H I.X. διπλωματία του Κυριάκου έχει αποθρασύνει τους γείτονες: Oι Τούρκοι έκαναν «σουρωτήρι» το Αιγαίο!

Του Θάνου Κάλλη

Με την αναρρίχηση στην εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε κλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της πατρίδα μας, τόσο με την εμπρηστική ρητορική υψηλόβαθμων αξιωματούχων όσο και μέσω της έμπρακτης αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας σε αέρα και θάλασσα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των παραβατικών ενεργειών τουρκικών αεροσκαφών, καθώς και του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής της γείτονος.

Στο κλείσιμο του 2022, τα στοιχεία από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δείχνουν ένα τρομακτικό ρεκόρ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τη Μεταπολίτευση και μετά. Οι μαζικές παραβιάσεις ξεπέρασαν τις 11.000 από μαχητικά αεροσκάφη και UAV των γειτόνων, αριθμός πέρα από κάθε προηγούμενο.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία «θερμού επεισοδίου», ειδικά από τη στιγμή που απέναντί της, έχει μια κυβέρνηση που είναι ανίκανη και ακατάλληλη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και με όλη τη στάση της έχει αποθρασύνει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό της εκτίναξης της τουρκικής προκλητικότητας τα τελευταία χρόνια, είναι οι ανέξοδες εκατοντάδες παραβιάσεις από τα μη επανδρωμένα UAV Bayraktar και Anka, τα οποία πετούν για πολλές ώρες πάνω από το Αιγαίο είτε ανάμεσα είτε ακόμα και πάνω από ελληνικά νησιά, πραγματοποιώντας υπερπτήσεις.

Την ίδια ώρα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία υποχρεώνεται να στείλει F-16 και Mirage 2000-5 για να τα αναχαιτίσει, εκτινάσσοντας την «οικονομική αιμορραγία» του αμυντικού προϋπολογισμού, καθώς το κόστος για μια ώρα πτήσης ενός μαχητικού αεροσκάφος είναι άνω των 10.000 ευρώ και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, αυξάνεται συνεχώς.

Για κατάρριψη τουρκικού UAV, δε γίνεται καν λόγος από την ελληνική πολιτική ηγεσία, ενώ δε θα υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες και επομένως δε θα είχε δικαιολογητική βάση μια ασύμμετρη τουρκική αντίδραση.

Η χρονιά του 2020, πάντως φαίνεται να αποτελεί «ορόσημο» στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά, διότι εκτός από τους αιθέρες, ρεκόρ προκλητικών ενεργειών από την Άγκυρα είχαμε και στα νερά του Αιγαίου, με πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής να παραβιάζουν πολλαπλώς τα εθνικά χωρικά ύδατα της χώρας.

Να σημειωθεί ότι τη χρονιά εκείνη, για μήνες διεξήγαγε ανενόχλητο τουρκικό ερευνητικό πλοίο, έρευνες για υδρογονάνθρακες σε ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ενώ ταυτοχρόνως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλούνταν γελοίες δικαιολογίες ώστε να μην αντιδράσει στην κατάφωρη παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως λόγω των κυμάτων δε μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έρευνες και ότι η κόκκινη γραμμή της χώρας μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια!

Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δε διασφάλισε ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε απανωτά Συμβούλια Κορυφής της Ε.Ε., ενώ παράλληλα άφηνε χώρο στον Τούρκο πρόεδρο να δημιουργεί τετελεσμένα επί του πεδίου.

Η μυστική διπλωματία και υποχωρητικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να φέρει τον Ερντογάν μέσα στα 12 ν.μ. των ελληνικών νησιών, να επιτρέπει σε τουρκικά πλοία να κόβουν ανενόχλητα βόλτες και στην πράξη να αμφισβητούν το αναφαίρετο δικαίωμα μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητείται η ελληνική ΑΟΖ.

Ήδη είναι σε εξέλιξη, ένας «υπόγειος» και οδυνηρός συμβιβασμός με την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.