Του Κωνσταντίνου Σχοινά
Στη Θεσσαλονίκη, καθένας έχει να λέει για την ανάκληση αδειών στις υπηρεσίες καθαριότητας από τον νέο δήμαρχο κ. Αγγελούδη. Όλα καλά, αλλά αυτά είναι κλασικά ξεκινήματα που τρέφουν μια θηριώδη αισιοδοξία για τον εκάστοτε νεοεκλεγέντα.
Με την ευκαιρία, πάντως, ας κάνουμε μια αναδρομή στα βασικά σημεία του ρεπορτάζ από την ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Ζέρβα το 2019:
• «Μία από τις δύο στιγμές που η αίθουσα φάνηκε να συντονίζεται ήταν η έλευση του Γιάννη Μπουτάρη. Με κοστούμι και το διάσημο στον λαιμό, ο πρώην πλέον δήμαρχος έκανε αυτομάτως αισθητή την παρουσία του, ανεβαίνοντας, με χαρακτηριστική ευκολία, σε ένα γραφείο μπροστά από τους δημοσιογράφους. Η τελευταία πόζα. “Εντάξει; Με βγάλατε;” τους ρώτησε με το γνωστό του χιούμορ και κατέβηκε για να κατευθυνθεί προς τη θέση του».
…Όπου λογικά θα πήγε να καθίσει με τη νεολαία! Να ειρωνεύεται τους φωτογράφους ο άνθρωπος για τον οποίο προβαλλόταν ήδη το 2012 (μόλις στο δεύτερο από τα συνολικά οκτώ έτη θητείας του στον δήμο) ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένα βήμα μπροστά» και θέμα τη ζωή και την πολιτική του ανέλιξη. Και υπερδιαφημιζόταν μάλιστα και τρέχαμε να το δούμε. Αλήθεια, μήπως να καθιερώσουμε τα απολογιστικά ντοκιμαντέρ ή ντοκιμαντέρ λογοδοσίας -όχι της πολιτικής ανέλιξης, αλλά της πολιτικής πορείας δηλαδή-, που θα είναι κάπως πιο δύσκολα και εμπράκτως… λιγότερο ναρκισσιστικά;
• «Την ίδια ώρα, η ουρά στο catering, για το οποίο είχε φροντίσει ο κ. Ζέρβας, ήταν μεγάλη και αποτρεπτική από το να πλησιάσεις. Το ίδιο για να δροσιστείς, και για αυτόν τον λόγο μάλλον οι περισσότεροι προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα από το κυλικείο του Δημαρχιακού Μεγάρου, το οποίο περίπου στις 20.30 είχε σχεδόν ξεπουλήσει».
…Και σίγουρα οι πιο πολλοί θα έχουν να θυμούνται αποκλειστικά τον μπουφέ. Θα πρέπει να μελετήσει ο ιστορικός του μέλλοντος την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στα ολίγον αποστειρωμένα καναπεδάκια του catering και στον περίφημο καναπέ από τον οποίο ασκεί εξουσία ο πολίτης κατά τις 1.460 (4Χ365) ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία!
• «Με το που έγινε αντιληπτή η παρουσία του κ. Ζέρβα δημιουργήθηκε γύρω του ένας ανθρώπινος κλοιός. Δεκάδες ζήτησαν μια χειραψία, άλλοι τόσοι μια φωτογραφία, με τη διαδικασία αυτή να εξελίσσεται για αρκετή ώρα και τον νέο δήμαρχο να μην αρνείται».
…Ή, αλλιώς, η πολιτική μέσω selfie. Η μανία αυτοφωτογράφισης έχει πλέον μελετηθεί και οι τέσσερις παράγοντες για να τραβήξουν οι άνθρωποι μια selfie είναι: η βελτίωση του περιβάλλοντος (τραβούν selfie σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για να νιώσουν όμορφα και για να το δείξουν σε άλλους), ο κοινωνικός ανταγωνισμός (τραβούν selfie για να πάρουν πολλά likes στα κοινωνικά δίκτυα), για να τραβήξουν την προσοχή (τραβούν selfie για να τους προσέξουν κάποια πρόσωπα) και ο κοινωνικός κομφορμισμός (τραβούν selfie ως αποτέλεσμα συμμόρφωσης σε αυτά που κάνει η κοινωνία γύρω τους ή οι φίλοι τους).
Μα, σοβαρά, ενδέχεται να υπάρχουν κομφορμιστές στη γεμάτη… ρήξη και ανατροπή ελληνική πολιτική σκηνή;