Κυπριακό: Ποτέ δεν είναι αργά για την εξιλέωση της Αθήνας

Του Σάββα Καλεντερίδη

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ αποφάσισαν ότι η προσφυγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, μπορεί να προχωρήσει.

Η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη Συνθήκη περί Γενοκτονίας του 1948, επειδή η Ρωσία, για να δικαιολογήσει την εισβολή, επικαλέστηκε την προστασία των ρωσικών πληθυσμών της ανατολικής Ουκρανίας από τη γενοκτονία που ήθελε να διαπράξει εις βάρος τους η κυβέρνηση του Κιέβου.

Με την προσφυγή του το Κίεβο υποστηρίζει ότι η Ρωσία παραβίασε τη Συνθήκη περί Γενοκτονίας με το να δικαιολογήσει την εισβολή, λέγοντας πως έπρεπε να σταματήσει μια φερόμενη γενοκτονία Ρώσων μειονοτικών και ρωσόφωνων Ουκρανών στην ανατολική Ουκρανία.

Πάντως, η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο για να προστατέψει τη χώρα, ενώ και μια άλλη χώρα, η Νότια Αφρική, προσέφυγε κι αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Δ., η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε «πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα». Στην καταγγελία της, η Νότια Αφρική δηλώνει ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από τη συγκεκριμένη πρόθεση (…) καταστροφής των Παλαιστινίων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων» αναφέρει η ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Με τη συμπεριφορά του -μέσω των οργάνων και των παραγόντων του και των άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του- απέναντι στους Παλαιστινίους της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της Γενοκτονίας», σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο με μια προκαταρκτική απόφαση κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας, καθώς συνεχίζει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός.

Ενώ βλέπουμε δύο κράτη να προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν έχει προσφύγει η Ελλάδα κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, για τον συνεχιζόμενο εποικισμό των Κατεχομένων από την Τουρκία.

Το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ορίζει ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τον εποικισμό που περιλαμβάνει τη μεταφορά από την κατοχική δύναμη υπηκόων της στο έδαφος της υπό κατοχή χώρας. Η Τουρκία έχει εκτοπίσει βίαια τον γηγενή πληθυσμό στο υπό κατοχή έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο έχει μεταφέρει πληθυσμό από την Τουρκία (περίπου 120.000), και έχει αναδιανείμει τις περιουσίες των νόμιμων ιδιοκτητών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Ελλάδα, που φέρει βαρύτατες ευθύνες για την τραγωδία της Κύπρου, εδώ και 50 χρόνια που συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, δεν έχει καταθέσει καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παράνομο εποικισμό που διαπράττει η Τουρκία στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού, και οι πράξεις της Τουρκίας, όπως ο εποικισμός, ο εξισλαμισμός των Τουρκοκυπρίων, η ενίσχυση του στρατού κατοχής και η ίδρυση νέων βάσεων, οι παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη, οι παραβιάσεις στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, οι παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η σχεδιασμένη προώθηση αλλοδαπών στα ελεύθερα εδάφη με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση δείχνουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι η «ανάκτηση της Κύπρου», δηλαδή ο έλεγχος ολόκληρου του νησιού.

Μήπως ήρθε ο καιρός η κυβέρνηση της Ελλάδας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και τον εποικισμό;

Ποτέ δεν είναι αργά για την εξιλέωση της Αθήνας έναντι της Λευκωσίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αυτή είναι η ζωή ρε φουκαρά που ποτέ δεν πρόκειται να...

Aν ρωτούσες χθες μερικούς νοματαίους τι το συνταρακτικό συνέβη πριν πενήντα χρόνια ρε παιδιά «σαν σήμερα»; Οι απαντήσεις θα...

Μηνύματα μιας θλιβερής επετείου

Σήμερα έχουμε μια θλιβερή επέτειο. Σαν σήμερα πριν από 50 χρόνια τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο καταλαμβάνοντας μικρή έκταση...

Δεν ξεχνώ!

Δεν ξεχνώ την 20ή Ιουλίου 1974, μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μέρα «μαχαιριά» στα πλευρά του Ελληνισμού, βάρβαρο...

Το «Δεν ξεχνώ» στην «αντίδρομη» πορεία του

Στη ριζική ρήξη με τον εαυτό μας σε αυτό το requiem του «τέλους του Ανθρώπου» ποια μνήμη θα μπορούσε...