Υποχθόνιες μεθοδεύσεις για να εξοντώσουν τη «Δημοκρατία»

Με φωτογραφική τροποποίηση επιχειρούν να αποκλείσουν την εφημερίδα από το «πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας»

Φωτογραφική τροποποίηση επί κοινής υπουργικής απόφασης δημοσιεύτηκε (νύχτα) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκειμένου να σιγάσει η ανεξάρτητη φωνή της «δημοκρατίας».

Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει τα βρόμικα παιχνίδια εναντίον του Τύπου, με ξεκάθαρο πλέον στόχο όχι απλά να φιμώσει, αλλά να εξολοθρεύσει όσες δημοσιογραφικές φωνές κινούνται με βάση τον ρόλο που τους αναθέτει το ίδιο το Σύνταγμα και δεν αναλώνονται σε διαρκείς κολακείες για κάθε κυβερνητική επιλογή. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση, προκειμένου να βλάψει την εφημερίδα «δημοκρατία» εργαλειοποίησε το πολυθρύλητο «πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας». Ενα πρόγραμμα που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και το οποίο διαρκώς ανακοινώνεται στη χώρα μας, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώνεται.

Οι αρχικοί όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ τον περασμένο Απρίλιο. Η «δημοκρατία» πληρούσε φυσικά όλα τα κριτήρια, τόσο από άποψη ύλης, αφού περιλαμβάνει πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές και κοινωνικές ειδήσεις, όσο και από άποψη πλήθους εργαζομένων και κύκλου εργασιών. Πληρούσε ακόμη και το κριτήριο της επιπλέον ενίσχυσης, επειδή εκδίδει ημερήσιο φύλλο εκτός από κυριακάτικο. Με βάση τα παραπάνω, η εταιρία «ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.», από την οποία εκδίδεται και η «δημοκρατία», κατέθεσε όλα τα νόμιμα και απαραίτητα έγγραφα, εμπρόθεσμα και με διαφάνεια. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι κατατέθηκαν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε η πρώτη εταιρία που κατέθεσε πλήρη και σωστά δικαιολογητικά.

Ως εκ τούτου, τον περασμένο Ιούλιο η εφημερίδα συμπεριελήφθη στους πρώτους 27 δικαιούχους του προγράμματος, με βάση απόφαση που αναρτήθηκε στη «Δια@γεια», καθώς είχε ολοκληρώσει την αποστολή δικαιολογητικών με επιτυχία, από τα οποία προέκυπτε ξεκάθαρα η πλήρωση όλων των κριτηρίων. Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα πέρασαν αρκετοί μήνες.

Δικαιολογητικά

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος μάλλον υπήρξε για να δοθεί χρόνος ώστε να συγκεντρώσουν και οι υπόλοιποι τα δικαιολογητικά. Ή, εκ των εξελίξεων, φαίνεται πως μπορεί να δόθηκε, προκειμένου οι… εγκέφαλοι του Μαξίμου να βρουν τρόπο να πολεμήσουν την εφημερίδα (!).

Γιατί ξάφνου την περασμένη Τετάρτη (νύχτα, όπως προείπαμε) η κυβέρνηση, με την υπογραφή του Γιάννη Μπρατάκου, του υπουργού Παρά τω Πρωθυπουργό που είναι υπεύθυνος για θέματα Τύπου, αποφάσισε να αλλάξει «χειρουργικά» έναν από τους όρους, που θεωρούσε ότι θα φωτογραφίζει τον εκδότη της εφημερίδας μας Ιωάννη Φιλιππάκη.

Στόχος; Είτε να ελαχιστοποιηθεί η ενίσχυση προς τη «δημοκρατία» είτε ακόμη και να εξαφανιστεί η εφημερίδα από τη λίστα των εντύπων που δικαιούνται ενίσχυση. Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε υπάρχει η προϋπόθεση ο εκδότης, δηλαδή ο νόμιμος εκπρόσωπος, να μη δραστηριοποιείται με τον ίδιο ρόλο και σε άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις, γιατί σε αυτήν την περίπτωση όλες οι επιχειρήσεις θα λαμβάνονται ως μία, ενιαία δραστηριότητα και άρα θα δικαιούνται ένα ποσό ενίσχυσης. Κι αυτό παρά το γεγονός πως η κάθε επιχείρηση εκδίδει διαφορετικές εφημερίδες, οι οποίες έχουν άλλους εργαζομένους και άλλες δραστηριότητες.

Και για να γίνει η ενίσχυση του Τύπου ακόμη πιο σκληρό κυνήγι μαγισσών, η κυβέρνηση όρισε ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των νέων δικαιολογητικών που απαιτούνται, με βάση την τροποποίηση, την Κυριακή (!!!), δηλαδή στις 22 Οκτωβρίου. Εδωσε δηλαδή στην πραγματικότητα προθεσμία μόνο μία ημέρα, καθώς για την κατάθεση δεν μπορεί καν να αξιοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «gov.gr», αλλά απαιτείται φυσική παρουσία εκπροσώπου σε ΚΕΠ. Γεγονός που, φυσικά, ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη περί επιτελικού… μπάχαλου, καταρρίπτοντας τον μύθο περί δήθεν ψηφιακής αναβάθμισης της χώρας μας.

Θα πάρουν θέση η ΕΣΗΕΑ και οι υπόλοιπες Ενώσεις γι’ αυτή την άθλια μεθόδευση;

Αναρωτιόμαστε, οι αρμόδιες Ενώσεις θα πάρουν θέση; Η υπόθεση αφορά σαφώς την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), καθώς η κυβερνητική κίνηση είναι το λιγότερο επιθετική προς τους δημοσιογράφους των επιχειρήσεων που βλέπουν να τιμωρείται η εφημερίδα τους για τα ρεπορτάζ τους, ενώ το διακύβευμα περιλαμβάνει και απώλεια νέων θέσεων εργασίας.

Το κτήριο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

Αφορά, βεβαίως, και την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), που εάν δεν αντιδράσει γίνεται έρμαιο της κάθε κυβερνητικής αυθαιρεσίας και αποτυγχάνει να σταθεί στο ύψος του θεσμικού ρόλου που επιτελεί στο δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Πρόκειται για μία από τις πιο σκοτεινές μεθοδεύσεις στην ιστορία του ελληνικού Τύπου, που κάνει την 107η θέση που πήρε η Ελλάδα το 2023 στη διεθνή κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου να μοιάζει πλέον προνομιακή. Παρά το γεγονός πως βρίσκονται ήδη υψηλότερα από την Ελλάδα χώρες όπως η Μογγολία, το Μαλάουι και η Μαλαισία, διεκδικούμε με αξιώσεις την τελευταία, 180η θέση, στην οποία βρίσκεται η Βόρεια Κορέα(!)

Δημοσιεύεται στη «Δημοκρατία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η «δημοκρατία» δεν ξεχνά την Κύπρο: Επετειακό-τιμητικό φύλλο για την μαύρη...

Αυτό το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 η «δημοκρατία» αφιερώνει ολόκληρο το φύλλο της στην μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο...

Η πολυτελής πόρνη των πλουσίων…

Όλα βαίνουν καλώς, κυρίες και κύριοι! Δεν υπάρχει τίποτα να δείτε και να σχολιάσετε εδώ! Ο Τζο Μπάιντεν, που...

Περί… δημοσιογραφίας

«Δημοσιογράφος είναι αυτός που εκ των υστέρων ξέρει τα πάντα εκ των προτέρων». (Καρλ Κράους, Αυστριακός συγγραφέας)...

Επιτέλους… λευτεριά για τον «Mr WikiLeaks»

Οι νομικές ταλαιπωρίες του Τζούλιαν Ασάνζ άρχισαν το 2010, όταν οι Σουηδοί εισαγγελείς διέταξαν την κράτησή του θεωρώντας τον...