Τα βολικά μπαϊράκια του κυρίου Γεραπετρίτη

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Ελάχιστοι θα έδιναν σημασία στο περιβόητο ζήτημα της «ροζ σημαίας», αν δεν το έπαιρνε τόσο προσωπικά ο Γεραπετρίτης που έσκυψε χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας μέχρι το πάτωμα στη θέα του Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών, που έγινε καταγέλαστος με τα δουλικά του φερσίματα απέναντι στον ψευτοσουλτάνο, θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία να ρεφάρει πουλώντας κάλπικο πατριωτισμό. 

Η ροζ σημαία, φτιαγμένη από σεντόνια θυμάτων γυναικοκτονιών, φτιάχτηκε από την εικαστικό Γεωργία Λαλέ στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο Neighborhood Guilt (Ενοχές της Γειτονιάς) που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση για το θέμα της έξαρσης της ενδοοικογενειακής βίας και απανωτών δολοφονιών γυναικών στην Ελλάδα. «Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους» επισήμαναν οι διοργανωτές της έκθεσης. 

Θα είχε μεγαλύτερη σημασία εάν τέτοιου είδους ακαμψίες που στο κάτω κάτω αφορούν καλλιτεχνικές εμπνεύσεις τις επιδείκνυε ο Γεραπετρίτης απέναντι στην Τουρκία κάθε φορά που εγείρει τις ιμπεριαλιστικές αξιώσεις της στο μέτωπο Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος. 

Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τις απόψεις του Γεραπετρίτη για το Κυπριακό τώρα που οι Άγγλοι, οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία, προωθούν επίμονα πάλι το σενάριο της χωριστής κυριαρχίας.

Ως προς αυτό, επικαλούνται «πολιτικό δεδικασμένο», παραπέμποντας στη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου του Φεβρουαρίου του 2014, που επιτεύχθηκε με αμερικανική παρέμβαση, διά της εχθρικά διακείμενης στην Ελλάδα υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία για κακή μας τύχη κινεί και σήμερα τα νήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εκείνη, αναφορικά με την κυριαρχία, αποδέχεται πως είναι μεν μία, αλλά «εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους». Αυτή η διατύπωση, η οποία δημιουργεί άκρως αρνητικό προηγούμενο για την ελληνική κυπριακή πλευρά, επανέρχεται προς αξιοποίηση σήμερα στο τραπέζι. 

Όλα δείχνουν ότι το θέμα της κυριαρχίας θα αποτελέσει το κλειδί που οι μεσολαβητές στο Κυπριακό, κυρίως οι Βρετανοί, θεωρούν ότι θα μπορέσει να υπερφαλαγγίσει το παρατεταμένο αδιέξοδο. Το έδαφος επ’ αυτών προλειαίνεται εν όψει και της καθόδου της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μαρία Ανχέλα Κουεγιάρ. 

Το θέμα είναι ότι όλοι οι διεθνείς παίκτες ξεκινούν από τη θέση που εξέφρασε χωρίς αντίλογο πρόσφατα στην Αθήνα ο Ερντογάν. Ότι, δηλαδή, η λύση του Κυπριακού «περνά μέσα από την αναγνώριση των πραγματικοτήτων» στο διχασμένο νησί, ήτοι των κατοχικών τετελεσμένων που οδηγούν σε δύο κράτη με κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς. 

Έχει κάτι έστω να ψελλίσει γι’ αυτά ο Γεραπετρίτης προτού σηκώνει μπαϊράκια για τα μάτια του κόσμου; 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Κυριάκος τα λέει αυτά;

Ένας πολιτικός είναι ικανός για όλα. Μπορεί να λέει τη μία μέρα τα κανονικά και την άλλη τα αντίθετα....

Στα άδυτα του ΣΥΡΙΖΑ

Το εσωκομματικό πόκερ καλά κρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όσο κι αν οι συμμετέχοντες έχουν, όλοι, μακρά εμπειρία στον πολιτικό...

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ή της Αριστεράς;

Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι ρητορικό ούτε συγκυριακό. Είναι πραγματικό και επίκαιρο λόγω της συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, της...

Αντώνης Σαμαράς: Ο «κομπάρσος» του μητσοτακισμού υποδύεται τον «επαναστάτη»

Η Ιστορία, πόσο μάλλον στην πολιτική, δεν είναι «φρέσκα κουλούρια». Ούτε οι πρωταγωνιστές απευθύνονται σε ανθρώπους που η πλειονότητά...