Υπουργός Άμυνας: Παρακολουθούσαν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Ε, και; Όλους μας παρακολουθούν

Πρωτοφανή ανοχή στα φαινόμενα πολιτικής σήψης και κατάλυσης βασικών αρχών του δημοκρατικού Πολιτεύματος, επιδεικνύουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, για παράδειγμα, όταν ερωτήθη για τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έδειξε να το αντιμετωπίζει ως κάτι το… φυσιολογικό

«Ε, και τι θέλετε να κάνω, ΕΔΕ σε βάρος της ΕΥΠ;», απάντησε χαριτολογώντας ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όταν κατά τη διάρκεια της μιας και μοναδικής φοράς που κάνει ενημέρωση δημοσιογράφων κάθε χρόνο, ερωτήθη τι θέση παίρνει ως προς τις αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κώστα Φλώρου, από την ΕΥΠ.

Ακόμα πιο συγκλονιστική ήταν η εικόνα του Κ.Φλώρου, ο οποίος, αν και καθόταν δίπλα από τον υπουργό Άμυνας, δεν έβγαλε άχνα, παρ’ ότι οι αποκαλύψεις αφορούν άμεσα τον ίδιο. Θα περίμενε κανείς, αφού τοποθετηθεί ο πολιτικός προϊστάμενός του, ως είθισται λόγω «πρωτοκόλλου», να λάβει ο ίδιος τον λόγο και να τοποθετηθεί. Κάτι, ωστόσο, που δεν έγινε. Αυτή την αποκαρδιωτική εικόνα έδωσαν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσίες της χώρας. 

Ενώ έχει καταλυθεί κάθε έννοια του Συντάγματος, και αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούνται κρίσιμοι παράγοντες της πολιτικής και των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν εμφανίζεται ούτε ένας εξ αυτών να καταγγείλει τους παρακρατικούς μηχανισμούς που έχουν στηθεί και δουλεύουν για εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Η «εθνική ασφάλεια», δηλαδή, για την οποία, κατά τα λοιπά, κόπτεται η κυβέρνηση (εξάλλου με αυτό το σκεπτικό αποφασίζονταν δήθεν οι παρακολουθήσεις) έχει πάει προ πολλού περίπατο. Μαζί με το δημοκρατικό Πολίτευμα, βεβαίως, που έχει μπει στον «γύψο».

Το εντυπωσιακό είναι, μάλιστα, ότι ο Ν.Παναγιωτόπουλος έδειξε να αντιμετωπίζει ως κάτι το… διόλου περίεργο το γεγονός ότι ο «συνεργάτης» του, Κ.Φλώρος, παρακολουθείτο. Αφού, λοιπόν, χαριτολόγησε με τα περί ΕΔΕ, εννοώντας ότι δεν είναι αυτός αρμόδιος για να ελέγξει την ΕΥΠ, αφού δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς έδειξε ως υπεύθυνο των υποκλοπών την Κατεχάκη, προσπάθησε στη συνέχεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας: «Δεν είμαι, όμως, σίγουρος αν ήταν η ΕΥΠ ή κάποιο άλλο κέντρο».

Σε ερώτηση αν υπονοεί ότι άλλες χώρες, μεταξύ των άλλων η Τουρκία, παρακολουθούσε τον Κ.Φλώρο, δεν το απέκλεισε. Αλλά και σε άλλη ερώτηση, εάν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπέκλεπτε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ η ΕΥΠ, επίσης δεν το απέκλεισε. «Δεν αποκλείω τίποτα», είπε χαρακτηριστικά. Από τη μεριά του, ο Κ.Φλώρος όλη αυτή την ώρα σιωπούσε, αν και «άνθρωποί» του, αργότερα σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια, ακούστηκαν να λένε με νόημα: «Είδατε, ο αρχηγός δε μίλησε»!

Κατά τα λοιπά, ο Ν.Παναγιωτόπουλος, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσίασε τις «συνακροάσεις» ως κάτι το… αναμενόμενο, περιοριζόμενος σε γενικόλογες συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να προσέχουμε όλοι όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, καθώς και ότι οι μέθοδοι αυτές είναι μέσα στις συνήθεις πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών (!). Δεν παρέλειψε και αυτός να κάνει «προβλέψεις» για τις εκλογές τον Απρίλιο, ή τον Μάρτιο ή τον Μάιο, όπως είπε.

Κορβέτες – Ακάρ

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας ότι βασικές προτεραιότητες είναι η προμήθεια κορβετών, καθώς και των ισραηλινών αντιαρματικών πυραύλων, Spike NLOS. Και τα δύο θα γίνουν άμεσα. 

Ο ίδιος είπε πως δε θεωρεί ότι τα περί «καπέλου» στις τιμές των Spike NLOS έχουν βάση και ότι, εφόσον ζητηθούν στοιχεία, είναι έτοιμος να τα δώσει. Όσον αφορά την πρώτη από τις κορβέτες (πιθανώς 4) είπε ότι αυτή θα κατασκευαστεί στο εξωτερικό και οι υπόλοιπες στην Ελλάδα. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ή Σκαραμαγκά. Ανάλογα ποια πρόταση θα προκριθεί (ιταλοαμερικανική – Ελευσίνα, γαλλική – Σκαραμαγκά).

Σε σχέση με τις συνεχείς «προσκλήσεις» του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ, για να συναντηθούν, είπε ότι θα ήθελε και αυτός να τον προσκαλέσει στα μέρη του (Β.Ελλάδα), αλλά όχι μέσα σε αυτό το κλίμα επιθετικότητας που υπάρχει. Σημείωσε, πάντως, ότι «πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, για τη μείωση της έντασης».

Ρωσικά αντιαεροπορικά

Σχετικά με την έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία ήδη γίνονται συζητήσεις προκειμένου η Ελλάδα να στείλει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα που έχει αναπτύξει στα νησιά του Αιγαίου (TOR M1 και OSA), καθώς και τους S-300 στην Ουκρανία, είπε ότι ναι μεν η Ελλάδα θα ήθελε την αντικατάστασή τους με άλλα αντίστοιχα Δυτικά οπλικά συστήματα, αλλά επανέλαβε πως «ό,τι είναι λειτουργικά και επιχειρησιακά αναγκαίο δε διανοούμαστε να το δώσουμε αν προηγουμένως δεν έχει αντικατασταθεί». Κάτι που είχε πει και για την περίπτωση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (BMP 1)που εστάλησαν στην Ουκρανία, οπότε κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για ανακολουθία λόγων και πράξεων.

Είπε, όμως, ότι έως τώρα δεν έχει υποβληθεί από κάποιον σχετική πρόταση και πολύ περισσότερο «πλάνο αντικατάστασης» των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. «Αν θέλει κάποιος, ας μας κάνει συγκεκριμένη πρόταση», ανέφερε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι, έτσι όπως εξελίσσονται οι σχέσεις Δύσης – Ρωσίας «δύσκολα θα συνεχίσουν οι Ρώσοι την υποστήριξη αυτών των συστημάτων, ειδικά προς όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία», όπως είναι και η Ελλάδα. Με το σκεπτικό, λοιπόν, ότι οι Ρώσοι θα επιβάλλουν «εμπάργκο» όπλων και υποστήριξης των ρωσικών οπλικών συστημάτων σε όσους ΝΑΤΟϊκούς υποστηρίζουν την Ουκρανία, κατά τον Ν.Παναγιωτόπουλο, η Ελλάδα πρέπει να στραφεί προς την αντικατάστασή τους. Πάντως, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δεδηλωμένη, και μάλιστα δημόσια θέση της ρωσικής πλευράς έως τώρα, ειδικά έναντι της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αντικαταστήσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα δεν εκδηλώθηκε με την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά υπάρχει ήδη από τους πρώτους μήνες του 2021. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι ένας βασικός και απαράβατος όρος που έχουν θέσει οι ΗΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αμυντικά έργα στην Ελλάδα.

Όλα δείχνουν ότι αυτές οι σχεδιαζόμενες, νέες προμήθειες αντιαεροπορικών συστημάτων θα κοστίσουν στη χώρα μας ακόμα μερικά δισεκατομμύρια. Ήδη, το ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων που «τρέχουν» και άλλων που είναι στα σκαριά, εκτιμάται στα 20 με 22 δισεκατομμύρια (!). 

 1. Αυτά που κάνει ο Μητσοτάκης δεν τολμά να τα κάνει ούτε ο σουλτάνος στην Τουρκία. Είναι ντροπή για τη Φιλελεύθερη δημοκρατία μας να συμβαίνουν αυτές οι παράνομες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

  Ποιός ο λόγος να παρακολουθούν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

  Δεν με ενδιαφέρει τι λένε ο Σύριζα το ΠΑΣΟΚ και ο Βαξεβάνης. Παγερά αδιάφορο με αφήνουν. Αλλά είναι αδιανόητο κάποιοι στη ΝΔ να μην βλέπουν που οδηγείται η παράταξη.

  Δηλαδή θα ποντάρουν στο ότι οι δημοκρατικοί πολίτες δεν επιθυμούν την επιστροφή του Τσίπρα στην πρωθυπουργία;

  Δεν εκβιαζόμαστε κύριοι. Θα τα πούμε την Κυριακή των εκλογών. Να δείτε πόσα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα βρίσκετε με ένα τεράστιο Χ.

 2. Υπουργός άμυνας χωρίς το αξιακό σύστημα του ελεύθερου και δημοκρατικού ανθρώπου, σάπισαν πολύ τα πράγματα στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά μας είπε ο Ρήγας Φεραίος. Ίσως γιατί έζησε μόνο την σκληρή τουρκοκρατία και τον τρόμο του Μέτερνιχ, ευτυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει και την εμπειρία από το φασισμό του Μητσοτάκη.

 3. Αυτός που δεν σέβεται την δική του ελευθερία, πως θα αγωνιστεί και θα πολεμήσει για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

 4. Ο ένας της στρατιωτικής ιεραρχίας παίρνει παράσημα από Γαλλία & Σουηδική Αραβία με την οποία έχει κοινές αξίες .Ο δε άλλος παίρνει παράσημο από τις ΗΠΑ.
  Τι δεν καταλαβαίνετε?????

 5. Διαβάζω : δόθηκε η εντολή από τον Ερντογάν για μαζική παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς (MRBM) τύπου Tayfun, των οποίων το βεληνεκές πηγαίνει πλέον στα 1.000χλμ!
  Σκέπτομαι αμέσως, να γιατί ο κ. Μητσοτάκης αφοπλίζει το Αιγαίο στέλνοντας τα οπλικά μας συστήματα και τα πυρομαχικά στην Ουκρανία. Ενώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δεν παραγγείλαμε τις φρεγάτες με αντιστοίχου βεληνεκούς οπλικά συστήματα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πολιτικά ζόμπι χορεύουν στον τάφο της Μεταπολίτευσης!

Στις χώρες όπου οι λαοί έχουν κοντή μνήμη φαίνεται πως γίνεται πιο εύκολη η ανακύκλωση. Όχι των απορριμμάτων, αλλά...

Ηγεσία και πατρίδα στη Μεταπολίτευση

Τον Ιούλιο του 1991 επισκέφθηκε επισήμως την Αθήνα ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Η απόφασή του...

Γιατί συνεχίζεται η κατοχή 50 χρόνια;

Δέκα λάθη στο Κυπριακό, που δεν εξηγούνται με την κοινή λογική, παρά μόνο με αυτήν της παράδοσης Του Σάββα ΚαλεντερίδηΜπορεί...

«Ξεφουσκώνει» ο Μητσοτάκης!

Η εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη, που ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους για την κυβέρνησή του παρέμεινε αναλλοίωτη, πλέον...