Στηρίξτε επιτέλους τις ΜμΕ

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού για το νέο έτος δείχνει και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Η νέα περίοδος λιτότητας που επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες στην ευρωζώνη εννοείται ότι θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις κρατικές επιδοτήσεις του πρόσφατου παρελθόντος για μια σειρά δαπανών που μπορούσαν να ανατρέψουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όπως το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ενίσχυση κάποιων κοινωνικών πολιτικών αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την επιπλέον φορολόγηση. Αυτό δείχνει και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των περίπου 600.000.000 ευρώ, που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα εξασφαλίσει από τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και που θα κατευθυνθούν στην Υγεία και την Παιδεία. Βέβαια, αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνει τη θέση του ΕΕΑ ότι το νέο φορολογικό δεν έχει στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά απλώς την αύξηση φορολογικών εσόδων. Πότε και με ποιον τρόπο θα εισπράξει κάποια δισ. από τη φοροδιαφυγή, τα οποία είναι μέρος των 40 δισ. ευρώ που φτάνει το ύψος της παραοικονομίας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος; Πώς ακριβώς θα συμβάλουν στην ενίσχυση των κρατικών εσόδων μέσω της φορολογίας όσοι φοροαποφεύγουν, εκμεταλλευόμενοι κάποια «παραθυράκια» του νόμου; Πρόκειται για εύλογες απορίες, που όμως δεν έχουν απαντηθεί.

Μία από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που είδαμε στο νέο φορολογικό ήταν η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος. Βέβαια, αυτή η μείωση είναι μόνο για τις ατομικές επιχειρήσεις και όχι για τα νομικά πρόσωπα. Άρα, ενώ κανονικά θα έπρεπε αυτό το μνημονιακό μέτρο να έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια, βλέπουμε ότι συνεχίζει να υφίσταται και να επιβαρύνει κάποιους φορολογουμένους.

Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι ο Προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι ή οικογένειες με περιορισμένο εισόδημα. Η ακρίβεια που υπάρχει απειλεί νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ακόμα και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Εκτιμούμε όμως ότι γενικότερα η πολιτική της κυβέρνησης δεν δίνει τη στήριξη που έχουν πραγματικά ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Μέλημά μας ως φορέα που στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα είναι να εφαρμοστούν, επιτέλους, οι πολιτικές εκείνες που θα δίνουν προοπτικές επιβίωσης αλλά και ανάπτυξης των ΜμΕ. Οι σοβαρότατες κρίσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έχουν αφήσει εμφανή σημάδια στην ανθεκτικότητά τους. Για να συνεχίσουν λοιπόν να λειτουργούν, να δίνουν δουλειά σε εργαζομένους και να ενισχύουν τα κρατικά έσοδα πρέπει να υπάρξουν και τα κατάλληλα μέτρα, με πρώτο απ’ όλα την τόνωση της ρευστότητάς τους – και μέσω του τραπεζικού δανεισμού και μέσω της συμμετοχής τους στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

*Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

  1. Αγαπητέ κύριε, ρίξε μια μάτια στην πρόβλεψη φόρων του νέου προϋπολογισμού, σύγκρινε το νούμερο με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού που εκπνέει. Θα παρατηρήσεις αύξηση προυπολογιζομένων φόρων κατά 21%. Τραγικό θα έλεγα, ήδη ο τρέχων προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από τις υπέρ εισπράξεις, κυρίως λόγω ανατιμήσεων ανελαστικών δαπανών των νοικοκυριών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...