Τα σκάνδαλα, οι πολιτικές και οι φιλάνθρωποι

Του Απόστολου Αποστόλου*

O Όσκαρ Ουάϊλντ έγραφε ότι «η βάση του σκανδάλου είναι η απολυτοποίηση της ανήθικης βεβαιότητας». 

Εμείς από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους αποτελούμε μια ακυβέρνητη σβούρα σκανδάλων που δεν τελειώνουν ποτέ.

Πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια και ξεχάσαμε το σκάνδαλο του Κοσκωτά, επίσης είναι ακόμη ζεστή η ανάμνηση από τα σκάνδαλα των  εξοπλιστικών  μαμούθ προγραμμάτων της εθνική μας άμυνας, και με ένα  πείσμα  αδιάλυτο  συνεχίζουμε κάνοντας πρωταθλητισμό πότε με μικρότερα και πότε με μεγαλύτερα σκάνδαλα.

Στη χώρα μας είναι εξωφρενικό να μην υπάρχουν σκάνδαλα, γιατί τα σκάνδαλα αποτελούν «promissio» υπόσχεση για  ένα μέλλον που θα προχωρήσει στις διαδικασίες και στις σκοπιμότητες που οργανώνουν  την ανάπηρη δημοκρατίας μας.

 Έτσι και αλλιώς η δημοκρατία στη χώρα μας ως αξιοκρατία και ως άθλημα προσδοκίας περνά αξεπέραστη κρίση το τελευταίο διάστημα και το ξέρουμε καλά γιατί λειτουργεί με «εξαρτημένες μεταβλητές» όπως θα έλεγε ο Μαρξ και μια από αυτές είναι η κανονιστική ισχύς του σκανδάλου.

Ο μολυσματικός αέρας της δημοκρατίας μας  προέρχεται από τα σκάνδαλα τα οποία  αποτελούν δωρεά του παρασιτισμού μας. Τα σκάνδαλα γίνονται συμμαρτυρίες της πολιτικής μας ιστορίας και αποτελούν  την  αδαπάνητη σχέση μας, με τον φαρισαϊσμό και τον συμφεροντολογισμό.

Φτάσαμε στο σημείο να υπερασπιζόμαστε εκείνο που έλεγε ειρωνικά κάποτε ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι «όσοι ενοχλούνται από τα σκάνδαλα είναι  μπανάλ».

Ριζικά αδιάφοροι και με αγοραία συμφεροντολογική αγωγή δεχόμαστε τα σκάνδαλα ως καθημερινή μας τροφή.

Ο Κοσκωτάς το 1984 έδειξε πόσο γυμνό ήταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας και πόσο διαβρωμένος ο δημοσιογραφικός κόσμος. Αγόρασε τράπεζα και δημιούργησε μια εκδοτική αλυσίδα ενημέρωσης αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα η απάτη αποτελεί πράξη αναγνωρισμένης κυριαρχίας που καθίσταται ιδεολογία ζωής.  

Το ίδιο έγινε και με τον παπά Αντώνη. Ακαδημίες, Ευρωπαϊκοί θεσμοί, φιλάνθρωπες κοινότητες, 60 χορηγοί, φάνηκαν πόσο αποκαρδιωτικοί  και ανυποψίαστοι ήταν και πόσο υπηρετούσαν την ευκολία και το τίποτε με τις βραβεύσεις τους σ’  έναν  ιερωμένο που έφτιαξε ένα φέικ πρόσωπο.

Γιατί υποκλίνονταν όλοι εκείνοι οι μεγαλόσχημοι μπροστά σ’ ένα κατασκευασμένο ανεμόλιο άθυρμα και ως μαύρες νυχτερινές πεταλούδες τους τραβούσε  το φως της  εντομοπαγίδας του παπά Αντώνη; Μήπως όλοι εκείνοι επίσης  αποτελούν  ατμίδες καπνού;  Μήπως δικαιώνεται ο Μπέκετ όταν έλεγε «τίποτε δεν είναι πιο πραγματικό από το τίποτε».

Ας δούμε τα πράγματα έτσι όπως είναι. Το σκάνδαλο βρίσκεται στην κοινωνική μας παθολογία. Εκεί όπου η πολιτική έγινε πολιτικαντισμός  αναδύθηκε και το σκάνδαλο της παθολογίας του πολιτικού βίου. Εκεί όπου η θρησκεία έγινε θρησκειοποίηση γεννήθηκε και η παθολογία του σκανδάλου της θρησκευτικότητας. Εκεί όπου η επιστήμη έγινε επιστημονισμός ξεπρόβαλε και η παθολογία του σκανδάλου της επιστημονικότητας. Εκεί όπου η φιλανθρωπία έγινε υπεραξία δημοφιλίας  ήρθε στην επιφάνεια η παθολογία του ξεπλύματος χρημάτων και η ασυλία του πλούτου.

Το σκάνδαλο είμαστε εμείς οι ίδιοι που βρήκαμε παρηγοριά στην αβελτηρία που μας έκτισαν και μας φιλοξενεί χωρίς διαμαρτυρία και αντίσταση. Αποτελεί  μια  αυτό-αλλοιωτική δύναμη όπου επιβάλλει  μια   φέικ αρετή  η οποία   προέρχεται από ένα ψέμα.

Στις μέρες μας μετράμε σκάνδαλα και μαζί ενεργοποιούμε δυστυχώς  την αδιαφορία μας. Σκάνδαλο υποκλοπών. Σκάνδαλο με υπουργούς που πλουτίζουν από τους πλειστηριασμούς. Σκάνδαλο με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Σκάνδαλο με τη λίστα Πέτσα. Σκάνδαλο με υπουργό που ελάμβανε επιχορηγήσεις 4 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία του,  η οποία διέθετε μετοχικό κεφάλαιο μόνο 5.000 ευρώ. Σκάνδαλο με μονοπρόσωπη εταιρεία παρουσιαστή με κεφάλαιο 4.000 ευρώ που επιδοτήθηκε με 9 εκατομμύρια ευρώ.  Όλα τα παραπάνω σκάνδαλα  κινήθηκαν στη τροχιά  της ενάρετης κυβέρνησης των αρίστων της ΝΔ.

Το σκάνδαλο του παπά Αντώνη ήταν η παγίδα της αρετολογικής  διήγησης και απευθυνόταν σ’ εκείνους που επιθυμούσαν να γίνουν υποτιθέμενοι προστάτες (χορηγοί), σ’ εκείνους που ήθελαν να είναι συνοδοί της αγάπης, αλλά όχι κρουνοί της αγάπης, σ’ εκείνους που φορούσαν τους φυσιωμένους  ρόλους της αλληλεγγύης, αλλά δε διακινδύνευαν  ψυχική δαπάνη.

Ο Γιαν Κοτ σε  μια αναφορά του για  το έργο του Τσέχωφ μας λέει κάπου ότι πρέπει να είμαστε μετρημένοι στα σύμβολα και στα συμβόλαια γιατί και τα δύο υπονομεύονται γρήγορα.

*Καθηγητής πολιτικής και κοινωνικής φιλοσοφίας

  1. Εκπαιδευτήκαμε στην υποταγή και το ψέμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, οπότε το στομάχι μας χωράει τα πάντα, μετατραπήκαμε σε γκόεμ όπως θα έλεγε και ο κ. Σβάμπ. Αντιδρά μόνο η εξαίρεση, απλά για να έχουμε επιβεβαίωση του κανόνα. Μάλλον δεν αξίζουμε τις συνταγματικές μας ελευθερίες, γιαυτό και μας τις καταστρατηγούν. Πρώτο βήμα, ακόμη και των ελάχιστα σκεπτόμενων, πρέπει να είναι το κλείσιμο των τηλεοράσεων, αφαιρούν ενημέρωση και μεταφέρουν την προπαγάνδα. Καιρός να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε, η χώρα μας και η πολιτισμένη Δύση θυμίζουν την παρακμή της Ρώμης, λίγο πριν την καταστροφή της.

  2. Τη δεαετια του 80 οταν ηθελε ο τοτε κρατικος μηχανισμος να “αρπαξει” μια ιδιωτικη εταιρεια-εβαζαν τις τραπεζες να κοψουν τη χρηματοδοτηση ενω οι συννενοημενοι συνδικαληστες αρχιζαν απεργιες διαρκειας. Η εταιρεια επεφτε εξω και με το “νομο περι προβληματικων επιχειρησεων” η εταιρεια γινοταν κρατικη και διοριζονταν σωρηδον αργομισθοι με τεραστιους μισθους. Εν συνεχεια τα συσσωρευμενα χρεη τα χρεονοταν ο κρατικος προυπολογισμος.

    Τη σημερον εχουμε το φαινομενο των ΜΚΟ και τη θεση των συνδικαλιστων την εχουν παρει τα πρωιναδικα και κατι κουδουνιστρες της πρωινης ζωνης.

    Μονο που στην περιπτωση ΜΚΟ οπως της “Κιβωτου” δεν εχουμε οργανισμο ελλειματικο αλλα οργανισμο που καταηγορειται οτι ειναι ιδιαιτερα επιτυχημενος γιατι εχει μαζεψει πολλες χορηγιες. (!!!!!!)

    Απιστευτα πραγματα και “βουρ για το πατσα” οχι απο ατομα του υποκοσμου αλλα του κατω κοσμου.

  3. 10 μονάδες μπροστά ο Κούλης πάντως…Σε ποσοστά που ο Σαμαράς ούτε να ονειρευτεί μπόρεσε…

  4. @ Προς ΠΑΡΑΚΜΗ
    Την δεκαετία του 80 έγινε και κάτι άλλο από αυτά που λες.
    ‘Ηρθε ο νόμος για την αποκατάσταη των επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν οι βιομήχανοι αφού έφαγαν τα δάνεια και τα έστειλαν στις΅Ελβετίες. Και με λεφτά του Ελληνικού Λαού άλλες επαναλειτούργησαν και έκλεισαν και ΄΄αλλες διασώθηκαν για να έρθει παλί το πολιτικό σύστημα να τους τις ξαναδώσει καθαρές για να επαναλάβουν τις αρπαχτές.
    Όπως και έγινε και φτάσαμε στη χρεωκοπία για να σωθούν οι τράπεζες, να ανακεφαλαιοποιηθούν από εμάς και να μας μείνουν τα χρέη που οδήγησαν στα μνημόνια και στην φτωχοποίηση.
    Και όσο θα κυριαρχεί αυτό το σύστημα, οι χρεωκοπίΕς που θα φορτώνονται στο φορολογούμενο υποζύγιο – τον Ελληνικό λαό- θα συνεχίζονται.

  5. Χαιρετίζουμε την επανάκαμψη τού Εκλεκτού Κυρίου Αποστόλου Αποστόλου , στο Ιστολόγιο τού Antinews.

    Oι ευαίσθητες και καίριες επισημάνσεις του , οι γεμάτες απόσταγμα Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Παιδείας, ελπίζουμε να μάς συντροφεύσουν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.

  6. To αξιακό σύστημα του Έλληνα θυμίζει την Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά, μεγαλομανής και υποταγμένος στις δυναστείες για να αποκτήσει, αλλά και να συγκρατήσει τα κεκτημένα.

  7. Αυτό τον κόσμο τον ονειρικά πλασμένο ζούμε το έτος 2022 και μας τελειώνει πολύ σύντομα.
    Το Βατοπέδι ως σκάνδαλο θυμίζει κάτι?
    Η διαφορά φανερά, στην εμπλοκή η εκκλησία.
    Στη Κιβωτό του κόσμου η Μ.Κ.Ο
    Όσο υπάρχουν άνθρωποι που τους ακολουθούν, τους πιστεύουν, τους ενισχύουν οικονομικά
    πάντα θα υπάρχει τρόπος να θησαυρίζουν και παρακαλώ νόμιμα.
    Και έχουμε λοιπόν
    Η πολιτική εξουσία ελέγχει τους πάντες για το καλό της χώρας.
    Η δικαστική εξουσία αποδίδει δικαιοσύνη και καταπολεμά-τιμωρεί την παρανομία.
    Η Εκκλησιαστική εξουσία παρέχει έργο φιλανθρωπίας και πίστη στο θεό.
    Η εξουσία τύπου μέσων ενημέρωσης, αποτελεί τον προπομπό ώστε οι ανωτέρω να συντονίζουν το έργο τους.
    Και στα ανώτερα, τι μας περιμένει να ακούσουμε, να διαβάσουμε, να ενημερωθούμε, να ξυπνήσουμε, να ενημερωθούμε μα για το καλό μας.
    …………………………………………………….
    {{Politico: Οργή ευρωπαίων αξιωματούχων κατά του Μπάιντεν και των ΗΠΑ!
    Οι Αμερικάνοι θησαυρίζουν εις βάρος της Ευρώπης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
    Συντάκτης: Newsroom
    Δημοσίευση: 26-11-2022 • 12:31
    Εννέα μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζει να διασπά τη Δύση, σύμφωνα με το Politico. Μόνο που αυτή τη φορά το να κατηγορούμε την Ρωσία για τον επερχόμενο διχασμό, δεν φαίνεται να έχει λογική. Το παραμύθι άλλωστε τελειώνει, όταν έρχεται ο πραγματικός λογαριασμός.
    Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και τώρα κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι πλουτίζουν από τον πόλεμο, ενώ οι χώρες της ΕΕ υποφέρουν.
    «Το γεγονός είναι ότι, αν το δεις νηφάλια, η χώρα που κερδίζει περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο είναι οι ΗΠΑ επειδή πουλάνε περισσότερο φυσικό αέριο και σε υψηλότερες τιμές και επειδή πουλάνε περισσότερα όπλα», αποκάλυψε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο POLITICO.
    Τα εκρηκτικά σχόλια —που υποστηρίζονται δημόσια και ιδιωτικά από αξιωματούχους, διπλωμάτες και υπουργούς — αποτυπώνουν την αυξανόμενη οργή στην Ευρώπη για τις αμερικανικές επιδοτήσεις που απειλούν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
    «Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια ιστορική συγκυρία», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το διπλό χτύπημα της διακοπής του εμπορίου από τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ και τις υψηλές τιμές ενέργειας κινδυνεύει να στρέψει την κοινή γνώμη τόσο ενάντια στην πολεμική προσπάθεια όσο και στη διατλαντική συμμαχία. «Η Αμερική πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κοινή γνώμη αλλάζει σε πολλές χώρες της ΕΕ».
    Ένας άλλος ανώτατος αξιωματούχος, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell, κάλεσε την Ουάσιγκτον να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές ανησυχίες. «Οι Αμερικανοί – οι φίλοι μας – παίρνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε εμάς», είπε σε συνέντευξή του στο POLITICO.
    Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις καταγγελίες της Ευρώπης, φορτώνοντας τα όλα στον Πούτιν. «Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκαλείται από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και τον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν κατά της Ευρώπης», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Μπάιντεν. Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη «αυξήθηκαν δραματικά και επέτρεψαν στην Ευρώπη να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία», είπε ο εκπρόσωπος του NSC.
    Το μεγαλύτερο σημείο έντασης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι πράσινες επιδοτήσεις και οι φόροι του Μπάιντεν που οι Βρυξέλλες λένε ότι απομακρύνουν το εμπόριο από την ΕΕ και απειλούν να καταστρέψουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Παρά τις επίσημες αντιρρήσεις από την Ευρώπη, η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.
    Ταυτόχρονα, η αναστάτωση που προκλήθηκε από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και μια καταστροφική συμπίεση του ενεργειακού εφοδιασμού να απειλεί με διακοπές ρεύματος και με δελτίο αυτό τον χειμώνα.
    Καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, οι χώρες της ΕΕ στρέφονται στο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ – αλλά η τιμή που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από το ίδιο κόστος καυσίμων στην Αμερική. Έπειτα, υπάρχει η πιθανή αύξηση των παραγγελιών για στρατιωτικό κιτ αμερικανικής κατασκευής, καθώς οι ευρωπαϊκοί στρατοί αποδυναμώνονται  μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
    Η κατάσταση αυτή θεωρείται άδικη και εξοργιστική από κορυφαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ δεν είναι «φιλικές» και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιδείξει περισσότερη «αλληλεγγύη» και να βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

    Υπουργοί και διπλωμάτες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν απογοήτευση για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Μπάιντεν απλώς αγνοεί τον αντίκτυπο των εσωτερικών οικονομικών πολιτικών της στους Ευρωπαίους συμμάχους.
    Όταν οι ηγέτες της ΕΕ συνομίλησαν με τον Μπάιντεν για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ στη συνάντηση της G20 στο Μπαλί την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος φαινόταν απλώς να αγνοεί το θέμα, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο που μίλησε στο Politico. Άλλοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η αμερικανική άγνοια σχετικά με τις συνέπειες για την Ευρώπη ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα.
    «Οι Ευρωπαίοι είναι εμφανώς απογοητευμένοι για την έλλειψη προηγούμενης ενημέρωσης και διαβούλευσης», δήλωσε ο David Kleimann από το think tank Bruegel.
    Οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναγνωρίζουν τους κινδύνους που θα έχει η ολοένα και πιο τοξική ατμόσφαιρα για τη δυτική συμμαχία. Η διαμάχη είναι ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσε ο Πούτιν, συμφώνησαν οι διπλωμάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ.
    Η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει ένα επιπλέον πρόβλημα που εξελίσσεται σε πρόβλημα εθνικής επιβίωσης. Ο αφοπλισμός των νησιών από τα ρωσικά όπλα που γίνεται μετά από πίεση των ΗΠΑ για να πουλήσουν τα δικά τους, αποδυναμώνει την άμυνα μας την πιο κρίσιμη στιγμή. Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έχει φροντίσει να το καταστήσει σαφές, απλώς εκτελεί εντολές. Φαίνεται ότι δεν διδασκόμαστε από την ιστορία και θεωρούμε ότι το 1974 ανήκει στο μακρινό παρελθόν.}}
    ………………………………………………………………..

  8. Μάθαμε σήμερα ότι τα της Κιβωτού ήταν γνωστά από τον Αύγουστο.
    Άρα ο σιχαμένος δικτατορίσκος και το κόμμα-μαφία του περίμεναν την κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν την υπόθεση, γνωρίζοντας ότι θα τα βρουν σκούρα με τις υποκλοπές.
    Ο χειρότερος ΠΘ που πέρασε από την χώρα, ο πιο ΑΝΗΘΙΚΟΣ που η λέξη άνδρας λερώνεται να ακουστεί για πάρτη του.
    Και το τσούρμο από τυχοδιώκτες συμμορίτες που έχει για κόμμα.
    Ελπίζουμε ταχεία πτώση εκλογικά, κι αν υπάρχει Θεός να σας περιποιηθεί καταλλήλως όταν έρθει η ώρα, προδότες.

  9. @ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ

    Ποιά ιδιωτική εταιρεία που έγινε ΔΕΚΟ πρόκοψε και δεν έκλεισε?
    Ποιός έδινε τα δάνεια στις επιχειρήσεις? Μήπως οι κρατικές τράπεζες?
    Ας υποθέσουμε ότι ισχύει η προπαγανδα του ΠΑΣΟΚ στα 80ς που εδώ επαναλαμβάνεις αν δεν ήσαν κρατικές τράπεζες αλλά ιδιωτικές θα είχαν δανείσει χωρίς εγγυήσεις?

    Η ανακεφαλέωση τωψν τραπεζών μήπως χρειάστηκε να γίνει όταν το κράτος με το PSI είπε ότι γυρνάει μόνο το 50% όσων είχε δανειστεί?
    Δεν χάθηκε το 100% των χρημάτων των μετόχων των τραπεζών?
    Τι σόι παιχνίδι έπαιξαν όταν έχασαν το σύνολο της επένδυσης? Και τωνν κερδών των προγηούμενων ετών?

    Και μήπως η σειρά ήταν πρώτα χρεοκόπησε το κράτος και μετά ήρθαν τα μνημόνια και όχι ανάποδα όπως τα θυμάσαι?

    Και αφού οι τραπεζίτες έχασαν 100% των κεφαλείων τους δεν θα έπρεπε να γίνεια ανακεφαλαίωση ώστε να χάσουν τα χρήματά τους και οι καταθέτες?
    Μια και τα δάνεια στο κράτος από τις καταθέσεις είχαν δοθεί.
    Αυτό το τελευαίο όντως είναι μια σοβαρή ενακλλακτική πρόταση. Οτι δεν έπρεπε να χάσουν τα λεφτά τους μόνο οι τραπεζίτες αλλά και οι καταθέτες. Ωστε να μην τις πληρώσει με φόρους ο λαός.
    Μόνο που κανένα κόμμα δεν την υποστήριξε.

  10. Εμπαθής η πολιτική της ΝΔ και των στελεχών του κ. Μητσοτάκη, άκουσα τις δηλώσεις του υπουργού υγείας σήμερα σε πρωινάδικο και βγήκα από τα ρούχα μου. Ο άνθρωπος που η πολιτική του έφερε τα πανευρωπαϊκά πρωτεία θανάτους και διέλυσε το ΕΣΥ, ο ίδιος μίλησε σαν να μην κατάλαβε τι έγραφε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τους υγειονομικούς. Δεν με αφορά προσωπικά η απόφαση, μόνο σαν έλληνα που βλέπω πως μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση μας. Εδώ η διοίκηση παρανόμησε, το ΣτΕ ήλθε και κατήργησε την υπουργική απόφαση. Αφού την κατήργησε ως μη σύννομη, ποτέ δεν παρήγαγε έννομα αποτελέσματα, άρα η διοίκηση από την αρχή της ισχύος της ήταν παράνομη και οφείλει αποκατάσταση στους θιγόμενους. Αλήθεια, ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν τον μαζεύει, μήπως τελικά εκτελεί εντολές αυτού του ιδίου;

  11. Οι πολιτικοί είναι για να υπηρετούν εμάς και όχι να μας διαφεντεύουν. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό υποβιβαζουμε τον εαυτό μας σε υποκείμενο της οθωμανικής αυτοκρατορίας και αναβαθμίζουμε τους πολιτικούς σε κοτσαμπασηδες που έτσι κι αλλιώς νομίζουν ότι είναι. Δεν είναι όμως είναι υπηρέτες μας σταματήστε να δέχεστε αυτήν την τουρκοκατασταση . Πώς? Με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

  12. Όσο εύκολα και απλά έπεσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία κάπως ανάλογα θα απαλλαγούμε από αυτό που βιώνουμε σήμερα ως χώρα και ως λαός.
    Έχουν καταφέρει να εδραιωθούν σε όλα τα λημέρια.
    Αυτό που απομένει να χαλάσει την συνταγή , η έλλειψη ρευστού, η πείνα στο λαό.
    Κερδίζουν χρόνο, κάνουν δυνατές προσπάθειες να δώσουν ελπίδα σωτηρίας.
    Ομιλούν για επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά το εξωτερικό του χθες σήμερα δεν….
    Για να πάρει η χώρα διαφορετική πορεία, ο λαός θα πονέσει πολύ περισσότερο.
    Και μια σκέψη, όποια όποτε η επόμενη κυβέρνηση, πρώτη κίνηση να δώσει την τηλεόραση
    στους δήμους. Μακριά από ιδιώτες. Και να ρίξει μαύρο στην πρωινή ζώνη.
    Η κάθε μέρα να περνάει με αναζήτηση, δημιουργία, εργασία.
    Η εποχή του καναπέ ας περάσει στις αναμνήσεις.
    Το Αμέρικα όνειρο επί του έργου στο σήμερα.
    Ουδέποτε πιστέψαμε στις δικές μας δυνάμεις όσο υπάρχει κράτος.
    Και δωσίλογοι, και κοτζαμπάσηδες και λαμόγια και υποσχέσεις και άριστοι, και
    ξενομανής, ιδού το αποτέλεσμα.
    Η πείνα αποτελεί κακό σύμμαχο, αλλά παραμένει απειλή όταν τα ψέμματα επισκιάζουν την πραγματικότητα.
    Ας με αξιώσει η ζωή να βιώσω εικόνες που ο λαός θα ασκεί έλεγχο στην εκάστοτε πολιτική εξουσία.

  13. 4η βιομηχανική επανάσταση!!! Δεν έχει κάποιος για να δει τις προηγούμενες τρεις και θα καταλάβει το τι έρχεται. Δεν υπάρχουν σταθερές στον κόσμο. Οι θεσμοί απαξιωνενοι , κατάλοιπα προηγούμενων εποχών. Οι εταιρείες θα φτιάξουν καινούργιους κανόνες και έτσι θα προχωρήσει ο κόσμος. Οι υπόλοιποι καλό ταξίδι.

  14. @ George N
    Αυτό το ” ποιά ΔΕΚΟ πήρε το κράτος και δεν χρεωκόπησε” έχει σχέση με το ανέκδοτο αυτού που σκότωσε
    τους γονείς του και ζητάει να μην καταδικαστεί γιατί είναι ορφανός.
    Τα κόμματα που κυβερνούν τα τελευταία 25 χρόνια, αφού σκόπιμα υπονομεύουν ότι κρατικό διαχειρίζονται στη συνέχεια το παραδίδουν στους ιδιώτες για να εισπράξουν τις σχετικές μίζες.

    Δηλαδή οι τράπεζες και οι τραπεζίτες είναι αναξιοπαθούντες και χρειάζονται την συνδρομή των ανήμπορων Ελλήνων;
    Δεν είναι “νυχι κρέας” στην καλύτερη με το πολιτικό προσωπικό αν δεν υποβάλλουν και επιβάλλουν παρασκηνιακά τα συμφέροντα τους;

  15. @ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ

    Σε κάποιο // σύμπαν ισχύουν όσα φαντάζεσαι. Σε αυτό όμως όχι.

    Μπορείς να κάνεις μια (1) απόπειρα να εξηγησεις πως συμβιβάζονται από την μια οι τραπεζίτες να είναι “νύχι κρέας” και από την άλλη το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι έχασαν ΟΛΕΣ τις μετοχές τους με το PSI?
    Πως τα έχεις αυτά τα δύο στο μυαλό σου ταυτόχρονα?
    Αφού είναι το ένα το αντίθετο του άλλου!

    Ενας τύπος, ο πιο πλούσιος Ελληνας, την μια μέρα έχει τον έλεγχο της “ευρωπαικής μας” τράπεζας.
    Την άλλη μέρα δεν έχει ούτε μια μετοχή! Ούτε μία (1) Τις έχασε όλες!

    Αλλη οικογένεια με παράδοση στο τραπεζικό χώρο τη μία μέρα έχει τον έλεγχο μιας τράπεζας με όνομα από την αλφάβητο.
    Την επόμενη του PSI δεν έχει τίποτα!

    Τρίτος επιχειρηματίας την μια μέρα έχει τον έλεγχο τράπεζας με όνομα από λιμάνι.
    Την επόμενη μετά το PSI δεν μένει με τίποτα.

    Και γιατί έγιναν όλα αυτά?
    Γιατί το δημόσιο, εμείς δηλαδή, είπαμε ότι κάνει να γυρίσουμε τα μισά από όσα είχαμε δανειστεί.
    Με αποτέλσμα οι τράπεζες να χάσουν ΟΛΑ τα κεφάλαιά τους, ΟΛΑ τα κέρδη τους επί σειρά ετών και να πρέπει να χάσουν και οι κατεθέτες τις καταθέσεις τους.
    Για να μην γίνει αυτό το τελευταιο πήραμε νέο δάνειο από την ΕΖ και τις ανακεφαλαιώσαμε.
    Μόνο το τελευταίο όμως.
    Οι τραπεζίτες τα έχασαν ΟΛΑ.
    Πάμε λοιπόν μία.
    Πως τα συμβιβάζεις στο μυαλό σου όλα αυτά?
    Γιατί προφανώς κάτι από τα δύο δεν ισχύει!

  16. @ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ

    Σε αυτό συμφωνούμε. Οι Ελληνικές τράπεζες κάνουν κατάχρηση του ολιγοπωλίου που έχει σχηματιστεί μετά τη κατάρρευση του τραπεζικού τομέα την προηγούμενη δεκαετία εξαιτίας του κράτους.
    Είναι σε κάθε περίπτωση ένα γενικότερο φαινόμενο της Ελληνικής οικονομίας. Βλέπε και τηλεποικινωνίες.
    Δύσκολα θα σκεφτόμουν έξτρα φόρο στις τράπεζες στη κατάσταση που είναι πάντως αλλά ναι θα έπρεπε να εξασφαλιστεί ανταγωνισμός. Που δεν πρόκειται βέβαια.
    Ο πολίτης έχει την επιλογή να σπάσει το ολιγοπώλιο με τις digital banks του εξωτερικού.
    Για μένα είναι μονόδρομος. Αλλά ο καθένας όπως το σκεφτεί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Ρεχάγκελ, η δημοκρατία και… το πόσιμο νερό

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, στην επέτειο των 20 ετών από την κατάκτηση του Euro 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ...

Και πολύ καλά μας κάνουν…

Όταν ένας από εμάς, τα συνήθη φορολογούμενα κορόιδα, κριθεί προφυλακιστέο για κακούργημα και φυσικά δεν έχει να πληρώσει εγγύηση...

Το αλφάβητο της λευτεριάς

Όταν αναφωνούμε «ζήτω το έθνος!», ουσιαστικά εκφράζουμε έναν πόθο και μία προτροπή. Ζητάμε από τους συμπατριώτες και τον εαυτό...

Οικο-μανιακός χιτλερισμός

«Οι άνθρωποι είναι μικρόβια, που καταστρέφουν τη γη». «Είμαστε αρρώστια, είμαστε η αληθινή πανδημία που έχει χτυπήσει τον πλανήτη»....