Μπουχτίσαμε από την «προβλεψιμότητα»…

Φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω!

Του Βασίλη Βέργη

Είναι, δυστυχώς, ιδιαίτερα «προβλέψιμη» η πολιτική ζωή της χώρας. Από την κορυφή έως τον πάτο. Ουδείς ξαφνιάζεται, παρά μόνο εάν απέχει από τα δρώμενα χρόνια ολόκληρα. Το δυστύχημα είναι πως με τη μισή Ελλάδα καμένη και την άλλη μισή «ισοπεδωμένη» από την ακρίβεια, ουσιαστική συζήτηση δεν γίνεται.

Για να συνειδητοποιήσετε τα ευτράπελα μέσα στην τραγωδία θα σας περιγράψω μόνο τούτο: Ρεπορτάζ σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων κορυφαίου καναλιού ανέλυε… πώς πρέπει να οδηγούν οι Ελληνες για να εξοικονομούν καύσιμα, κατ’ επέκταση και ευρώ για την τσέπη τους. Το… πρόβλημα, δηλαδή, έχει να κάνει με τον τρόπο οδήγησης και όχι με το γεγονός ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, μπας και φέρει τις τιμές σε κανονικά ευρωπαϊκά επίπεδα. Αυτό όμως είναι ρεπορτάζ που κάνει «τζιζ». Οπότε, ας το ρίξουμε στους γκαζιάρηδες Ελληνες που ευθύνονται επειδή καίνε πολύ βενζίνη!

Προβλέψιμα, αγαπητοί μου, τα πάντα. Φέρτε μου ένα σύννεφο να πέσω:

– Πρωθυπουργός που δεν κοκκινίζει παρακολουθώντας έναν ολόκληρο νομό να καίγεται για κάτι λιγότερο από 20 ημέρες σερί! Ο Εβρος είναι παρατημένος στη μαύρη μοίρα του, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τα ρίχνει όλα στην κλιματική αλλαγή! Φαντάζεστε ποτέ την Αττική να καίγεται επί 17 ημέρες; Μήπως την περιοχή στο Μέγαρο Μαξίμου; Η ίδια η ντροπή κάνει «πάρτι» φέτος, αλλά δεν αγγίζει τους ανθρώπους που φέρουν την ευθύνη διακυβέρνησης. Ούτε μία παραίτηση ως ένδειξη πως υπάρχει κάπου κρυμμένη συνείδηση. Μόνο… απειλές κατά των εμπρηστών!

– Το ανέκδοτο με τους «Σπαρτιάτες» διήρκεσε μόλις λίγους μήνες από την ημέρα της εκλογής τους στη Βουλή. Τότε, θυμάστε, ο Στίγκας είχε ευχαριστήσει τον Κασιδιάρη για «τη βοήθειά του». Τώρα που του κάνουν πλάκα οι βουλευτές του δήθεν «κόμματός του» θυμήθηκε ξαφνιασμένος ότι είναι… αντάρτες, Καμόρα και όλα τα υπόλοιπα! Οτι ο Στίγκας και το συγκεκριμένο «παρεάκι» δεν θα περνούσαν ούτε από την πλατεία Συντάγματος εάν δεν τους πριμοδοτούσε από τη φυλακή ο αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος είναι μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει πως την ξεχνάει ο πρώην «επικεφαλής του ανεκδότου». Ομως τον ίδιο και τους… ανεξάρτητους βουλευτές θα τους πληρώνει ο ελληνικός λαός για να κάνουν ζωάρα την επόμενη 4ετία.

– Κλείνουμε τα «προβλέψιμα» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την ημέρα της αποχώρησης Τσίπρα είχε τόση… κινητικότητα όση η αρκούδα σε χειμερία νάρκη. Στην καθημερινότητα γινόταν ο κακός χαμός και η υποτιθέμενη αντιπολίτευση ήταν ο καλύτερος «σύμμαχος» Μητσοτάκη. Ακούνητη, αμίλητη, αγέλαστη. Από την ώρα που εμφανίστηκε σαν κομήτης ο Κασσελάκης άρχισαν να ξυπνάνε τα «ένστικτα» σε ένα κόμμα που οι μισοί μοιάζουν να… απολαμβάνουν τη σιέστα του ποσοστού κάτω από 20%, θεωρώντας πως όσο λιγότερες ευθύνες έχουν τόσο πιο «ζάχαρη» θα περνάνε. Ηταν προβλέψιμο, στην τοξική χώρα όπου ζούμε, ότι τον Κασσελάκη θα τον χτυπούσαν χυδαία για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Δέχτηκε επιθέσεις και για το γεγονός ότι είναι εύπορος. Ενώ ως αριστερός θα έπρεπε κανονικά να… πεινάει για να φέρνει εχέγγυα αρχηγίας!

Είμαι περίεργος να δω πού θα καταλήξουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του νέου αρχηγού. Κυρίως εάν έχουν συνειδητοποιήσει την ιστορική τους ευθύνη. Κόμμα πραγματικής αντιπολίτευσης με βλέψεις εξουσίας ή απόκομμα βαριεστημένων και «απομάχων»;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Εις το όνομα της αμερικανικής σταθερότητας

Ο Ζόραν Ζάεφ ήταν μια μαριονέτα των Αμερικανών. Κι ο Αλέξης Τσίπρας ένας πρόθυμος αχθοφόρος. Οι δύο αυτοί ηγέτες,...

Η σάπια καραμέλα των «αξιακών εχθρών της δημοκρατίας»

Στο άρθρο του με τίτλο «Η μάχη της δημοκρατίας έναντι των εχθρών της» (εφημ. «Το Βήμα», 28.4.2024, σελ. 13),...

Ο κόσμος των ουτοπιών και ο εφιάλτης της δυστοπίας

Η ουτοπία είναι η προβολή του οράματος των ανθρώπων για τη δημιουργία μιας φαινομενικά ιδεώδους κοινωνίας. Επιπροσθέτως, θα μπορούσαμε...

Χέρι, νους και ψυχή! Η δακτυλική «επανάσταση»

Για κανένα άλλο μέρος του σώματος δεν έχει αποθησαυρίσει η γλώσσα μας τέτοιον πλούτο λέξεων, εκφράσεων, παροιμιών και ρητών,...