Του Ανδρέα Καψαμπέλη
«Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται» κατά τη γνωστή λαϊκή ρήση. Κατά πόσο εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, εν γένει, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι βεβαίως ένα ερώτημα. Στη φάκα πιάστηκε, πάντως.
Λαλίστατος, επικοινωνιακός, πανταχού παρών, είχε τις προάλλες μια θεσμική συνάντηση -ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-, την οποία επιχείρησε να κρύψει κάτω από το χαλί. Για τον Άδωνι, που με το παραμικρό βγάζει σέλφι και την ανεβάζει αμέσως, αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα.
Αυτή η συνάντηση είχε, λοιπόν, ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Έγινε (την Παρασκευή) στο υπουργείο Εργασίας με τον Syed Mohammad Jamil, ο οποίος εμφανίζεται ως πρόεδρος της ΜΚΟ υπό την επωνυμία Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδας – Πακιστάν.
O ίδιος ο επισκέπτης ήταν που ανέβασε φωτογραφία με τον υπουργό, συνοδεύοντάς τη με το εξής κείμενο: «Σήμερα 24/11/2023. Πολύ σημαντική και εποικοδομητική συνάντηση σχετικά με τη διμερή συμφωνία μεταξύ Πακιστάν και Ελλάδας και τη ζήτηση εργατικού δυναμικού από το Πακιστάν».
Χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληρα εικοσιτετράωρα, να αρχίσει το σούσουρο (και το κράξιμο) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να… ξυπνήσει ο Άδωνις και -καταρχάς- να επιβεβαιώσει τη συνάντηση. Και κάτω από σχετική ανάρτηση έδωσε, μέσα στον σωρό άλλων σχολίων, την ακόλουθη απάντηση: «Δεν υφίσταται καμία τέτοια συμφωνία από εμένα, καθώς δεν έχω καν την αρμοδιότητα. Το μόνο ζήτημα που τέθηκε ήταν προβλήματα των εδώ εργαζομένων από το Πακιστάν ως προς τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Στις χώρες που το υπουργείο Μετανάστευσης επεξεργάζεται διακρατική συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνεται το Πακιστάν».
Το απαντητικό σχόλιο του υπουργού, όμως, περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα και δείχνει ότι μάλλον δεν… ξέχασε να κοινοποιήσει τη συνάντηση αυτή, αλλά σκοπίμως προσπάθησε να αποφύγει την κακοτοπιά. Άλλωστε -περιέργως πώς- υπήρχε εκεί για να την απαθανατίσει Πακιστανός φωτογράφος αλλά όχι Έλληνας;
Το ένα ζήτημα, λοιπόν, είναι ότι ο Άδωνις κάνει μια εντελώς θολή διάψευση για τα περί «διμερούς συμφωνίας» εισαγωγής εργατών από το Πακιστάν. Γιατί τότε όμως ο συνομιλητής του αναφέρθηκε σε αυτήν; Και εν πάση περιπτώσει γιατί δεν εκδόθηκε αμέσως ανακοίνωση διάψευσης από το υπουργείο, αλλά τα «μασάει» -με καθυστέρηση και αφού πήρε δημοσιότητα το θέμα- με ένα tweet ο υπουργός;
Επίσης, αν και βγάζει απέξω τον εαυτό του, υποστηρίζει ότι και το υπ. Μετανάστευσης «δεν επεξεργάζεται» διακρατική συμφωνία με το Πακιστάν. Ωστόσο, μόλις στις 2 Νοεμβρίου ο συνάδελφός του Δ. Καιρίδης ανακοίνωνε στη Βουλή ότι έχει υπογραφεί «δήλωση προθέσεων με το Πακιστάν», με προοπτική να υπογραφεί συμφωνία για τη μετανάστευση και την κινητικότητα.
Ποια είναι επομένως η αλήθεια;