ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για προεκλογική παροχολογία στους στρατιωτικούς, για μη ουσιαστική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων τους, αλλά για μερική αντιμετώπιση ορισμένων εξ αυτών
Με τη σκιά των υποκλοπών σε βάρος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας να είναι βαριά και να επηρεάζει το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για τη «μέριμνα υπέρ του προσωπικού των ΕΔ». ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ την καταγγέλλουν ότι μόνο μερικώς επιλύει ορισμένα από τα προβλήματα, κι αυτό το κάνει καθαρά στο πλαίσιο της προεκλογικής παροχολογίας.
«Το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για τη «Μέριμνα υπέρ του Προσωπικού» των Ενόπλων Δυνάμεων αφήνει σε εκκρεμότητα σχεδόν το σύνολο των φλεγόντων ζητημάτων, κάτι που αποδεικνύεται και από τις χιλιάδες αντιδράσεις των στελεχών», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρώντας ότι «την ίδια στιγμή επιχειρεί αποσπασματικά να επιλύσει δευτερεύοντα ζητήματα δημιουργώντας νέα προβλήματα».
Το σχέδιο νόμου με τίτλο: «μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων» που κατατέθηκε στη βουλή, σαφέστατα δε μπορεί να χαρακτηριστεί «Μέριμνας προσωπικού», αφού δεν εξετάζει πληθώρα ζητημάτων που απασχολούν σε μόνιμη βάση το προσωπικό των ΕΔ και τους απόστρατους», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις, προεκλογικά και μετεκλογικά, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων τρεισήμισι χρόνια τώρα», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Παρότι η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να επιλύσει χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών των ΕΔ στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, εντούτοις κάνει τώρα μία προσπάθεια επίλυσης μερικών εξ αυτών, κάτω από το πρίσμα του λαϊκισμού, του προεκλογικού κλίματος και της ρουσφετολογίας, προωθώντας “φωτογραφικές” διατάξεις ειδικής σκοπιμότητας, χωρίς πραγματικά να έχει διάθεση να δώσει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα και να βελτιώσει το αξιόμαχο των ΕΔ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, ειρωνευόμενος την κυβέρνηση αναφέρει ότι «είναι τόσο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μητσοτάκη» που κατάργησε ακόμα και παρελθούσες ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως χαρακτηριστικά «η πρόσθετη ασφαλιστική 5ετία για όλα τα στελέχη που καταργήθηκε με νόμο Χατζηδάκη».
Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Στο παρόν νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ πρόκειται για νομοσχέδιο Μέριμνα υπέρ του Προσωπικού: παγκόσμια πρωτοτυπία.
-Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συμβασιοποιεί εξοπλισμούς 14 δις ευρώ, δεν προβλέπει στις μεγάλες συμβάσεις ούτε βίδα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, και την ίδια στιγμή δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τους στρατιωτικούς. Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία.
-Η συνεχιζόμενη κοροϊδία για τις νυχτερινές αποζημιώσεις και τις υπερωρίες και πιο πρόσφατα ο αποκλεισμός των Ενόπλων Δυνάμεων από το έκτακτο οικονομικό βοήθημα που δόθηκε στα Σώματα Ασφαλείας, είναι μόνο τα τελευταία επεισόδια αυτής της αδιαφορίας. Έξι χρόνια περίμενε το προσωπικό των ΕΔ για την ΚΥΑ της αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας και ήρθε μια απόφαση – έκτρωμα που δεν αναγνωρίσει αναδρομικότητα και περικόπτει ώρες εργασίας και δικαιούχους από την αποζημίωση.
-Οι θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ελάχιστες και δευτερεύουσας σημασίας. Συνολικά είναι ένα κακό, πρόχειρο νομοσχέδιο με πολύ σημαντικότερες αρνητικές διατάξεις που
α. επιβαρύνουν αντί να ελαφρύνουν εν ενεργεία και αποστράτους στρατιωτικούς σε πολλά επίπεδα,
β. επιχειρούν να δημιουργήσουν στα Μετοχικά Ταμεία συνθήκες που μπορούν να ερμηνευθούν μόνο ως προσπάθεια μελλοντικού ελέγχου των οικονομικών τους, με όσα αυτό συνεπάγεται, ενώ δεν προηγήθηκε μελέτη βιωσιμότητας
γ. επιβαρύνουν τους στρατιωτικούς Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας με επιπλέον κράτηση 1% υπέρ ΝΙΜΤΣ, πλέον της εισφοράς 3% επί των μερισμάτων τους, και πλέον της υπάρχουσας εισφοράς του 6% στον ΕΟΠΥΥ, όπως ισχύει στο σύνολο του δημοσίου τομέα, ρύθμιση άδικη και προφανέστατα αντισυνταγματική, που ελπίζουμε να αφαιρεθεί,
δ. Καταργούν πολύ σοβαρές ρυθμίσεις του νόμου 4609/2019 του ΣΥΡΙΖΑ όπως το άρθρο 2, επαναφέροντας καταργημένη αναχρονιστική διάταξη του 1973 που «τιμωρεί» όσα Στελέχη εμφανίσουν κάποιο ανίατο νόσημα (αυτεπάγγελτη αποστρατεία), καθώς και το άρθρο 15 που αφορούσε τη λειτουργία των Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών που είχαν θεσπιστεί για να βοηθούν τα στελέχη έναντι της διοικητικής αυθαιρεσίας.
ε. Μειώνουν το κατώτατο όριο του ετήσιου ανταλλάγματος για την ακίνητη περιουσία από 5% σε 3% σε μια περίοδο υποτιθέμενης «ανάπτυξης της οικονομίας», ενώ έπρεπε η περιουσία να αποτελέσει σοβαρή πηγή αξιοποίησης για ενίσχυση του στεγαστικού ζητήματος των στρατιωτικών, και άλλα πολλά.
8. Σημαντικότερα ακόμη είναι όσα δεν προβλέπει το νομοσχέδιο. Ενδεικτικά:
α. Δεν υπάρχει μέριμνα για την πρόωρη αποστρατεία των ΕΠΟΠ, στην ηλικία των 50 ετών που θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο και χωρίς σύνταξη. Είναι δικαιολογία ότι η επίλυση του ζητήματος θα απαιτούσε μελέτη βιωσιμότητας. Το θέμα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ και απαιτεί παρέμβαση στο ΝΔ 445/74. Μπορεί να υπάρξει άμεση απόφαση ώστε να μην απολυθούν όσοι προβλέπεται για το 2023 και στο μεταξύ να υπάρξει μελέτη και σύμπραξη με το ΥΠΟΙΚ αν αυτό απαιτηθεί. Βούληση δεν υπάρχει, όχι μελέτη.
β. Εκκρεμεί η μισθολογική αποκατάσταση προαχθέντων πριν τρία χρόνια ΕΜΘ στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, που επίσης ήταν ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα εν λόγω στελέχη πληρώνονται ακόμα ως Ανθυπασπιστές και η αδιαφορία της κυβέρνησης δεν τους κατοχυρώνει καν το δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης για τα δεδουλευμένα τους.
γ. Συνεχίζεται η αδικία της μισθολογικής κατάταξης των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών ΕΔ, σε σχέση με τους σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας
δ. Δεν προβλέπεται τίποτα για τους στρατεύσιμους που στην πλειοψηφία τους, και όσοι προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, λαμβάνουν κυριολεκτικά ψίχουλα».