… Όταν ο Ερντογάν ψεύδεται, η κυβέρνηση «κωφεύει» και ο Καλεντερίδης τον βάζει στη θέση του 

Για μια ακόμη φορά ο Ερντογάν  έσπευσε να παραποιήσει την ιστορική αλήθεια για τις τουρκικές φρικαλεότητες στη Σμύρνη. Το υπουργείο Εξωτερικών  για να μη… χαλάσει το κλίμα ηρεμίας, που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αρκέστηκε να απαντήσει με μια ανακοίνωση χάιδεμα στα αυτιά του Ταγίπ. Ευτυχώς που ανέλαβε ο Σάββας Καλεντερίδης τον ρόλο της αποκατάστασης της ιστορικής πραγματικότητας και διασωθήκαμε από ακόμη έναν τουρκικό διασυρμό.

Το άρθρο του όπως δημοσιεύτηκε στο newsbreak:

Ποιος έκαψε τη Σμύρνη, Ταγίπ;

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο Νουρετίν πασάς το 1908 είχε ενταχθεί από μικρός στη μυστική οργάνωση των Νεοτούρκων «Επιτροπή Ενωσις και Πρόοδος» με αριθμό μέλους 6.436, στην οποία οργάνωση ήταν μέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ.

Οταν ο Μουσταφά Κεμάλ έφτασε στη μαρτυρική Αμισό, τις 19 Μαΐου 1919, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατούσε στον Πόντο, όπου περίπου 40.000 ένοπλοι Ελληνες προστάτευαν τα ελληνικά χωριά από τη γενοκτονία που διέπρατταν οι ένοπλες συμμορίες που είχε οργανώσει η μυστική οργάνωση της κυβέρνησης των Νεοτούρκων, η İttihat ve Terakki, πρόδρομος τη σημερινής τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ).

Οι ομάδες των ενόπλων Ελλήνων του Πόντου αποτέλεσαν δυνητική απειλή για τον Μουσταφά Κεμάλ, με το να του ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο στα μετόπισθεν, ενώ είχε να αντιμετωπίσει τη ελληνική Στρατιά της Μικράς Ασίας, που είχε αποβιβαστεί στη Σμύρνη από τις αρχές Μαΐου του 1919. Ετσι αποφάσισε να ιδρύσει την Κεντρική Στρατιά (Merkez Ordusu Komutanlığı), με έδρα την Αμάσεια, με αποκλειστική αποστολή την εξουδετέρωση των Ελλήνων ενόπλων και την ολοκλήρωση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τη διοίκηση της Κεντρικής Στρατιάς την ανέθεσε στον στρατηγό Νουρετίν πασά. Η κεντρική Στρατιά ιδρύθηκε τις 9 Δεκεμβρίου 1920 και είχε δύναμη 10.000 ανδρών.

Ο Νουρετίν πασάς συντόνισε το έργο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ συμμετείχε ο ίδιος στην επιχείρηση κατά των εξεγερμένων Κούρδων αλεβιτών του Κότσγκιρι, στη γειτονική Σεβάστεια, όπου πυρπόλησε 132 χωριά, ενώ δολοφόνησε χιλιάδες ανθρώπους. Για τα εγκλήματα αυτά η Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον παρέπεμψε σε δίκη, από την οποία απηλλάγη ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος τον τοποθέτησε στη θέση του διοικητή της 1ης Στρατιάς στις 29 Ιουνίου 1922, λίγο πριν από τη μεγάλη επίθεση εναντίον των Ελλήνων.

Με τον τίτλο αυτόν μπήκε στη Σμύρνη, της οποίας διορίστηκε νομάρχης και στρατιωτικός διοικητής. Ιδρυσε στρατοδικείο και δίκασε Ελληνες και Τούρκους που συνεργάστηκαν με την Ελληνική Διοίκηση. Ανάμεσά τους ο Süreyya, ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Islahat», ο οποίος τηρούσε φιλική στάση προς την Ελληνική Διοίκηση. Καταδικάστηκε σε θάνατο από το δικαστήριο και η ποινή του εκτελέστηκε. Ο Νουρετίν πασάς κάλεσε στο γραφείο τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο και αμέσως μετά ο ίδιος τον παρέδωσε στα στίφη των Τούρκων, οι οποίοι διαμέλισαν το κορμί του.

Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, έδωσε την εντολή για την πυρπόληση της Σμύρνης. Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει τον ρόλο του στην πυρπόληση της Σμύρνης, που ήταν σε γνώση του Μουσταφά Κεμάλ.

Ενώ αυτή η είναι η ιστορική αλήθεια, την οποία αναγνωρίζουν και πολλοί Τούρκοι ιστορικοί και συγγραφείς, ο Ερντογάν, σε ομιλία που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, έχοντας και τις… ευλογίες του ΝΑΤΟ, αφού η κοινή μας συμμαχία συνεχάρη τη χώρα για τη νίκη κατά των… Ελλήνων, είπε ότι «Οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη».

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: «Ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε τον δρόμο προς τη Σμύρνη. Δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της “μεγάλης επίθεσης” κυμάτιζαν οι τουρκικές σημαίες στη Σμύρνη, την οποία είχε καταστρέψει και κάψει ο εχθρός που διέφυγε. Κι έτσι κερδίσαμε τον πόλεμο με μάχες που δώσαμε επί τριάμισι χρόνια εναντίον του εχθρού, ο οποίος με τις προδοτικές φιλοδοξίες του αλλά και τις βρόμικες μπότες του λέρωσε τη μόνιμη πατρίδα μας, την Ανατολία».

Σ’ αυτήν την ανιστόρητη αθλιότητα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με την εξής ανακοίνωση: «Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο».

Υστερα από αυτήν την ανακοίνωση πληροφορούμαστε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν… έχασε τον ύπνο του. Δηλαδή δεν μπορούσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια και να υπενθυμίσει στον Ερντογάν ποιος πραγματικά έκαψε τη Σμύρνη;

Το ελληνικό κράτος εγκατέλειψε τότε τους Ελληνες της Σμύρνης αβοήθητους, θύματα στο μένος και το μίσος των Τούρκων. Σήμερα εγκαταλείπει και την ιστορική αλήθεια στο μένος και το μίσος του Ερντογάν και των ομοίων του. Κρίμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πολιτικά ζόμπι χορεύουν στον τάφο της Μεταπολίτευσης!

Στις χώρες όπου οι λαοί έχουν κοντή μνήμη φαίνεται πως γίνεται πιο εύκολη η ανακύκλωση. Όχι των απορριμμάτων, αλλά...

Ηγεσία και πατρίδα στη Μεταπολίτευση

Τον Ιούλιο του 1991 επισκέφθηκε επισήμως την Αθήνα ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Η απόφασή του...

Γιατί συνεχίζεται η κατοχή 50 χρόνια;

Δέκα λάθη στο Κυπριακό, που δεν εξηγούνται με την κοινή λογική, παρά μόνο με αυτήν της παράδοσης Του Σάββα ΚαλεντερίδηΜπορεί...

«Ξεφουσκώνει» ο Μητσοτάκης!

Η εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη, που ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους για την κυβέρνησή του παρέμεινε αναλλοίωτη, πλέον...