Μονόδρομος η χειροπιαστή στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Το 50% του εμπορικού κόσμου είδε φέτος μείωση του τζίρου συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή εκπτωτική περίοδο

Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*

Παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή το ενδιαφέρον των ανθρώπων της αγοράς εστιάζεται στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ειδικά φέτος όμως υπάρχει εντονότερη προσμονή σχετικά με το τι θα ακούσουμε για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι απλός. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Ο πληθωρισμός μπορεί να καταγράφει πτωτική πορεία, όμως στα τρόφιμα συνεχίζει να έχει διψήφιο ποσοστό. Οι τιμές των καυσίμων επίσης έχουν ανέβει κατά πολύ το τελευταίο διάστημα. Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει εκτοξευθεί, ενώ ο τζίρος τους μειώνεται καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ούτε καν κατά την περίοδο των εκπτώσεων του καλοκαιριού δεν είδαμε κάποια ανάκαμψη. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία, σχεδόν το 50% του εμπορικού κόσμου είδε φέτος μείωση του τζίρου συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αυτό που εντείνεται όλο και περισσότερο είναι το αίσθημα ανασφάλειας που έχουν οι μικρομεσαίοι. Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος, οι αυξήσεις στα τρόφιμα δεν θα σταματήσουν εδώ, ενώ προβληματίζει και το ύψος του ενεργειακού κόστους. 

Σε αυτό το δυσοίωνο σκηνικό θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων και περιμένουμε να ακούσουμε συγκεκριμένες δράσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όταν μιλάμε για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ουσιαστικά μιλάμε για την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες των πεδίων στα οποία απαιτείται να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ανάσχεση της ακρίβειας, η ρύθμιση των οφειλών, η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης σε περισσότερους δικαιούχους, η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει για τους δανειολήπτες εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με την ακρίβεια, έχουμε ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Είναι μία λύση που έχει εφαρμοστεί σε διάφορες χώρες και είναι ώρα να δοκιμαστεί και στη δική μας, καθώς οι μέχρι τώρα δράσεις δίνουν πρόσκαιρη ανακούφιση. Κομβική για το επιχειρείν είναι μία νέα ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών που θα αποπληρωθούν σε πολλές δόσεις. Και χωρίς τους περιοριστικούς όρους των προηγούμενων ρυθμίσεων. Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ σε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ γιατί έως τώρα είναι ελάχιστες αυτές που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια. Καλύτερη προστασία πρέπει να δοθεί στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της αύξησης των δόσεων που πληρώνουν, μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Τέλος, πρέπει να αλλάξουν πολλά και στη φορολογία, γιατί συνεχίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων.

* Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μάταιη η αντίσταση απέναντι στη νέα τεχνολογία

Κρίνοντας από μερικά σημάδια των τελευταίων ημερών, συμπεραίνει κανείς ότι αυτός ο χυδαίος καπιταλισμός των μερισμάτων έχει περάσει πλέον...

Κατώτερη των προσδοκιών η εμπορική κίνηση το Πάσχα

Παραδοσιακά, ο εμπορικός κόσμος περιμένει όποια εορταστική περίοδο για την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεών του. Ειδικά σε αυτή...

Γιατί ο «μητσοτακισμός» πρέπει να εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή της...

Η πολιτική σημασία των προσεχών ευρωεκλογών ανάγεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να...

Προοπτικές και προβληματισμοί για την ηλεκτροκίνηση

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του στόχου για ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2050,  η Ευρώπη επιταχύνει τα βήματά της...