Μητσοτάκης τέλος. Να ετοιμάζεται ο επόμενος

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Η συνέντευξη στον Αντ1 έδειξε τον πραγματικό Κυριάκο Μητσοτάκη: πολιτικά ανεπαρκή, φοβισμένο και αμήχανο λόγω της συγκυρίας, πάντα με πριγκιπική αντίληψη για την εξουσία αλλά κυρίως αποσταθεροποιημένο. 

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού δεν αντέχουν σε κριτική: παραδέχθηκε τη λειτουργία του Predator ενώ ήταν πολιτικός υπεύθυνος της ΕΥΠ. Επίσης παραδέχθηκε ότι τρεις μήνες τώρα η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει τίποτα για να αποκαλύψει τους διαχειριστές του Predator, δημιουργώντας τη βάσιμη ερώτηση αν  οφείλεται σε ανικανότητα ή συγκάλυψη λόγω συνενοχής, αν όχι του ιδίου των ανθρώπων του. Έπεσε στο επίπεδο του εκδότη του Documento και του Μακελειού και εξέφρασε αγανάκτηση για τους φιλικούς του δημοσιογράφους που αλλάζουν απόψεις ανάλογα με τις διαθέσεις του ιδιοκτήτη.

Εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο είναι ότι με τη συνέντευξή του επισφράγισε τον εμφύλιο πόλεμο με τον μέχρι πρότινος βασικό υποστηρικτή του, Βαγγέλη Μαρινάκη. Και αυτό παρότι το περασμένο Σάββατο το βράδυ οι δύο είχαν συνάντηση, μία ώρα και είκοσι λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι σαφές ότι δεν τα βρήκαν και η αντιπαράθεση οδηγήθηκε στα άκρα. Οι κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού για απειλές, εκβιασμούς, πιέσεις είναι εξαιρετικά βαριές, και πήρε την απάντηση ότι ακολουθεί μεθόδους υποκόσμου. Ακόμη κι έτσι δεν ξεμπέρδεψε. Όπως όλα δείχνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει πολύ δρόμο και πολλές αποκαλύψεις ακόμη. Θα βγουν κι άλλα πρόσωπα και ενδεχομένως και μαγνητοφωνημένοι διάλογοι. 

Παράλληλα η κυβέρνηση ταλανίζεται από διάφορα σκάνδαλα που προκύπτουν όπως η υπόθεση Πάτση αλλά κυρίως φθείρεται από το μείζον θέμα της ακρίβειας για το οποίο όλοι τείνουν να πιστέψουν ότι ευθύνεται η αδυναμία της κυβέρνησης ή η σκοπιμότητα προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη των φίλων της επιχειρηματιών.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο το ερώτημα είναι εάν μπορεί  να αντέξει ο Μητσοτάκης μέχρι το τέλος της τετραετίας; Και εάν ναι με τι όρους θα πάει στις εκλογές. Ήδη στα πολιτικά και επιχειρηματικά παρασκήνια κυκλοφορεί ότι «βασικοί υποστηρικτές του έχουν απογοητευτεί». Και δεν εννοούν μόνο τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η προοπτική της συντριβής της ΝΔ αρχίζει να διαφαίνεται. Διευθυντές φιλικών εφημερίδων που εξέφραζαν αντίστοιχα υποσυστήματα που τον στήριζαν, αλλά και βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, είχαν διαμηνύσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήδη από το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών τον Αύγουστο ότι «δε μπορεί να συνεχίσει business as usual», μέχρι τη λήξη της τετραετίας. Του υποδείκνυαν είτε να πάει σε εκλογές όσο ακόμη είχε το πάνω χέρι, είτε να δεχθεί την αλλαγή πρωθυπουργίας που συζητούσαν κάποιοι κύκλοι στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης. 

Στην παρούσα φάση ο προβληματισμός επανέρχεται με πιο δύσκολους όρους. Το ένα σενάριο που συζητείται είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό την πίεση των καταστάσεων αναγκάζεται να πάει σε πρόωρες εκλογές. Τις οποίες και θα χάσει, παίρνοντας στον λαιμό του τη ΝΔ την οποία έχει καταστήσει συνυπεύθυνη. Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει κίνηση αλλαγής της ηγεσίας της κυβέρνησης και του κόμματος. Το οποίο όμως έχει κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις. Η πρώτη ότι χρειάζεται να αποκαλυφθεί ένα σημαντικό στοιχείο εμπλοκής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση των υποκλοπών που θα δώσει την απαραίτητη βάση και θα νομιμοποιήσει την κίνηση αμφισβήτησης. Αυτό μπορεί να είναι η απόδειξη ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν στο κέντρο του δικτύου που έφερε το Predator στην Ελλάδα και γνώριζε τον χειρισμό του -όπως αποκάλυψαν τα ΝΕΑ και το Βήμα προ δύο εβδομάδων. Δεν είναι εύκολο. Ακόμη όμως κι αν προκύψει τέτοιο στοιχείο υπάρχει η δεύτερη προϋπόθεση: οι βασικοί επιχειρηματικοί, μιντιακοί και πολιτικοί παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα να συμφωνήσουν στη διάδοχη κατάσταση. Το δεύτερο συμπυκνώνεται στο εξής: υπάρχει πρόσωπο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία κυβέρνησης και κόμματος, να οδηγήσει σε εκλογές με πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα κατά τρόπο που θα επιστρέψει η προοπτική της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και άρα η διατήρηση της εξουσίας; Προς το παρόν δε διαφαίνεται τέτοιο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η άλλη προοπτική είναι να οδηγήσει τη ΝΔ σε εκλογές σε συνθήκες πλήρους κατάρρευσης.

  1. Μετά την μεγαλη προσέλευση στην σημερινή απεργία να ετοιμάζεστε σιγά σιγά και να αρχίσετε να πακεταρετε και μην πάρετε και τα πόμολα θα ψάχνουμε να το ξέρετε

  2. Κυριάκο μην ξεχάσεις, πριν κλείσεις την πόρτα, να πάρεις μαζί σου τους κ.κ. Πλεύρη, Άδωνι, το ΕΛΙΑΜΕΠ και τα απόβλητα της αριστεράς που συμμάζεψες. Δεν τους θελουμε στη ΝΔ, αποτελούν όνειδος και βαρίδια για το κόμμα.

  3. Το 1993 έχασε η Ν.Δ. λόγω και τότε ακρίβειας, λεωφορείων, πώληση ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, δολοφονία Τεμπονέρα, υποκλοπών, 0+0=14% κ.τ.λ. με μπαμπά Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα ήταν να ξαναδεί εξουσία η Ν.Δ. μετά από 11 χρόνια!
    Τώρα με γιό Μητσοτάκη με όλα αυτά που συμβαίνουν….αλήθεια πόσα χρόνια θα κάνει η Ν.Δ. να ξαναδεί εξουσία;
    Γιατί οι εκλογές θα χαθούν σίγουρα….Η πτώση θα είναι μεγάλη και η ήττα θα πονέσει άσχημα.

  4. Οι υποκλοπες δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Οχι ότι δεν θα έπρεπε αλλά γιατί είναι business as usual και ενδεικτικό της ποιότητας της “δημοκρατίας” που έφερε η Μεταπολίτευση.
    Εχει μόνο τα τυπικά γνωρίσματα μιας πραγματικής δημοκρατίας. Ηταν βέβαια ένα μεγάλο βήμα προόδου σε σχέση με τη “δημοκρατία” μετά τον Β ΠΠ και πολύ μπροστά από τις “δημοκρατίες” των άλλων Βαλκανίκών κρατών αλλά παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, παρακολουθήσεις κτλ θεωρούνται νορμάλ.

    Η ακρίβεια όμως είναι άλλο πράγμα. Και δεν έχει καμία σημασία που είναι διεθνές φαινόμενο. Ούτε έχει κάποια σημασία που η αντιπολίτευση δεν έχει κάποια αξιόπιστη πρόταση.
    Ηταν ο βασικός λόγος της άρσης της αποδοχής της χούντας από το λαό η πετρελαική κρίση 1973/74 ενώ μέχρι τότε χόρευε τσάμικο από το 67 αλλά και ο λόγος του πολιτικού τέλους του “εθνάρχη” με την β πετρελαική κρίση του 1979 αλλά και της ανόδου του ΠΑΣΟΚ το 81. Ο “εθνάρχης” το είχε καταλάβει και άφησε τον Ράλλη να υποστεί την ήττα πηγαίνοντας στη προεδρία σε καθαρά καραμανλική αντιμετώπιση των πραγμάτων.

    Το ότι δεν υπήρξε κάτι ανάλογο αυτή τη φορά είναι ενδεικτικό των αντισύριζα αντανακλαστικών μέσα στη κοινωνία λόγω της αστείας διακυβέρνησης το 2015-19 αλλά και της φαιδρότητας της ελληνικής “δεξιάς”. Οτι και να κάνουμε δηλαδή ξαναγυρνάμε στο πολιτικό πρόβλημα. Αν αυτό δεν λυθεί…ουδέν.

    Η διαφαινόμενη ήττα της Ρωσίας που θα την αναγκάσει να ζητήσει λύση και η αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας δείχνουν κλείσιμο του παράθυρου ευκαιρίας.
    Θα υπάρξει όμως άλλο μετά τις εκλογές μας λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της ύφεσης παγκόσμια. Μια νίκη της ΝΔ δηλαδή δεν θα σημάνει και ολόκληρη δευτερη θητεία.

  5. Φοβισμένος, ανεπαρκής και πολύ λίγος για ηγέτης!

    Λέτε να μην το έχει καταλάβει αυτό ο Ερντογάν και για αυτό συνεχώς απειλεί την Ελλάδα;

  6. Λογια, λογια…απο ολους.
    Κι εγω δεν θελω να ξαναψηφισω ΝΔ με αυτον…βρειτε μου εναν σοβαρο δεξιο…ενα ονομα θελω…ενα κομμα θελω…υπαρχει ; τι κανουμε ;

  7. @george N. Ολα τα ξερεις ρε φιλε αλλα δεν μας λες πιιος μας εκοψε 8000 ευρω το χρονο απο μισθους και δωρα; Αυτοι κοπτοντε για την μεσαια ταξη . Μηπως τ ακοψε απο την αρχουσα ταξη; Μηπως δουλευεσε μονο σου; 1300 ευρω το μηνα παιρνω ρε και εχω να σπουδασω παιδι στην Αθηνα. Πως θα γινει αυτο;

  8. @george N. Μπορεις να μας πεις γιατι ο Πατσης δεν αγορασε τα δανεια της ΝΔ(400.000.000). Αλλα επειδη τα ξερεις ολα ,θα πληρωθουν με αρχηγο Μητσοτακη,η με αλλον. Πες μας και τι βαλαν ενεχυρο και τα πηραν. Μαλλον εσας τους ψηφοφορους.

  9. O Mητσοτάκης πολιτικά έχει τελειώσει. Η ΝΔ φυσικά θα χάσει τις εκλογές. Όσοι κεντρώοι, πρώην πασόκ την ψήφισαν για να διώξουν τον Συριζα οι περισσότεροι είτε θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ είτε θα επιλέξουν άλλο μικρό κόμμα και μερικοί θα πάνε και Συριζα. Όσοι δεξιοί, χωρίς να τον θέλουν, τον επέλεξαν λόγω Σκοπίων ή λόγω μεταναστευτικού κι αυτοί τόχουν μετανοιώσει, διότι τους δούλεψε κανονικά. Είναι χειρότερος και από τον Συριζα στο σημείο αυτό. Αυτοί είτε θα επιλέξουν μικρό δεξιό κόμμα, είτε θα απέχουν αηδιασμένοι.
    Ο Συριζα, εξαιτίας των προτάσεών του για την ενέργεια, την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και τα κόκκινα δάνεια, αλλά και λόγω της ανηθικότητας της κυβέρνησης που λεηλάτησε το δημόσιο, θα κάνει περίπατο στις εκλογές.
    Ούτε δεύτερη Κυριακή δεν θα υπάρχει.

  10. Ποιος άραγε θα είναι ο επόμενος που θα μας “σώσει”…
    Ω! Ελλάς Αρχαία Χώρα τι Γαϊδούρια θρέφεις τώρα!

  11. Φοβισμένο και μειωμένης αντιλήψεως είναι το άτομο, καλά να μην εμπιστεύεται τους γύρω του, λογικό το βρίσκω. Όμως, όταν στήνει ολόκληρη πλεκτάνη που χειρίζονται πολλοί άνθρωποι, πως είναι σίγουρος για τα κίνητρα και την εχεμύθεια τους ;
    Προφανώς, δεν διαθέτει αναπτυγμένη την ικανότητα της ορθολογικής σκέψης. Αδυνατεί λοιπόν να λειτουργήσει επιτυχώς σαν άτομο σε απλές καταστάσεις, άρα δεν μπορεί και να προστατεύσει τη χώρα σαν πρωθυπουργός .

  12. Αυτή τη στιγμή, δύο ομάδες παραμένουν σκληρά στο πλευρό του Κρυφακούλη ως δορυφόροι και υπασπιστές του. Ο λόγος είναι ότι η έξοδος του από την ηγεσία θα σημάνει πιθανότατα την απαξίωσή τους και τα συμφέροντά τους πλέον ταυτίζονται μαζί του.

    Από την μία, το τρίο μπελκάντο των πρώην ΛΑΟΣ-Σαμαρικών, που όλοι εξόρκισαν το αντισημιτικό κι ενίοτε καθαρά φασίζον παρελθόν τους για να συνταχθούν με τον Κούλη για business as usual. Μαθαίνουμε ότι η ΝΔ ενεργοποιεί τις συνδέσεις με τον μπαμπά Καρατζαφέρη ώστε να συγκρατήσει τις ροές.

    Από την άλλη, το μέτωπο των ΠΑΣΟΚΩΝ-εκσυγχρονιστών, από τον άφωνο Σημίτη, στην Άννα, τον βασιλικότερο του βασιλέως Λοβέρδο, τον επίσης άφωνο παρακολουθούμενο Χρυσοχώα, τον Φλωρίδη και τον αφηνιασμένο Πρετεντέρη.

    Κάποια στιγμή πάντως, ο άνθρωπος που ως ΠΘ ήταν υπεύθυνος για την είσοδο ή την προσέγγιση των ομάδων αυτών στην ΝΔ θα πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσει. Ξέρετε πολύ καλά για ποιον μιλάω.

  13. Κράτα το άρθρο και ξαναδιάβασέ το το βράδυ των εκλογών…

  14. Κυριάκο, εμείς με τα πρόστιμα, οι εργαζόμενοι με τα άδικα τεστ Covid, όσοι έχασαν ανθρώπους τους στο άθλιο σύστημα υγείας, οι οικογένειες και οι φίλοι μας θα σε συνταξιοδοτήσουμε. Θα προστρέξουν στην προσπάθειας μας όσοι έλαβαν υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού, αυτοί που μαστίζονται από τις αυξήσεις τιμών, οι παραγωγοί που είδαν το κόστος τους να πετάει στα ουράνια από τα πράσινα άλογα (παράλογα) σου, καθώς και οι Μακεδόνες μαζί με τους Αιγαιάτες ( τους αφόπλισες την πατρίδα).
    Πρώτοι φορά Κυριάκο πολιτικός αρχηγός συνάσπισε εναντίον του τόσες κατηγορίες πολιτών, η διακυβέρνηση σου ήταν σκέτος ζόφος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...