Κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι τοποθετήθηκε από τη Ν.Δ.
για να δυναμιτίζει τη διαδικασία με την εμπρηστική συμπεριφορά του – Εξοργίζει τις οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων και δικαιώνει την Ευρωβουλή για το ψήφισμα που καταγγέλλει τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους
Του Βασίλη Γαλούπη
Για κάθε συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής οι προσδοκίες είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλές, αφού τον έλεγχο στη διαδικασία έχει πάντα η κυβερνώσα παράταξη. Για τα Τέμπη, όμως, οι απαιτήσεις ήταν εξαρχής διαφορετικές. Όχι τόσο για να λάμψει η αλήθεια και να γίνει κάποια υπέρβαση, αφού ακόμα και η Δικαιοσύνη δεν έχει φτάσει σε βάθος την έρευνά της με χειροπιαστά αποτελέσματα για πολιτικές ευθύνες, αλλά τουλάχιστον οι διαδικασίες να κυλήσουν με έναν στοιχειώδη σεβασμό στους 57 νεκρούς και στις οικογένειές τους.
Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να «δηλητηριάσει» τη διαδικασία περισσότερο από κάθε άλλη Εξεταστική Επιτροπή, ξεπερνώντας ακόμα και τα δικά του «σπασμένα» όρια. Η επιθυμία του πρωθυπουργού ήταν να τοποθετηθεί ως πρόεδρος της Εξεταστικής ένας άπειρος βουλευτής με κακή προϊστορία δημόσιας παρουσίας. Μια ματιά στις εμφανίσεις του Μαρκόπουλου σε τηλεοπτικά πάνελ θα αρκούσε για να μην είναι αυτός ο πρόεδρος στην Επιτροπή για τα Τέμπη. Για τον Μητσοτάκη, όμως, ήταν το ιδανικό πρόσωπο. Οι συνηθισμένες εκρηκτικές αντιδράσεις του, τα ξεσπάσματά του, οι προκλήσεις του και οι κάμποσες «άνιωθες» τοποθετήσεις του αποτελούσαν την «εγγύηση» πως η Εξεταστική θα κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.
Η στάση του Μαρκόπουλου προχθές τίναξε στον αέρα τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Καυτηριάστηκε ακόμα και από ΜΜΕ προσκείμενα στην κυβέρνηση, μάλιστα ως κάτι αναμενόμενο βάσει τηλεοπτικού ιστορικού του. Αν ο Μητσοτάκης είχε στόχο να βρίσκεται στην προεδρία της συγκεκριμένης διαδικασίας ένας «μπαχαλάκιας», τότε έκανε διάνα. Οι εικόνες που είδε το πανελλήνιο ήταν της γελοιοποίησης της Εξεταστικής. Όποιος είδε το βίντεο από τη συνεδρίαση με την… αναμέτρηση του Μαρκόπουλου και του εισηγητή της ΝΙΚΗΣ Νίκου Βρεττού θα νόμιζε ότι παρακολουθούσε κοινοβουλευτική διαδικασία τριτοκοσμικής χώρας.
Ο Μαρκόπουλος σηκώθηκε όρθιος, φώναζε σε έξαλλη κατάσταση, έδειχνε με το δάχτυλο, αφαιρούσε ετσιθελικά τον λόγο, διέκοπτε τη διαδικασία. Άραγε, πώς να ένιωσαν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη βλέποντας τον πρόεδρο της Επιτροπής να βρίσκεται εκτός ελέγχου; Η διαδικασία διεκόπη για λίγα λεπτά, αλλά η ένταση συνεχίστηκε και εκτός αιθούσης. Οι δυο τους δεν πιάστηκαν στα χέρια μετά την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων, με τον Μαρκόπουλο να αποβάλλει τον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ από τη διαδικασία. Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αφορμή ή η αιτία, είναι εξ ορισμού κι εκ θέσεως απαράδεκτο ο πρόεδρος μιας Εξεταστικής να αντιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Παρόμοιου τύπου εντάσεις είναι συνηθισμένες στην Εξεταστική Επιτροπή. Ο Μαρκόπουλος κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει ότι είναι ακατάλληλος για τον συγκεκριμένο ρόλο. Όμως, ο τορπιλισμός της διαδικασίας δεν ήταν δική του ιδέα. Πριν από μερικά 24ωρα ο συγκεκριμένος βουλευτής της Ν.Δ. επιτέθηκε με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς στη δημοσιογράφο Ελένη Καλογεροπούλου. «Δεν είσαι δημοσιογράφος, είσαι γιουσουφάκι» της είπε προσβάλλοντάς την στον «αέρα» εκπομπής, δικαιώνοντας το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της κυβέρνησης απέναντι σε όσα ΜΜΕ ή δημοσιογράφους έχουν άλλη άποψη από αυτήν του Μαξίμου. Για να δικαιώσει την πολιτική του ύπαρξη ο Μαρκόπουλος, αν κι έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, συνέχισε να επιτίθεται στην Καλογεροπούλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε απαράδεκτη, είστε πολιτικό στέλεχος, δεν μιλάτε ως δημοσιογράφος».
Μόλις τον προηγούμενο μήνα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για μια αδιανόητη δήλωση που έκανε και προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Χαρακτήρισε «γουρλίδικη» την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη επειδή, όπως είπε, δύο μέλη της, ο Νικολακόπουλος και η Λυτρίβη, υπουργοποιήθηκαν. Κατά τον… χιουμορίστα Μαρκόπουλο η λέξη «γούρι» μπορούσε να τοποθετηθεί δίπλα σε μια επιτροπή διερεύνησης εγκλήματος κατά 57 ανθρώπων. Ίσως σκέφτηκε ότι θα βρεθεί έστω κι ένας άνθρωπος που θα γελούσε με αυτόν τον αστεϊσμό αναισθησίας.
Ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός θύματος στα Τέμπη, ανάρτησε με όση αυτοσυγκράτηση διέθετε ότι «το μόνο που δεν είπε είναι “πάντα τέτοια” και “και του χρόνου”. Αίσχος. Προσβολή. Ύβρις. Να φέρουν κέρασμα οι δύο νέοι υπουργοί, 57 κορνέδες».
Μετά τις αντιδράσεις ο Μαρκόπουλος βρήκε μια συγγνώμη, όμως οι προσβλητικές συμπεριφορές του μοιάζουν ανεξέλεγκτες, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.
Πάλι πριν από έναν μήνα, άλλωστε, και ξανά ως πρόεδρος της Εξεταστικής για τα Τέμπη, ο Μαρκόπουλος είχε αντιδικία με μέλη της Επιτροπής και δήλωσε: «Όταν είναι τόσες ημέρες στην Επιτροπή η κυρία Πέρκα, τι να κάνω άλλο; Το διασκεδάζω».
Η επιζήσασα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα Ευδοκία Τσαγκλή σχολίασε με τερατώδη ψυχραιμία: «Το διασκεδάζει ο Δ. Μαρκόπουλος στην Επιτροπή για τα Τέμπη! Μπράβο, άξιος πρόεδρε».
Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί ανεπιτυχώς ο Μαρκόπουλος, αναδιπλώθηκε και εξαπέλυσε κατηγορίες προς όσους αντιδικούσαν μαζί του κάνοντας λόγο για «εμπόριο πόνου». Αυτή τη φορά δεν σκέφτηκε καν να ζητήσει μια συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και όσους επέζησαν. Δεν αισθάνθηκε ότι χρειάζεται.
Ο Μαρκόπουλος εκλέχθηκε δύο φορές βουλευτής από τον ελληνικό λαό με την εντολή να λειτουργεί τουλάχιστον με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό. Όμως, γνωρίζοντας ο Μητσοτάκης τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στην πίεση το συγκεκριμένο άτομο, τον τοποθέτησε στην Επιτροπή για να υπάρχουν συνέχεια εντάσεις με τα άλλα μέλη και προκλήσεις προς τις οικογένειες των θυμάτων. Άλλωστε, αν ο πρωθυπουργός έβρισκε λίγη ενσυναίσθηση μέσα στο μεγαλείο εξουσίας που βιώνει, θα καταλάβαινε ότι με τον συγκεκριμένο που έβαλε ως πρόεδρο Επιτροπής δεν εξοργίζονται μόνο ο Βλάχος και η Τσαγκλή, αλλά όλοι οι συγγενείς και οι επιζώντες, όπως και η κοινή γνώμη. Όμως, για τα Τέμπη πάνω από την ενσυναίσθηση προέχει να μη στοιχειοθετηθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Και γι’ αυτό απαιτούνται θράσος και αναισθησία.