Γιαχία Σινουάρ: Τιμωρός των προδοτών ή νέος Μπιν Λάντεν;

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη αποκτήσει διαστάσεις μυθικής φιγούρας, την ώρα που ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι τον έχει παγιδέψει στα λαγούμια – Το Ισραήλ προσπάθησε πολλές φορές να τον κάνει σύμμαχο, ενώ ο ίδιος προκάλεσε ανοιχτά τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας να τον δολοφονήσει όσο έκοβε βόλτες στους δρόμους βγάζοντας selfies… 

Του Βασίλη  Γαλούπη

Αποτελεί τον κορυφαίο στόχο για τους δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς στρατιώτες. Το Ισραήλ τον παρομοιάζει με τον Μπιν Λάντεν και τον αποκαλεί «πρόσωπο του κακού». Πρόκειται για τον Γιαχία Σινουάρ, τον σκληροπυρηνικό ηγέτη της Χαμάς εντός Γάζας. 

Λόγω των ικανοτήτων του, οι Ισραηλινοί επιχειρούσαν να τον πάρουν με την πλευρά τους αντί να τον έχουν απέναντι. Για πολλά χρόνια προσπαθούσαν να τον στρατολογήσουν ως συνεργάτη τους, προσφέροντάς του τεράστια κίνητρα. Αλλά αυτό ποτέ δεν δελέασε τον Σινουάρ. Για την ακρίβεια, ο Σινουάρ επιδόθηκε σε μια σταυροφορία δολοφονίας προδοτών της Χαμάς. 

Τώρα το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κατάφερε να τον παγιδεύσει σε ένα καταφύγιο. «Είναι νεκρός και δεν το ξέρει ακόμα» πανηγυρίζουν. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τον έχουν «περικυκλωμένο και απομονωμένο».

Ο Νο1 καταζητούμενος του Ισραήλ θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Πρακτικά, διάφοροι έχουν χρεωθεί τον σχεδιασμό της επίθεσης. Ο Σινουάρ έχει αναδειχθεί ως ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα από το 2017 – άλλωστε η ανώτατη ηγεσία της κατοικεί στο εξωτερικό.

Ο Σινουάρ είναι 61 ετών και μεγάλωσε στην κύρια πόλη της νότιας Γάζας, τη Χαν Γιουνίς. Εκεί γεννήθηκε, σε έναν καταυλισμό προσφύγων, και σπούδασε Αραβικά στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Αρχικά ο Σινουάρ ενεπλάκη στο στήσιμο της οργάνωσης Al Majd, που στα αραβικά σημαίνει «δόξα», και ήταν ο πρόδρομος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Το 1987 βοήθησε να δημιουργηθεί η Χαμάς και ανέλαβε να διευθύνει το τμήμα ασφαλείας της ομάδας. Ο ρόλος του ήταν η αστυνόμευση της «ηθικής» και η τιμωρία Παλαιστίνιων «προδοτών», δηλαδή υπόπτων για συνεργασία με το Ισραήλ. Ήταν τότε που απέκτησε το παρατσούκλι «άνθρωπος των 12», επειδή πιστεύεται ότι σκότωσε 12 υπόπτους ως πληροφοριοδότες των Ισραηλινών. 

Ο Σινουάρ υπήρξε έμπιστος του σεΐχη Αμχέντ Γιασίν, του ενός από τους δύο ιδρυτές της Χαμάς. Ο δεύτερος είναι ο Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ.

Ο Αχμέντ Γιασίν έδωσε στον Σινουάρ φετφά, δηλαδή μια παρότρυνση του ισλαμικού νόμου για να σκοτώνει οποιονδήποτε ύποπτο συνεργαζόταν με τους Ισραηλινούς. Ο Σινουάρ την ακολούθησε χωρίς δισταγμό. Λόγω της αφοσίωσής του στο να ξεμπροστιάζει και να σκοτώνει προδότες, άρχισε να αυξάνει την επιρροή του στα υψηλότερα κλιμάκια της Χαμάς.

Δρούσε ως τιμωρός τόσο για Ισραηλινούς όσο και για Παλαιστινίους που ήταν μέλη αντίπαλων ομάδων μαχητών. Πρώην μέλος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έχει δηλώσει στους «Financial Times» ότι ο Σινουάρ κάποτε είχε καυχηθεί πως ανάγκασε ένα μέλος της Χαμάς, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι πρόδωσε μυστικά τους σε ανταγωνιστική φατρία, «να θάψει τον αδελφό του ζωντανό, δίνοντάς του ένα… κουτάλι για να τελειώσει τη δουλειά».

Το 2015 πιστεύεται ότι ο Σινουάρ συμμετείχε στα βασανιστήρια και στη δολοφονία του «συναδέλφου» του, διοικητή της Χαμάς, Μαχμούντ Ιστιούι, που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση και «ηθικά εγκλήματα», δηλαδή ομοφυλοφιλική δραστηριότητα. Λέγεται ότι ο Σινουάρ μαζί με μια ομάδα ατόμων έδεσαν τα μάτια του Ιστιούι και τον οδήγησαν σε αυτοσχέδιο τάφο, πριν τον στραγγαλίσουν με ένα kaffiyeh, το παραδοσιακό αραβικό μαντίλι, και τον θάψουν εκεί.

Το 1988, ο Σινουάρ συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις και καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια για τη δολοφονία δύο στρατιωτών. Μέσα στη φυλακή χρησιμοποίησε τον χρόνο για να μάθει άπταιστα εβραϊκά, ώστε να κατανοεί καλύτερα τον εχθρό του, και έγινε ηγέτης των φυλακισμένων της Χαμάς στο Ισραήλ. 

«Διάβαζε ισραηλινές εφημερίδες σε καθημερινή βάση. Καταλάβαινε τους Ισραηλινούς πολύ καλύτερα από ό,τι τον καταλάβαιναν εκείνοι, εξ ου και η ικανότητά του να τους εξαπατά και να τους  αιφνιδιάζει, όπως με τη στρατιωτική του επιχείρηση τον Οκτώβριο του 2023» δήλωσε για τον Σινουάρ στο βρετανικό Sky News o Δρ Άαρον Μπρέγκμαν, πρώην ταγματάρχης του ισραηλινού στρατού και τώρα καθηγητής σε μελέτες πολέμου στο King’s College.

Ο Σινουάρ ήταν ήδη 15 χρόνια φυλακισμένος όταν βγήκε στην ισραηλινή τηλεόραση και μίλησε στα εβραϊκά, καλώντας σε εκεχειρία. Τελικά, πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή. Απελευθερώθηκε το 2011, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής. Πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι για έναν μόνο όμηρο Ισραηλινό στρατιώτη, τον Ζιλάντ Σαλίτ. 

Μετά την αποφυλάκισή του ο Σινουάρ είχε πει: «Ήθελαν η φυλακή να είναι για εμάς ένας τάφος. Ένας μύλος για να αλέσει τη θέληση, την αποφασιστικότητα και τα σώματά μας. Αλλά, δόξα τω Θεώ, με την πίστη μας στον σκοπό μας μετατρέψαμε τη φυλακή σε ιερό λατρείας και σε ακαδημία για σπουδές».

Στις 27 Μαΐου 2021, ο Σινουάρ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα πάει σπίτι με τα πόδια και κάλεσε τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας να διατάξει τη δολοφονία του στα επόμενα 60 λεπτά, μέχρι να φτάσει σπίτι. Για μία ώρα περιπλανιόταν στη Γάζα βγάζοντας selfies με τον κόσμο! 

Τώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι έχουν στριμώξει τον Σινουάρ σαν το ποντίκι στη φάκα και πως στο τέλος θα καταφέρουν να τον σκοτώσουν. Αν και δεν είναι βέβαιο πότε θα έρθει τελικά αυτό το τέλος. 

Όπως είπε ο Δρ Μπρέγκμαν, «όποια κι αν είναι η μοίρα του Σινουάρ, για τους Παλαιστινίους έχει ήδη αποκτήσει διαστάσεις μυθικής φιγούρας»…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...

Ο Μπάιντεν, o Τραμπ και το χάος…

Αναμενομένη η απόσυρση του Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα για ευνόητους λόγους. Οι Δημοκρατικοί έπρεπε να  κάνουν την κίνηση...

Η μέρα που έκλαψε η ψυχή της Βραζιλίας

Ποτέ άλλοτε μια ποδοσφαιρική ήττα δεν έχει σημαδέψει τόσο την ψυχή ενός έθνους. Ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου της...

Η Ευρώπη σε σύγχυση

Τι θέλουμε; Αριστερά, μαζί με την Ακροαριστερά και με συνεχιζόμενη τη λαθρομεταναστευτική πολιτική και ισλαμοποίησή της, ή τη Δεξιά,...