Τι αξία έχουν τα Γλυπτά μπροστά στα Eurofighter;

Λονδίνο και Άγκυρα επιχειρούν να ενισχύσουν την «οπλική διπλωματία», ώστε η Τουρκία να μην αισθάνεται «αγχωμένη», καθώς η ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας

Tης Κύρας Αδάμ

Δύο παράλληλες κινήσεις της κλυδωνιζόμενης βρετανικής κυβέρνησης του κ. Σούνακ:

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη υπό τον φόβο ότι ο τελευταίος θα τον πίεζε για το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το ίδιο διάστημα ο Βρετανός ΥΠΕΘΑ Γκραντ Σαπς σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Γκιουλέρ στην Άγκυρα δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει τα πάντα ώστε η Τουρκία να προμηθευθεί 40 (20+20) πολεμικά αεροσκάφη Eurofighter το επόμενο διάστημα.

Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση Σούνακ επιδεικνύει, χωρίς να αφήνει καμιά αμφιβολία, ότι την ενδιαφέρουν πρωτίστως και σχεδόν αποκλειστικώς οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία λόγω ενδεχόμενης αγοράς βρετανικού πολεμικού υλικού από τη γείτονα, και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις λεπτές ευρωπαϊκές και συμμαχικές σχέσεις με την Ελλάδα, που αφορούν θέματα παγκόσμιου πολιτισμού, όπως είναι τα κλεμμένα από τους Βρετανούς Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η προσβλητική κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού όχι μόνον στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, όχι μόνο απέναντι στους Έλληνες, αλλά και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία δεν περιορίζεται σε «στραβή» προσωπική κίνηση του κ. Σούνακ, που προσπαθεί να συσπειρώσει συντηρητικούς ψηφοφόρους στις πιθανές εκλογές στη χώρα του.

Αυτή η απαράδεκτη κίνηση έχει σαφή και εμφανή πολιτικά κίνητρα. Σύμφωνα με το βαθύ παρασκήνιο, που προέρχεται από ασφαλέστατες διπλωματικές πηγές, ο ίδιος ο πρόεδρος του Πακιστάν και ομοεθνής τού κ. Σούνακ και της βαθύπλουτης οικογένειας της συζύγου του επικοινώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον συμβούλευσε να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να μη διαταραχθεί η αναπτυσσόμενη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Τουρκίας. 

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν είχε επικοινωνήσει προηγουμένως με τον φίλο του και σταθερό εδώ και δεκαετίες σύμμαχό του πρόεδρο του Πακιστάν, ζητώντας τη μεσολάβησή του ώστε να μην πραγματοποιηθεί η ελληνοβρετανική πρωθυπουργική συνάντηση στο Λονδίνο.

Η πραγματικότητα, βεβαίως, είχε άλλα κέφια. Έτσι, η απαράδεκτη διπλωματικά κίνηση του κ. Σούνακ προς τον κ. Μητσοτάκη τού γύρισε εντελώς ανάποδα, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επανέρχονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας, το ίδιο και η συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους, ενώ ο κ. Σούνακ εισπράττει μόνον αρνητικά σχόλια εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, που θα του στοιχίσουν προεκλογικά.

Στον αντίποδα -και παρασκηνιακώς για την ώρα-, Λονδίνο και Άγκυρα επιχειρούν να ενισχύσουν την «οπλική διπλωματία» τους, ώστε η Τουρκία να πάρει ενδεχομένως τα μαχητικά Eurofighter, για να μην αισθάνεται «παραπονεμένη» και «αγχωμένη», καθώς η ισορροπία στον αέρα του Αιγαίου έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας, με την Τουρκία να έχει μπερδευτεί η ίδια, θέλοντας τα αμερικανικά F-16 χωρίς να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και απειλώντας να στραφεί σε ρωσικά αεροσκάφη, αν… δεν ευοδωθεί μια πιθανή αγορά ευρωπαϊκών Eurofighter.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να «γαργαλίσει» τον «κρυμμένο πόνο» των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν είδαν το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροπλάνο (συμπαραγωγής από κονσόρτσιουμ Βρετανίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, που εκπροσωπείται κυρίως από την Airbus) να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των αγορών.

Η Ισπανία έχει αποδείξει τη στενή σχέση της με την Άγκυρα, καθώς το πρώτο ελικοφόρο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας ναυπηγήθηκε στην Ισπανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο -με οικονομικά κεσάτια- θέλει την πώληση των Eurofighter στην Τουρκία. Το Βερολίνο είναι άγνωστο ακόμα τι θα κάνει τελικώς.

Και τα Γλυπτά του Παρθενώνα στέκονται σιωπηλά, με τον χρόνο σύμμαχό τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σε διατεταγμένη υπηρεσία από το Μαξίμου για την απόκτηση τέκνων από...

Το Μαξίμου δυστυχώς δεν κατάλαβε τίποτε! Ούτε από το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών, δεκατρείς μονάδες πτώση η Ν.Δ., ούτε...

Εδώ θα μείνει και θα πληρώσει!

Σιγά που θα δεχόντουσαν τα συστήματα εξουσίας στην Ευρώπη να γίνει ο Κυριάκος… ευρωπαϊκός δερβέναγας. Μπορεί να τα έχουν...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...

Η Μαργαρίτα, ο Μένιος, ο Σημίτης και τα… μυστικά της Άννας

Κακά τα ψέματα, ως «νέα πολιτικός» πλασάρεται από φιλικά της δημοσιεύματα η Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά το παλεύει εδώ και......