Προεκλογική φιέστα Μητσοτάκη – Θα κόψει την κορδέλα σε έργο του ΣΥΡΙΖΑ και θα ξεπουλήσει την ΕΑΒ

Στο παρά 1′ πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να ξεπουλήσει και τα τελευταία «ασημικά». Την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Τη μοναδική αμυντική εταιρεία με έργο και προοπτικές να αναπτυχθεί ως βασική ελληνική αμυντική βιομηχανία, εφόσον στηριζόταν από την κυβέρνηση. Κάτι που δεν έγινε. Αντίθετα απαξιώθηκε.

Σε μια ακόμη προεκλογική φιέστα προβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη χτεσινή «έκτακτη» συνέντευξη Τύπου… προεκλογικής παροχολογίας. Έτσι, τώρα θα κόψει την κορδέλα σε έργο του… ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στην ΕΑΒ όπου πανηγυρικά θα παρουσιάσει τα εκσυγχρονισμένα F-16 στην εκδοχή Viper. Έργο που συμφώνησε ο Τσίπρας με τον Τραμπ.

Στην «αποικία “η ωραία Ελλάς”» την εκδήλωση στην έδρα της ΕΑΒ στην Τανάγρα διοργανώνει πρωτίστως η Lockheed Martin, η οποία απέστειλε και τις σχετικές προσκλήσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Η αμερικανική εταιρεία, στην οποία πιθανότατα θα περάσει η ΕΑΒ, πραγματοποιεί την εκδήλωση κατόπιν συνεννοήσεως με το μέγαρο Μαξίμου, σε καθαρά προεκλογική ατμόσφαιρα. Εκεί, σύμφωνα με έντονη φημολογία, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το ξεπούλημα της ΕΑΒ στους Αμερικανούς. Άραγε, το μέγαρο Μαξίμου, προεκλογικά, πρόκειται να κατακυρώσει και τη δουλειά των «κορβετών» στους Αμερικανούς;

Και ενώ άπαντες αναμένουν σήμερα την ανακοίνωση του Κ.Μητσοτάκη για το «μέλλον» της ΕΑΒ και τους πανηγυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη ότι επιτέλους κατάφερε να πουλήσει την εταιρεία, ο πρωθυπουργός μπροστά στις κάμερες ουσιαστικά θα κόψει την κορδέλα σε ένα έργο που συμφώνησε ο Τσίπρας με τον Τραμπ και προώθησε ο τότε αρχηγός ΓΕΑ και μετέπειτα αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρήστος Χριστοδούλου. Άραγε εκλήθη ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στην εκδήλωση, ή θα γίνει όπως και σε άλλες φιέστες που έκανε η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας για τα F-16 Viper όπου ούτε καν τον είχαν ειδοποιήσει;

Μεταξύ των άλλων που προβλέπει το σημερινό πρόγραμμα, λοιπόν, στην Τανάγρα, είναι: «Ομιλία του προέδρου του ΔΣ της ΕΑΒ. Ομιλία του περιφερειακού αντιπροέδρου της Lockheed Martin Aeronautics Regional Global Pursuits. Ομιλία του υπουργού Άμυνας. Ομιλία του εκτελεστικού αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της LM Aeronautics. Κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας (10 -12’). Ξενάγηση στις νέες εγκαταστάσεις και στο αναβαθμισμένο αεροσκάφος. Αναμνηστική φωτογράφιση. Δεξίωση και προετοιμασία απογείωσης του αεροσκάφους. Προετοιμασία, τροχοδρόμηση και απογείωση αεροσκάφους».

Η πρόσκληση, βέβαια, που είχε στείλει η Lockheed Martin στα ΜΜΕ ήταν γενικόλογη. Αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «με την ευκαιρία των εγκαινίων των προγραμμάτων ασφάλειας προμήθειας και πληροφοριών (SSI) στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η Lockheed Martin Aeronautics και η ΕΑΒ σας προσκαλούν στην τελετή εγκαινίων στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ». Η αμερικανική εταιρεία, δε, πληροφορούσε τα ΜΜΕ ότι «την τελετή θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Κυριάκος Μητσοτάκης».

Χτες, όμως, μια ημέρα πριν την εκδήλωση έσκασε η – δήθεν- «βόμβα». Δήθεν, διότι εδώ και καιρό συζητείτο και υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία σχεδιαζόταν το πέρασμα της ΕΑΒ στα χέρια της Lockheed Martin, η οποία θα αναλάβει πιθανότατα και το μάνατζμεντ.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε «πρόσκληση ενδιαφέροντος για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΕΑΒ σε ποσοστό έως 49%. Με την αποστολή ανακοίνωσης – πρόσκλησης ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεκίνησε από το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων η διαδικασία για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα μετάσχει σε ποσοστό έως 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (Ε.Α.Β. Α.Ε.). Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και οι αεροδιαστημικοί – αεροναυπηγικοί οίκοι έχουν περιθώριο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023».

Εάν πράγματι η κυβέρνηση τα’ χει βρει, ως φημολογείται, εδώ και καιρό με τη Lockheed Martin, τότε προς τι η «πρόσκληση ενδιαφέροντος στους μεγαλύτερους νατοϊκούς αεροδιαστημικούς – αεροναυπηγικούς οίκους της Ευρώπης και των ΗΠΑ»; Μάλλον η χώρα και πάλι κινδυνεύει να γίνει ρεζίλι με τέτοιους «πέτσινους» διαγωνισμούς.

Όπως και να’ χει, όμως, μένει να φανεί εάν θα προλάβει μέχρι τις εκλογές (Απρίλιο, Μάιο) η κυβέρνηση να έχει βάλει τις υπογραφές, με τις οποίες θα δεσμεύει την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες τόσο με την πώληση της ΕΑΒ, όσο και με την πρόσδεση της χώρας στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35, τα οποία επίσης κατασκευάζει η Lockheed Martin.

Εάν δεν υπάρξουν απτές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές, τότε με τη σημερινή εκδήλωση στην Τανάγρα ο Κ.Μητσοτάκης κάνει απλά μια προεκλογική φιέστα, εκμεταλλευόμενος μάλιστα έργο που είχε κλείσει και άρχισε να «τρέχει» προηγούμενη κυβέρνηση.

Εκτός των άλλων, η ενδεχόμενη σύνδεση της αγοράς από την Ελλάδα F-35 (τουλάχιστον 4 δισ.) με την απόκτηση της ΕΑΒ από την Lockheed Martin, πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς, δεδομένου ότι είναι άγνωστο τι κατασκευαστικό έργο θα γίνεται στην ΕΑΒ, εφόσον η εταιρεία περάσει στα χέρια των Αμερικανών και εφόσον αποκτήσει η Ελλάδα τα F-35.

Κατά πληροφορίες, εξελίξεις για τα F-35 αναμένονται τους επόμενους μήνες, περίπου την περίοδο των εκλογών, οπότε πιθανώς θα προσδεθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα, πάντως, το οποίο παρουσιάζει πολλές «γκρίζες ζώνες», τεχνικά και οικονομικά προβλήματα. Εφόσον πέσουν υπογραφές, τα πρώτα F-35 αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας, οπότε εκτιμάται ότι τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους θα έχουν βελτιωθεί.

Κρίσιμο ερώτημα, τέλος, παραμένει εάν η Τουρκία θα αποκλειστεί οριστικά από το πρόγραμμα, ή τελικώς μαζί με την Ελλάδα ή μετά θα αποκτήσει και αυτή F-35. Προς το παρόν εκτιμάται ότι η αμερικανική πρόθεση για να πουληθούν F-35 στην Ελλάδα δεν αποτελεί παρά μια ισχυρή πίεση της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία προκειμένου να αλλάξει ρότα και να ευθυγραμμιστεί με τη «γραμμή» των ΗΠΑ στα μείζονα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα. Ίδωμεν!

Leave a Reply

Your email address will not be published.