H πολιτική μαφία ξεπουλάει και την Παιδεία

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Για να μην έχουμε αυταπάτες, ας παραδεχτούμε εξαρχής ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία στη χώρα έχει γίνει εδώ και χρόνια μια πολύ ακριβή υπόθεση. Το γνωρίζει αυτό όποιος έχει στείλει τουλάχιστον ένα παιδί στα φροντιστήρια, όπου οι υποψήφιοι εθίζονται στην αποστήθιση περιττών εν πολλοίς γνώσεων που θα τους εξασφαλίσουν όμως την είσοδο στη σχολή της επιλογής τους.

Και επίσης το βιώνουν στο αργασμένο πετσί τους όσοι γονείς αγκομαχούν κατακαλόκαιρο κάθε χρόνο να βρουν μια στέγη της προκοπής για τα καμάρια τους. Η αγορά γης στη χώρα είναι πανάκριβη και ληστρική. Αιμορραγούν τα νοικοκυριά για ένα νοίκι στα Γιάννινα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, στο Ηράκλειο. Δεν έχουμε όλοι τις οικονομικές δυνατότητες του ολιγάρχη πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Αυτός, με την τεράστια περιουσία που διαθέτει -άγνωστο με ποιον τρόπο, αφού το «πόθεν έσχες» στη χώρα, όπως έλεγε και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, «είναι για τα σκουπίδια»- πήρε περιχαρής το αεροπλάνο για Νέα Υόρκη να πάει «να εγκαταστήσει» τη θυγατέρα του που τη δέχτηκαν σε σχολή και το ανακοίνωσε κιόλας στο πανελλήνιο. 

Τι ήθελε να μας πει; Ότι είναι στοργικός πατέρας; Όλοι εμείς που έχουμε βολέψει τα παιδιά μας σε κάτι τρύπες, καθόσον φοιτητικές εστίες στη χώρα δεν υπάρχουν, δεν έχουμε αξιώσεις για μια ανθρώπινη διαβίωση; Αλλά, άμα χορταίνει η ψείρα, βγαίνει στον γιακά, όπως λέγαν οι παλαιότεροι, και ως εκ τούτου είναι μάταιο να περιμένει κανείς ότι η οικογένεια Μητσοτάκη θα είχε την τσίπα να μην επιδεικνύει τον πλούτο της με τόση αναίδεια.

Στο προκείμενο: Το πρόβλημα της Παιδείας και όχι της Εκπαίδευσης, όπως θέλει να τη μετατρέψει ο Μητσοτάκης, είναι συνολικό και αρχίζει από την ανάγκη αναδιαμόρφωσης των νηπιαγωγείων και όλων των ανώτερων εκπαιδευτικών βαθμίδων, χτίζοντας μεθοδικά προς τα πάνω. Η μητριά πατρίδα τιμωρεί όποιον κάνει ένα παιδί και δεν έχει παιδικό σταθμό να το αφήσει αν εργάζονται και οι δύο γονείς. Κι αν αποκτήσει και δεύτερο παιδί, τον τιμωρεί σκληρότερα, ως ανεπίδεκτο μαθήσεως.

Πρόθεση του Μητσοτάκη, που έβαλε την Κεραμέως να κάνει τη βρόμικη δουλειά, είναι να εξασφαλίσει κέρδη για τους πολιτικούς χορηγούς του. Το πρόβλημα στο ΑΠΘ που φέρνει διεθνείς πρωτιές ήταν η περιβόητη «βιβλιοθήκη», εξαιτίας της οποίας τα ΜΑΤ στρατοπέδευσαν στις σχολές κυνηγώντας φοιτητές στους διαδρόμους ή μήπως η μόνιμη υποχρηματοδότηση; 

Στη Νομική Αθηνών οι φοιτητές τον χειμώνα γράφουν σε αμφιθέατρα-ψυγεία με κόλλες που αγοράζουν οι ίδιοι και με λειψούς καθηγητές. Κι όμως, όπου βρίσκουν μπροστά τους το φημισμένο Στάνφορντ των ΗΠΑ, «το πατάνε κάτω» στους διεθνείς διαγωνισμούς «εικονικής δίκης». 

Και στην Κρήτη παράγουν προϊόντα νανοτεχνολογίας που εξάγουν, μεταξύ άλλων, σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Σκανδιναβία. Όμως, λόγω ανεπαρκών κονδυλίων στην έρευνα, αναγκάζονται να πουλάνε κοψοχρονιά και την πατέντα! Αυτά προέχει να δει η πολιτική τάξη. 

Αλλά, όπως με την Υγεία, όπως με τον δημόσιο πλούτο, όπως με το νερό προσεχώς, όπως με τη γη, όπως με την ίδια τη χώρα που την παζαρεύει με τον Ερντογάν η πολιτική μαφία ξεπουλάει και την Παιδεία. Κανένα σοβαρό ξένο ΑΕΙ δεν πρόκειται να έλθει στη χώρα. Κι αν ήθελαν να σταματήσουν τη συναλλαγματική αιμορραγία για σπουδές στην αλλοδαπή, ας κάνουν κάτι απλό: όσοι αποτυχόντες στις πανελλαδικές το επιθυμούν να εισάγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια με δίδακτρα. 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς, «…ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ»

Όνειρο κάθε Έλληνα Αεροπόρου, πριν ακόμη εισέλθει στη Σχολή Ικάρων, είναι να ανοίξει τα φτερά του και να ξεχυθεί...

Ελλάδα: Μια ανοργάνωτη χώρα ηλικιωμένων

Κάθε φορά που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοινώνει τις προβλέψεις της, είναι σαν να βγάζει πολεμικά ανακοινωθέντα. Σαν να...

Για να ζήσει η χώρα: Κουράγιο, καρτερία και συντροφικότητα

Στο κείμενο που ακολουθεί υπήρξε μια ομιλία της οποίας η καταγραφή -ηθελημένα- έγινε εκ των υστέρων. Παρουσιάστηκε ως παρέμβαση...

«Η έκθεση γίνεται ο καθρέφτης του εαυτού σου»

Σε έναν ξεχωριστό κήπο μάς μεταφέρει η έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου «Κήπος Σωματιδίων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που διαρκεί...