Πότε θα αντιμετωπιστεί το χάος στο λιμάνι του Πειραιά; Όταν θα έχουμε κι άλλον νεκρό;   

Αν υπήρχε λιμενική παρουσία, δεν θα εκδηλωνόταν η νεοελληνική μαγκιά, και η εγκληματική ενέργεια δεν θα είχε συμβεί

Του Παναγιώτη Λιάκου  

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από τον Βαγγέλη Ρασσιά. Ο κ. Ρασσιάς είναι ένας από τους καλύτερους φωτογράφους της Ευρώπης. H ρότα του ρεπορτάζ τον έχει φτάσει σε δεκάδες λιμάνια ανά τον κόσμο. Αξίζει να διαβάσετε την άποψή του:

«Mόλις αρχίζει να γίνεται σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα, διαπιστώνεται ότι η εγκληματική πράξη που συντελέστηκε έχει πολλούς παράγοντες.

Για χρόνια ταξίδεψα ως ρεπόρτερ φωτογράφος κάνοντας ναυτιλιακό ρεπορτάζ ως τη λεγόμενη άκρη του κόσμου. Perth, Fremantle, Τrondheim, Oslo, London, Swansea, Cork, Rio de Janeiro, New York, Calais, Antwerpen, Jersey, St Malo, Nantes, Marseille, Ancona, Trieste, Venice και τόσα άλλα… και με άλλα πολλά υπανάπτυκτα λιμάνια ειδικά της Μέσης Ανατολής…

Ενα υποτιθέμενο ευρωπαϊκό λιμάνι όπως του Πειραιά (μάλλον υπανάπτυκτο), δεν έχει πεζούς, αστέγους, μικροπωλητές να περιφέρονται στο λιμάνι, επιβίβασης ή φορτοεκφόρτωσης. Εχει τις λεγόμενες φυσούνες ή φυσαρμόνικες, όπως στα αεροδρόμια. (Φανταστείτε έναν αεροδιάδρομο γεμάτο επιβάτες που περιφέρονται…)
Μια βόλτα στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης θα σας πείσει. Κανένα πλοίο δεν φεύγει με καταπέλτη ανοικτό ή να σηκώνεται την ώρα του απόπλου.
Το Λιμενικό είναι παρόν σε όλη τη διαδικασία απόπλου.
Πεζοί και αυτοκίνητα δεν συνυπάρχουν.
Από άλλου οι πεζοί επιβάτες και από αλλού τα αυτοκίνητα.
Ουρές επιβατών, στο γκαράζ του πλοίου, με αυτοκίνητα να μπαίνουν και να βγαίνουν, φορτηγά επίσης, και πολύ καυσαέριο δεν συμβαίνουν σε αναπτυγμένες χώρες.
Οι καβοδέτες του λιμανιού φορούν υποχρεωτικά κράνος, ειδικές μπότες και γάντια. Οπως και το πλήρωμα του πλοίου που είναι στον καταπέλτη του πλοίου και στις άγκυρες και κάβους, από τον ύπαρχο, λοστρόμο, αξιωματικό, ναύτη.

Πόσες φορές το έχουμε δει; Αν υπήρχε λιμενική παρουσία, δεν θα εκδηλωνόταν η νεοελληνική μαγκιά, και η εγκληματική ενέργεια δεν θα είχε συμβεί. Μήπως έχετε πάει, επιβιβασθεί ή αποβιβασθεί από λιμάνια νησιών; Μόνο οι λιμενικοί υπάρχουν για να επιβάλουν την τάξη και να κάνουν τους τροχονόμους σε ανύπαρκτες υποδομές.

Τα αναφέρω δεν αποτελούν δικαιολογία για αυτό που συνέβη.
Είναι αδικαιολόγητο αλλά θα συνέβαινε∙ με μαθηματική ακρίβεια.
Οπως όταν θα κοπεί ένας κάβος και θα πάρει μερικά κεφάλια, ναυτικών ή επιβατών.
Με κάθε βαθιά κρίση της νεοελληνικής κοινωνίας, αυτό που διαφαίνεται είναι γυμνότης του νεοελληνικού κράτους».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Κυριάκος για πρόεδρος πασοκάρας!

Είναι απορίας άξιον που οι πασόκοι, θορυβημένοι από το σφόλι που έφαγαν στις ευρωεκλογές, προβαίνουν σε κινήσεις πανικού, όπως...

Δηλώσεις και «όπου βγει»

Όταν ο άνθρωπος δεν έχει, γενικώς, συναίσθηση των ευθυνών του και επίγνωση της (δεινής) θέσεώς του, κάνει δηλώσεις και...

Τα ψέματα Μητσοτάκη και το γαϊτανάκι του ανασχηματισμού…

Δεν ήταν το μόνο ψέμα που στην πρώτη μετεκλογική συνέντευξή του είπε (εσκεμμένα ή όχι) ο Κ. Μητσοτάκης ότι...

Επικοινωνιολόγος – Καραμουρτζούνης*

Θυμάστε στις 13/9/2021 τον Μητσοτάκη που βρισκόταν σε περιοδεία στη Θεσσαλία και, όλως τυχαίως, καταμεσής του κάμπου βρήκε γέροντα...