώπη και ούτω καθ’ εξής. Και τώρα έρχομαι στο κύριο θέμα: Ήρθαν τελικά στην Ουκρανία. Το 2008 στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι δήλωσαν ότι οι πόρτες για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ ήταν ανοιχτές».

– «Πώς λαμβάνονται στο ΝΑΤΟ οι αποφάσεις; Η Γερμανία, η Γαλλία φάνηκαν να είναι αντίθετες σε μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας, καθώς και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια, όμως, όπως μου είπαν αργότερα, «ο Μπους μάς άσκησε πίεση και έπρεπε να συμφωνήσουμε». Είναι γελοίο, είναι σαν νηπιαγωγείο. Πού είναι οι εγγυήσεις; Τι νηπιαγωγείο είναι αυτό, τι άνθρωποι είναι αυτοί; Βλέπετε; Πιέστηκαν, συμφώνησαν. Και μετά μου λένε «Η Ουκρανία δεν θα είναι στο ΝΑΤΟ, ξέρεις». Λέω «Δεν ξέρω, ξέρω ότι συμφωνήσατε το 2008, γιατί να μη συμφωνήσετε ξανά στο μέλλον;».

– «Η Ουκρανία στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της λέει ότι είναι ένα ουδέτερο κράτος και το 2008 ξαφνικά οι πύλες στο ΝΑΤΟ ανοίγουν. Έλα τώρα! Δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε».

– «Όταν δημιουργήθηκε το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (ABM), πρότεινα στον πρόεδρο Μπους οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρώπη να δημιουργήσουν από κοινού ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Πιστεύαμε ότι εάν δημιουργείτο μονομερώς, θα απειλούσε την ασφάλειά μας. Πρότεινα να συνεργαστούμε – Ρωσία, ΗΠΑ και Ευρώπη. Ήρθαν εδώ, σε αυτό ακριβώς το τραπέζι, ο υπουργός Άμυνας Γκέιτς και ο διευθυντής της CIA. Μου είπαν “Ναι, το έχουμε σκεφτεί, συμφωνούμε”. Είπα “Δόξα τω Θεώ”. Στο τέλος απλά μάς είπαν να χαθούμε. Η πρότασή μας απορρίφθηκε».

«Το Κίεβο πέταξε τις συμφωνίες με εντολή τρίτων»

Για τις αιτίες της σύγκρουσης με την Ουκρανία:

– «Αρχικά, ήταν το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 που προκάλεσε τη σύγκρουση. Συμφωνήσαμε με το γεγονός ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τα σύνορά μας θα πρέπει να είναι κατά μήκος των συνόρων των δημοκρατιών της πρώην Ένωσης. Αλλά ποτέ δεν συμφωνήσαμε στην επέκταση του ΝΑΤΟ και επιπλέον ποτέ δεν συμφωνήσαμε ότι η Ουκρανία θα ήταν στο ΝΑΤΟ».

– «Τι πυροδότησε τα τελευταία γεγονότα; Πρώτον, η σημερινή ουκρανική ηγεσία δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μίνσκ, οι οποίες είχαν υπογραφεί μετά τα γεγονότα του 2014. Πριν από ενάμιση χρόνο, πρώην ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είπαν ανοιχτά σε όλο τον κόσμο ότι πράγματι υπέγραψαν τις συμφωνίες, αλλά δεν σκόπευαν ποτέ να τις εφαρμόσουν. Απλώς μάς κορόιδεψαν».

– «Ήταν η Ουκρανία που ξεκίνησε τον πόλεμο το 2014. Στόχος μας είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Και δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο το 2022. Αυτή είναι μια προσπάθεια να τον σταματήσουμε».

– «Έχουν υπάρξει ειρηνευτικές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης. Είχαν σχεδόν οριστικοποιηθεί. Αλλά αφού αποσύραμε τα στρατεύματά μας από το Κίεβο, η Ουκρανία πέταξε όλες αυτές τις συμφωνίες και υπάκουσε στις οδηγίες των δυτικών χωρών, των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών, να πολεμήσουν τη Ρωσία μέχρι τέλους».

– «Θα σας πω τι λέμε για το θέμα της λήξης του πολέμου και τι μεταφέρουμε στην ηγεσία των ΗΠΑ: “Εάν θέλετε πραγματικά να σταματήσετε τον πόλεμο, πρέπει να σταματήσετε να προμηθεύετε με όπλα την Ουκρανία. Θα τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες”».

«Ο Τζόνσον χάλασε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης»

Για τον ρόλο της Βρετανίας στη διαπραγμάτευση της Κωνσταντινούπολης μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022:

– «Διαπραγματευτήκαμε με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνήσαμε. Επιπλέον, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Αραχαμία, που ηγείται της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος του Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, έβαλε και την αρχική υπογραφή του στο έγγραφο συμφωνίας. Στη συνέχεια, όμως, δήλωσε δημόσια σε όλο τον κόσμο: “Ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε αυτό το έγγραφο, αλλά ο κ. Τζόνσον, τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ήρθε και μας απέτρεψε, λέγοντας ότι ήταν καλύτερο να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θα μας έδιναν ό,τι χρειαζόταν να επιστραφεί, ό,τι χάθηκε στις συγκρούσεις με τη Ρωσία. Και συμφωνήσαμε με αυτή την πρόταση”».

– «Το ότι υπάκουσαν οι Ουκρανοί στην απαίτηση ή την πειθώ του κ. Τζόνσον μού φαίνεται γελοίο και πολύ λυπηρό. Διότι, όπως είπε ο κ. Αραχαμία, “θα μπορούσαμε ήδη να είχαμε σταματήσει αυτόν τον πόλεμο πριν από ενάμιση χρόνο. Αλλά οι Βρετανοί μάς έπεισαν και εμείς το αρνηθήκαμε”. Πού είναι τώρα ο κύριος Τζόνσον; Και ο πόλεμος συνεχίζεται».

– «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε. Είναι η δυτική πλευρά που δεν δείχνει προθυμία, και η Ουκρανία είναι προφανώς ένα κράτος-δορυφόρος των ΗΠΑ. Εκείνοι στο ΝΑΤΟ σταμάτησαν τις διαπραγματεύσεις. Είναι λάθος; Ναι. Διορθώστε το. Είμαστε έτοιμοι. Τι άλλο χρειάζεται; Ας σκεφτούν πώς να το κάνουν με αξιοπρέπεια».

– «Μέχρι τώρα υπήρχαν οι κραυγές για την πρόκληση στρατηγικής ήττας στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Τώρα, προφανώς συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι αδύνατον. Κατά τη γνώμη μου, είναι εξ ορισμού αδύνατον, δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ. Μου φαίνεται ότι τώρα το έχουν συνειδητοποιήσει και αυτοί που έχουν την εξουσία στη Δύση. Αν ναι, εάν η συνειδητοποίηση έχει ξεκινήσει, πρέπει να σκεφτούν τι να κάνουν στη συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον διάλογο».

«Τρομολαγνεία ο ρωσικός επεκτατισμός»

Για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Πολωνία ή τη Λετονία:

– «Μόνο σε μία περίπτωση θα μπορούσε να συμβεί, εάν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία. Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για την Πολωνία, τη Λετονία ή οπουδήποτε αλλού. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Απλώς δεν έχουμε κανένα συμφέρον. Είναι απλώς τρομολαγνεία. Αυτό αποκλείεται απολύτως. Αντίκειται στην κοινή λογική να εμπλέκεσαι σε κάποιο είδος παγκόσμιου πολέμου. Και ένας παγκόσμιος πόλεμος θα φέρει όλη την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής».

– «Τρομάζουν τους πάντες ότι αύριο η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, αύριο η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει αυτό. Αυτές είναι απλώς ιστορίες τρόμου, προκειμένου να εκβιάσουν για επιπλέον χρήματα από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους φορολογουμένους στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία στο ουκρανικό θέατρο πολέμου. Στόχος είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο».

– «Δεν έχω πει στον Όρμπαν ότι μπορεί η Ουγγαρία να έχει ένα μέρος της Ουκρανίας. Ούτε μια φορά. Δεν είχαμε καν συζήτηση γι’ αυτό, αλλά στην πραγματικότητα ξέρω με βεβαιότητα ότι οι Ούγγροι που ζουν εκεί ήθελαν να επιστρέψουν στην ιστορική τους γη».

«Η CIA πίσω από την ανατίναξη του Nord Stream» 

Για το ποιος ανατίναξε τον Nord Stream:

– «Εσείς, σίγουρα (εννοώντας τους Αμερικανούς). Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι. Είναι ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο τι συνέβη, και ακόμη και Αμερικανοί αναλυτές μιλούν γι’ αυτό ευθέως».

– «Επειδή επλήγη η οικονομία της Γερμανίας από την ανατίναξη, με μπερδεύει η σιωπή της χώρας αυτής. Αλλά η σημερινή γερμανική ηγεσία καθοδηγείται από τα συμφέροντα της συλλογικής Δύσης και όχι από τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν πρόκειται μόνο για τον Nord Stream-1, που ανατινάχθηκε – και ο Nord Stream-2 υπέστη ζημιά. Ένας αγωγός είναι ακόμα ασφαλής και αβλαβής και μπορεί να τροφοδοτηθεί αέριο στην Ευρώπη μέσω αυτού, αλλά η Γερμανία δεν τον ανοίγει. Εμείς είμαστε έτοιμοι, παρακαλώ».

– «Η Γερμανία είναι ο δεύτερος χορηγός, μετά τις ΗΠΑ, όσον αφορά την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Γιατί δεν λένε οι Γερμανοί στους Ουκρανούς ”Κοιτάξτε, παιδιά, σας δίνουμε χρήματα και όπλα. Ανοίξτε τη βαλβίδα, παρακαλώ, αφήστε το αέριο από τη Ρωσία να περάσει για εμάς”».

– «Στο πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, η CIA έκανε τη δουλειά της για να το ολοκληρώσει. Νομίζω ότι ένας από τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών είπε ότι κόστισε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, σχεδόν 5 δισ. δολ.»

«Η Δύση φοβάται την Κίνα περισσότερο από εμάς»

Για τις σχέσεις με την Κίνα:

– «Είμαστε γείτονες με την Κίνα. Μοιραζόμαστε σύνορα 1.000 χιλιομέτρων μαζί τους. Αυτό είναι το νούμερο ένα. Δεύτερον, έχουμε μια μακραίωνη Ιστορία συνύπαρξης. Τρίτον, η φιλοσοφία εξωτερικής πολιτικής της Κίνας δεν είναι επιθετική, η ιδέα της είναι να αναζητά πάντα συμβιβασμούς, και μπορούμε να το δούμε αυτό».

– «Μαζί με τον συνάδελφό μου και φίλο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θέσαμε στόχο να φτάσουμε τα 200 δισ. δολάρια αμοιβαίου εμπορίου με την Κίνα φέτος. Έχουμε ξεπεράσει αυτό το επίπεδο. Το διμερές εμπόριο με την Κίνα ανέρχεται ήδη σε 230 δισ.».

– «Η οικονομία της Κίνας έχει γίνει η πρώτη οικονομία στον κόσμο σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Όσον αφορά τον όγκο, ξεπέρασε τις ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό».

– «Η Ρωσία ήταν η πρώτη οικονομία στην Ευρώπη πέρυσι, παρά τις κυρώσεις και τους περιορισμούς. Έχουμε γίνει η πρώτη οικονομία της Ευρώπης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ εναντίον μας δεν λειτουργούν».

– «Η Δύση φοβάται μια ισχυρή Κίνα περισσότερο απ’ ό,τι φοβάται μια ισχυρή Ρωσία. Έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό και η οικονομία της αναπτύσσεται αλματωδώς».

Η συνέντευξη σε αριθμούς

– 125 εκατ. προβολές (μόνο στο X) είχε η συνέντευξη έως χθες, στις 6 μ.μ.

– 782.000 likes και 250.000 αναδημοσιεύσεις είχε η συνέντευξη στο X.

– 5,5 εκατ. θεάσεις είχε η συνέντευξη στο προσωπικό κανάλι του Κάρλσον στο YouΤube.

– 16.910 λέξεις ήταν η απομαγνητοφώνηση από το επίσημο σάιτ του Κρεμλίνου.

– 60 ερωτήσεις έκανε ο Αμερικανός δημοσιογράφος στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

– 126 λεπτά ήταν η διάρκεια της συνέντευξης (μεταδόθηκε ξημερώματα Παρασκευής).

– 13 Οκτωβρίου 2021 ήταν (στο CNBC) η τελευταία συνέντευξή του σε δυτικό ΜΜΕ.

Δημοσιεύεται στη «δημοκρατία του Σαββάτου»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πώς η δυτική δημοκρατία μεταμορφώνεται σε ισλαμική

Οι φωταδιστές της Δύσης ψάχνουν να βρουν ένα νέο όνομα δημοκρατίας για να εντάξουν το νέο καθεστώς της Συρίας....

… Πίσω από τις ρωσικές βάσεις στη Συρία

Η τύχη των δύο ρωσικών βάσεων στη Συρία αποτελεί μια βασική παράμετρο των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων, που θα επηρεάσει...

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεφτίλισε τα Σκόπια!

Την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, αποφάσισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεμπροστιάσει τη διεφθαρμένη κυβέρνηση και τη...

Κερδισμένοι και χαμένοι του «πρώτου γύρου» στη Συρία

Η πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ αποτελεί αναμφίβολα, εκ πρώτης όψεως, μια στρατηγική νίκη για την Τουρκία, τις Ηνωμένες...