Τελικά τι κάνει ο Άδωνις; «Το αφεντικό τρελάθηκε» και επιδοτεί με εκατομμύρια ολίγους;

Σαν κάτι περίεργο να συμβαίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, μετά τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό σε σχέση με διάφορες επιδοτήσεις -και όχι μόνο- οι οποίες, αν μη τι άλλο, προκαλούν εντυπώσεις, ως επί το πλείστον αρνητικές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης. Οι υποθέσεις του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαραβέγια και του παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη ήδη έχουν απασχολήσει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ η νέα αποκάλυψη της εφημερίδας «δημοκρατία» (για νέα «γερή» επιδότηση εταιρίας – «φάντασμα» με πληρεξούσιο πρώην στενό συνεργάτη του κ. Άδωνη Γεωργιάδη) «ρίχνει» κι άλλο «λάδι» στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η παρ’ ολίγον χρηματοδότηση Μαραβέγια

Η κουβέντα σε σχέση με το «ποιοι» και «πώς» επιδοτούνται άνοιξε για τα καλά πριν λίγο καιρό, όταν στην επιφάνεια ήρθε η παρ’ ολίγον χρηματοδότηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μαραβέγια. Σε εταιρία της συζύγου του, με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ, είχε εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους… 4,2 εκατ. ευρώ και τραπεζικό δάνειο 6,5 εκατ. ευρώ! Συνολικά, το ποσό της χρηματοδότησης θα ανερχόταν κοντά στα 11 εκατ. ευρώ!

Όπως δήλωσε ο βουλευτής όταν το θέμα έλαβε διαστάσεις, τα ποσά αυτά τελικά (προφανώς λόγω του δημόσιου «θορύβου» που δημιουργήθηκε) δεν εκταμιεύθηκαν από την εταιρία της συζύγου του. Και κάπως έτσι, επιχείρησε άρον άρον να κλείσει το θέμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η επιδότηση Κοκλώνη

Όμως, λίγο πιο μετά και συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες, με ανάρτηση του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, στην επιφάνεια ήρθε μια ακόμη περίεργη επιδότηση: Αυτή της χρηματοδότησης με 2 εκατ. ευρώ της εταιρίας Barkingwell Progress του παραγωγού και παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη. Η ανάρτηση του κ. Άδωνη Γεωργιάδη προκάλεσε μάλιστα έντονη αντιπαράθεση του ιδίου τόσο με τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραμέρο, όσο στη συνέχεια και με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι νόμιμα επιδοτήθηκε ο κ. Κοκλώνης υποστηρίζοντας πως εφαρμόστηκε ο νόμος που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4399.2016) με τον κ. Πολάκη να ανταπαντά σημειώνοντας ότι υλοποιήθηκε νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη (ν. 4864/2021) στον οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης είχε εντάξει στις ωφελούμενες επιχειρήσεις και αυτές που κάνουν τηλεοπτικές παραγωγές.

Χρηματοδότηση σε εταιρία – «φάντασμα» πρώην συνεργάτη του Άδωνη;

Τις τελευταίες ώρες, μετά από το αποκλειστικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας», το θέμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια «ρίχνει» νέο «λάδι στη φωτιά».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από το υπουργείο Ανάπτυξης εγκρίθηκε επιδότηση ύψους 737.000 ευρώ σε εταιρία – φάντασμα. Συγκεκριμένα, η «δημοκρατία» αναφέρει ότι η εταιρεία SWAT SDISS ΕΠΕ, η οποία δεν υπήρχε και εμφανιζόταν ως θυγατρική κυπριακής εταιρείας που είχε διαλυθεί εδώ και καιρό, πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Ανάπτυξης για επιδότηση. Μάλιστα, ως πληρεξούσιος της εταιρίας που έλαβε επιδότηση εμφανίστηκε ο Τζον Ντανιέλ Κολομπανί, ο οποίος κατά δήλωσή του ιδίου, υπήρξε στενός συνεργάτης του Άδωνη Γεωργιάδη όταν ήταν υπουργός Υγείας, το 2013.

Σε δίκη για ανακριβείς Πόθεν Έσχες για κατασκευή τετραώροφου η πρ. διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ επί ημερών Γεωργιάδη

Παράλληλα, αν και το συγκεκριμένο ζήτημα δε σχετίζεται με τις περίεργες επιδοτήσεις, στην επικαιρότητα βρίσκεται και το θέμα της πρώην διευθύντριας του Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ Ανδρονίκη Θεοφιλάτου (σύζυγο του Στ. Πουλή) επί ημερών Άδωνη στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας. Η εν λόγω κυρία, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να παραμένει συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη, θα δικαστεί στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 6 Δεκεμβρίου για ανακριβείς δηλώσεις Πόθεν Έσχες και απόκρυψη εσόδων «άγνωστης προέλευσης». Ο λόγος είναι ότι στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες για τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016, είχε δηλώσει ότι δαπάνησε 200.000 ευρώ για την αγορά οικοπέδου και την ανέγερση τετραώροφης κατοικίας, στην περιοχή του Βύρωνα.

Ωστόσο, με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα, το ποσό αυτό αντιστοιχούσε μόνο στη δαπάνη αγοράς του οικοπέδου με δάνειο από συστημική τράπεζα. Στο ίδιο πλαίσιο, το Δικαστικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κα Θεοφιλάτου ότι μόνο δήλωσε ανακριβώς το κόστος κατασκευής της κατοικίας αλλά και ότι τα νόμιμα εισοδήματά της δεν επαρκούσαν για την κατασκευή του τετραώροφου κτίσματος. Συγκεκριμένα, η σύζυγος Πουλή φέρεται να δήλωσε ότι το 2017 (χρήση 2016) το συνολικό κόστος για την κατασκευή αυτού του κτιρίου ανήλθε στις… 35.406 ευρώ, ποσό το οποίο με βάση το βούλευμα, είναι καταφανώς μικρότερο από το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος ανέγερσης ενός τέτοιου κτίσματος ανέρχεται τουλάχιστον στις 379.520 ευρώ.

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά;

Το σίγουρο είναι ότι οι υποθέσεις αυτές αυξάνουν το σύννεφο καπνού που ήδη έχει σκοτεινιάσει, σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης, το προφίλ που επιχείρησε με την ανάληψη της εξουσίας, το 2019, να παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς την ορθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την υπόσχεση που είχε δώσει περί τήρησης της αξιοκρατίας. Όταν οι πολίτες ακούν για επιδοτήσεις και τραπεζικούς δανεισμούς εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες με μετοχικά κεφάλαια ολίγων χιλιάδων ευρώ, δικαιολογημένα έχουν απορίες σε σχέση με το «τι συμβαίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης;».

Άλλωστε, ποιος μικρομεσαίος μπορεί με ένα κεφάλαιο 4.000 – 5.000 ευρώ να επιδοτηθεί και να λάβει δανεισμό από τράπεζα κάποιων εκατ. ευρώ; Οι περισσότεροι δε βλέπουν ούτε μισό ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια ενώ, όπως «λέει» η πιάτσα, δε μπορούν ούτε έξω από τράπεζα να περάσουν. Και εύλογα, πολλοί από αυτούς, όταν φτάσει η ώρα της κάλπης, εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, θα επιλέξουν το πολιτικό «μαύρισμα» των υπευθύνων.

 1. Αδυνατεί ο Άδωνις να αντιληφθεί τη μεγάλη εικόνα, το πρόβλημα σε μια επένδυση είναι η βιωσιμότητα της μετά την ολοκλήρωση. Εάν ο επιχειρηματίας δεν γνωρίζει, πάει η επιχείρηση χάνεται ρίχνοντας φέσια σε συναλλασσόμενους. Ποιοι κέρδισαν; Μόνο όσοι προμήθευσαν τον εξοπλισμό, οι λοιποί (κατασκευή κτιρίων κλπ) θα πιστώσουν τον φορέα για να γίνουν οι εκταμιεύσεις και δύσκολα θα πάρουν τα λεφτά τους. Στον επίδοξο κροίσο θα απομείνουν τα χρέη και η ρετσινιά της χασούρας, ενώ θα χάσει το σπιτάκι του και τα χωραφάκια του πατέρα του. Άρα, μόνο εισαγωγείς εξοπλισμού είχαν συμφέρον για «μέσον» στον υπουργό και αυτοί σιγοντάρισαν επένδυση ατόμου άσχετου με την αγορά και το αντικείμενο.
  Όσοι φωνάζουν, κάνουν καλό στον επίδοξο κροίσο, του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει πίσω.
  Όσο για τον υπουργό, μάλλον δεν είχε τις γνώσεις για να καταλάβει, δεν μου πέρασε καθόλου από το μυαλό πως εξυπηρέτησε τους προμηθευτές, τον δε φορέα της επένδυσης σίγουρα τον χαντάκωσε με την έγκριση που έδωσε.

 2. Πώ, πώ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, πώ,πώ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!! Barkingwell Progress, εταιρεία SWAT SDISS ΕΠΕ.
  ΠΑΤΣΗΣ,, Κώστας Μαραβέγιας, Νίκος Κοκλώνης, Τζον Ντανιέλ Κολομπανί, κλπ.
  Θα φάνε, θα φάνε κάποτε θα σκάσουν.

 3. H άγνοια και η προπαγάνδα δεν μπορούν να δημιουργήσουν επενδυτικό κλίμα, μόνο κοράκια και όρνεα μαζεύουν. Βλέπουν από ψηλά τους ετοιμοθάνατους και κάνουν γύρους περιμένοντας το μοιραίο. Με μόνο κίνητρο τις επιδοτήσεις ποτέ δεν δημιουργήθηκε υγιής επιχείρηση, η επιτυχία στα μικρά μεγέθη εξαρτάται αποκλειστικά από τον επιχειρηματία. Όμως, ικανός και σοβαρός επιχειρηματίας δεν έχει καμία δουλειά στα κομματικά γραφεία πρώην βιβλιοπωλών. Εκεί, μόνο αρπαχτικά συνωστίζονται. Από τις εννιακόσες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις επιδοτούνται ελάχιστες εκατοντάδες ενώ ο συντριπτικός αριθμός τους είναι θνησιγενής, επειδή τους λείπει το κριτήριο της βιωσιμότητας, άρα ντόρος να γίνεται. Χάνονται πόροι από την οικονομία, ενώ τα όρνεα στήνουν χορό. Εξαιρέσεις υπάρχουν, όμως απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Σημείωση: Αν ρίξετε μια ματιά σε επαρχιακή ΒΙΠΕ όπου ισχύουν αυξημένα κίνητρα θα καταλάβετε τι λέω, κανένας καιροσκόπος (ή τέως τεχνίτης) δεν μετατρέπεται σε μία νύχτα σε μεγαλοεπιχειρηματία, μόνο και μόνο επειδή του έδωσαν να διαχειριστεί ξένα χρήματα.

 4. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ο κούλης και ο τιτανοτεράστιος άδωνις είναι ο κοκλώνης με τις σκουπιδοεκπομπές του, το καζίνο στο ελληνικό που θα καταστρέψει χιλιάδες οικογένειες και το ξεπούλημα όσων ασημικών του δημοσίου έχουν πλέον απομείνει. Ούτε λόγος φυσικά για παραγωγικές μονάδες που θα έχουν εξαγωγική δυνατότητα και που θα αυξήσουν πραγματικά το αεπ της χώρας. Την δεκαετία του 60 ο οξυδερκής ανδρέας ως υπουργός συντονισμού είχε ιδρύσει την ΕΤΒΑ που είχε χρηματοδοτήσει μετέπειτα χιλιάδες παραγωγικές επιχειρήσεις, τώρα οι τράπεζες έχουν κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες σε αυτό το κομμάτι και λειτουργούν παρασιτικά εκπληστειριάζοντας τις ιδιοκτησίες των κόκκινων δανείων. Εαν φυσικά αυτά τα κόκκινα δάνεια δεν αγοραστούν από κάποια άλλα κοράκια πάτσηδες. Επίσης ο τιτανοτεράστιος αρχαιολάτρης (μάλλον των αρχαίων σοφιστών) υπουργός υπανάπτυξης που πουλάει την αρχαία ελληνική γραμματεία με το κιλό, όπως πουλούν τις πατάτες στην λαική, το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να κοροιδεύει τον κόσμο και να δίνει σόου νομίζοντας προφανώς ότι απευθύνεται σε υπηκόους της υποσαχάριας αφρικής (αν και αυτούς θα τους σεβόταν περισσότερο). Το καλάθι της νοικοκυράς είναι μια σκέτη απάτη γιατί τα προιόντα που μπήκανε σε αυτό ήδη είχαν ανατιμηθεί στο θεό και οι νέες υποτίθεται καλύτερες τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με πριν τρεις μήνες. Για τα δε ναυπηγεία που πανηγυρίζει και κάνει και εκεί σόου, ουσιαστικά τα χάρισε στην ονεχ η οποία θα παίρνει εργοληψίες από το δημόσιο μέσω παραγγελιών του πολεμικού ναυτικού. Εν πάσει περιπτώσει προσωπικά τον άδωνι τον θεωρώ από κάθε άποψη τον χειρότερο υπουργό αυτής της κυβέρνησης οπερέτας και ήταν τεράστιο λάθος του σαμαρά, αυτόν τον πάλαι ποτέ χυδαίο υβριστή του κόμματος αλλά και τον άλλον τον πλεύρη να τους φυτέψει με το έτσι θέλω στην νέα δημοκρατία.

 5. @original ranger ο Άδωνις ήταν 2ος σε σταυρούς μετά τον ογκόλιθο των μεταρρυθμίσεων Χατζηδάκη. Σοφός ο Σαμαράς αλλά σοφότεροι οι ψηφοφόροι της μεγάλης πατριωτικής παράταξης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πολιτικά ζόμπι χορεύουν στον τάφο της Μεταπολίτευσης!

Στις χώρες όπου οι λαοί έχουν κοντή μνήμη φαίνεται πως γίνεται πιο εύκολη η ανακύκλωση. Όχι των απορριμμάτων, αλλά...

Ηγεσία και πατρίδα στη Μεταπολίτευση

Τον Ιούλιο του 1991 επισκέφθηκε επισήμως την Αθήνα ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Η απόφασή του...

Γιατί συνεχίζεται η κατοχή 50 χρόνια;

Δέκα λάθη στο Κυπριακό, που δεν εξηγούνται με την κοινή λογική, παρά μόνο με αυτήν της παράδοσης Του Σάββα ΚαλεντερίδηΜπορεί...

«Ξεφουσκώνει» ο Μητσοτάκης!

Η εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη, που ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους για την κυβέρνησή του παρέμεινε αναλλοίωτη, πλέον...