Ακούστε τον λαό κύριε Μητσοτάκη

Του Νίκου Γ. Μερτζάνη

Η εξωτερική πολιτική μιας κυρίαρχης χώρας δεν είναι προσωπικό παιχνίδι ούτε του πρωθυπουργού ούτε των υπουργών. Τα συμφέροντα μιας χώρας απαιτούν σοβαρότητα και κυρίως γνώση όλων όσα επιθυμεί ο λαός αυτής της χώρας. Η Ελλάδα έχει πληρώσει στο πέρασμα των χρόνων κακές επιλογές στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από τους κυβερνήτες της, έχει υποστεί ήττες και εθνικές καταστροφές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες λάθος επιλογές.

Ο πρόλογος αυτός είναι απαραίτητος, γιατί αυτή τη χρονική περίοδο ο κόσμος συγκλονίζεται από δύο πολέμους, έναν στην Ουκρανία και έναν στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι επηρεάζουν την Ελλάδα και θα εξακολουθήσουν να την επηρεάζουν και μετά τη λήξη τους. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις δύο περιπτώσεις εμφανίστηκε επισπεύδουσα να πάρει τη θέση της μιας πλευράς, σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που μοιάζει ότι η Ελλάδα συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις της απέναντι στον αντίπαλο αυτής.

Από το ξέσπασμα του πολέμου ακόμη, όλες οι δημοσκοπήσεις, όλες οι έρευνες δείχνουν, ότι οι Έλληνες αντιδρούν στην τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμφανίζει την Ελλάδα αταλάντευτα και επικίνδυνα σφιχταγκαλιασμένη με κάποιον από τους αντιμαχομένους. Κι όμως, η κυβέρνηση δεν δείχνει να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών. Ο αντίλογος είναι έτοιμος και θα ακουστεί ξανά η φράση «αυτά κρίθηκαν στις εκλογές, όπου οι πολίτες ψήφισαν Ν.Δ. με 41%», αλλά αυτό το επιχείρημα είναι για να μετρούν την αλαζονεία τους τα κυβερνητικά στελέχη στα παράθυρα των τηλεοράσεων. Όταν μια κυβέρνηση θεωρεί ότι η κοινή γνώμη δεν μετρά, τότε σύντομα θα την αντιμετωπίσει.

Πλέον όπως αποδεικνύει μία ακόμη έρευνα του Ινστιτούτου Eteron για το τι πιστεύουν οι πολίτες για τους πολέμους στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία, οι Έλληνες εμφανίζονται πιο έμπειροι στη διπλωματία από την κυβέρνηση.
Στο ερώτημα «Στον πόλεμο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εσείς προσωπικά με ποια πλευρά αισθάνεστε πιο κοντά;», οι απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:
– Με καμία από τις δύο, 43,3%.
– Με την πλευρά των Παλαιστινίων, 28,5%.
– Με την πλευρά των Ισραηλινών, 22,1%.
Και στο ερώτημα «Στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εσείς προσωπικά με ποια πλευρά αισθάνεστε πιο κοντά;», οι απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:
– Με καμία από τις δύο, 42,3%.
– Με την πλευρά της Ουκρανίας, 35,3%.
– Με την πλευρά της Ρωσίας, 17,9%.

Για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις, ρωτήθηκαν ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, και μάλιστα το δείγμα της συγκεκριμένης έρευνας ήταν αρκετά μεγάλο και πλήρως αντιπροσωπευτικό. Ίσως θα έπρεπε για μια φορά η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τη θέληση του ελληνικού λαού και να αποφύγει κινήσεις που οδηγούν σε περιπέτειες.

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα αναρτώμενα στην ιστοσελίδα σας άρθρα. Είναι δυνατόν να ενημερώνομαι για κάθε νέα καταχώρηση ?? Ευχαριστώ και.. πρός το συμφέρον όλων μας..Ημών και..Υμών των Ελλήνων Πολιτών..

  2. Εάν κάνετε επανεκκίνηση στον browser θα σας βγάλει εικονίδιο λήψης ειδοποιήσεων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...

Πρέσπες: «Μακεδονία» από το παράθυρο μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν υπεισέλθω στην ουσία του σημερινού σημειώματος: εάν η Ελλάς δεν έχει κυρώσει μέχρι στιγμής τα πρωτόκολλα...

Ένα τραγικό δίδυμο στο υπουργείο Εξωτερικών

Ξεκίνησα τη δημοσιογραφία από το λεγόμενο «διπλωματικό ρεπορτάζ», οπότε τα χάλια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχα την ευκαιρία να...