Ως επιτυχία θα επιχειρήσει να «πουλήσει» τον εθνομηδενισμό  ο Μητσοτάκης

Της Κύρας Αδάμ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επείγονται για μια «επιτυχία» της κυβέρνησης στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Από την επανεκλογή της τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά σε έκτακτα ακραία φαινόμενα (τα οποία βεβαίως δεν μπορούσε να αποτρέψει), ελέγχεται όμως για τον βαθμό της πρόληψης και κυρίως την αποτελεσματική αντίδραση του επιτελικού κομματικού κράτους μετά το ακραίο φαινόμενο.

Γι’ αυτό και ο βαθμός δημοτικότητας και εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο στην αρχή της νέας θητείας της. Και όλα αυτά, με θεαματική απουσία της αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δεδομένο ότι στο οικονομικό πεδίο δεν υπάρχουν -και λόγω των έκτακτων αναγκών- περιθώρια για χρηματικά «δωράκια» προς τους πολίτες -πρακτική που ωφέλησε εκλογικά τη Ν.Δ.-, το μοναδικό φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ είναι κάποια επιτυχία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για τη διασφάλιση της «ηρεμίας στο Αιγαίο».

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να επιδείξει «καλή συμπεριφορά» και να μην εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις και διαφωνίες απέναντι στον απρόβλεπτο Τούρκο πρόεδρο, ώστε να αποφευχθούν αχρείαστες αρνητικές κορόνες του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, αποδεικνύει εμπράκτως από τον περασμένο Μάιο την πρόθεσή του να κάνει τα στραβά μάτια και να μην αντιδρά στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το επιτελικό κράτος και οι συνεργαζόμενοι δημοσιογραφικά με αυτό επιχειρούν σταθερά να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι ο Ερντογάν «έχει γίνει το αρνάκι» του Αιγαίου και έχει σταματήσει κάθε προκλητική στρατιωτική δραστηριότητα σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας και συμφερόντων.

Η πραγματικότητα, όμως, διαψεύδει πανηγυρικά την κυβέρνηση με τα ροζ γυαλιά της και τούτο διότι η Τουρκία μπορεί μεν να μείωσε σημαντικά τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο με F-16 (αφού η τουρκική αεροπορία έχει πάθει καθίζηση και από τους σεισμούς και από την έλλειψη αμερικανικών ανταλλακτικών), συνεχίζει δε ακατάπαυστα, σε καθημερινή βάση, την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας σε ολόκληρο το Αιγαίο, από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο με τα τουρκικά UAVs.

Η Τουρκία έχει εμφανώς επενδύσει στην «ήσυχη δύναμη» των UAVs για να κρατά αμείωτη την επιθετική επιχειρησιακή πολιτική της εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας, ποντάροντας βασίμως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να κάνει ότι δεν βλέπει τα τουρκικά UAVs που πετάνε ανενόχλητα όπου θέλουν, όσο θέλουν, στο Αιγαίο και κυρίως πάνω από τις ελληνικές βραχονησίδες.

Η άγρια κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο Αιγαίο, κάτω από την κυβερνητική χρυσόσκονη του «ήρεμου Αιγαίου», αποτυπώνεται στις εκατοντάδες καθημερινές έγγραφες ενημερώσεις της διεθνούς κοινότητας από την Τουρκία, αλλά και από τις ελάχιστες ελληνικές διεθνείς αγγελίες, που αναφέρουν απλώς ότι οι τουρκικές ασκήσεις παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία, με την ελληνική κυβέρνηση να περιφρονεί επιδεικτικά την επίσημη αυτή διεθνή αγγελία.

Ο Ερντογάν, βεβαίως, αντιλαμβάνεται ορθώς ότι η ελληνική κυβέρνηση του στέλνει σταθερά εδώ και πολύ καιρό μήνυμα ότι είναι προετοιμασμένη και έτοιμη να κάνει σκόντο σε πολλές από τις τουρκικές διεκδικήσεις και βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας και παράλληλα έχει ανάγκη τον Ερντογάν για μια θερμή χειραψία και διαβεβαιώσεις ότι ο πολιτικός διάλογος θα έχει αποτέλεσμα, ώστε να μεταφερθεί το καθησυχαστικό μήνυμα επιτυχίας στην Αθήνα.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και προσωπικώς ο κ. Μητσοτάκης έχει τώρα ανάγκη μια πλασματική επιτυχία στις σχέσεις με την ομοίως κλυδωνιζόμενη Τουρκία, έστω και αν η επιτυχία αυτή κρύβει βαριές υποχωρήσεις και ζημίες. Αυτές θα τις επωμιστεί και θα τις διεκπεραιώσει η πρόθυμη υφυπουργός Εξωτερικών κυρία Παπαδοπούλου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η σχέση Αθήνας – Λευκωσίας και τα μηνύματα Ερντογάν

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι από τους Ελλαδίτες πολιτικούς που, σε κάποια φάση της 20ετούς κοινοβουλευτικής σταδιοδρομίας του,...

Η ατίμωση βήμα βήμα

Οι μεγάλοι ηλεκτρονικοί πίνακες που υπάρχουν στα γραφεία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Πεντάγωνο και δείχνουν σε real...

Σιγή Μαξίμου για τα αίσχη του εταίρου τού Ερντογάν

Η Δέσποινα Βανδή έκανε ό,τι θα έπραττε στη θέση της κάθε Έλληνας. Ακύρωσε τη συναυλία της στη Σμύρνη επειδή...

Βανδή και Δένδιας παρέδωσαν «μάθημα»!

Ακούω την ένσταση κάποιων -όσων θέλουν ντε και καλά να σπεκουλάρουν- ότι η Δέσποινα Βανδή έπραξε πολύ άστοχα, αποδεχόμενη...