Η προπαγάνδα… νικάει την ακρίβεια

Του Πάνου Σώκου

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης της MRB που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη (πρόκειται για τις εξαμηνιαίες τάσεις Δεκεμβρίου) δεν είναι η κυριαρχία της Ν.Δ. έναντι των άλλων κομμάτων και η μηδενική φθορά της από τις εκλογές του Ιουνίου. Ούτε η δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ ούτε η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει. Είναι τα στοιχεία εκείνα που έχουν σχέση με την ακρίβεια και αποδεικνύουν για ποιον λόγο η Ν.Δ. δεν χάνει δυνάμεις, παρότι στα προβλήματα της χώρας ο πληθωρισμός/ακρίβεια παραμένει το βασικότερο, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα (ακολουθεί η υγεία/περίθαλψη με 43,1% και στην τρίτη θέση βρίσκεται η ανεργία με μόλις 29%), και γιατί δεν χάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ακρίβεια. Ας δούμε, λοιπόν, τα ευρήματα:

Το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια με 61,5%, ενώ το 70%-80% δηλώνει πως δυσκολεύεται ή αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί στα έξοδα του νοικοκυριού. Έπειτα από αυτά τα ποσοστά θα περίμενε κανείς ότι οι πολίτες θα εξέφραζαν δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση επειδή δεν μπορεί να τιθασεύσει την ακρίβεια, και η δυσαρέσκεια θα φαινόταν στο ποσοστό της Ν.Δ. Κι όμως, δεν συμβαίνει αυτό! Οι πολίτες δεν εκφράζουν δυσαρέσκεια, αντιθέτως επικροτούν και δικαιολογούν την κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση: 

– Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ακρίβειας και τη στήριξή τους, με το 45,4% να δηλώνει ότι έχει πάρει όσα μέτρα τής επιτρέπει η ελληνική οικονομία ή και περισσότερα! Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

– Στην ευθεία ερώτηση εάν έχουν ωφεληθεί από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, το 62,3% των πολιτών που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά.

– Αύξηση εμφανίζει και το ποσοστό των πολιτών που δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

– Τέλος, καταγράφεται μία τάση σταθεροποίησης στο 8%-11% των πολιτών, που λέει ότι δεν χειροτερεύει η οικονομική του κατάσταση. 

Αυτά είναι τα δεδομένα και θα μπορούσε κανείς να πει «τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;». Ας τα αναλύσουμε, όμως, περαιτέρω: Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την προπαγάνδα που κάνουν μέσω των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης πείθουν τους καταναλωτές ότι, πρώτον, όχι μόνο κάνουν ό,τι μπορούν, αλλά προσφέρουν ακόμα και από το… υστέρημα του κράτους για να τους στηρίξουν οικονομικά. Και, δεύτερον, ότι η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, που οφείλεται στην αποτυχημένη οικονομική πολιτική και στα ελλιπή μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά είναι εισαγόμενο πρόβλημα, όπως λέει η κυβερνητική προπαγάνδα. Κι αυτό παρότι, σύμφωνα με τη Eurostat, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Κοντά σε αυτά βεβαίως και η αδυναμία της αντιπολίτευσης να παρέμβει…

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η δεκαετής οικονομική κρίση, με τη μεγάλη ανεργία, τις μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, την εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση, έχει ρίξει στο έσχατο σημείο τις προσδοκίες των πολιτών, με αποτέλεσμα να αρκούνται στα ελάχιστα, στα ψίχουλα που παρέχει η κυβέρνηση με τα επιδόματα. Κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο για την κοινωνία!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ξεσηκωμός αγροτών: Η επανάσταση του αυτονόητου

Μια αγροτική επανάσταση συντελείται στη γηραιά ήπειρο, όχι με όρους αύξησης βιομηχανοποιημένης παραγωγής περασμένων αιώνων, αλλά πλέον με όρους...

Άνοδος του κατώτατου μισθού και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει και απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες. Σε μία από...

Το μεγάλο ξεπούλημα…

Πριν από κάνα δυο χρόνια ο Μητσοτάκης πληροφόρησε με αυτό το ιδιαίτερα «θερμό» χαμόγελό του, στο οποίο λάμπει η......

«Μαϊμού» η ανάπτυξη του Μητσοτάκη!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει γίνει ξαφνικά ο πιο φανατικός αναγνώστης ενός ξένου περιοδικού. Κάθε Παρασκευή που κυκλοφορεί ο «Economist»,...