Διείσδυση Ερντογάν δια αντιπροσώπου!

Του Βασίλη Γαλούπη

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Φατίχ Τερίμ από τη μακρά θητεία του στους τουρκικούς πάγκους έχουν να λένε για το βασικό του χαρακτηριστικό: Μια αλύγιστη αυτοπεποίθηση, στα όρια της υπερβολής. Όμως χθες, στην επίσημη παρουσίασή του από τον Παναθηναϊκό, εμφανίστηκε απροσδόκητα συγκρατημένος, έως και «μαζεμένος», ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό στην προπονητική του καριέρα.

Μαθημένος στην αποθέωση από τα ΜΜΕ και τις εξέδρες στην Τουρκία, ο Τερίμ κατάλαβε προχθές ότι η πρόσληψή του δεν ενθουσίασε. Το πρώτο μήνυμα από την παρουσία του στον αγώνα μπάσκετ Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας δεν ήταν ενθαρρυντικό. 

Όταν σήκωσε το χέρι για να χαιρετήσει, οι οπαδοί φώναξαν συνθήματα κατά του Αλαφούζου, επειδή έδιωξε ανεξήγητα τον αγαπημένο τους Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Το παράδοξο ένας Τούρκος τηλεοπτικός παραγωγός, που στήνει σόου για τον Σκάι, να εμπλέκεται ως μεσολαβητής στη συμφωνία για τον προπονητή της ομάδας προκαλεί, επίσης, δυσανεξία στους φίλους των «πρασίνων», όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις τους στα social media. 

Έτσι, ο Τερίμ επέλεξε χθες τον εύκολο δρόμο και μίλησε γενικόλογα, αποφεύγοντας κακοτοπιές που θα μπορούσαν να τον ξαναεκθέσουν. Άλλωστε, έκανε κακό ποδαρικό, όταν με την εμφάνισή του στο αεροδρόμιο προέβη σε μια ξεκάθαρα πολιτική και προβοκατόρικη δήλωση:

«Έχω μήνυμα για τους Έλληνες φιλάθλους: Είμαι από την απέναντι πλευρά της θάλασσας (σ.σ.: του Αιγαίου). Με το που έγινε γνωστό ότι θα έρθω στον Παναθηναϊκό, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος με συνεχάρη. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα».

Οι λέξεις με τις οποίες μας συστήθηκε ο Τερίμ είναι αυτές του τουρκικού αφηγήματος περί διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Αν και χθες απέφυγε «πολιτικές» τοποθετήσεις, ο Τερίμ θα μπορούσε εξαρχής να περιοριστεί στην προπονητική και να μη μετατρέπεται με το «καλημέρα» σε φερέφωνο του Ερντογάν. 

Άλλωστε, στα 70 του και με πατέρα Τουρκοκύπριο, ο προπονητής θα έπρεπε να γνωρίζει ότι βάσει διεθνών συνθηκών το Αιγαίο δεν αποτελεί κοινή θάλασσα Ελλάδας – Τουρκίας, όπως και ότι η χώρα του είναι εισβολέας στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Ο ίδιος ο προπονητής είναι που φρόντισε με την είσοδό του στην Ελλάδα να αναλάβει κάποιου είδους διπλωματικό ρόλο, με ρητορική Άγκυρας. Το γεγονός ότι πρόεδρος χώρας παίρνει τηλέφωνο προπονητή για να τον συγχαρεί για συμφωνία με ποδοσφαιρική Α.Ε. είναι από μόνο του αλλόκοτο. 

Όμως, ο Τερίμ δεν είναι ένας απλός προπονητής στην Τουρκία. Οι φωτογραφίες του από το 2008 να χαιρετάει με το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» τον ακολουθούν εδώ και χρόνια. Όχι τυχαία. 

Στον επεισοδιακό αγώνα Μαρσέιγ – Γαλατά τον Οκτώβριο 2021, για το Europa League, ο Τερίμ δικαιολόγησε τα έκτροπα των «Γκρίζων Λύκων» που ήταν στο γήπεδο, ρίχνοντας το φταίξιμο στην… Ελλάδα. 

Τα εκτεταμένα επεισόδια στο «Βελοντρόμ» άρχισαν όταν οι οπαδοί της Γαλατά ανάρτησαν μια σημαία του Αζερμπαϊτζάν κι έκαναν τη χειρονομία των «Γκρίζων Λύκων». Οι οπαδοί της Μαρσέιγ ανέβασαν την αρμενική και την ελληνική σημαία. 

Ο προπονητής της Γαλατά, Τερίμ, δήλωσε σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ: «Ζήτησα από τους οπαδούς μας να παραμείνουν ψύχραιμοι. Όμως, όταν ο αντίπαλος δείχνει την αρμενική σημαία, τότε αυτό μας προκαλεί. Συνεχώς μας έδειχναν την ελληνική και μετά την αρμενική σημαία. Οι οπαδοί μας είπαν ότι προκαλούνται. Κι έχουν απόλυτο δίκαιο». 

Η ανθελληνική του δράση αφορά, όμως, και το Κυπριακό, για το οποίο ο Φατίχ Τερίμ επιχείρησε ακόμη και πολιτική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, μόλις τον περασμένο Μάιο συναντήθηκε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει τα Κατεχόμενα από την αθλητική απομόνωση. Άραγε, στο «Τριφύλλι» τα γνωρίζουν αυτά;

Υπάρχει, όμως, ακόμα μία παράμετρος για τον φίλο του Ερντογάν, του προέδρου που συγκυβερνά με τους «Γκρίζους Λύκους». Η μετακίνηση του άνεργου Τερίμ στον Παναθηναϊκό έρχεται εν μέσω αναπάντητων ερωτημάτων σχετικά με την εμπλοκή του στο οικονομικό σκάνδαλο που έσκασε πρόσφατα στην Τουρκία και προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση. 

Τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται δικαστικά έγγραφα που δείχνουν ότι ένας διευθυντής υποκαταστήματος της τράπεζας DenizBankστην Κωνσταντινούπολη ενορχήστρωσε απάτη «πυραμίδας» ύψους 44.000.000 δολαρίων, που υποσχόταν 250% κέρδος στα «θύματα».

Το fund-απάτη έφερε το όνομα του Φατίχ Τερίμ κι έγδυσε ακόμα κι αστέρες της μπάλας, όπως ο Αρντά Τουράν.

Ο Σεσίλ Ερζάν, ο διευθυντής του υποκαταστήματος που δημιούργησε το fund, τσέπωνε τσάντες γεμάτες δολάρια και εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης ζητούν τώρα πάνω από 200 χρόνια φυλάκιση.

Στο σκάνδαλο έσπευσε να παρέμβει και ο Ερντογάν, όταν στις 2 Δεκεμβρίου είπε: «Οι έρευνες για τους υπόπτους αυτής της υπόθεσης συνεχίζονται». Ο Φατίχ Τερίμ, παρόλο που το fund στήθηκε στο όνομά του, δεν είπε τίποτα δημόσια για το σκάνδαλο. 

Σύμφωνα όμως με τουρκικά Μέσα, στο σκάνδαλο του «Fatih Terim Fund» υπάρχει η συμμετοχή μελών της οικογένειας του προπονητή και στενών συνεργατών του. Ο Ερζάν φέρεται ότι γνώριζε τον Τερίμ και διαχειριζόταν τις οικονομικές του συναλλαγές. Ο Τερίμ δεν αναφέρθηκε στο κατηγορητήριο της δίκης που άρχισε στις 20 Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι το όνομά του χρησιμοποιήθηκε για τη διευκόλυνση της απάτης, σύμφωνα με το France 24.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό μέσο Turkish Minute αναφέρει πως «φαίνεται να υπάρχει έλλειψη εις βάθος έρευνας για τον ρόλο του Τερίμ, παρά τις καταγγελίες των θυμάτων». Επικαλούμενο τους «στενούς δεσμούς του προπονητή με τον Ερντογάν», αναρωτιέται «εάν το εγχείρημα του Τερίμ στην Ελλάδα (σ.σ.: Παναθηναϊκός) προέκυψε κατά την επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στην Αθήνα».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πώς μπορεί να τιμηθεί ο Οδυσσέας Ελύτης

Ο καλύτερος τρόπος να συγκαλύψεις την επίθεση σε ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού είναι να το εγκιβωτίσεις σε μουσείο...

Σκηνές κατοχικής Αθήνας επί ημερών Κυριάκου!

«Οριστική και μη αναστρέψιμη» χαρακτήρισε προ ημερών την ανάκαμψη της οικονομίας -έμπλεος υπερηφάνειας- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μας...

Το ΥΕΘΑ αιφνιδιάζει

Για διαβάστε, σύντροφοι, τι σκαρφίζεται το γκουβέρνο. Από 24 Σεπτεμβρίου μέχρι 8 Οκτωβρίου βγήκε για δημόσια διαβούλευση (τρομάρα της)...

Ο άγνωστος «εθνικός ανήρ» Φίλιππος Νίκογλου

Οι εθνικές επέτειοι τιμώνται όχι μόνο για να μας θυμίζουν την Ιστορία μας και το χρέος μας απέναντι στην...