Ταφή Κωνσταντίνου: Επικίνδυνη κυβέρνηση για μια χούφτα ψήφους

Τελικά, η φαμίλια Μητσοτάκη δεν έχει καμία πολιτική και ηθική αναστολή. Για μια χούφτα ψήφους ενόψει των εκλογών είναι σε θέση να ανακινήσει ακόμα και… Πολιτειακό ζήτημα και να ξεθάψει μέχρι και τον… μαρμαρωμένο βασιλιά!

Του Αριστερού Ψάλτη

Το Πολιτειακό ανακίνησε, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον απαράδεκτο τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της ταφής του τέως και έκπτωτου βασιλιά, Κωνσταντίνου.

Δίχως καμία πολιτική αναστολή και φραγμούς, το μέγαρο Μαξίμου επανέφερε από την πίσω πόρτα ένα λυμένο εδώ και πολλές δεκαετίες θέμα: Το Πολιτειακό. Με τη φιλολογία των κυβερνητικών στελεχών που ερωτοτροπούν με τον βασιλιά, αλλά και τη λίαν εκτεταμένη αρθρογραφία από φιλοκυβερνητικούς «εκσυγχρονιστές», «νεοφιλιλέδες» αναθεωρητές της ελληνικής ιστορίας, περί του εάν πρέπει να ταφεί ο Κωνσταντίνος με τιμές αρχηγού κράτους, επειδή ο ίδιος ήταν αρχηγός κράτους, και κατ’ επέκταση αυτό υπαγορεύει το πρωτόκολλο (!), ανακίνησε ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο θέμα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έθεσε Πολιτειακό ζήτημα (βασιλευομένη ή κοινοβουλευτική Δημοκρατία). Έβαλε, όμως, στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου αυτό καθεαυτό το Πολιτειακό. Κάτι που έχει κλείσει με το δημοψήφισμα του 1974, οπότε σχεδόν το 70% του ελληνικού λαού, δεξιοί και αριστεροί, είπαν «Όχι» στον θεσμό της βασιλείας στην Ελλάδα.

Κι όλα αυτά τα κάνει ο επικεφαλής ενός κόμματος, του οποίου ο ιδρυτής, Κωνσταντίνος Καραμανλής, διοργάνωσε το δημοψήφισμα κατά της βασιλείας, και ο ανιψιός του και πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εξακολουθεί να είναι σε αυτό το κόμμα και να παρατηρεί… σιωπηλός την εκτροπή της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ.  

Προφανώς, η κυβέρνηση δε θέτει ζήτημα αλλαγής Πολιτεύματος. Αν και έχει κάνει κουρελόχαρτο το κοινοβουλευτικό δημοκρατικό Πολίτευμα, όπως περίτρανα φαίνεται από τους ολέθριους αντιδημοκρατικούς χειρισμούς του σκανδάλου των υποκλοπών. Κάτι που ουσιαστικά αποτελεί κατάλυση του Πολιτεύματος. 

Στόχος της φαμίλιας Μητσοτάκη στην περίπτωση της ταφής του Κωνσταντίνου δεν είναι άλλος από το να ψαρέψει στα θολά νερά των πάλαι ποτέ φιλοβασιλικών και να μη χάσει τις ψήφους τους. Ενόψει των εκλογών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα σημαντικό κομμάτι των άλλοτε «βασιλοφρόνων», που συχνά πυκνά ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία και ενίοτε άλλα κόμματα, απομακρύνονται από το κυβερνών κόμμα και δεν αποκλείεται να ψηφίσουν άλλον πολιτικό σχηματισμό. Εξάλλου, τα πολιτικά κριτήρια πλέον έχουν αλλάξει ραγδαία και σπάνια κρίνει κανείς με γνώμονα τις φιλοβασιλικές ή μη απόψεις του. Με εξαίρεση -ίσως- κάποιους αρκετά μεγάλους στην ηλικία.

Από αυτή την άποψη και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση «σήκωσε» επικοινωνιακά το θέμα του τέως βασιλιά, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο (δηλαδή, τι θα συγκαλέσει εάν υπάρξει σοβαρή κρίση με την Τουρκία;) με θέμα αν θα ταφεί ο Κωνσταντίνος με τιμές αρχηγού κράτους ή όχι, μόνο και μόνο για να «τσιμπήσει» η ΝΔ μια χούφτα ψήφους δείχνει το μέγεθος της επικινδυνότητας αυτής της κυβέρνησης. 

Είναι εις θέσιν να «τζογάρει» ακόμα και το Πολίτευμα μόνο και μόνο για μερικές ψήφους. Όπως το ίδιο είναι πολύ πιθανόν να κάνει -και το κάνει- σε μια σειρά άλλων τομέων, στην οικονομία, τη διαπλοκή με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα εθνικά ζητήματα, κ.ο.κ.

Άραγε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι παίζει με τη φωτιά; Είναι τόσο δύσκολο πια να καταλάβει ότι, όταν ανακινεί Πολιτειακό ζήτημα στη δημόσια συζήτηση, όπως άλλωστε έκανε και ο πατέρας του επίσης προς άγραν ψήφων (κάτι που, δυστυχώς, έπραξε και με τους έγκλειστους χουντικούς), απαξιώνει αυτόματα το υπάρχον και ήδη πληγέν την τελευταία δεκαετία πολιτικό σύστημα; 

Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ούτως ή άλλως δεν εμπιστεύεται το υπάρχον πολιτικό προσωπικό και τους βουλευτές και στρέφεται προς την αποχή ή στα ακροδεξιά. Και τώρα ο Κ.Μητσοτάκης έρχεται, με τον απαράδεκτα πολιτικάντικο χειρισμό της ταφής του Κωνσταντίνου, να ενισχύσει αυτές τις απαξιωτικές τάσεις καθώς και απόψεις που ολοένα περισσότερο ακούγονται τελευταία περί «πεφωτισμένων βασιλέων και δικτατορίσκων»;

Άκρως επικίνδυνοι χειρισμοί που σε άλλες προηγούμενες εποχές θα προκαλούσαν απλά τον γέλωτα, αλλά τώρα προκαλούν τρόμο!

  1. Κοκκίνησε η ντροπή, ο Μητσοτάκης πάλι δίχασε τη χώρα, ως μη όφειλε βέβαια. Τα πολιτειακό έληξε από το 1974, ο δε τέως δεν είχε καμία πολιτική ανάμειξη από τότε. Τώρα έχουμε θάνατο τέως αρχηγού κράτους που ταυτόχρονα ήταν τέως αρχηγός του στρατού και ολυμπιονίκης.
    Φαντάζομαι πως θα υπάρχει σαφέστατο πρωτόκολλο για τις υποχρεώσεις της πολιτείας σε περίπτωση θανάτου ενός τέτοιου ατόμου.
    Όμως, πάμε από την παλινωδία στην πλάνη και στην προσπάθεια για μάζεμα ψηφοφόρων από τη δεξιά και αριστερή πτέρυγα της ΝΔ.
    Όλα για τα ψηφαλάκια, παρόλο που η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν κοντά στη Βασιλική. Θυμηθείτε τα κοντέινερ με τους βασιλικούς θησαυρούς που χάρισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον τέως, είχαν εθνικούς θησαυρούς οι οποίοι τελικά δημοπρατήθηκαν σε οίκους δημοπρασιών.
    Τώρα όμως, χρειάζονται οι αριστερές ψήφοι (οι δεξιοί ξεχνούν εύκολα είπε στέλεχος της ΝΔ), άρα παίζουν το αντιβασιλικό χαρτί.
    Ντρέπομαι που ψήφισα κάποιες φορές ΝΔ, δεν το ξανακάνω.

  2. Ποιον Καραμανλή, αυτόν που όρκισε, Πρωθυπουργό η χούντα (Γκιζίκης)? Μήπως ηταν πραξικοματικη η επαναφορά του μισού Συντάγματος του 52? Γιατί αν το επανέφερε ολόκληρο, θα έπρεπε να ορκιστεί, από τον βασιλέα! Έχω άδικο?Γιατί αποσιωπάται η ιστορία? Θα γραφτεί όμως, κάποτε κ δεν θάναι όπως παρουσιάζεται, από τους τουρίστες κ “επαναστάτες” της περιόδου εκείνης, της θλιβερής! Μήπως ακριβώς αυτό πονάει, ότι κανένας δεν έκανε τίποτα, πέραν του Κωνσταντίνου, άσχετα αν κατέληξε στραβά κ σε βάρος του, που πλήρωσε , εντέλει, με την μετέπειτα απομάκρυνση του? Ποιός άλλος είχε κ έχασε τόσα πολλά από την χούντα, απ’ όλους που είχαν κάποια θέση πριν από αυτή? Δυστυχώς όμως όσο ζούμε, εμείς όλοι, θα ανεχόμαστε την κιβδηλη ιστορία, που επικρατεί σήμερα! Ένας 24χρονος (ο τότε βασιλέας) δεν μπορεί ναχει αυταπάτες, λέει κάποιος που κυβέρνησε πρόσφατα, όταν για τον εαυτό του, δέχεται πλείστες ζημιογόνες για την χώρα, αυταπάτες στα 40 του! Έχει πολλά η ιστορία, να λάβει υπόψη της λοιπόν, όταν το παρόν κλείσει! unfair δημοψήφισμα, unfair αφαίρεση ιθαγένειας ΚΟΚ, φτάνουν κ στο έσχατο τώρα, unfair κηδεία, που θα τους στοιχειώνει χρόνια! Αυτοί είμαστε όμως, αυτοί μας πρέπουν! Ο καθρέπτης μας είναι, αυτοί που αποφασίζουν άλλωστε! Αυτοδοξαζομαστε, για τα χάλια μας! Προσπαθούμε να επιβάλλουμε κ την ιστορία! Αμ δε, θαρθει η ώρα της κ θα καθαρογραφτει!

  3. Τα ίδια και χειρότερα κάνει ο Σαμαράς, με τον υπασπιστή του Βορίδη, που ξεδιάντροπα θα πάει να παραστεί στην κηδεία προς άγραν ψήφων από το ακροατήριο των βασιλοφρόνων.

    Διαφαίνεται το μοντέλο της ‘Μητσοτακικής παρενθεσης’ όπου ο Σαμαράς πλάσαρε το κόμμα στον Κούλη μέσω Γεωργιάδη, ώστε να το ξαναπάρει την κατάλληλη στιγμή.

    Δεδομένων των πρόσφατων αποκαλύψεων για σχέδιο ανατροπής Καραμανλή από τον τέως, ολάκερη η ΝΔ θα έπρεπε να απέχει.

    Η συμμετοχή του Σαμαρά δείχνει απλά πόσο πονηρός και εξουσιομανής είναι, χωρίς ιερό και όσιο.

    Παρεπιπτόντως, μόνο ο Κώστας Καραμανλής και ο Προκόπης Παυλόπουλος κράτησαν (πάλι) επίπεδο και προφανώς δεν θα πάνε στην κηδεία.

    Δυστυχώς η ΝΔ πλέον βρίσκεται ανάμεσα σε έναν φασίζοντα μαφιόζο κι έναν αδίστακτο εξουσιομανή.

  4. “Στόχος της φαμίλιας Μητσοτάκη στην περίπτωση της ταφής του Κωνσταντίνου δεν είναι άλλος από το να ψαρέψει στα θολά νερά των πάλαι ποτέ φιλοβασιλικών και να μη χάσει τις ψήφους τους”

    Με την απόφαση τού Μητσοτάκη να ταφεί ο πρώην βασιλιάς σαν απλός πολίτης, δυσαρεστήθηκαν οι βασιλόφρονες και με το δίκιο των. Πώς, λοιπόν, θα ψαρέψει ψήφους απ’ αυτούς; Δεν βγάζει και πολύ νόημα το άρθρο. Ούτε και στο εξωτερικό φαίνεται να μπορούν να καταλάβουν αυτήν την συμπεριφορά, για έναν συνταγματικό Ανώτατο Άρχοντα τής χώρας, έστω αν το πολίτευμα έχει αλλάξει.

    “βασιλευομένη ή κοινοβουλευτική Δημοκρατία”

    Δηλαδή, η βασιλευομένη δεν είναι κοινοβουλευτική; Η διάκριση είναι *βασιλευομένη* ή *προεδρευομένη* κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

  5. Επίκαιρο έγινε πάλι το σύνθημα, ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά. Ο κ Μητσοτάκης λοιδόρησε το λαό, τον είπε ψεκασμένο και τον εξώθησε στην πείνα. Το 1974 ψήφισα πρώτη φορά, υπέρ της αβασίλευτης αγωνίστηκα και ψήφισα. Σήμερα, μετά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξέρω αν θα ψήφιζα πάλι το ίδιο.

  6. @ Τάσος Βουρνάς

    Η συμφωνία που είχε κάνει ο Μητσοτάκης για την βασιλική περιουσία ήταν καλύτερη για την Ελλάδα.
    Μετά τις χαζομάρες του Αντρέα και καταδίκη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων φάγαμε και περισσότερα δώσαμε.
    Και τα χρήματα είναι το λιγότερο. Η καταδίκη της χώρας λες και είναι Ουγκάντα ως απόφαση παραμένει.
    Μετά από αυτό το να μην ακολουθηθεί το πρωτόκολλο μοιάζει πταίσμα. Δείχνει πολιτική δειλία βέβαια.
    Πολιτικά τώρα οι Μητσοτάκηδες ήταν αντιβασιλικοί. Βενιζελικοί είναι οι άνθρωποι.
    Βέβαια δεν έχει κάποια σημασία πια μια και το πολιτειακό έχει οριστικά λυθεί

  7. – Ελλάς Ελλάς Αντώνης Σαμαράς.
    – Ψωμί ελιά και Κώτσο Βασιλιά.
    Πώς από ίνδαλμα καταλήγεις θλιβερή καρικατούρα. Ποιός θα το πίστευε.

  8. Έτος 2023 μέσα στην Μητρόπολη των Αθηνών ακούγεται-διαβάζεται η φράση Βασιλιά πατέρα μου,
    η δημοκρατία παραμερίζεται και κάποιοι νοσταλγοί, άλλα έχουν στο μυαλό τους.
    Ο λαός μάτωσε, πλήρωσε με την ζωή του, βίωσε ξερονήσια, πείνα, δυστυχία για να έχουμε σήμερα
    αυτή την πολυτέλεια της ελευθερίας.
    Έως πότε υποταγής, έως πότε δουλοπρεπής.
    Μας αξίζουν άλλες συμπεριφορές, ας προσέχουν κάποιοι αφελής.
    Η ιστορία γράφεται μεν, αλλά υπάρχουν και πολλοί αναμεσά μας που δεν θέλουν να γνωρίζουν ιστορία.
    Αυτά που δεν θέλεις να θυμάσαι, για να μην τα βιώσεις ξανά, υπάρχει χρέος και βαριά παρακαταθήκη
    <>
    Τιμή στους νεκρούς μα ποτέ εκμετάλλευση γεγονότων μέσα από τις νεκρώσιμες ακολουθίες.
    Η Ορθόδοξος οικογένεια χρεώνεται τις δικές της ευθύνες.

  9. Σήμερα κατάλαβα γιατί οι γαλαζοαίματοι, οι εφοπλιστές, οι πολύ πλούσιοι γενικότερα φτιάχνουν κάστες, παντρεύονται αναμεταξύ τους και στην Αμερική μάλιστα υψώνουν και τείχη χιλιομέτρων περιφραγμένα και ζουν εκεί συναναστρεφόμενοι αλλήλους. Δεν μας αντέχουν. Δεν αντέχουν τη γκρίνια μας, κοινώς τη μίρλα μας.
    Διαβάζοντας ατελείωτα σχόλια κυρίως αριστερόστροφα, κατανόησα τη κακομοιριά που μας δέρνει, την αμορφωσιά, τη ζήλια, κοινώς τη γυφτιά μας.
    Αντίθετα στη Μητρόπολη είδα αξιοπρέπεια, ευγένεια και ήθος και παλικάρια λεβέντες!
    Απέχουμε έτη φωτός από το να κατορθώσουμε να σταθούμε κατάλληλα σε κάθε περίπτωση χωρίς υστερόβουλες μεμψιμοιρίες και κακόβουλα σχόλια που έξω διδάσκονται σαν συμπεριφορές στα σχολεία γι αυτό και μας κάνει εντύπωση η ευγένεια τους.

  10. @Άποψη και λογική
    Φίλε μου, σε πείραξε η φράση , φαίνεται πως δεν έχεις προσέξει τις προσφωνήσεις των τέως υπουργών, υπουργέ τους προσφωνούν.
    Μην φοβάσαι, δεν πρόκειται να σηκωθεί για να σου κλέψει το δημοκρατικό πολίτευμα, πενήντα χρόνια πέρασαν με την αποδοχή από αυτόν των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
    Αν ο τέως, ή κάποιο από τα παιδιά του δημιουργούσε πολιτικό κόμμα, πιστεύεις πως δεν θα έμπαινε στη Βουλή?
    Αν όπως λες έχεις και -λογική άποψη-, μαζί με τα ξερονήσια να θυμάσαι το Μελιγαλά, τον Φαινεό και τα λοιπά αποκρουστικά σημεία της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
    Ψήφισα πρώτη φορά στο πολιτειακό δημοψήφισμα το 1974, υπέρ της δημοκρατίας και κατά της βασιλείας. Όμως έμαθα να αναγνωρίζω και να σέβομαι την διαφορετική άποψη.
    Η δημοκρατία δεν ταυτίζεται με απαγορεύσεις και τον φασισμό της κρατούσας άποψης, θυμήσου τα σταλινικά εγκλήματα που έγιναν στο όνομα της.

  11. {{ Είδα αξιοπρέπεια, ευγένεια και ήθος και παλικάρια λεβέντες.
    Διαβάζοντας ατελείωτα σχόλια κυρίως αριστερόστροφα, κατανόησα τη κακομοιριά που μας δέρνει, την αμορφωσιά, τη ζήλια, κοινώς τη γυφτιά μας.}}
    Οι αντιθέσεις που περιγράφεται αναζητούν περισσότερη ανάλυση και πηγή αιτίας της μίας όψης και της άλλης.
    Την αμορφωσιά και την μιζέρια κάποιοι την επέβαλαν ως τρόπο ζωής για τους μη δυνατούς, η άλλως μη έχοντες και κατέχοντες.
    Την αξιοπρέπεια την ευγένεια το ήθος και τα παλικάρια τα διαμορφώνει αυτό το κοινωνικό υπόβαθρο που προσφέρει και νοιάζεται για τον πολίτη ως σύνολο και όχι ως μεμονωμένες οικογένειες.
    {{ Αβραάμ Λίνκολν στην περίφημη δήλωσή του, δημοκρατία είναι η «διακυβέρνηση του λαού από τον λαό, για τον λαό»}}
    Ούτε φασισμός, ούτε Σταλινισμός, ούτε ιδέες σκοταδισμού, –από τον λαό για τον λαό–.
    Τα λάθη μας διδάσκουν, ώστε να μας θυμίζουν ποτέ ξανά επανάληψη το ίδιο λάθος.
    Η αναφορά σας στη πηγάδα Μελιγαλά ουδεμία σχέση με τα ξερονήσια.
    Εξωτερική πολιτική το πρώτο, Εσωτερική πολιτική-επιλογή το δεύτερο.

  12. Φίλε μου
    Εύχομαι η μόρφωση να σε βοηθήσει για να δώσεις μορφή στις δικές σου ιδέες, θα το καταφέρεις, μέση νοημοσύνη και λίγη -λογική- χρειάζεσαι.

  13. «Όλβιος όστις ιστορίας έσχε μάθησιν» έλεγε ο Ευρυπίδης, θυμηθείτε, αποχαιρετήσαμε «Δημόσια Δαπάνη» τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον αρχηγό του (Δημοκρατικού Στρατού) Μάρκο Βαφειάδη. Τα φέρετρα είχαν μέρος της ελληνικής σημαίας, την σημαία του ΚΚΕ και τα σοβιετικά παράσημα. Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε το πρωτόκολλο σε γύφτικο κιλίμι, πρόσβαλε την ιστορία και το έθνος των Ελλήνων,

  14. Διαβάζοντας το άρθρο τώρα που έπεσε η σκόνη της κηδείας του πρώην βασιλιά, διαπιστώνει άνετα κάποιος πως κανείς πλέον δεν ασχολείται με το θέμα και ούτε υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για το πολίτευμα. Το μόνο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί είναι η ανικανότητα και η επικινδυνότητα του παρόντος πολιτικού δυναμικού της χώρας για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Η Ελλάδα δέχεται ευθεία πλέον απειλή της ίδιας της της ύπαρξης από την Τουρκία, το δημογραφικό είναι σε κατάρρευση, η επαρχία ερημώνει επικίνδυνα, ο καρκίνος της Αθήνας έχει κάνει μεταστάσεις παντού και στη Βουλή των Ελλήνων παίζουν κακόγουστες και επικίνδυνες για τη χώρα θεατρικές παραστάσεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γιατί φοβούνται την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Το γεγονός είναι ασυνήθιστο. Συστημικά μέσα ενημέρωσης, που έχουν σαφή ατλαντικό προσανατολισμό, και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τινές εκ...

Αντώνη, εσύ δολοφόνησες τον χαρακτήρα σου!

Γελάνε και οι πέτρες! Μας είπε ο κύριος Σαμαράς (στην πρώτη του ομιλία κατόπιν της διαγραφής του) ότι μητσοτακικά...

«Parole, parole, parole»…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -μετά την αποτυχημένη αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986 από τον Ανδρέα Παπανδρέου- έχει πλέον λίγες...

Από την παράταξη θα έρθει η λύση, αρκεί να μην αργήσει

Τις τελευταίες εβδομάδες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δεν πήγαινε στο γραφείο του. «Έκανε μούτρα» στον κύριο...