Σηκώστε τα μανίκια, η κοινωνία μας θέλει πολλή δουλειά!

Καταπέλτης η πανελλαδική έρευνα για τη σχέση των δύο φύλων, την έμφυλη βία και τα στερεότυπα, που εστίασε σε έφηβους, μαθήτριες και μαθητές λυκείου

Του Νίκου Γ. Μερτζάνη

Προχθές ήταν η Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Ημέρα σημαντική σε μια χρονική συγκυρία, όπου η κοινωνία της Ελλάδας γίνεται μάρτυρας τρομακτικά μεγάλου αριθμού περιστατικών βίας κατά των γυναικών, των γυναικοκτονιών και των συνεχών διακρίσεων απέναντί τους. Μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, όσο κι αν αυτή η έρμη η ελληνική κοινωνία μοιάζει δεμένη σε όσα στερεοτυπικά χαρακτηρίζουν δεκαετίες σκοτεινές, αλλά καμώνεται πως αντιδρά σε όλο το σκοτάδι, που μας ξανακατακλύζει. Καμώνεται είναι η σωστή λέξη και η απόδειξη είναι πως όσα περιστατικά κι αν δουν το φως της δημοσιότητας, όσες διαμαρτυρίες κι αν υπάρξουν, όσες προτροπές από τα ΜΜΕ γίνουν, η αλλαγή στη νοοτροπία μοιάζει ακατόρθωτη. 

Μια έρευνα της ΔΕΗ για την κακοποίηση των γυναικών μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας «ΔΕΗ ενεργώ», σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών Focus Bari και την εταιρία επικοινωνίας DDB, μέσα από μια μεγάλη πανελλαδική έρευνα, ήταν η αφορμή για αυτό το άρθρο. Η έρευνα εστίασε στους εφήβους, στις μαθήτριες και στους μαθητές λυκείου και, όπως αναφέρεται στην ταυτότητα της έρευνας, «αντικείμενο διερεύνησης, τι θεωρούν ότι “δεν είναι ΟΚ” στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Τα νέα άτομα βρίσκονται στη φάση ενεργής παρατήρησης και εκμάθησης του κόσμου, δέχονται επιρροές από το περιβάλλον τους και είναι ανοιχτοί σε καινούργιες ιδέες, γι’ αυτό και η άποψή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια αναστροφής των έμφυλων στερεοτύπων. Στη γνώμη των νέων για την έμφυλη βία και τα στερεότυπα μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αναδεικνύεται τόσο η πρόοδος απέναντι σε χρόνιες έμφυλες στερεοτυπικές αγκυλώσεις όσο και η στασιμότητα ακόμη και σήμερα απέναντι σε άλλες».

Δεν θα χρειαστεί να γραφτεί άλλο σχόλιο, πέρα από τη γενική παρουσίαση ορισμένων μόνο συμπερασμάτων, για να γίνει κατανοητό ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα το οποίο θα διαιωνίζεται, καθώς οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης δεν είναι αρκετές και πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη έκταση. Αντιγράφω τα συμπεράσματα από την έρευνα και τα όποια άλλα σχόλια δικά σας: -Μόνο πέντε στις 10 μαθήτριες λυκείου και τέσσερις στους 10 μαθητές λυκείου λένε ότι δεν ισχύει ποτέ ότι «μερικοί άνδρες γίνονται βίαιοι απέναντι στις γυναίκες επειδή τους προκαλούν οι γυναίκες». 

– Εννέα στους 10 μαθητές και 10 στις 10 μαθήτριες λυκείου λένε ότι «δεν είναι ποτέ ΟΚ για ένα αγόρι να πιέζει μια γυναίκα να κάνει σεξ μαζί του, αν φλέρταρε μαζί του όλο το βράδυ». 

– Μόνο έξι στις 10 μαθήτριες λυκείου και πέντε στα 10 αγόρια λυκείου διαφωνούν απόλυτα με τη φράση «μερικές φορές φταίνε οι ίδιες οι γυναίκες όταν τις χτυπούν οι σύντροφοί τους».

– Μόνο δύο στους 10 μαθητές λυκείου και μόνο μία στις τέσσερις μαθήτριες λυκείου διαφωνούν απόλυτα ότι «οι γυναίκες κατονομάζουν συμπεριφορές ως “σεξουαλική παρενόχληση”, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για απλά αστεία». 

– Το 55% των αγοριών μαθητών λυκείου λέει ότι «είναι ΟΚ έστω και κάποιες φορές ένα αγόρι να θέσει όρια για το πώς ντύνεται η σύντροφός του».

– Μόνο τέσσερις στους 10 μαθητές λυκείου και μόνο έξι στις 10 μαθήτριες λυκείου διαφωνούν απόλυτα με τη φράση «όταν μια γυναίκα λέει “όχι” στις σεξουαλικές προθέσεις του συντρόφου της, αυτό σημαίνει συχνά “ναι”. 

Η έρευνα «Νέα γενιά. Νέα μυαλά (;)» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα dei.gr. Παράλληλα με την έρευνα, η ΔΕΗ υλοποιεί ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και της βίας κατά των γυναικών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Λεβέντης αρχηγός στην πιο δραματική βραδιά

Τα αποδυτήρια είναι για κάθε ομάδα ό,τι το οικογενειακό τραπέζι. Εκεί χτίζονται οι σχέσεις, εκεί λύνονται ή δεν λύνονται...

Υπάρχουν ευθύνες πλέον του σουβλατζή

Κάποιοι πριν από εμάς είπαν: «Στην ειρήνη τα παιδιά θάβουν τους γονείς. Στον πόλεμο οι γονείς θάβουν τα παιδιά»...

Χρειάζεται ευρύτερο πλέγμα κινήτρων

Το ενδιαφέρον των νέων για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, και αυτό μπορεί να...

Η λαθροεισβολή δεν είναι κανονικότητα

Θυμάστε το συνοφρυωμένο, σκληρό ύφος με το οποίο πόζαρε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ως ΥΠΕΘΑ, σαν τον Μακάρθουρ στην παράδοση...