Ο Βούδας έχει για όλους. Ο Κυριάκος;

Του Κώστα Πρώιμου

«Και εσείς μαθητές της Αλήθειας αν συναντήσετε τον Βούδα στο δρόμο σας σκοτώστε τον».

Αναμφισβήτητα οι πανάρχαιες και βαθύτατα φιλοσοφικές ρήσεις χωράνε πάντα και παντού, σε όλες τις κοινωνίες ανεξαρτήτων των θρησκευτικών πεποιθήσεων που επικρατούν.

Η άνωθεν επιχειρεί αλληγορικά να αποδομήσει το άβατο της αυθεντίας ακόμη και αν αυτή εμφανιστεί μπροστά μας σαν τη μορφή θεού. Είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να έρθουμε αντιμέτωποι με τη δική μας αλήθεια ακόμη και αν νομίζουμε πως είμαστε φιλαλήθεις, καθώς και η παραμικρή σκέψη προς αυτή τη λυτρωτική κατεύθυνση μας δημιουργεί ψυχικό ίλιγγο. Δεν έχει νόημα να εξηγήσεις σε έναν εκ γενετής τυφλό ότι το χιόνι είναι άσπρο απλώς διότι δεν έχει αντικρίσει ποτέ ο εγκέφαλός του το συγκεκριμένο χρώμα. Όπως ποτέ ένας άβουλος δε θα λάβει πρωτοβουλία.

Όπως δεν έχει νόημα να σωφρονίσεις είτε να σώσεις κάποιον αν ο ίδιος δεν αντιληφθεί τον μηχανισμό της παγίδας στην οποία έχει εγκλωβιστεί. Αν δεν αποφασίσει ό ίδιος να θέσει τον εαυτό του σε διαδικασία σωφρονισμού και διάσωσης. Από τη χρήση ναρκωτικών, μέχρι τις λάθος πολιτικές επιλογές οι περισσότεροι άνθρωποι αναδεικνύουν μια αστείρευτη ανάγκη για υπακοή στη δύναμη της συνήθειας ενώ υπαγορεύουν εαυτούς στη «γλύκα» του εθισμού ακόμη και αν αυτή είναι η απαρχή όλων των δεινών, κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών. Δεν έχει εφαρμογή και καμία σημασία σύμφωνα με τους ψυχιάτρους και τους πατέρες της ψυχολογίας να εξαπολύονται μύδροι φερειπείν εναντίον ενός αυταρχικού καθεστώτος όταν οι μηχανισμοί προπαγάνδας του έχουν πιάσει τον σφυγμό των υπηκόων του και τους έχουν εγκλωβίσει ποικιλοτρόπως. (Επιδοματάκια, εξαγορά ψήφων, ψευδή διλήμματα περί πολιτικού αδιεξόδου, τρομοκρατία.)

Είναι αρκετά αμφίβολο αν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια υπάρχουν ανά την ελληνική επικράτεια πραγματικά ευτυχισμένοι πολίτες και τούτο δεν είναι δικό μου αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά αποτυπώνεται σε δεκάδες κοινωνιολογικές έρευνες που αναφέρονται σε όλες τις εγχώριες ηλικιακές ομάδες προερχόμενες από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι αυταπόδεικτο πως περίπου το 80% των Ελλήνων αγωνίζεται σκληρά πλέον όχι για να αποταμιεύσει και να δημιουργήσει συνθήκες διασφάλισης του μέλλοντος των παιδιών τους αλλά για να επιβιώσουν στοιχειωδώς δίνοντας τη μάχη με το πενιχρό μεροκάματο μέρα με την ημέρα. Όχι, δεν παρακολουθούν όλοι τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, ούτε δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τους πραγματικά υπαίτιους για τη σύγχρονη τραγωδία και τη σταδιακή καταστροφή της χώρας μας. Ο κόσμος έχει βιώσει την κοροϊδία στο πετσί του, έχει νιώσει εξαπατημένος ως πολίτης και πλέον με ελάχιστες ψυχικές δυνάμεις τις οποίες οφείλει να διαθέσει προς επιβίωση έχει παραδοθεί άνευ όρων στο πολιτικό χάος.

Οι πιο αδύναμοι και αρνούμενοι να «σπάσουν» τη φούσκα των ψευδαισθήσεων μέσα στην οποία ζούνε συναντούν με χαρά και ανακούφιση τον «Βούδα» σε οποιονδήποτε πολιτικό ή πνευματικό τσαρλατάνο εκπέμπει ψεύτικη επί της ουσίας δύναμη. Ως απολύτως παραπλανηθέντες δεν τον «σκοτώνουν» ενώ ως πεινασμένοι για μια καλύτερη ζωή καταπίνουν αμάσητα τα λίγα ψίχουλα ελπίδας που τους πετάει και δη προεκλογικά.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις μεθόδους Γρίνμπεργκ λειτουργεί ως άλλος Βούδας. Αν παρατηρήσετε ουδέποτε έχουν σφάλει με βάση τις τοποθετήσεις και τις αστείες δικαιολογίες ενός τρομερού συστήματος προπαγάνδας. Στις υποκλοπές φερειπείν έφταιξαν όλοι πλην του πρωθυπουργού-πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, στην τραγωδία των Τεμπών «κρέμασαν» ανενδοίαστα τον Σταθμάρχη αλλά οι «πιστοί του Βούδα» επανεξέλεξαν -πριν καλά-καλά το αίμα πενήντα επτά αθώων στεγνώσει στις λαμαρίνες της αμαξοστοιχίας του τρόμου- τον μοιραίο υπουργό ως βουλευτή. Μήπως τον Σταθμάρχη, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αποδείχτηκε ανεπαρκής για το νευραλγικό πόστο στο οποίο τοποθετήθηκε τον διόρισε μια ξένη κυβέρνηση; Όχι αυτή που είχε ορίσει  και ως μοιραίο όπως τραγικά απεδείχθη υπουργό Μεταφορών τον Κ. Καραμανλή του Αχιλλέως;

Την ίδια τακτική ακολούθησαν και για τα δεκάδες υπόλοιπα σκάνδαλα ωσάν να αφορούν σε άλλες χρονικές περιόδους, σε ξένες και μακρινές χώρες. Χρησιμοποιούν κατά το δοκούν ακόμη και την Κλιματική Αλλαγή προκειμένου να λάβουν συγχωροχάρτι για τη δική τους έλλειψη μέσων πυρόσβεσης.

Το ίδιο τροπάριο πέρασαν στον κοσμάκη και για τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και ας αποδείχτηκε πως οι ίδιοι ως κυβερνώντες απένταξαν στο παρελθόν αντιπλημμυρικά έργα στην πολύπαθη Θεσσαλία. Απομένει να τους παρακολουθήσουμε και με την επιστημονική  βοήθεια του Αστεροσκοπείου (όταν το ελέγξουν απόλυτα) να κάνουν δεήσεις για βροχές όταν ξεσπάνε πυρκαγιές ή να παρακαλάνε τον Βούδα ώστε να βάλει το χέρι του και να κοπάσουν αίφνης οι άνεμοι.

Το τελευταίο έγκλημα -μέχρι στιγμής- διεπράχθη εις βάρος του κοσμάκη και δη των ελεύθερων επαγγελματιών  από τους γνωστούς-αγνώστους που εκ νέου εκμεταλλεύτηκαν τη σιωπή των αμνών αν και θα ταίριαζε να παρομοιάσουμε το προσφάτως ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο με την ευρεία σφαγή της εορταστικής γαλοπούλας. Εξάλλου «έχει ο Βούδας για όλους» σαν δίκαιος και καλός θεός που είναι. Νόμους δεν έχει για όλους, ίση κοινωνική μεταχείριση δεν έχει για όλους,  νοσοκομειακή περίθαλψη δεν έχει για όλους και πλέον ούτε και αναλογική φορολογία για όλους.

Τους βολεύει τα μάλα εν προκειμένω να εισπράξουν «λίγα» από τους πολλούς που βρίσκονται σε μια ήρεμη απόγνωση ως θεατές στην ίδια τους την κοινωνική και οικονομική περιδίνηση παρά πολλά από τους λίγους που ολοένα και σταθεροποιούνται, ολοένα και ισχυροποιούνται και που αν κριθεί απαραίτητο «φωνάζουν δυνατά» και με πολλούς τρόπους προκαλώντας σοκ και δέος στο πολιτικό σύστημα.

Όπως και να’ χει πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, όλοι θα κληθούμε να αναμετρηθούμε επί ανίσοις όροις με τις πάμπολλες δυσβάσταχτες οικονομικές και συνάμα κοινωνικές υποχρεώσεις μας.

Ήδη τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν αλλά από τα περισσότερα ΜΜΕ αποκρύφτηκαν (περίεργο) προδίδουν τη στυγνή αλήθεια και «σκοτώνουν» ακόμη ένα δομικό αφήγημα του «Βούδα» καθώς οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν κόψει βασικά αγαθά και προφανώς θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν και να τα βγάλουν πέρα τρώγοντας μόνο ανάπτυξη…

 1. Καλή η γκρίνια παιδιά αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Κανένας δεν σώθηκε γκρινιαζοντας. Γιατί η γκρίνια το μόνο που καταφέρνει είναι να σε αφήνει μόνο σου. Ο Μητσοτάκης δεν γκρινιάζει. Πουλάει σανό και μάλιστα ευκολοχωνευτο σε μια μερίδα πολιτών που είναι το αγαπημένο τους φαγητό. Μέχρι να πεσει βαρυ στο στομάχι τους ο Κυριάκος θα έχει διαλύσει τα παντα

 2. Καλός ο αντι-μητσοτακισμός αλλά η τελευταία παράγραφος, επικαλούμενη “στοιχεία” εκτιμώ οτι συγκρούεται με τη πραγματικότητα.
  Είναι δυνατόν ολα αυτά τα καινούργια αυτοκίνητα, ολη αυτή η κίνηση ολες τις ωρες, ολες τις ημέρες, ολες αυτές οι γεμάτες ταβέρνες ΠΑΝΤΟΥ να αφορούν …στους δυο στους δέκα Ελληνες που δεν “εκοψαν τα βασικά αγαθά” ΄;
  Κάτι δεν πάει καλά ! Η απλώς οπως ορθώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση τα πάντα γίνονται με μαύρο χρήμα, κυρίως διακινούμενο απο “ελεύθερους επαγγελματίες” – οχι κατ’ ανάγκην δικηγόρους, υπάρχουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, νυχούδες, κομμώτριες κλπ φρούτα – οπότε τα μέν “στοιχεία” λένε την αλήθεια …των φορολογικών δηλώσεων, αλλα δε η κατανάλωση κελεύει !
  Εξ ού και η μόνη “αντίσταση” στην κυβέρνηση Μητσοτάκη προήλθε ακριβώς απο τους θιγόμενους. Ούτε απο τους εμπορουπαλλήλους με μερική εργασία, ούτε απο τους ανειδίκευτους εργάτες (υπάρχουν 😉 , ούτε απο κάποιο αλλο “προλεταριακό” κοινωνικό στρώμα, αφού δεκαετίες εργατοπατερισμού συνδικαλιστών – μοσχαροκεφαλών ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κλπ και τηλεοπτικής – διαδικτυακής αποβλακώσεως εχουν καταργήσει κάθε σκέψη και βούληση για διαμαρτυρία.
  Οπότε ολα καλά, παρασιτικό χρήμα, ελληνική οικογένεια, επιδόματα, “Αλφασίγμα” που λέγαμε στον Στρατό απο το χωριό, ενας τουλάχιστον απο την οικογένεια στο δημόσιο η στις ΔΕΚΟ η στην “Αυτοδιοίκηση” αρα δεύτερη δουλειά με μαύρα…Και μή καταβολή ΦΠΑ, ποτέ απόδειξη, μούφα αναταλλακτικά, κακοτεχνίες παντού, αρπαχτές σε κάθε τομέα της οικονομίας.
  Μητσοτάκης για πάντα !
  Και Black Friday, SUV, Cyber Week, iphoneXXXX και οτι αρπάξει ο κ@λος μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αποχή: Εξαϋλώνοντας ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα

Κράτος, κατά τον Max Weber, είναι «ο θεσμός που διεκδικεί το μονοπώλιο της βίας». Η εξουσία του κράτους είναι...

Το καράβι έχει βουλιάξει

Το επιμύθιο αυτών των εκλογών βρίσκεται στην απονομιμοποίηση των ελίτ και των συστημικών ΜΜΕ να καλούν όποιους τους χαλάει...

H προπαγάνδα του αυταρχικού δόγματος της μηδενικής ανοχής

Το 1982 ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Τζέημς Γουίλσον και ο καθηγητής Εγκληματολογίας και Κοινωνικής Επιστήμης Τζωρτζ Κέλινγκ στην κοινή...

Ο Όρμπαν έχει δίκιο

Ο Όρμπαν ανήκει στην ένωση Τουρκόφωνων Χωρών, συμμετέχει στις συναντήσεις τους και φωτογραφίζεται σαν γύφτικο σκεπάρνι μαζί με τον...