Πάταξη της φοροδιαφυγής για όλους!

Ενώ είναι απόλυτη ανάγκη να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στους υψηλούς τζίρους, η κυβέρνηση απλώς στοχεύει στην αύξηση των κρατικών εσόδων κατά περίπου 550.000.000 ευρώ από την επιπλέον επιβάρυνση των «μικρομεσαίων»

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*

Είναι νωπό το μελάνι από τις ανακοινώσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για το νέο Φορολογικό. Είχαμε υποστηρίξει πως είναι απόλυτη ανάγκη να περιοριστεί η φοροδιαφυγή των «μεγάλων» -η οποία κάνει και τη διαφορά- και πως η κυβέρνηση απλώς στοχεύει στην αύξηση των κρατικών εσόδων κατά περίπου 550.000.000 ευρώ από την επιπλέον επιβάρυνση των «μικρών».

Αυτή μας η θέση ουσιαστικά δικαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που αφορούν την πορεία των φορολογικών ελέγχων κατά το εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων, η φοροδιαφυγή για το συγκεκριμένο διάστημα ξεπερνά το 85% στις μεγάλες υποθέσεις φορολογικής απάτης, με διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο κοντά στα 360.000.000 ευρώ. Αντίθετα, στους «μικρούς» επαγγελματίες φτάνει το 45%, με διαφυγόντα έσοδα περίπου 8.000.000 ευρώ.

Αν, λοιπόν, θέλουμε ως κράτος να υπάρξουν ισονομία και επιβολή φορολογικών βαρών με περισσότερη δικαιοσύνη πρέπει να στοχεύουμε όχι μόνο στους «μικρούς», οι οποίοι παραμένουν εύκολος στόχος, αλλά κυρίως εκεί όπου οργιάζει η φοροδιαφυγή και στερεί πολύ σημαντικά έσοδα από τα δημόσια ταμεία. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε να συνεχιστούν οι παραβατικές πρακτικές από ορισμένους. Ζητάμε, όμως, να σταματήσουν η προνομιακή μεταχείριση κάποιων και η δυνατότητα που έχουν περισσότερο οι «μεγάλοι» να εκμεταλλεύονται παραθυράκια του νόμου. Πάταξη της φοροδιαφυγής για όλους. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα της Πολιτείας. Και εμείς ως ΕΕΑ θα στηρίξουμε την όποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Παραμένοντας στο φορολογικό πεδίο, μάθαμε από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ότι τουλάχιστον σχεδιάζεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί επαγγελματίες σχετικά με την εγκατάσταση των POS. Είχαμε αναδείξει το θέμα και κυρίως το «φρένο» που έμπαινε από κάποιες τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην έχουν εφοδιαστεί πολλοί υπόχρεοι με τα απαραίτητα τερματικά αποδοχής καρτών. Όταν για να δώσουν τη σχετική έγκριση κάποιες τράπεζες ζητάνε να μην υπάρχουν οφειλές των επιχειρήσεων ή να συνάπτονται τριετείς συμβάσεις ή συγκεκριμένους τζίρους από τους υπόχρεους, είναι σαν να λένε «δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε POS». Όμως από τη στιγμή που αποτελεί υποχρέωση, η οποία αν δεν καλυφθεί τότε ο παραβάτης κινδυνεύει με επιβολή προστίμου, θεωρούμε αναγκαία την παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Και καταθέσαμε αρμοδίως το αίτημά μας, ώστε να μην υπάρξει συνάδελφος που θα κινδυνεύσει με πρόστιμο μετά την 31η Ιανουαρίου.

Ευτυχώς, μετά και τις παρεμβάσεις μας, φάνηκε να το καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση και πλέον περιμένουμε τις επόμενες ημέρες από τους αρμόδιους υπουργούς να ανακοινώσουν την παράταση ενός μήνα -αυτό λένε οι πληροφορίες μας- προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι και να λειτουργήσει αναλόγως ο τραπεζικός τομέας, έτσι ώστε να μη μείνει κάποιος υπόχρεος χωρίς POS.

*Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ξεσηκωμός αγροτών: Η επανάσταση του αυτονόητου

Μια αγροτική επανάσταση συντελείται στη γηραιά ήπειρο, όχι με όρους αύξησης βιομηχανοποιημένης παραγωγής περασμένων αιώνων, αλλά πλέον με όρους...

Άνοδος του κατώτατου μισθού και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει και απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες. Σε μία από...

Το μεγάλο ξεπούλημα…

Πριν από κάνα δυο χρόνια ο Μητσοτάκης πληροφόρησε με αυτό το ιδιαίτερα «θερμό» χαμόγελό του, στο οποίο λάμπει η......

«Μαϊμού» η ανάπτυξη του Μητσοτάκη!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει γίνει ξαφνικά ο πιο φανατικός αναγνώστης ενός ξένου περιοδικού. Κάθε Παρασκευή που κυκλοφορεί ο «Economist»,...