Δύο μέτρα και δύο σταθμά Μπρατάκου για την «Εστία»

Πρωτοφανή επίθεση στην «ΕΣΤΙΑ» σκηνοθέτησε η κυβέρνηση, μέσα από το πρόγραμμα ενισχύσεως των επιχειρήσεων εκδόσεως εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας και προκειμένου να το ολοκληρώσει, παραβίασε ολοσχερώς όλες τις διατάξεις που η ίδια θέσπισε μέσω κοινής υπουργικής αποφάσεως.

Συγκεκριμένα, χθες, δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια η νέα απόφασις υπαγωγής των δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα με την υπογραφή του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου. Όπως, προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε, για την εταιρεία «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΣΤΙΑ Α.Ε.» από την οποία εκδίδεται η «ΕΣΤΙΑ», εγκρίθηκε το δεύτερο χαμηλότερο ποσό, ύψους 43.500 ευρώ, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις κάθε εφημερίδα, που εγγράφτηκε στο μητρώο Τύπου (όπως φυσικά και η εφημερίδα μας), θα έπρεπε να λάβει μίνιμουμ 50.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η ίδια η κυβέρνηση, είχε αποφασίσει να προσθέσει επιπλέον ενισχύσεις, με βάση διάφορα κριτήρια, πολλά από τα οποία ίσχυαν και για την εταιρεία μας. Και όμως, δεν συμπεριέλαβε σε κανένα την «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΕΣΤΙΑ Α.Ε.», θέλοντας προφανώς να δώσει άλλη μια ανεκδοτολογική διάσταση στην διακυβέρνηση της.

Παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που όριζε τα κριτήρια, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (2665/Β/21-4-2023) τον περασμένο Απρίλιο και η οποία έφερε και πάλι την υπογραφή του Γιάννη Μπρατάκου, για να γίνει κατανοητό, το μέγεθος του κυβερνητικού μένους προς την εφημερίδας μας. Προφανώς, για το γεγονός πως δεν «παπαγαλίζουμε» κάθε κυβερνητικό αφήγημα αλλά αρθρώνουμε δημοσιογραφικό λόγο, από αυτόν… που κάνει ρεπορτάζ. Διαβάζουμε στο άρθρο 12, περί του τρόπου υπολογισμού του ποσού:

  • Όλες οι επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν ως ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €).
  • Οι επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες ημερήσιας κυκλοφορίας (σ.σ. όπως ακριβώς και η «ΕΣΤΙΑ») λαμβάνουν επί πλέον το ποσόν των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000 €).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν έντυπα που κυκλοφορούν με τον ίδιο τίτλο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε ετών (15) κατά το έτος 2023 λαμβάνουν επιπλέον το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000 €) (σ.σ. η «ΕΣΤΙΑ» είναι ο πλέον ιστορικός τίτλος στην Ελλάδα, καθώς κυκλοφορεί 147 (!) χρόνια.

Μεταφέρουμε κατά λέξη και σε αντιπαραβολή με τα εγκεκριμένα 43.500 ευρώ τα λόγια του κ. Μπρατάκου στη Βουλή: «Η διάρθρωση του προγράμματος έχει ως εξής: Έχει τρεις βασικούς κανόνες, όπου οι επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονταν στο μητρώο θα ελάμβαναν το ποσό των 50.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν εφημερίδες ημερήσιας κυκλοφορίας το ποσό των 20.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν εφημερίδες οι οποίες έχουν δεκαπενταετία με την ίδια ονομασία θα ελάμβαναν ένα ποσό των 30.000 ευρώ. […] Το τελικό ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται με βάση τις ετήσιες μονάδες εργασίας, δηλαδή τον αριθμό του προσωπικού, αλλά και τον κύκλο εργασιών».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

ΜΜΕ: Η μπάλα στην κερκίδα…

Λίγες μόνο μέρες πέρασαν από τον εκλογικό καταποντισμό της Νέας Δημοκρατίας, και τι είδαμε στα ΜΜΕ; Τη μπάλα στην...

Βραβείο σπάτουλας στον Λιάγκα!

Ο Γιώργος Λιάγκας το πρωί δεν νιώθει πλέον την ανάσα του Γιώργη του Αυτιά στον σβέρκο του και έχει...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

Ο Ζούλας ανταποδίδει

Αναρωτιούνται οι δημοσιογράφοι, ευγενικά θα έλεγα, με ποια ιδιότητα πήγε ο Ζούλας στη Σουηδία, να παρακολουθήσει τη Eurovision -...