Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να παταχθεί η φοροδιαφυγή


Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης προκαλούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*

Τις τελευταίες ημέρες το βασικό θέμα συζήτησης σχετικά με τις εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις είναι η νέα φορολογική παρέμβαση της κυβέρνησης, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι έτσι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. 

Ως Επιμελητήριο θεωρούμε ότι απαιτούνται μέτρα για την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης και ισονομίας, καθώς η όποια προσπάθεια φοροδιαφυγής προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και σημαντικές στρεβλώσεις στην αγορά.

Όμως εκτιμούμε ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί μέσω της συγκεκριμένης κυβερνητικής δράσης. Αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Όταν αντιμετωπίζει με έναν ενιαίο τρόπο -δηλαδή με οριζόντιο μέτρο- όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, μην περιμένουμε την ισονομία που έχει ανάγκη η αγορά. Υπάρχουν πράγματι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το ύψος του κατώτατου μισθού. Όμως μεταξύ τους υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό που όντως έχει αυτά τα εισοδήματα. Δεν προσπαθεί δηλαδή να αποκρύψει κάτι. Δεν συνιστά, άραγε, αδικία η κοινή μεταχείριση όλων; Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να πληρώνει κάποιος τους πραγματικούς φόρους που του αναλογούν. Και κυρίως αυτό να ισχύει για όλους. Χωρίς καμία εξαίρεση. 

Οπότε έχουμε ένα «γκρίζο» σημείο σχετικά με τα πραγματικά έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ένα άλλο είναι η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να περιορίσει τη χρήση μετρητών και να αυξήσει τις συναλλαγές με κάρτα. Το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται στην παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες. Όμως οι ίδιοι οι καταναλωτές επιδιώκουν να χρησιμοποιούν μετρητά, προκειμένου αυτές οι υπηρεσίες να τους κοστίσουν λιγότερο. Γιατί, λοιπόν, δεν προωθεί η κυβέρνηση κάποιο μέτρο όπως το να εκπίπτει ποσοστό αυτών των εξόδων από τους φόρους, ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να ζητάνε τις συναλλαγές μέσω κάρτας; Ούτε δύσκολο ούτε και παράλογο είναι. Αντίθετα, εκτιμούμε ότι θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Ένα άλλο σημείο που οφείλει να δει με προσοχή το οικονομικό επιτελείο είναι το θέμα των πολύ υψηλών προμηθειών που έχουν οι συναλλαγές μέσω POS. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτό το βάρος είναι πάνω από το περιθώριο κέρδους κάποιων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Με την πλήρη εφαρμογή του θεωρώ δεδομένο ότι θα κινδυνεύσουν περίπτερα, μίνι μάρκετ και γενικά επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους. Μοναδική λύση είναι η δραστική μείωση αυτών των προμηθειών από τις τράπεζες. Και η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω καταγγελιών επί πληρωμή προκαλεί σίγουρα εντύπωση. Πάγια θέση μας στο Επιμελητήριο είναι ότι απαιτείται αλλαγή στη φορολογική συνείδηση. Όπου διαπιστώνουν οι πολίτες την απόπειρα φοροδιαφυγής είναι χρήσιμο να την καταγγέλλουν στις αρμόδιες Αρχές. Όχι όμως επί πληρωμή. Αυτό είναι κάτι άλλο. Δεν «χτίζονται» έτσι συνειδήσεις.

*Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Πουλάει» τις αυξήσεις στον καφέ σαν μειώσεις

Ανεπαρκής… με το καλημέρα και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι διαφορετικές τιμές αν πάρεις ρόφημα στο χέρι ή το πιείς...

Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας

Η στάση των πολιτών στις ευρωεκλογές, είτε αυτών που απείχαν είτε αυτών που δεν στήριξαν με την ψήφο τους...

Στέγη για τους νέους

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νεόνυμφα ζευγάρια, που αρχίζουν την οικογένειά τους με την...

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...