«Ελλήνων Έργα. Η Κοινωνική Προσφορά της Ναυτιλίας»

Τα πορτρέτα των Ελλήνων πλοιοκτητών και το μεγαλείο της προσφοράς τους στη χώρα μας μέσω των ιδρυμάτων τους αποτυπώθηκαν στην ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» με τίτλο «Ελλήνων Έργα. Η Κοινωνική Προσφορά της Ναυτιλίας».

Η έκδοση παρουσιάστηκε σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην οποία παρευρέθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας.

«Η ναυτιλία θα πρέπει να πορευτεί ακόμα πιο δυναμικά απέναντι στην κοινωνία και στο χρέος της προς την πατρίδα» προλογίζει στην έκδοση η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού. «Τις περισσότερες φορές σιωπηρά και αθόρυβα, αλλά πάντα αποτελεσματικά, αγκαλιάζουμε διαφορετικές ανάγκες από άκρη σε άκρη της Ελλάδας μας. Είναι ανάγκη να χαρτογραφηθεί η προσφορά του κλάδου μας ως εθνική παρακαταθήκη» αναφέρει η ίδια, επισημαίνοντας την αξία της συγκεκριμένης έκδοσης.

Πρωτοπορία και ανιδιοτέλεια

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς είπε: «Η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να γράφει ιστορία με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της παγκόσμιας ναυτιλίας, με απαραίτητα χαρακτηριστικά την πρωτοπορία, την ανιδιοτέλεια, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, τη σεμνότητα και τον σεβασμό στον άνθρωπο με προσφορά στην κοινωνία με πολλαπλούς τρόπους».

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής των Ιδρυμάτων «Μαρία Τσάκος», συνεχάρη τη «Ναυτεμπορική» για την αξιέπαινη πρωτοβουλία να περιβάλει σε έναν συλλογικό τόμο τη σημαντική προσφορά των Ελλήνων πλοιοκτητών στην κοινωνία. Όπως είπε, η έκδοση αυτή εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με αξιόλογο πόνημα που αποβλέπει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω στα κοινωφελή έργα των ναυτιλιακών ιδρυμάτων.

Ο Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, έκανε λόγο για εντυπωσιακή προσπάθεια στην έκδοση του λευκώματος. Αναφερόμενος στις τιμές που έχουν αποδοθεί σε πολλά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας για την κοινωνική τους προσφορά, είπε ότι θα πρέπει να την εκλάβουμε «ως σημαντική υπενθύμιση για το χρέος που έχουμε όλοι εμείς να προσφέρουμε κάτι στην πατρίδα. Δεν πρέπει η Πολιτεία να τιμά εμάς, αλλά εμείς την Πολιτεία και την πατρίδα».

Ξεχωριστό έργο

O γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και πρόεδρος της Intercargo Δημήτρης Φαφαλιός ευχαρίστησε τη «Ναυτεμπορική» για την έκδοση αυτή, αλλά και για το ευρύτερο έργο που επιτελεί στη γενικότερη ανάδειξη του πολυσήμαντου ρόλου της ναυτιλίας.

Ο Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού, δηλώνοντας ότι τα ιδρύματα, αν συνασπίσουν τις προσπάθειες, μπορούν να έχουν ένα καλύτερο αθροιστικό αποτέλεσμα.

Ο Γιώργος Α. Τσαβλίρης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τσαβλίρη και μέλος Δ.Σ. του Τsavliris Salvage Group είπε: «Δεν χρειάζεται να έχεις μεγάλη περιουσία αλλά μεγάλη καρδιά. Ό,τι δίνει κανείς το δίνει από την ψυχή του. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις μελλοντικές γενιές».

«Είναι ένα ξεχωριστό έργο, που η “Ναυτεμπορική” το υλοποίησε για να δείξει στην ελληνική κοινωνία ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, που έχουν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση με τις επιδόσεις τους και το πρωτοπόρο επιχειρηματικό τους πνεύμα, έχουν ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα τους στη γενέτειρα γη» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» Σπύρος Κτενάς, ευχαριστώντας θερμά την οικογένεια Μελισσανίδη που έδωσε συνέχεια στη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της χώρας.

Η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου, δημοσιογράφος-συγγραφέας και επιμελήτρια της έκδοσης, ανέφερε: «Σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε το κοινωνικό έργο και την ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά των Ελλήνων εφοπλιστών, εκ παραλλήλου με την επιχειρηματική τους πορεία. Αναδύεται η προσωπικότητά τους μέσα από ρεαλιστικά πορτρέτα και όχι από αγιογραφίες».

Aρωγοί σε καίριους τομείς

Πολύς λόγος γίνεται διαρκώς για την κυριαρχία και το οικονομικό αποτύπωμα του ελληνικού εφοπλισμού. Αυτό που δεν έχει αναδειχθεί με την ίδια ένταση είναι η αδιάλειπτη προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο της χώρας μας.

Η πολυτελής ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» με τίτλο «Ελλήνων Έργα – Η Κοινωνική Προσφορά της Ναυτιλίας» καλύπτει ακριβώς αυτό το κενό, καταγράφοντας τα επιτεύγματα της ναυτιλίας των Ελλήνων αλλά και το κοινωφελές έργο των εφοπλιστών, οι οποίοι στέκονται αρωγοί σε καίριους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η τέχνη, η νεότητα, η τρίτη ηλικία, η θρησκεία, το θαλάσσιο περιβάλλον, η φύση, η επιστήμη.

Τα 28 ιδρύματα που παρουσιάζει η λαμπρή ειδική έκδοση της «Ναυτεμπορικής» αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα της ευεργεσίας του ελληνικού εφοπλισμού. Παγκόσμιοι ηγέτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι Έλληνες γυρνούν στον τόπο που τους γέννησε και αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

Η ταυτότητα των 28 ιδρυμάτων

Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού

Ίδρυμα Αντώνιος & Ιωάννης Αγγελικούσης

Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίδρυμα Νικολάου & Ντόλλης Γουλανδρή

Ίδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη

Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Ίδρυμα Aθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου

Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου

Μελισσανίδειο Ίδρυμα

Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

Ναυτικό Μουσείο Χίου

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ίδρυμα Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού

Φιλανθρωπικό Σωματείο «Παιδιά της Γης»

Ιδρύματα Iωάννου Διαμαντή Πατέρα

Ίδρυμα Νικόλας Δ. Πατέρας

ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα

Πολιτιστικόν Ίδρυμα Τσαβλίρη

Ιδρύματα «Μαρία Τσάκος»

Ίδρυμα Κλέλιας Χατζηιωάννου

Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου

Ίδρυμα Ωνάση

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ένα σχολείο κάπου…

Προ ημερών, βρέθηκα σε κάποιο ιδιωτικό νηπιαγωγείο κάπου στην Αττική, όπου παρακολούθησα την αποχαιρετιστήρια γιορτούλα των λιλιπούτειων μαθητών εν...

Ο πρόεδρος που έγραψε την ιστορία της ΑΕΚ

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει να καυχηθεί για πολλά ως εφοπλιστής και επιχειρηματίας. Από μια ταπεινή σχολή οδηγών στην Κοκκινιά...

Είναι ωραία στην Αθήνα το καλοκαίρι

Πάνε χρόνια που τα καλοκαίρια έχασαν οριστικά τη σημασία τους. Η έλευση του θέρους για πολλούς από εμάς σημαίνει...

Πώς θα σταματήσει η λεηλασία

Δεκαεπτά χωριά στον Λαγκαδά μείνανε χωρίς ρεύμα και τα χωράφια τους απότιστα, αφού οι γεωτρήσεις τους δουλεύουνε με ρεύμα,...