Το Μαξίμου «διαρρέει» νέα εκλογικά σενάρια

Του Θάνου Κάλλη

Το Μέγαρο Μαξίμου «σβήνει» το σενάριο των χειμερινών εκλογών που είχε «πυροδοτήσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική περιοδεία στην Καλλιθέα τον περασμένο Νοέμβρη, με την περίφημη φράση «το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές» και φαίνεται να «διαρρέει» νέα σενάρια για προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 26 Μαρτίου 2023.

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή που έχει άριστη πληροφόρηση από τα ενδότερα της ΝΔ, μιλώντας σε πολιτική εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας, τόνισε ότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στη συγκεκριμένη ημερομηνία για τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Η κυβέρνηση αναμένεται να προκηρύξει τις εκλογές στο τέλος Φεβρουαρίου», ανέφερε η Χριστίνα Κοραή, προσθέτοντας ότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν ή στις 30 Απριλίου -γιατί αυτό εξαρτάται από το πόσο θα καθυστερήσουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα πάρουν οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων- ή στις 7 Μαΐου 2023.

Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν με έντονη ανησυχία και προσοχή τις δημοσκοπήσεις, όπου παρουσιάζεται μια ραγδαία φθορά της ΝΔ, κυρίως στα ποιοτικά στοιχεία, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων από την ακρίβεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς, τα διάφορα σκάνδαλα μέχρι τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

Στην Πειραιώς εκτιμάται πως όσο διατηρείται αυτό το κλίμα και η σκανδαλολογία, δεν υπάρχει λόγος αιφνιδιαστικών κινήσεων και πρέπει να σχεδιαστεί η εκλογική στρατηγική με προσοχή τους επόμενους μήνες.

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι από τις αρχές του Φεβρουαρίου θα αρχίσει να αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης όλα αυτά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, δηλαδή αυξήσεις σε συντάξεις και στον κατώτατο μισθό, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, food pass και άλλα. Επίσης, θα αποτυπώνεται ένα θετικότερο κλίμα για την κυβέρνηση καθώς θα διαφαίνεται μια πολύ αισιόδοξη και κερδοφόρα τουριστική περίοδος την ερχόμενη άνοιξη.

Παράλληλα, η επιλογή της 26ης Μαρτίου για τη διεξαγωγή των εκλογών διευκολύνει και τους ετεροδημότες, που θα πάνε στις περιφέρειες για την 25η Μαρτίου και τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που αναμένεται ότι θα ενισχύσει τα πατριωτικά αντανακλαστικά των δεξιών ψηφοφόρων.

Ακόμη, τέλος Μαρτίου, θα αρχίσει να φτιάχνει ο καιρός, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα το κυβερνητικό επιτελείο, ειδικά όταν υπήρχαν συζητήσεις για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στον χειμώνα. Και αυτό διότι είναι δύσκολο οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι -που είναι το δυνατό χαρτί της ΝΔ- και κατοικούν στη βόρεια Ελλάδα και σε ορεινές περιοχές, να προσέλθουν στις κάλπες με κρύο και χιόνια.

Βέβαια, αυτοί που γνωρίζουν καλά τον Κυριάκο είναι σίγουροι ότι δε θα προκηρύξει εκλογές ούτε τον Μάρτη, αλλά θα περιμένει μέχρι την τελευταία ημέρα που του δίνει τη δυνατότητα το Σύνταγμα (Ιούλιος), καθώς δεν πρόκειται να αφήσει την καρέκλα του πρωθυπουργού νωρίτερα ούτε με γερανό.

Σε άλλα νέα, την ώρα που πανελλαδικά όλο και περισσότερο κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η Κρήτη ψηφίζει την αξιωματική αντιπολίτευση για κυβέρνηση και τον Α. Τσίπρα για πρωθυπουργό. Αυτό δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της MRB, η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Αντιθέσεις», στην «Κρήτη ΤV».

Ταυτοχρόνως, η βόρεια Ελλάδα «βράζει» με το κυβερνών κόμμα, καθώς υπάρχει έντονη απογοήτευση για τον χειρισμό σε ποικίλα θέματα, κυρίως στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το βαρύ κλίμα, ενισχύει η προειδοποίηση που έλαβε το Μαξίμου από κορυφαίο δημοσκόπο ότι τον Μάρτιο, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων δε θα μπορούν πλέον να δίνουν τη Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα.

 1. Δηλαδή η ΝΔ δεν είναι πρώτο κόμμα?
  Απλά έτσι λένε οι δημοσκόποι?
  Και άρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ?
  Και το Ινστιτούτο Πουλαντζας το thinktank του ΣΥΡΙΖΑ που βγάζει πρώτη τη ΝΔ στις δικές του έρευνες είναι όργανο του Κυριάκου?
  Αλλο να λέμε ότι δεν θα πάρει την αυτοδυναμία η ΝΔ και άλλο ότι δεν είναι πρώτο κόμμα.

 2. Εάν υπάρχει τσίπα και κάποιοι λαμβάνουν υπόψη τους την φωνή του λαού όλο αυτό περί εκλογών ας πάρει ένα τέλος. Δεν έχει απλώς κουράσει, προκαλεί αδιαφορία σε όσα λέγονται και γράφονται. Παραμένει η υπομονή της έκφρασης την ώρα της κάλπης. Μόνον οι πολύ καλά βολεμένοι εθελοτυφλούν με όλο αυτό που βιώνουμε ως κοινωνία. Σε αριθμούς βέβαια έχει συρρικνωθεί και η κατηγορία αυτών.
  Πως η χώρα μας θα ανατρέψει όλο αυτό το σκηνικό προβλέψεις, μαντεία και προφητείες επί του έργου.
  Πάντως το 10% εμφανίζει φιλολαϊκή πολιτική και μείωση της ανεργίας, τουλάχιστον αυτά λέγονται με απόλυτη βεβαιότητα και υπευθυνότητα.
  Αυξήσεις στις συντάξεις πόσες φορές ανακοινώθηκαν πότε πληρώνονται?
  Τέλη αυτοκινήτων παράταση μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2023
  Το κουπόνι 10% πότε εφαρμόζεται?
  Και τον Ιούλιο να γίνουν εκλογές το ερώτημα σταθερό η χώρα έχει αντοχές μέχρι τότε?
  Αυτό που δεν γράψατε μέχρι στιγμής ποια τα πολιτικά κόμματα που θα αναζητήσουν την ψήφο του πολίτη, ποια η δυνατή συγκυβέρνηση?
  Με τα όσα κρέμονται βεβαίως στα μανταλάκια, κάποια πρόσωπα καθαρίζουν μέσα από τα σκάνδαλα, κάποια άλλα προβάλλονται ως ικανά να συνεχίσουν και κάποια άλλα δηλώνουν εθελουσία αποχώρηση.
  Δύσκολη καιροί για πρίγκιπες και Βασιλείς και για την δημοκρατία της Ελλάδος ένα μεγάλοοοοοοοοοοοο αίνιγμα η επόμενη μέρα.
  Σχετικά με την Βόρειο Ελλάδα, μήπως χρεώνεται περισσότερο για όλο αυτό που ζούμε σήμερα?
  Η μήπως αισθάνεται σε βάθος προδοσία, εμπαιγμό, υποσχέσεις, παραπληροφόρηση?
  Και καλά όταν έχουμε την επόμενη κυβέρνηση πόσα τόσα νεότερα να έχουμε υγεία να διαβάζουμε, να μορφωνόμαστε, να είμαστε ενήμερη για την τύχη μας.
  Ονειροπόλος λοιπόν και αθεράπευτα αισιοδοξία για την ζωή, τι εικόνα σήμερα Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Λευκό Οίκο. Η Αμερική θα ενισχύσει την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων (αλλά και πυραύλους Patriot), όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
  Μήπως θα πρέπει να περάσει και από την Βουλή των Ελλήνων μπας και ανεβάσουν ποσοστά στην κυβέρνηση?
  Σύμμαχοι και φίλοι από παλαιά ποτέ, να μας αφήσουν στην τύχη μας?
  ……………………………………………………………………………………..
  21/12/2022 – 15:32μμ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  40 δισ. “φέσι” (διαφορά εξόδων-εσόδων) μέσα στην τριετία 2020-2022…Λεφτά υπάρχουν
  Η Ελλάδα είναι ήδη εκτός αγορών – Οι αλήθειες για την ελληνική οικονομία από τον Ν. Στραβελάκη
  Το δημόσιο έλλειμμα είναι το ποσό κατά το οποίο τα έξοδα της κυβέρνησης υπερβαίνουν τα έσοδα κατά τη διάρκεια ενός έτους
  Σύμφωνα με στοιχεία ΔΝΤ & ΕΛΣΤΑΤ…
  Το 2020 τα κρατικά έσοδα στην Ελλάδα ανήλθαν σε περίπου 80,9 δισ. ευρώ, ενώ οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν σε περίπου 98,87 δισ. ευρώ.
  Για το 2021 τα κρατικά έσοδα στην Ελλάδα ανήλθαν σε περίπου 89,81 δισ. ευρώ, ενώ οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν σε περίπου 105,8 δισ. ευρώ.
  Τέλος το 2022 τα κρατικά έσοδα στην Ελλάδα ανήλθαν σε περίπου 96,53 δισ. ευρώ, ενώ οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν σε περίπου 106,08 δισ. ευρώ. 
  Συνολικά μέσα στην τριετία 2020-22 οι δαπάνες υπερέβησαν τουλάχιστον κατά 40 δισ τα έσοδα…
  Δείτε στα δυο γραφήματα που ακολουθούν…
  Ελλάδα: Κρατικά έσοδα και δαπάνες από το 2017 έως το 2027 (σε δισεκατομμύρια ευρώ)
  ………………………………………………………………………….

 3. Μετράει συνεχώς τα κουκιά, το πρόβλημα είναι στο γεγονός πως τα βρίσκει όλο και περισσότερο λειψά. Όσο όμως καθυστερεί τις εκλογές, αυξάνουν τα προβλήματα της χείριστης διαχείρισής του, οι Έλληνες φτωχαίνουν, πεινάνε και αγανακτούν περισσότερο εναντίον του.
  Ποτέ στο παρελθόν, δεν έγινε μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και στα ατομικά δικαιώματα του Έλληνα. Δυστυχώς, την ίδια ευθύνη έχει και η αντιπολίτευση, σιωπά σαν συνένοχη και μιλά για τους δράκους της κλιματικής αλλαγής.
  Την ίδια στιγμή, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν και Βραζιλία έχουν ανοικτές τις τσιμινιέρες παράγοντας φτηνή ενέργεια που σώζει τη βιομηχανία τους δίνοντας τους συγκριτικό πλεονέκτημα κόστους.
  Η χώρα των 10εκ του κ. Μητσοτάκη σώζει το κλίμα του πλανήτη και τις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο.
  Ο κ. Μητσοτάκης, βάζει τους Έλληνες να πληρώσουν την λάθος επιχειρηματική κίνηση των ολιγαρχών που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο.
  Όμως, αυτό τους το λάθος, έγινε ήδη δικό σου κ. Μτσοτάκη, ενώ σηματοδότησε και την πολιτική σου εξάχνωση.

 4. @georgeN. Σε ξαναρωταω, γιατι να χασει ο Συριζα το 31.5% που ειχε παρει το2019; Και μου ειχες απαντησει οτι θα πανε στο Πασοκ. Εγω βλεπω οτι ενα ακομα 3% απο το Πασοκ θα παει στον Συριζα. Που πας με Λοβερδο στα ψηφοδελτια; και με Καιλη.

 5. Τιποτε απο τα παραπάνω. Το κάνουν επίτηδες για να κοροϊδεύουν τον κοσμο με ελπίδες. Ουτε τον αλλο Αύγουστο θα φύγουν .Αντιθέτως θα το συνεχίζουν

 6. @ Τσε

  Το γιατί το έχουμε πει πολλές φορές. Το περίεργο είναι ότι ο/οι λόγος/οι δεν απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο τι θα γίνει στο κόμμα μετεκλογικά.
  Οντως ένα ποσοστό έχει φύγει από ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα έχει ανέβει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.
  Αλλά αυτό είναι σύμπτωμα και όχι αιτία. Θυμίζω ότι ο Τσίπρας είχε αποφασίσει να στρίψει το καράβι αριστερά για να πάρει το Κέντρο ή κάτι τέτοιο!
  Δεν μοιάζει να λειτούργησε έτσι δεν είναι? Και δεν υπορχει άπειρος χρόνος. Μετράμε αντίστροφα για τις κάλπες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν έχουμε έλλειψη στα απρόσεκτα καθεστώτα

Αρκετές μέρες μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Ραϊσί πλανώνται ακόμα στα ΜΜΕ ερωτήματα (και μαζί διάφορες θεωρίες) όπως...

Οι δοκιμαστές του τελεμέως*

Στο newsbreak.gr έγινε, από τον Κύριο Μάξιμο, μια δημοσιογραφική αποκάλυψη που μας γέμισε με αισιοδοξία: πριν επισκεφθεί ο Κυριάκος...

Αντιπερισπασμοί: Μισό κιλό φέτα μέσα σε μια κούπα!

*** Α, ρε Πανάθα! Πάλι καλά που έφυγε με την κούπα από το Βερολίνο και χάρισε σε τούτο τον...

Μαρία Καρυστιανού

Αυτή η τραγική και συνάμα ηρωίδα μάνα, την οποία βιάστηκαν οι νεοδημοκρατικοί κονδυλοφόροι να την παρουσιάσουν ότι παίζει πολιτικά,...