Τι να ψηφίσει κανείς; Ιδού το μεγάλο ερώτημα…

Του Strange Attractor

Αν οι εκλογές, λένε κάποιοι ποταποί, άλλαζαν τα πράγματα, τότε θα ήταν παράνομες.

Κάτι που ακούγεται ακραίο, πλην όμως αν κρίνουμε από τα καθ’ ημάς, μάλλον ισχύει.

Διότι εδώ και δεκαετίες, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά όλα τα ίδια μένουν.

Οι ίδιοι και οι ίδιοι (συνήθως κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί μεσάζοντές τους) τρώνε, και οι υπόλοιποι σέρνονται πίσω από ψευδεπίγραφες κομματικές ιδεολογίες, μαλώνοντας μεταξύ τους την ώρα που οι επιτήδειοι κάνουν πάρτι.

Και αν στην παραπάνω εξίσωση βάλουμε και τον νεοελληνικό ιδιόρρυθμο παράγοντα, δηλαδή τα πολιτικά τζάκια και τους γόνους, που ανακυκλώνονται διαρκώς βρέξει χιονίσει, ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα κυβερνά, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι παίζει.

Οι πολλοί ζουν τη δυστοπία, και οι λίγοι το όνειρο…

Έτσι λοιπόν, για μια ακόμη φορά η χώρα οδεύει προς εκλογές, οι κομματόσκυλοι και οι πολιτικάντηδες άρχισαν τις αψιμαχίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, με τον λαό να παρακολουθεί άλαλος τις ανούσιες μαϊμού κοκορομαχίες και τα ψεύτικα τα  λόγια τα μεγάλα, παλεύοντας καθημερινά με την ακρίβεια και την πενία.

Δημοσιογράφοι, πανελίστες, πολιτικοί, υποψήφιοι πολιτικοί, και διάφοροι μαϊντανοί βγήκαν και πάλι στο σεργιάνι πουλώντας φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες.

Το παιχνίδι είναι στημένο, και η μόνη ανησυχία είναι το ποιοι δε θα ξαναβγούν βουλευτές, και άρα θα χάσουν τη μάσα, ενώ οι πλέον ανήσυχοι όλων είναι οι χιλιάδες των μετακλητών που δεν ξέρουν τι δουλειά θα κάνουν αν τυχόν δεν ξαναβγεί το κόμμα τους. Και αν πιστέψει κανείς τον Βελόπουλο, μόνο ο πρωθυπουργός διαθέτει πάνω από 350 συμβούλους(!!!!!)… καταλαβαίνετε δηλαδή το διακύβευμα για χιλιάδες άλλους «συμβούλους» και τις οικογένειές τους, που εξαρτώνται από το ποιος κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου.

Εν τω μεταξύ, πέραν του ότι η νυν (φιλελεύθερη) κυβέρνηση έσπασε ακόμη και το ρεκόρ του Σύριζα σε μετακλητούς, το άλλο παράδοξο είναι πως η πλειονότητά τους είναι από εκείνους τους «φιλελεύθερους», που έκαναν καριέρα στα σόσιαλ μύδια βρίζοντας το κράτος και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Και να ήταν μόνο οι μετακλητοί; Προσθέστε και τις εκατοντάδες των αφισοκολλητών που βολεύτηκαν σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών, νοσοκομείων, κλπ,  σε «ανεξάρτητες» αρχές, και σε διάφορες άλλες θέσεις αργομισθίας, και τότε θα καταλάβετε που έγκειται η σικέ αυτή πολιτική πόλωση που ζούμε μέσω των ΜΜΕ, και σε ποιους οφείλεται.

Διότι, να το ξαναπώ, για τον απλό πολίτη καμιά η διαφορά αν κυβερνάει το ένα ή το άλλο κόμμα εξουσίας.

Μεσάζοντες συγκεκριμένων επιχειρηματιών είναι και τίποτα άλλο.

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα: Άντε και προκήρυξε εκλογές ο σμιλεμένος γόνος μας… τι θα ψηφίσουμε;

Εδώ σας θέλω.

Έχουμε τόσες επιλογές, και τόσα κόμματα… ή όπως τραγουδάει ο Roger Waters  «we have 50 channels of shit on the tv to choose from…», ή κάπως έτσι.

Πάμε λοιπόν…

Να ψηφίσεις Νέα Δημοκρατία; Να επικυρώσεις δηλαδή τις μίζες, τις προμήθειες, και τις αρπαχτές;

Να δώσεις λευκή επιταγή στους δήθεν επιχειρηματίες φίλους της αγίας οικογένειας που αν δεν υπήρχαν οι κρατικές επιδοτήσεις θα είχαν φαλιρίσει; Ιδιωτική πρωτοβουλία και πάπαλα (προχθές, ανήμερα πρωτοχρονιάς  το κράτος έδωσε 130 εκατομμύρια μποναμά στους ιδιώτες που εκμεταλλεύονται το αεροδρόμιο της Αθήνας!).

Μήπως ξέρετε τι περιουσίες φτιάχτηκαν με τα εμβόλια, τις μάσκες, και τα σελφ ή ράπιντ τεστ;

Που είναι όλοι αυτοί οι σωτήρες μας σήμερα, που οι γονείς δε μπορούν να βρουν αντιπυρετικά για τα παιδιά τους;

Να επιβραβεύσεις με την ψήφο σου τους Πάτσηδες, ή τον άλλον που ναι μεν νομοθετεί στη Bουλή, αλλά δεν ήξερε, λέει, ότι απαγορεύεται να κάνει μπίζνες με το δημόσιο και μάλιστα στην εκλογική του έδρα; Το γνωστό «άγνοια νόμου απαγορεύεται» μάλλον δεν ισχύει για τους νομοθέτες μας.

Είναι τόσα τα δεινά που περάσαμε εδώ και 4 σχεδόν χρόνια, που πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μη δηλώνει κοψοχέρης (εφόσον ψήφισε τον ανέμελο για να φύγει η λαίλαπα του Σύριζα).

Να ψηφίσεις Σύριζα; Να επιβραβεύσεις δηλαδή όλο αυτό το τσίρκο που με τις αρρωστημένες ιδεοληψίες του, και τις κυβιστήσεις του, κόντεψε να μας κάνει Σομαλία;

Προσωπικά δε θα πάρω διότι δεν ξεχνώ ούτε τις ουρές των υπερήλικων ντάλα καλοκαίρι στα ΑΤΜ, ούτε τις υποδοχές με γλυκά και πρώτα κεράσματα των προσφύγων πολέμου από χώρες χωρίς πόλεμο, ούτε τον νόμο Παρασκευόπουλου, ούτε την εγκληματικότητα, ούτε τους Καρανίκες, κλπ κλπ.

Ό,τι και να υποσχεθούν πλέον οι Συριζαίοι, προσωπικά δε μασάω, όπως δε μάσησα ούτε το ’12, τότε που ο σοφός λαός έπινε νερό στο όνομα του σέξι Αλέξη. Κάηκαν προ πολλού.

Πάμε παρακάτω.

Να ψηφίσεις το «ανανεωμένο» ΠΑΣΟΚ, του 42χρονου «άεργου» με τις 900.000 ευρώ καταθέσεις;

Να πεις μπράβο στην Καϊλή, που πολλοί την προάλειφαν μέχρι και για αρχηγό, αλλά τη διέγραψαν μόλις έμαθαν για τις βαλίτσες;

Μια Καϊλή που απλά αποτελεί συνέχεια των άκηδων, των μαντέληδων, και άλλων τέτοιων τιτάνων της σοσιαλδημοκρατίας του τόπου μας;

Ξεχνάω ότι κάποτε μας κυβερνούσε η Μιμή;

Ξεχνάω τον Λαλιώτη; Τον Μπένι; Τον Παπαντωνίου; Τη Μιλένα; Τον Κατσιφάρα με τους θυρωρούς του;

Ίσως αν όντως κάποτε ανασυγκροτηθεί το κίνημα, επιστρέψουν μετανοημένα όλα εκείνα τα στελέχη του, που πήγαν στον Σύριζα για την καρέκλα, και βγάλουν αρχηγό τον έμπειρο διανοητή Χάρη (διά τούτο λέγω) Καστανίδη, με τον λιτό, σαφή, κι απέριττο λόγο του, ίσως τότε το ψηφίσω. Μέχρι τότε όμως όχι, διότι και πάλι δεν ξεχνώ… Έχω δυνατή μνήμη ο ποταπός, χώρια που ήμουν και ενήλικος τότε που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε με τις κλαδικές και τους χρυσοκάνθαρους συνδικαλιστές του.

Να ψηφίσεις Βελόπουλο;

Να πριμοδοτήσεις δηλαδή με το μόνο όπλο που διαθέτεις, την ψήφο σου, τον άνθρωπο που πουλούσε χειρόγραφες επιστολές του Ιησού (στα γαλλικά);

Που δηλώνει ιστορικός, αλλά αγνοούσε ότι η Γερμανία διέθετε πολεμικό ναυτικό και στους δυο παγκόσμιους πολέμους;

Που έχει τα λεφτά του στη Γερμανία, όντας αντιμνημονιακός (και δραχμολάγνος);

Για την Αννίτα Πάνια καλός είναι, για το Μαξίμου όχι, και πείτε με κακοπροαίρετο. Δε θα πάρω.

Να ψηφίσεις τον Δρα Μπαρουφάκη;

Χώρια του ότι κόντεψε να μας ρίξει στην άβυσσο, σε σημείο που μέχρι και ο Αλέξης τον σιχάθηκε, εγώ (με τη μνήμη που σας έλεγα) ακόμη τον θυμάμαι τα πρώτα χρόνια της κρίσης να βγαίνει μέσω σκάιπ  από το εξωτερικό στα κανάλια (που τότε τον θεωρούσαν ως τον απόλυτο οικονομικό γκουρού), και όχι μόνο να μας πείθει πως μια χρεοκοπία θα μας σώσει, πως η δραχμή είναι η μόνη άμυνά μας, αλλά και πως ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να πολιτευθεί, διότι το μόνο που θέλει είναι να μας σώσει με την τεχνογνωσία του.

Λίγο αργότερα έγινε ο Νο 1 υπουργός των σούργελων, ενώ εδώ και καιρό είναι αρχηγός κόμματος και βουλευτής σιτιζόμενος και αυτός από το πρυτανείο, αλλά κυρίως από τη βλακεία που δέρνει πολλούς συνέλληνες.

Να ψηφίσει κανείς ΚΚΕ;

Με όλο τον (πραγματικό) σεβασμό στην ιστορία του, καλή ή κακή, ομολογώ ότι η ίδια κασέτα 50 χρόνια τώρα με έχει κουράσει. Χώρια του ότι το σύστημα που πρεσβεύει έχει αποδειχτεί προ πολλού κίβδηλο, και έχει αποτύχει παντού όπου εφαρμόστηκε, ακόμη και στη μαμά ΕΣΣΔ στο όνομά της οποίας το εν λόγω κόμμα πολιτεύεται εδώ και 80-100 περίπου χρόνια. Κι αν όλα αυτά δεν πείθουν κάποιους, που επιμένουν να θέλουν να ζήσουν τον πούρο κομμουνισμό στη χώρα μας, να τους θυμίσω πως όλα καλά τα είπε ο Μαρξ, αλλά δυστυχώς δεν έλαβε υπόψη του τη φύση του ανθρώπου, πόσο δε μάλλον τη φύση του νεοέλληνα…

Ποιοι μένουν; Η Χρυσή Αυγή; Η ζουρλή πρώην ΠτΒ; Μήπως η Ραχήλ;

Εδώ γελάμε.

Μήπως ο Τζήμερος με τον Μπογδάνο; Εδώ κάνουμε τον σταυρό μας.

Μήπως ο Δραχμαζάνης με τον Στρατούλη; Ουδέν σχόλιον.

Οι… Έλληνες Κυνηγοί με τις διάφορες παραφυάδες τους; Ιδού πεδίον λαμπρόν διά κάθε είδους ψεκασμένο Ελληνέζο και μη.

Όποιος θέλει ας τους ψηφίσει. Για την προκοπή του τόπου…

Εδώ είμαστε λοιπόν. Διασχίζουμε τον γκρεμό, περπατώντας πάνω σε τρίχινο γιοφύρι.

Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω;

Δυστυχώς αδέρφια τον ήπιαμε διά μίαν εισέτι φοράν.

Καλή χρονιά και ευτυχείτε…

ΥΓ-Είθισται στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές η ψήφος να είναι τιμωρητική.

Όπως επίσης ισχύει το  δίλημμα «μεταξύ τυφλών ο μονόφθαλμός», ή όπως λέω εγώ ο ποταπός ή Ροχάμης ή Πάσσαρης… διαλέχτε!

Το «τι Πλαστήρας τι Παπάγος» δηλαδή, πιο επίκαιρο από ποτέ.

Εκτός κι αν αλλάξουν όλα. Να κατέβει δηλαδή υποψήφιος με νέο δικό του κόμμα ή ο Μπάνος, ή ο κυρ Φώτης, μπας και σωθούμε επιτέλους. Αλλά που τέτοια τύχη. Και οι δυο ιδιωτεύουν. Κρίμας…

  1. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη αγαπητέ αρθρογράφε. Προσπαθείς εντέχνως να ισοπεδώσεις τα πάντα παρουσιάζοντας το <>. Μόνο που ξεχνάς ποιοι <> έφεραν την χώρα στα τάρταρα.. Ξεχνάς ποιοι άφησαν τα ταμεία της χώρας άδεια το 2015, και δεν μας λες ποιοι τα γέμισαν. Ποιοι απέτρεψαν τον πλου του ΟΥΡΟΥΚ ΡΕΪΣ το 2018 και ποιοί το άφησαν να αλωνίζει το 2019 ελέω καιρού.. και άλλα πολλά

  2. Ικανοποιούμε δυο στόχους, αρχικά είμαστε απέναντι στον γόνο και στη συνέχεια ψηφίζουμε αυτόν που θα του κάνει τη μεγαλύτερη πολιτική ζημιά.

  3. @Στρατης
    Εντάξει ρε συ μας έπεισες ο ΣΥΡΙΖΑ δε φταίει για τιποτα, άλλωστε …τότε είχε μνημονιο
    Πάμε παρακάτω τώρα:
    Προφανώς και η ψήφος θα είναι τιμωρητική, το θέμα είναι πόσο έντονη και πόσο μαζική θα είναι αυτή η τιμωρία. Αν θα αρκεί για να βγάλει τον Μητσοτάκη από ρυθμιστή των εξελίξεων.

  4. Η ουσία του πράγματος είναι να φύγει η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα με τα λαμόγια και τους κλέφτες τους και ας έρθει να κυβερνήσει ο Elvis Presley.

  5. Ποιο ερώτημα και μάλιστα μεγάλο; Ποιες εκλογές; Ποιο παραμύθι, που το χάφτουμε εδώ και δεκαετίες! Δεν υφίσταται ερώτημα! Από μακριά κι αγαπημένοι. Ας συνεχίσουν το παιχνίδι τους τα “παιδία”! Ο βόθρος είναι πολύ κοντά, ίσως αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές. Οπότε, καλή βουτιά στα γλυκά νερά του, αφού τα επιθυμούν με τόση λαχτάρα. Μακριά! Κι ας προβάλλονται οι σοβαρές και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις περί απαξίωσης της πολιτικής ευθύνης, ιερότητας της ψήφου, ασέβειας προς το σεβαστό καθεστώς και τα παρόμοια. Φτάνει το ψέμα και η ψευδαίσθηση της ελπίδας για επιστροφή! Τίποτε δεν πάει καλά και τίποτε δεν έχει επιστροφή! Η επιστροφή θέλει ιδρώτα, δάκρυ, αίμα, θυσία! Θέλει ομόνοια, ενότητα, κοινό στόχο, κοινό φρόνημα. Και αυτά και πολλά άλλα απαραίτητα απουσιάζουν από το κοινωνικό σώμα. Ο χρόνος θα το δείξει περίτρανα! Λίγη υπομονή!

  6. Κοιτάξτε λιγάκι προς το Ενιαίο Πατριωτικό Μέτωπο (ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης) που θα συμμετέχει σε συνεργασία κομμάτων (μεταξύ των οποίων και το ΔΗΚΚΙ) με όνομα “Συμμαχία Ανατροπής”.

  7. Σ’ ευχαριστώ Strange Attractor! Με διευκόλυνες αφάνταστα! Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ!!!

  8. Κλασικός Attractor, η χώρα έχει γίνει Βόρεια Κορέα κι αυτός κράζει τους Συριζαίους.
    Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα να βγάλουν τις παρωπίδες τους γι’αυτό άλλωστε τελικά άγονται και φέρονται από κάθε πατριδοκάπηλο.
    Ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι.

  9. Με κάθε δυνατό τρόπο θέλετε να δώσετε στίγμα αποπροσανατολισμού τουλάχιστον σε κάθε ψηφοφόρο
    που δεν διαθέτει την ισχυρή προσωπική του απόφαση.
    Είναι το γνώριμο του λαού μας που το έχουμε μέσα μας ως κατάλοιπο από την τουρκοκρατία.
    Διαίρει και βασίλευε.
    Το έτος 2019 δώσατε γη και ύδωρ ώστε ο γόνος να έρθει στην εξουσία.
    Σήμερα το αποτέλεσμα το πληρώνει ο λαός.
    Για την επόμενη μέρα δεν έχετε τίποτα καλό να δώσετε όλοι είναι μη ικανοί.
    Γιατί σε αυτό τον καταραμένο τόπο δεν θέλετε να δώσετε μια περίοδο χάριτος με ισχυρά ποσοστά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ?
    Τετραετία ας είναι θα περάσει, το αποτέλεσμα όμως σήμερα άγνωστο, στο τέλος της τετραετίας θα
    μιλάει με έργα.
    Αποτυχίες είμαστε πλήρης. Σκάνδαλα έχουμε την πρωτιά με βάσει τον πληθυσμό της χώρας.
    Παραδείσους φοροδιαφυγής καλύπτουμε τα πέραντα του πλανήτη γη.
    Είναι πολύ καλά εδραιωμένη σε αυτή την γωνιά της γης η πολιτική απάτη. Το πόσο ακόμη θα έχει
    διάρκεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
    Πάντως η κάλπη είναι γένους θηλυκού και η ψήφος επίσης.
    Το ποιος δεν μπορεί να ζήσει με 800 ευρώ και το ποιος δεν έχει ούτε αυτά τα 800 ευρώ για να ζήσει
    αποτελεί πλέον φωτεινό παράδειγμα ώστε τα μεγάλα λάθη να μην επαναλαμβάνονται δια παντός.
    Και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ικανά πρόσωπα έχουμε χρέος να τα αναδείξουμε να τα στηρίξουμε και να πορευτούμε στο μέλλον με άλλης μορφής εξουσία.
    Η χώρα ανήκει στο λαό της και ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του.

  10. Οντως οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά αλλά αυτό έχει να κάνει με την δικιά μας κοινωνία και όχι από την φύση τους.
    Τις αλλαγές στην Ελλάδα τις επιβάλλει η πραγματικότητα -που τελικά δεν είναι απλά μια καλή ιδέα- κόντρα στην συντηρητική φύση της Ελληνικής κοινωνίας και που σε ένα μεγάλο ποσοστό (~40%) φτάνει σε αντιδραστικά επίπεδα.
    Η επιλογή δλδ είναι μεταξύ συντηρητικών ή αντιδραστικών δυνάμεων και το καλό είναι ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές για κάθε μία επιλογή ώστε να μην μείνει κανείς παραπονούμενος.
    Η ερώτηση που καλείται κάθε φορά να απαντήσει ο ψηφοφόρος στη χώρα μας σε ένα κόσμο που αλλάζει όλο και πιο γρήγορα είναι αν θέλει να παραμείνει στο ίδιο σημείο ή να πάει σε προηγούμενη στάση.
    Κάποια στιγμή μια χρεοκοπία ή ακόμη χειρότερα και πιο επίφοβα μια εθνική ήττα θα του εξηγήσει ότι κανένα από τα δύο σενάρια δεν ήταν βιώσιμο αλλά γι αυτό υπάρχουν τα σύννεφα ώστε να ξαναπέσουμε.

  11. @Στρατή, καλή χρονιά με υγεία. Γέμισαν, όπως γράφεις, τα ταμεία με το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων και όχι με σωστές επενδύσεις από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που έβγαλαν τα δάνεια τους στο εξωτερικό, δηλ. δανεικά και αγύριστα. Έστελνε ο Κατρούγκαλος ραβασάκια στους συνταξιούχους χωρίς ίχνος ντροπής και σεβασμού για τα χρόνια που δούλεψαν, για τις κρατήσεις τους και έβγαλε ένα αισχρό νόμο που οι τωρινοί δεν τον άγγιξαν και εξακολουθεί να υπάρχει.
    Δυστυχώς, όποιος ανεβαίνει στην πρωθυπουργία μας χαντακώνει πιο πολύ με την ασχετοσύνη του.

    Το άρθρο αντιπροσωπεύει αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι Έλληνες, αυτή είναι η αλήθεια, άσχετα αν κάποιοι κομματικοί αντιδρούν. Το ερώτημα “τι θα ψηφίσουμε” κυριαρχεί. Πάντως όχι αυτούς που κυβερνούν και μας έφεραν την απόλυτη φτώχεια για να κερδίζουν οι 4 ενεργειακές εταιρίες και που δεν βγάζει ίχνος λέξης κανένας πολιτικός αρχηγός.
    Πρώτοι είμαστε στην υφήλιο στην ενέργεια και θα ψηφίσουμε τους καταστροφείς μας;
    Δύσκολη χρονιά μας περιμένει με τον τούρκο να γαυγίζει συνεχώς και τους δικούς μας να κρύβονται, πόσο ντρεπόμαστε για όλους αυτούς που μας κυβερνούν.

  12. Μήπως η αποχή είναι μια κάποια λύση; Να καταλάβουν ότι το πολίτευμα δεν είναι δημοκρατία αλλά κομματοκρατία και δεν συμφωνούμε;

  13. Ο Ηλίας Κασιδιάρης και το Εθνικό κόμμα Έλληνες δεν αξίζουν ούτε αναφορά στο άρθρο?Μυστήριο, καθώς μπαίνουν στην βουλή..Ο Καστανίδης και το Πασόκ είναι σοβαρή λύση? Χαχαχα

  14. Μήπως η αποχή μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του πολιτεύματος από κομματοκρατία σε δημοκρατία;
    Δηλαδή σε ένα πολίτευμα όπου οι ενεργοί πολίτες θα παίρνουν τις αποφάσεις σε επιμέρους θέματα εθνικού και τοπικού επιπέδου και ο κρατικός μηχανισμός θα τις υλοποιεί.
    Οι ελάχιστοι αιρετοί θα είναι μόνο προσωρινοί διαχειριστές ενός μόνιμου κρατικού μηχανισμού.
    Οι αιρετοί θα ασκούν το καθήκον τους για μια μόνο θητεία και δεν θα μπορούν να ξαναεκλεγούν σε καμία θέση ευθύνης του κράτους.

  15. Ισως κανεις να; μη ψηφισει κανενα μηπως και διαλυθει το υπαρχον πολιτικο συστημα !!! Ετσι και αλλιως διαλυμμενοι ημαστε χωρις καμμια ελπιδα…

  16. Θεωρώ πως η ψήφος στο ΚΚΕ είναι καλή περίπτωση, μόνο για το γεγονός πως θα φέρει σε μεγάλη αμηχανία το σύστημά τους εντός και εκτός Ελλάδας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα το διαχειριστούν. Ακόμα και το ίδιο το ΚΚΕ θα χάσει τη μπάλα. Ας γελάσουμε και ‘μεις λίγο, όχι μόνο αυτοί. Ούτως ή άλλως, μπανανία είναι, οπότε στο τέλος θα βρεθεί μια φόρμουλα και “δημοκρατικά” θα πάρουν την εξουσία οι συνήθεις ύποπτοι και θα γυρίσουμε στα γνωστά. Μέχρι να τη βρουν όμως…

  17. Να μας ελεγες και το λαθος του Τσιπρα που εκανε κακο στην Ελλαδα καλα θα ηταν. Φθανεις σε σημειο να συγκρινεις τη χρεοκοπεια του κρατους απο ενα κομμα που εχει κυβερνησει 30 χρονια με ενα κομμα που κυβερνησε4 χρονια μονο και τελικα εσωσε την ελλαδα. Σε ολα οσα αναφερεις δεν ειδα ενα σκανδαλο να αναφερεις,γιατι αν υπηρχε τα πουλημενα ΜΜΕ θα μας λεγαν ακομα γι αυτο. Για πες μου το 2012 ησουν ναυτικος και ταξιδευες; Εκανες αλλη δουλεια τοτε,ελειπες; Τοτε που κοπηκαν μισθοι συνταξεις και δωρα 8.000 ευρω το χρονο απο το καθενα,και που κλαιγεστε για το τι εγινε η μεσαια ταξη.

  18. Ο σκεπτόμενος υπεύθυνος ψηφοφόρος πρέπει να εκτιμά τις πιθανές πολιτικές συνέπειες της ψήφου του και να πράττει ανάλογα.
    Π.χ. τι θα ήταν σκόπιμο να ψηφίσει στις 1ες εκλογές ένας δεξιός πατριώτης που θέλει τον Σαμαρά αρχηγό της ΝΔ και πρωθυπουργό;
    Ποιο εκλογικό αποτέλεσμα θα διευκόλυνε μια τέτοια εξέλιξη;
    Προφανώς ένα υψηλό συνολικό ποσοστό για τα κόμματα του δεξιού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου σε συνδυασμό με μια ΝΔ μη δυνάμενη να σχηματίσει κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξέλιξη αυτή.
    Τέτοια κόμματα, με όλα βεβαίως τα στραβά τους, είναι, π.χ., η Ελληνική Λύση (Βελόπουλος), η «ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.» (Μπογδάνος) και η «Εθνική Δημιουργία» (Τζήμερος / Φαήλος Κρανιδιώτης).
    Σημείωση 1: λανθασμένα στην ανάρτηση γράφεται η φράση: «ο Τζήμερος με τον Μπογδάνο». Αυτοί τα σπάσανε τον Αύγουστο.
    Σημείωση 2: Στο δημοκρατικό πατριωτικό τόξο βεβαίως ΔΕΝ ανήκει το κόμμα «Έλληνες» του Κασιδιάρη.

    Και όπως είπαμε, η υπεύθυνη ψήφος δεν καθορίζεται μόνο από τον ψηφιζόμενο πολιτικό, αλλά από την συνολική εκτίμηση των αναμενομένων συνεπειών της. Οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές ηγεσιών και σημαντικές μετατοπίσεις στις 2ες και τις 3ες εκλογές.

  19. Αυτό που προέχει είναι να απαλλαγούμε απο την σαπίλα και την βαρβαρότητα του μητσοτακισμού. Όλα τα αλλα έπονται. Όσο εθνοόπιο και να μοιράζουν οι μουτζαχεντίν του κούλη με τα υπερκοστολογημένα ραφαλ, ο φτωχοποιημένος λαός δεν ξεχνά το ολοκαύτωμα της πανδημίας, τον εμβολιαστικό φασισμό, τα χιλιαδες στρέμματα καμμένης γης, το σοκ και δέος με το ρευμα και τα καύσιμα, τις νοσηρές υποκλοπές, την ντε φάκτο κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τους κομματικούς μπακάληδες της δικαιοσύνης, τους κρατικοδίαιτους και τοκογλύφους βουλευτές. Ο ανίκανος, ιδιοτελής και μοχθηρός γόνος το βράδυ των εκλογών θα κατακρημνιστεί στο πολιτικό του βάραθρο παίρνοντας μαζί του και όλους τους δειλούς μέσα στην νου δου που δεν διαχώρισαν την θέση τους από την άθλια διακυβερνηση του.

  20. “Μήπως ο Τζήμερος με τον Μπογδάνο;”
    Τα “ξανάφτιαξαν” ο Μπογδάνος με τον Τζήμερο; Πότε;

  21. Κέλλυ θα συμφωνήσω μαζί σου.Τα πήρε από λάθος άτομα.Τα έβαλε όμως στα ταμεία του κράτους όχι στην τσέπη του όπως οι <>

  22. @ pythagorean

    Οι “Ελληνες” παραμένουν εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα δηλαδή αριστερό παρά τις αυνεχείς προσπάθειες να μετακινηθεί δεξιά. Εξ ορισμού εκτός “δημοκρατικού τόξου” αν με αυτό εννοούμε την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία όπως άλλωστε είναι το ΚΚΕ και σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τα δύο από τα άλλα τρία κόμματα είναι δεξιά μεν με ελάχιστη απήχηση δε. Το ένα (Εθνική Δημιουργία) ανήκει στη νέα φουρνιά δεξιών κομμάτων της Ευρώπη με έντονο αντι-ισλαμικό χαρακτήρα ενώ η ΠΑΤΡΙΔΑ του Μπογδάνου είναι πιο παραδοσιακό ευρωπαικό δεξιό κόμμα.
    Η Ελληνική Λύση είναι αντιδυτικό κόμμα και φλερτάρει με τον Πουτινισμό της αυταρχικής δεξιάς αν και το ίδιο δεν έχει δώσει αφορμές. Θα ταίριαζε καλύτερα στους οπαδούς της Καραμανλικής “λαικής δεξιάς”

  23. Μεγάλο είναι το ερώτημα μόνον για όσους έχουν αδυναμία πολιτικής ανάλυσης και πάσχουν από ιδεοληψία (εδώ αντισύριζα ιδεοληψία).

    Είναι σαφές ότι μόνο ο Τσίπρας μπορεί να ανακόψει το πλιάτσικο στο οποίο έχουν επιδοθεί οι ΝεοΔημοκράτες και γι’αυτό η στήριξή μας στον Σύριζα θα είναι απόλυτη.

    Δυστυχώς σαν κόμμα έχει τις δικές του κομμουνιστογενείς ιδεοληψίες, έχει λάθος θέση στο μεταναστευτικό, έκανε λάθη στις Πρέσπες (για το οποίο Μακεδονικό η ΝΔ και η παλιά δεξιά φέρει την μέγιστη ευθύνη).

    Όμως δεν πλατσικολόγησε τη χώρα, στάθηκε απέναντι στον Οθωμανό, συγκρούστηκε με τους μηντιάρχες, στήριξε δραστικά τα φτωχά στρώματα και άφησε μαξιλάρι που νέμεται ο Κυριάκος και τα τσιράκια του.

    Η στήριξη στην ΝΔ το 2019 ήταν από τα τραγικότερα λάθη που έκανε το ελληνικό εκλογικό σώμα.
    Είναι κάτι που δε θα ξαναγίνει.

    ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, για τον λαό και την πατρίδα.

  24. Πολλές κλισέ προτάσεις , ο πιο πολλοί ψηφίζουν ανάλογα με τα ατομικά τους συμφέροντα στην Ελλάδα και αρκετοί “ψωμί ελιά και κώτσο βασιλιά ή στάλιν” οι πρώτοι καθορίζουν και το τι θα βγάλει η κάλπη, και σήμερα έχει δυσαρεστήσει πολλούς Έλληνες ο Μητσοτάκης με τη λιτότητα ειδικά στα χαμηλά λαϊκά στρώματα οπότε είδομεν …

  25. Η απάντηση στο ερώτημα τι να ψηφίσει κανείς. Πριν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό πρέπει ατομικά μα και σε επίπεδο λαού να δώσουμε απαντήσεις πρώτα σε άλλα ερωτήματα. πχ 1) Με ένα χρέος 700-800 δις δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι ποτέ δυνατόν να πορευτούμε και να ξεπεράσουμε τον κάβο? Εγώ σε αυτό το ερώτημα απαντώ πως ΟΧΙ, εκτός και αν κάποιος προτείνει να πουλήσουμε την Κρήτη μαζί με τους ιθαγενείς έναντι του χρέους αυτού , λύση βεβαίως που αμέσως απορρίπτεται.2) Είναι ποτέ δυνατόν να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με μια τέτοια λειτουργία του κράτους? Εγώ και εδώ απαντώ αρνητικά. 3) Είναι ποτέ δυνατόν να πορευτούμε με αυτό το άκρως παρασιτικό παραγωγικό μοντέλο που σημειωτέον δεν άλλαξε
    καθόλου στα χρόνια των μνημονίων, και άρα τους δανειστές άλλα τους ενδιέφεραν, ένα παρασιτικό παραγωγικό μοντέλο που γιγαντώθηκε
    με την είσοδο μας στην τότε ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ των πολυεθνικών και των λόμπι και όχι των λαών? Μερικοί ίσως να θυμούνται την πολιτική των χωματερών. Η δική μου απάντηση και σε αυτό είναι ΟΧΙ. Θα μπορούσα άνετα να θέσω και άλλα ερωτήματα αλλά προς το παρόν ας απαντηθούν αυτά από τον καθένα και μετά θα βρούμε ποιόν θα ψηφίσουμε.

  26. Είναι πολύ πιό απλά τα πράγματα.. Πολύ λίγοι, σε ποσοστό και αριθμό, είναι αυτοί που ακόμη δεν έχουν καταλήξει ποιόν θα ψηφίσουν.
    Ενα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, περίπου 80%, ψηφίζει με οπαδικά κριτήρια οπότε δεν επηρεάζεται απο το λένε οι αντίπαλοι και το τι ακούγεται και γράφεται στα καφενεία.
    Ενα 10% είναι αυτοί που ψηφίζουν ακομμάτιστα, ακολουθούν συνήθως το ρεύμα που πλειοψηφεί στην κοινωνία, ψηφίζουν συνήθως όχι κομματα αλλά πρόσωπα, δηλαδή πρωθυπουργό και αυτοί όμως ακολουθούν τις γενικές γραμμές της ιδεολογίας Δεξιάς-Αριστεράς, Δύσης-Ανατολής, Ευρώπης-εκτός Ευρώπης κλπ. Επομένως και αυτοί περιορίζουν τις επιλογές τους μέσα στο δίπολο,
    Το άλλο 10% είναι μετακινούμενοι πολιτικοί νομάδες που δεν έχουν πρόβλημα να ψηφίσουν νέα δημοκρατία, σύριζα, πασόκ, χρυσή αυγή κλπ. Και αυτοί επηρεάζονται περισσότερο απο τον εκάστοτε αρχηγό-πρωθυπουργό που δίνει το σήμα και νόημα παρά απο τα κόμματα.

    Αυτοί μόνο έχουν δίλημμα εκλογών και αυτοί κρίνουν το αποτέλεσμα με την συμμετοχή η αποχή τους . Αυτοί φέρνουν τις ισοπαλίες ή τις μεγάλες διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα , όταν οι διαφορές είναι μικρές, 2-4%. Για μεγαλύτερες απο 5% διαφορές το αποτέλεσμα δεν ανατρέπεται.

    Οτι και αν λένε διάφοροι, οι δημοσκοπίσεις πιάνουν το κλίμα των εκλογών και δεν αποτυγχάνουν στις εκτιμήσεις τους όταν οι παράμετροι μετρήσεων είναι σταθερές και μακροπρόθεσμες.
    Πέρα απο την πλάκα με το κείμενο του αρθρογράφου, τελικά δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, όσον αφορά τις επιλογές, ανεξάρτητα αν είναι σωστές ή λάθος.
    Το αποτέλεσμα των εκλογών κατά 85% έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, δεν περιμένουν την προκήρυξη τους για να αποφασίσουν, τα μέχρι τώρα γεγονότα και τα μεγάλα θέματα και επιλογές έχουν διαμορφώσει τις αποφάσεις των ψηφοφόρων που δεν αλλάζουν τελευταία στιγμή με παροχές ή καταγγελίες.
    Αυτά απλά ενισχύουν ή μειώνουν λίγο το ήδη διαμορφωμένο αποτέλεσμα.

    Εν ολίγοις τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν διαμορφωθεί απο το 2019 μέχρι σήμερα, απο τις κινήσεις και παρουσία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Απο σήμερα μέχρι τις εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα, δυστυχώς ή ευτυχώς, αναλόγως πως το βλέπει ο κάθε οπαδός.

    Οσοι βλέπουν με ψυχρή και απόμακρη ματιά , χωρίς αγκυλώσεις ιδεολογικές και δεσμεύσεις κομματικές , μπορούν να διακρίνουν ήδη το αποτέλεσμα.

    Η αριστερά είναι ηττημένη απο το 2015 ήδη, η δεξιά διαλυμένη, τα υπόλοιπα θα φανούν με το αποτέλεσμα.

  27. @Strange Attractor
    Καταπληκτικό άρθρο. Με εκφράζει απόλυτα. Εκφράζει, αν θέλεις, και την αγωνία του μέσου Έλληνα ψηφοφόρου που έχει παγιδευτεί μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, με την έννοια ό,τι και να ψηφίσει, απλά θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς. Άλλοι (κομματικοί) θα καθήσουν στις καρέκλες, άλλοι(κομματικοί) θα πάρουν τα οφίτσια άλλοι (κομματικοί) θα γίνουν μετακλητά στελέχη υπουργείων, γραμματείς, διοικητές νοσοκομείων κτλ, κτλ. Για τον απλό πολίτη δεν θα αλλάξει τίποτε, μάλλον τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα. Θα έχει(;), όμως, την “ικανοποίηση” ότι συμμετείχε και αυτός στην εκλογική διαδικασία.
    Μερικές “διαχρονικές σταθερές” που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν:
    -Τα “τζάκια” που κατέχουν τα διυλιστήρια, το φυσικό αέριο, την ενέργεια γενικά, τις κατασκευές, τα πλοία (όλοι αυτοί που διαθέτουν τα media και τις ποδοσφαιρικές ομάδες) θα κινούν τις μαριονέτες – πολιτικούς (οποιουδήποτε κόμματος) κατά πως πάνε τα συμφέροντά τους και οι επιθυμίες τους. Οι αποφάσεις και οι νόμοι της Βουλής σε αυτόν τον άξονα θα βαδίζουν.
    – Τα ολιγοπώλια των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων θα καθορίζουν τις τιμές και την αφαίμαξη των πολιτών στο ζενίθ και ας είναι φθηνότερα τα ίδια προϊόντα τους σε χώρες του εξωτερικού με διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς από τους δικούς μας. Ανάλογα θα λειτουργεί και το κύκλωμα των φαρμάκων (το βιώνουμε τώρα).
    – Η φοροδιαφυγή θα ζει και θα γιγαντώνεται ενώ το κράτος θα (λέει ότι) ζορίζεται να πληρώσει τις συντάξεις λόγω υστέρησης εσόδων. Ω, της υποκρισίας τη στιγμή που ο “άριστος” και “πολυπράγμων” Πιερρακάκης θα μπορούσε από το 2019 κιόλας να την έχει μηδενίσει. Ένας γνωστός που μένει στη Σουηδία (μηδέν φοροδιαφυγή) μου έλεγε ότι δεν έχει δει … χαρτονόμισμα (παρότι υπάρχουν) μια και όλες, μα όλες οι συναλλαγές, γίνονται με κάρτες που το ποσόν της συναλλαγής διαβιβάζεται και στην εφορία.
    – Τα νοσοκομεία θα είναι στην ίδια και χειρότερη τραγική κατάσταση, από τη μια λόγω της ηθελημένης υποβάθμισης (υπέρ των ιδιωτών) και από την άλλη λόγω ασυδοσίας, χρηματισμού, κομματισμού, ωχαδερφισμού και της κακής οργάνωσης που επικρατεί.
    -Να ψηφίσω, λοιπόν, κάποιον από τους “μεγάλους”, ξέροντας εκ των προτέρων ότι θα συνεχιστούν τα ίδια; ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!!! Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για δύο ακόμα: α) Δεν ανέχομαι, με τη δική μου ψήφο να “βολεύονται” άλλοι και β) Δεν ανέχομαι, με τη δική μου ψήφο, να τους δώσω την ικανοποίηση ότι έχουν “απήχηση” στον κόσμο ενώ μας κοροϊδεύουν εξόφθαλμα.
    -Να ψηφίσω λευκό ή άκυρο ή να απέχω; Μα, αυτό θέλουν για να με πετάξουν έξω στο τελικό αποτέλεσμα!
    -Να ψηφίσω μικρό κόμμα; Η μέχρι τώρα εμπειρία, αρνητική. Οι πολίτες έβαλαν στη Βουλή Θεοδωράκη, Καμμένο, Καρατζαφέρη, ακόμα και τον … Λεβέντη και απογοητεύτηκαν.
    -Να ψηφίσω κόμμα-απόκομμα, που δεν μπαίνει στη Βουλή; Ίσως είναι μία λύση αλλά με εξοργίζει το γεγονός ότι οι εγκέφαλοι των μεγάλων κομμάτων αυτό θέλουν, να διασπαρούν δηλαδή οι ψήφοι και να μην πάνε στον αντίπαλο.
    Ευχής έργον θα ήταν να εμφανιστεί μια αναγνωρίσιμη προσωπικότητα με ανάστημα και ηθικές αξίες και να στοιχίσει πίσω της τους πολίτες που έχουν βαρεθεί τα κούφια λόγια και δε ζητούν τίποτε άλλο παρά δικαιοσύνη, αξιοκρατία, εθνική πολιτική και συμπαράσταση στα καθημερινά προβλήματα. Δε φαίνεται κάτι τέτοιο στον όρίζοντα αλλά και να φαινόταν, πάλι δε θα ήταν αρκετό: Θα χρειάζονταν άλλοι χίλιοι (στελέχη), ακέραιοι και πατριώτες (όχι τα λαμόγια που τριγυρνούν σε όλα τα κόμματα) για να πάει ο τόπος ένα βήμα πιο μπροστά.

  28. @ ορεσείβιος

    To αποτέλεσμα των εκλογών του 2023 διαμορφώθηκε το βράδυ στις 7 Ιουλίου 2019.
    Η μη παραίτηση Τσίπρα μετά την αποδοκιμασία του λαού σφράγισε τη τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της αριστερής παράταξης μια και την εγκλώβισε.
    Τα βαθύτερα αίτια και ο λόγος αποτυχίας της διακυβέρνησης της “πρώτης φοράς αριστεράς” ήταν η αδυναμία παραγωγής πολιτικής πρότασης και η προσπάθεια υποκατάσταης της πολιτικής με τον τσογλανισμό.

  29. Τον οποιονδήποτε εκτός του ” Αριστου “. Τον οποιονδήποτε.!

  30. Εγώ ευχαρίστως ψηφίζω και ΧΑ και ζουρλη, εσυ γέλα όσο θες αρθρογράφε. Τουλάχιστον αυτοί δεν είναι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στις ρεμούλες

  31. @ Γεώργιο Ν

    Η Αριστερά έχασε την δυνατότητα κυριαρχίας στην κοινωνία απο τον Φεβρουάριο του 2015. Αυτό που παρέμεινε στην εξουσία ήταν ένα τσούρμο χωρίς αρχές πόσο μάλλον πολιτική. Ο όρος τσογλάνια του μπένυ ήταν επακριβής και δηλωτικός των όσων είδαμε και βλέπουμε.
    Το πρόβλημα είναι όμως αλλού. Μερικοί δεξιοί, κατά τα άλλα, βλέπουν ακόμη ως διέξοδο τον αλέκσι και την αριστερά , σαν μια επανάληψη της συμμαχίας πάνου-κουκουβού-πακη -αλέκσι με πρόσημο της δεύτερης φοράς αριστεράς.

    Αστείο περισσότερο και απο γελοίο για τους δεξιούς, απεγνωσμένη κίνηση ελείψει πολιτικής πρότασης για το απερίγραπτο τσούρμο.
    Ο αλέκσις είναι το καλύτερο δώρο για τον μητσοτάκη.
    Πρωθυπουργός που χάνει τις εκλογές φέυγει. Και αν δεν θέλει, τον σουτάρει το κόμμα του αν θέλει να κερδίσει πάλι την εξουσία. Μάθημα δημοκρατίας που δεν το κατέχουν καλά όσοι δεν πιστεύουν σε αυτήν. Ο μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο πολιτικό κόμμα με πολιτική πρόταση. Πολιτικά παιδαρέλια που σπάζουν τζάμια με πετροβολίες για να φοβηθεί ο λαός και να τους δώσει την εξουσία. Νομίζουν.

    Οταν ο σπίρτζης είναι καθημερινά στα κανάλια και εκφράζει αυτό που έρχεται τι περιμένουν? Τον αντώναρο να τους σώσει?

    Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι κάποιοι δεξιοί με τον αντιμητσοτακικό τους οίστρο έχουν συνδέσει την μοίρα της πέραν της νέας δημοκρατίας δεξιάς με το γελοίο τσούρμο της αριστεράς και θα έχουν την τύχη του.
    Χώρος για σοβαρή δεξιά δεν υπάρχει πλέον για τα επόμενα δέκα χρόνια με αυτούς τους αστείους φωστήρες που καμώνονται κιόλας τους σοβαρούς.

    Δεν ξέρω αν το σχεδίασε κανείς αυτό ή αν ήρθε μόνο του ως συνέπεια της αχρηστίας του χώρου, αλλά αυτή είναι η σκληρη πραγματικότητα.

  32. @ ορεσείβιος

    Αυτοί που αναφέρεσαι δεν είναι δεξιοί με την έννοια που έχει η λέξη διεθνώς.
    Κολεκτιβιστής και δεξιός μαζί δεν γίνεται. Οποιος το πιστεύει δεν έχει παρά να πάει σε ένα συνέδριο Ρεπουμπλικάνων ή Συντηρητικών να το φωνάξει και να μαζέψει όση πίσσα και πουπουλα τραβάει η ψυχή του.
    Εκτός κι αν πουμε ότι ο Ρήγκαν, η Θάτσερ, ο Τραμπ ή ο Καμερον δεν ήταν δεξιοί οπότε πάσο….

    Με την έννοια που έχει η λέξη όμως στο χώρο έχουμε αυτό που εκφράζει ο Πουτινισμός και δεν είναι τυχαίο ότι είναι συμπαθούντες. Μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με αφθονες ΔΕΚΟ όπου η εργατική τάξη έχει αντικατασταθεί από τη λέξη έθνος και που τη βουλησή του την εκφράζει ο “ηγέτης”

    Πέρα από αυτή τη “δεξιά” που λογικό να βλέπει ως σύμμαχο την αριστερά μια και δεν διαφέρει ιδιαίτερα έχουμε ουσιαστικά ένα πολιτικό κενό από το Κέντρο/Κεντροαριστερά που είναι η ΝΔ και δεξιότερα με κάτι micro κόμματα όπως η Εθνική Δημιουργία και την ΠΑΤΡΙΔΑ .

    Το ότι υπάρχει αυτό το τεράστιο κενό μπορεί να βολεύει τη ΝΔ αλλά δεν είναι υγιές. Δείχνει πρόβλημα στη κοινωνία που κανονικά θα έπρεπε τμήματά της να εκφράζονται σε διάφορες κατευθύνσεις ώστε τελικά να υπάρχει μια εκ των πραγμάτων σύνθεση.

  33. Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο γόνος πρέπει να ξεκουμπιστεί από την εξουσία!

  34. Ορθότατες οι εκτιμήσεις σου φιλαράκι …..έχουμε δρόμο ακόμη

  35. Απλά ψηφίζουμε οτιδήποτε δεν υπάρχει στην σημερινή βουλή.
    Έτσι διασφαλιζουμε την επανάληψη του εμπαιγμού.
    Έλληνες, Εμφιετζογλου, Μπογδανος και ίσως Παναγιωτοπουλος είναι κάποιες επιλογές και ότι άλλο προκύψει αρκεί να μην έχει κυβέρνησει

  36. Σύριζα να φύγει ο Κουλης από την εξουσία. Δυστυχως η λατινοαμερικανοποιηση της χώρας επί των ημερών του, μαζί με τα σκάνδαλα των αριστων, τον καθιστούν την μεγαλύτερη απειλή των Ελλήνων. Μακράν η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολιτευσης που την αβανταρει όλο το σάπιο σύστημα και ο υπόκοσμος της νύχτας. Αλλη κυβερνηση με τοσα σκανδαλα θα ειχε πεσει σε 10 λεπτα. Δεν εχει κανει και κατι σωστο ο “καταλληλοτερος”. Τιμωριτικη ψήφος γιατί δεν πάει άλλο. Μετά βλέπουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ρεχάγκελ, η δημοκρατία και… το πόσιμο νερό

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, στην επέτειο των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ...

Και πολύ καλά μας κάνουν…

Όταν ένας από εμάς, τα συνήθη φορολογούμενα κορόιδα, κριθεί προφυλακιστέο για κακούργημα και φυσικά δεν έχει να πληρώσει εγγύηση...

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....