… Ξεκίνησε το ξεπούλημα του Αιγαίου

Μέσω ενός άρθρου – φωτιά στη «δημοκρατία» ο Μανώλης Κοττάκης κονιορτοποιεί τον κυβερνητικό εθνομηδενισμό επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για το Μεταναστευτικό σηματοδοτούν την αρχή της συνδιαχείρισης και διχοτόμησης του Αιγαίου.

Αναλυτικά το άρθρο:

Αρχή μιας μεγάλης εθνικής οπισθοχώρησης

Του Μανώλη  Κοττάκη

Ο Νίκος Χατζηνικολάου ρώτησε προχθές το βράδυ τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη αν ο πρωθυπουργός θα λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο τον Μάιο.

O Aλέξης Παπαχελάς σχολίασε χθες στο άρθρο του στην «Καθημερινή» ότι η Ελλάδα «πήρε ένα υπερβολικό ρίσκο στηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία με κάθε τρόπο», και αυτό δημιουργεί σε έμπειρους διπλωμάτες την αντίληψη ότι «ο πιστός σύμμαχος διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί αγκιστρωμένο ψάρι».

Η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκάλυψε χθες ότι σε μυστική συνάντηση των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδος – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, κ. Δεμίρη και Καλίν, συμφωνήθηκαν «κοινές περιπολίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο για το Μεταναστευτικό». Η αλληλουχία των γεγονότων (πέραν του ότι δικαιώνει τις βασικές εκτιμήσεις μας – διατυπώθηκαν την επομένη της υπογραφής της Διακήρυξης των Αθηνών, που κατά τους Τούρκους συνιστά τη «μετεξέλιξη της Μαδρίτης») ευλόγως δημιουργεί το ερώτημα: τι συμβαίνει; Γιατί πυκνώνουν αίφνης τα σύννεφα ξανά; Προς τι η βιασύνη και η κινητικότης;

Θα αποπειραθούμε να απαντήσουμε. Το 2024 εικάζεται ότι θα είναι έτος μεγάλης στροφής της Αμερικής στις σχέσεις της με την Τουρκία – φιλοτουρκικής στροφής, εννοείται. Και, στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Ερντογάν θα λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο. Ήδη η Βικτόρια Νούλαντ κάλεσε τους Τούρκους να μετάσχουν στη «μεγάλη οικογένεια των F-35», υπό τον μοναδικό όρο «να επιλύσουν το θέμα με τους S-400». Πιθανότατα με την πώληση των ρωσικών πυραύλων στο φιλικό τους Αζερμπαϊτζάν. Αυτός είναι ο μοναδικός όρος. Ούτε οι Κούρδοι ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε η Κύπρος ούτε οι παραβιάσεις στο Αιγαίο ούτε οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας είναι όρος για την πώληση. Τίποτε. Μόνον οι ρωσικοί πύραυλοι.

Η κυβέρνηση μάλλον έχει πάρει είδηση ότι ο Ερντογάν της Χαμάς θα λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο την άνοιξη και σπεύδει να κάνει εγκαίρως επικοινωνιακή διαχείριση της στρατηγικής ήττας εντυπώσεων που θα υποστεί η Ελλάς. Για αυτό σπεύδει να αφήσει ανοιχτό ο κύριος Γεραπετρίτης στον Νίκο Χατζηνικολάου το ενδεχόμενο της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Για να έχουμε να λέμε ότι «εμείς πήγαμε πρώτοι». Κωμικό, αλλά ισχύει. Για αυτό άλλαξε ο κύριος Μητσοτάκης τον μήνα της επίσκεψής του στην Άγκυρα από τον Μάρτιο στον Μάιο. Για να ισχυριστεί ότι έχει… match point.

Τώρα, η  φράση «αγκιστρωμένο ψάρι» είναι πολύ βαριά. Και δεν νομίζουμε ότι αφορά μόνο τη χώρα. Περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της «σωστής πλευράς της Ιστορίας» προσωπικώς. Ήδη η έκθεση του Οργανισμού «Transparency International»  για την έκταση της διαφθοράς στην Ελλάδα (την οποία ανέμιζε κάθε χρόνο ο κύριος Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης) είναι καταπέλτης για τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνησή μας. Πέφτει η Ελλάδα 10 θέσεις στην κατάταξη της διαφθοράς. Άρα, είναι δεμένα τα χέρια της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη στον χειρισμό μιας σειράς από θέματα εθνικού συμφέροντος. Τα πρώτα αποτελέσματα της Διακήρυξης των Αθηνών, την οποία η εφημερίδα μας χαρακτήρισε από την επομένη κιόλας μέρα, «σύμφωνο εγκατάλειψης εθνικών θέσεων» είναι αμέσως ορατά: οι κοινές περιπολίες! Κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για το Μεταναστευτικό σημαίνουν αρχή συνδιαχείρισης και διχοτόμησης του Αιγαίου. Αυτό ακριβώς για το οποίο προειδοποίησε από την Αλεξανδρούπολη στις 10 Δεκεμβρίου ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, αφού έκανε λόγο για «γκρίζες ρυθμίσεις που έχουν στόχο τη συνδιαχείριση του Αρχιπελάγους», τόνισε ότι «αυτές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές». Το ίδιο ισχύει και για τα F-16. Oι όροι που ζητούσαμε από τους Αμερικανούς για να τα πουλήσουν στους Τούρκους πήγαν περίπατο. Ειδικώς όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο.

Πρώτον, γιατί οι ΗΠΑ δεν θεωρούν παραβίαση την πτήση τουρκικού μαχητικού μεταξύ 6-10 μιλίων στον εναέριο χώρο μας και, δεύτερον, διότι οι ΗΠΑ με επιστολή Πομπέο στο Κογκρέσο το 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος «East Med Act», δεν θεωρούν παραβίαση ούτε την πτήση βαθιά μέσα στα 6 μίλια! Το επιχείρημά τους grosso modo; «Επειδή δεν υπάρχουν στρατιωτικά σύνορα, δεν μπορούμε να μετρήσουμε».

Είμαστε, λοιπόν, στην αρχή μιας μεγάλης εθνικής οπισθοχώρησης. Τα φλας και οι photo opportunities δεν αρκούν αυτή τη φορά. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν κανονικά.

  1. … τελειώσαμε….μας τελείωσε η “σωστή πλευρά της Ιστορίας” όπως το 1922 και το 1974 (Κύπρος)… Είμαστε η “παροχή” της Δύσης στην Τουρκία!

  2. Δεν μας φταίνε οι ξένοι, η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση παραχώρησε εθνική κυριαρχία σε Αιγαίο και Θράκη. Οι Χατζιαβετικές υποκλίσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών απλά δείχνουν το μέγεθος της πολιτικής ξετσιπωσιάς, φανταστείτε να μπορούσε να τον δει ο Κολοκοτρώνης, θα σηκωνόταν από τον τάφο του. Μην ψάχνετε για τις Πρέσπες του Αιγαίου, είναι ήδη εδώ, κάνουν κοινές ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, δηλαδή τα παιδιά μας πήραν εντολή να συμπλέουν μαζί με τους τούρκους αδελφούς της κυβέρνησης, για την προστασία λένε των συνόρων μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντί για αρχηγό, ας ψάξουν για συμπόρευση

Ας δεχθούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει «ταβανιάσει» ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και δεν...

Οι εμπειρίες των «συνεργασιών» από το… 1956

Η πρόταση που διατυπώθηκε και δημοσίως από τον Ν. Παππά για «εκλογική συνεργασία» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς...

Κυριάκος για πρόεδρος πασοκάρας!

Είναι απορίας άξιον που οι πασόκοι, θορυβημένοι από το σφόλι που έφαγαν στις ευρωεκλογές, προβαίνουν σε κινήσεις πανικού, όπως...

Αποχή: Εξαϋλώνοντας ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα

Κράτος, κατά τον Max Weber, είναι «ο θεσμός που διεκδικεί το μονοπώλιο της βίας». Η εξουσία του κράτους είναι...