Fake news το οικονομικό success story του Κυριάκου

Πυροτέχνημα το νέο αφήγημα της κυβέρνησης που στήθηκε πάνω στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς οι αριθμοί και οι πολίτες κάθε άλλο παρά ευημερούν – Το ελληνικό χρέος παραμένει το υψηλότερο της ευρωζώνης και, μάλιστα, σε δυσθεώρητο ύψος, αφού εκτινάχθηκε στα 404,68 δισ. ευρώ σε 2,5 χρόνια

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Πήλινα είναι τα πόδια στα οποία στηρίζεται το αφήγημα της κυβέρνησης περί ισχυρής οικονομίας. Και οι πανηγυρισμοί για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που εκ των πραγμάτων είναι ένα καλό νέο, μοιάζουν περισσότερο με πυροτεχνήματα, καθώς ακόμη και οι αριθμοί (πολλώ μάλλον οι άνθρωποι) κάθε άλλο παρά ευημερούν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αρνητικές πρωτιές της χώρας μας απλώνονται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Ακόμα και για την υπόθεση του δημοσίου χρέους το σκηνικό είναι… γκρίζο, αφού η κυβέρνηση μπορεί να επιχαίρει για τη μείωσή του ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθεί να αποτελεί μια νάρκη.

Η μείωση αυτή οφείλεται στην άνοδο του (ονομαστικού) ΑΕΠ αλλά και του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι -σύμφωνα και με την Κομισιόν- οι κίνδυνοι παραμένουν. Όσο κι αν αποκρύπτεται, αποδεικνύεται έτσι ότι η κυβέρνηση σκοπίμως δεν λαμβάνει μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, αφήνοντας παράλληλα την αισχροκέρδεια να καλπάζει, επειδή αυτό τη διευκολύνει, έστω και επίπλαστα, στο μέτωπο του χρέους. Καθώς, μάλιστα, ο υψηλός πληθωρισμός, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, ροκανίζει περαιτέρω τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αυτό -σε συνδυασμό με την καθήλωση των πραγματικών μισθών- συνιστά την εφαρμογή ενός νέου, άτυπου, μνημονίου, πέντε χρόνια μετά την υποτιθέμενη «έξοδο» από το προηγούμενο.
Το ελληνικό χρέος παραμένει το υψηλότερο της ευρωζώνης και, μάλιστα, σε δυσθεώρητο ύψος, αφού εκτινάχθηκε στα 404,68 δισ. ευρώ σε 2,5 χρόνια λόγω και των 50 δισ. ευρώ που δανείστηκε η χώρα την περίοδο της πανδημίας. Η επενδυτική βαθμίδα αποκτήθηκε με το ποσοστό του να έχει υποχωρήσει λίγο κάτω από το 170%, όταν προ 13ετίας, οπότε χάθηκε, ήταν στο 110%. Και μια ανελαστική προϋπόθεση για να διατηρηθεί η ποσοστιαία μείωση είναι η «αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία», η οποία με το νέο έτος θα γίνει ακόμα πιο αισθητή. Μόλις προχθές το (πάλαι ποτέ προσφιλές μας) Eurogroup έδωσε την εντολή για «περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού»…

Έχει σημασία το γεγονός ότι, καθώς η πλειονότητα του δημοσίου χρέους προέρχεται από δάνεια μηχανισμών στήριξης, αυτό στο οποίο βοηθάει η επενδυτική βαθμίδα, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι να συνεχιστεί από την ΕΚΤ, μετά τον τερματισμό του ειδικού προγράμματος για τη χώρα μας λόγω του Covid-19, η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που σε διαφορετική περίπτωση θα ξαναγίνονταν junk, δηλαδή σκουπίδια, και θα πυροδοτούσαν νέο καθεστώς χρεοκοπίας.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο διατηρείται ο υψηλός ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι το δημόσιο χρέος, «που παραμένει παρά τις μειώσεις μεγάλο». Η παραδοχή αυτή επεξηγεί και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας με διάφορους τρόπους, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη. Πρώτα θύματα αποδεικνύονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, για το οποίο αποτέλεσε άλλοθι και μόνο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η εισπρακτική σκοπιμότητα προκύπτει και από το γεγονός ότι τα έσοδα που υπολογίζονται από τη λαίλαπα αυτή είναι περίπου 600.000.000 ευρώ, όταν με βάση τον ίδιο τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα η τρύπα σε φόρους από τη «μαύρη» οικονομία ανέρχεται περίπου στα 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, πάντως, με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στην επτάδα των χωρών της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Και όσον αφορά την κατά κεφαλήν φοροδιαφυγή, η χώρα μας έρχεται έβδομη (με 1.847 ευρώ, όταν ο μέσος όρος είναι 1.634 ευρώ), ενώ η πρώτη εξάδα απαρτίζεται από την Ιταλία, τη Δανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Φινλανδία. Ως ποσοστό του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ευρώπη υπολογίζεται, σύμφωνα με έρευνα του LSE, κατά μέσον όρο στο 18,4%, ενώ η Ελλάδα είναι στο 23,6%, με πρώτη τη Βουλγαρία στο 31,9% και ενδιαμέσως τις Ρουμανία, Λιθουανία, Εσθονία, Κύπρο, Λετονία, Μάλτα και Πολωνία.

Καλπάζει η ακρίβεια, οι μισθοί στα τάρταρα, «καίει» το κόστος στέγασης, αιμορραγεί ο αγροτικός τομέας

Η ακρίβεια καλπάζει στην Ελλάδα, η οποία έχει τον χαμηλότερο ονομαστικό μισθό στην ευρωζώνη, με 16.000 ευρώ ετησίως (μέσος όρος 35.200 ευρώ), και τον τρίτο χαμηλότερο στην Ε.Ε. (32.300 ευρώ), ενώ από το 86,4% του μέσου μισθού της ευρωζώνης το 2009, έχει καταρρεύσει στο 56,9%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα το 2022 κατέγραψε ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ (32% χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τρίτη χειρότερη επίδοση σε όλη την Ε.Ε.) και από τους πιο χαμηλούς δείκτες πραγματικής ατομικής κατανάλωσης. Βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση της ευρωζώνης ως προς το διαθέσιμο εισόδημα (10.841 μονάδες αγοραστικής δύναμης), ξεπερνώντας μόνο τη Σλοβακία (9.826 μονάδες).

Τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ήταν 3%, έναντι 2,4% στην ευρωζώνη, κάτι πολύ αρνητικό για μια χώρα που έχει τους χαμηλότερους μισθούς στην Ε.Ε. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, με τριπλάσιους μισθούς, ο πληθωρισμός μειώθηκε κι άλλο.

Η χώρα μας ήταν, επίσης, πρώτη στην ακρίβεια των τροφίμων τον Οκτώβριο, με 10,3%. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στη λίστα με τις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό.

Ακόμα και για την ανεργία, το 9,7% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη και, συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη μετά την Ισπανία, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 6,5%. Σύμφωνα, πάντως, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα της ΔΥΠΑ, η πραγματική ανεργία στη χώρα ανέρχεται σε ποσοστό 18,88%. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον εργασιακό εκφοβισμό, το λεγόμενο «mobbing», η χώρα μας βρίσκεται στην 3η θέση στην Ευρώπη.

Ακόμη μία αρνητική πρωτιά της Ελλάδας προκύπτει από το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημα στην Ε.Ε., με ποσοστό 34,2%. Επίσης, ενώ 12 μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν ποσοστά αποταμίευσης της τάξης του 10% το 2022, μόνο η Ελλάδα είχε αρνητικά ποσοστά, στο -4%.

Η Eurostat μας κατέταξε στην τελευταία θέση, με μεγάλη απόσταση και από την προτελευταία Πολωνία. Επίσης, πάλι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση, με 13,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ, και στις «πραγματικές επενδύσεις», όταν πρώτο βρίσκεται το Κόσοβο, με 32,4%, και ακολουθεί η Τουρκία με 29,2%. Τραγική καταγράφεται η κατάσταση και στον αγροτικό τομέα, αφού ακόμα και η Κύπρος έχει υπερτριπλάσια παραγωγικότητα, ενώ στην αξία παραγωγής ανά εκμετάλλευση η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος μετά τη Ρουμανία και τη Μάλτα…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...