Αν υπήρχε φιλότιμο…

Του Βασίλη Βέργη

Η συγκλονιστική περίπτωση της 85χρονης αγρότισσας που δώρισε ένα ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ του Μεσολογγίου χαρακτηρίζει απόλυτα τον πολιτικό χοντροπετσισμό από τον οποίο υποφέρει εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα.

Η ΚΥΡΙΑ Αθηνά Παπαχρήστου, με τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής και τα χρήματα που συγκέντρωσε από την πώληση ενός οικοπέδου, προχώρησε σε μια πράξη η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο χαστούκι προς όλους εκείνους που κυβερνούν -ή φιλοδοξούν να κυβερνήσουν- τούτη τη χώρα.

Θα έπρεπε να ντρέπονται, να κοκκινίζουν ο Μητσοτάκης, ο Ανδρουλάκης, ο Κασσελάκης, οιοσδήποτε πολιτικός τόλμησε να τηλεφωνήσει σε αυτή την ηρωίδα για να τη συγχαρεί. Θα έπρεπε να κρύβονται από προσώπου γης. Ειδικά ο πρωθυπουργός.

Η ΚΥΡΙΑ Αθηνά Παπαχρήστου δεν είναι κάποια πλούσια που κάνει δωρεές για να… γλιτώνει φόρους, δεν είχε περίσσευμα 65.000 ευρώ για να τα δωρίσει με αυτόν τον υπέροχο τρόπο στο σύστημα της δημόσιας υγείας. Είναι ένας βασανισμένος, ένας ταλαιπωρημένος από αυτό το σύστημα άνθρωπος.

Μια γυναίκα που βίωσε πολλές φορές το πιο σκληρό πρόσωπό του. Όχι επειδή ευθύνονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές ή τα νοσοκομεία, αλλά γιατί το αγαθό της υγείας στερείται τα αυτονόητα.

Παλεύοντας με τη σκληρή πραγματικότητα η ίδια και ο σύζυγός της, που δεν είναι πια στη ζωή, κάθε φορά που έπρεπε να μεταφερθεί κάποιος στο νοσοκομείο, ήταν αναγκασμένοι να πηγαίνουν με ταξί, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Γεγονός που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, Έλληνες σε όλη την επικράτεια, πόσο μάλλον ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η ΚΥΡΙΑ Παπαχρήστου έπραξε αυτό που όφειλε να είχε πράξει η ελληνική Πολιτεία: Αγόρασε το ασθενοφόρο και έθεσε ως όρο να υπάρχει πάντοτε αυτό στη διάθεση του ΕΚΑΒ Μεσολογγίου, δηλαδή στους πολίτες της πόλης της.

Και αντί να ντρέπονται, να κοκκινίζουν και να κρύβονται στο λαγούμι τους, οι πολιτικοί μας βγήκαν βόλτα και άρχισαν τα τηλεφωνήματα και τα συχαρίκια στην ΚΥΡΙΑ Παπαχρήστου. Πρώτος και καλύτερος, φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα την επισκεφθεί. Μαζί με τις κάμερες, βεβαίως βεβαίως!

«Παράδειγμα» χαρακτήρισαν την 85χρονη αγρότισσα οι πολιτικοί μας. Τέτοιος είναι ο χοντροπετσισμός τους. Αντί να τη συγχαίρουν, όφειλαν να της ζητήσουν 1.000 φορές συγγνώμη.

Συγγνώμη επειδή για πολλά χρόνια την υπέβαλλαν στο μαρτύριο να ζητά ασθενοφόρο, να μην υπάρχει και να πηγαίνει στο νοσοκομείο με ταξί.

Συγγνώμη γιατί δούλεψε μια ολόκληρη ζωή πολύ σκληρά αλλά «αναγκάστηκε» να δώσει τους κόπους της επειδή η Πολιτεία είναι ανίκανη να υπερασπιστεί την υγεία των Ελλήνων.

Συγγνώμη γιατί στο πρόσωπο της ΚΥΡΙΑΣ Αθηνάς αντικατοπτρίζονται όλοι οι Έλληνες συνταξιούχοι που παλεύουν καθημερινά για τη ζωή τους βιώνοντας συνθήκες απαξίωσης από το κράτος, παρ’ όλο που είναι επί δεκαετίες φορολογούμενοι πολίτες.

Συγγνώμη πρέπει να ζητήσουν ο Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι από έναν λαό που αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του για να αγοράσει ασθενοφόρο, που βλέπει το δικαίωμα της υγείας του να έχει γίνει «ρουλέτα» στους… προϋπολογισμούς κάθε κυβέρνησης.

Αν υπήρχε φιλότιμο, ούτε ένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν έπρεπε να τηλεφωνήσει στην ΚΥΡΙΑ Παπαχρήστου. Να έβαζαν την ουρά στα σκέλια έπρεπε και να αναλογίζονταν την κατάντια τους.

Αλλά, θα μου πείτε, το φιλότιμο δεν πουλιέται στα… σούπερ μάρκετ, να το βάλουν στο «καλάθι» τους για να το διαφημίσουν οι κυβερνώντες μας. Το χαστούκι όμως που τους έριξε με αυτή τη συγκλονιστική κίνηση η ΚΥΡΙΑ Αθηνά είναι από εκείνα που κάθε νοήμων σε τούτη τη χώρα μπορεί να καταλάβει…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ένα σχολείο κάπου…

Προ ημερών, βρέθηκα σε κάποιο ιδιωτικό νηπιαγωγείο κάπου στην Αττική, όπου παρακολούθησα την αποχαιρετιστήρια γιορτούλα των λιλιπούτειων μαθητών εν...

Ο πρόεδρος που έγραψε την ιστορία της ΑΕΚ

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει να καυχηθεί για πολλά ως εφοπλιστής και επιχειρηματίας. Από μια ταπεινή σχολή οδηγών στην Κοκκινιά...

Είναι ωραία στην Αθήνα το καλοκαίρι

Πάνε χρόνια που τα καλοκαίρια έχασαν οριστικά τη σημασία τους. Η έλευση του θέρους για πολλούς από εμάς σημαίνει...

Πώς θα σταματήσει η λεηλασία

Δεκαεπτά χωριά στον Λαγκαδά μείνανε χωρίς ρεύμα και τα χωράφια τους απότιστα, αφού οι γεωτρήσεις τους δουλεύουνε με ρεύμα,...