Κενά στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και στην άμυνα των νησιών

Χωρίς BMP-1 και Marder τα ελληνικά νησιά 

Tου Οδυσσέα Αρβανίτη 

Ερωτηματικά για το αν τα νησιά μένουν δίχως άρματα μάχης μετά την απόσυρση των BMP-1, αφήνουν οι χειρισμοί και οι δηλώσεις της κυβέρνησης, σε μία συγκυρία που ο Ερντογάν απαιτεί, με την ανοχή των νατοϊκών συμμάχων, αποστρατικοποίηση των νησιών. 

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση είπε ψέματα όταν διαβεβαίωνε -τόσο στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας, όσο και στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-, ότι τα BMP-1 θα αποσυρθούν από τα νησιά για να αποσταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά θα αντικατασταθούν από τα νεότερης γενιάς γερμανικά Marder, μετά από συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση. Την περασμένη Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς ότι τα Marder δε θα πάνε στα νησιά αλλά στον Έβρο. 

Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε: «Γιατί αποσύρουμε τα άρματα μάχης ΒΜΡ- 1 από τα νησιά στέλνοντάς τα στην Ουκρανία δίχως αντικατάσταση, αντίθετα με παλαιότερες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης; Όταν μάλιστα η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίησή τους;». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να υπεκφύγει ρωτώντας «ποιος είπε ότι δεν αντικαθίσταται;». Στην παρατήρηση ότι προκύπτει από τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Σολτς που βεβαίως αναφέρονταν στην αντικατάσταση των BMP-1 από τα Marder και όχι γενικώς και αορίστως σε κάποια αντικατάσταση, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «οι δηλώσεις αφορούσαν το πού θα πήγαιναν, κατόπιν υπόδειξης των Επιτελείων, αυτά που θα έρθουν από τη Γερμανία. Άλλη η υπόθεση αυτή, άλλη το αν αυτά που έφυγαν από τα νησιά αντικαταστάθηκαν». Σε  τελική ερώτηση «αντικαταστάθηκαν;», απάντησε «βεβαίως». Επισήμως πάντως ισχύει η διαβεβαίωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή, ενώ δεν έχει υπάρξει δημοσιοποίηση διαφορετικής εισήγησης των επιτελείων.

Εάν πάλι έχουν αντικατασταθεί από άλλα άρματα -πιθανώς παλαιότερα αμερικανικής κατασκευής- που φωτογραφήθηκαν από τα τουρκικά drones αυτό επίσης δεν έχει ανακοινωθεί. Εκτός εάν μετά τις τουρκικές διαμαρτυρίες η διαδικασία σταμάτησε, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες. Παρόμοιες πληροφορίες από το αμυντικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι και τα Marder τελικά δε θα φτάσουν στον Έβρο μετά από διαμαρτυρία της μουσουλμανικής μειονότητας. Φυσικά τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και η κυβέρνηση έχει λόγους να μη δημοσιοποιεί κάθε της κίνηση. Ενώ αυτό όμως είναι κατανοητό και σεβαστό σε αυτή την περίπτωση ο πολιτικός και επικοινωνιακός χειρισμός της κυβέρνησης είναι ο χειρότερος δυνατός, αφήνοντας κενά. 

Κυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν παρασκηνιακά ότι τα BMP-1 δεν ήταν και τόσο χρήσιμα στο περιβάλλον των νησιών όπου απαιτούνται άλλου είδους όπλα για την άμυνά τους. Τότε όμως γιατί είχαν εγκατασταθεί στα νησιά; Αυτά μοιάζουν προφάσεις εν αμαρτίαις και ενώ τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα νησιά θα μείνουν δίχως άρματα μάχης. Το ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μερική αποστρατικοποίηση των νησιών κατ’ απαίτηση του Ερντογάν είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ας μην το σκεπτόμαστε καθόλου…

  1. Ο Σουλτάνος διατάζει ο κοτζαμπάσης του σαντζακιου Ρουμ εκτελεί

  2. Κουβέντες προπαγάνδας και πολλά ψέματα ειπώθηκαν σε εμάς τους Έλληνες, η αλήθεια είναι πως ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, για την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου.
    Αυτή είναι η καλύτερη εκδοχή για τον ίδιο, διαφορετικά θα αισθανόμουν ιδιαίτερα ανασφαλής αν τον είχαν εμφανώς κοροϊδέψει οι σύμμαχοι.
    Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είπε την αλήθεια και δεν σεβάστηκε την ασφάλεια των νησιωτών και την άμυνα του ελληνικού Αιγαίου.
    Γνωρίζουμε τι έγινε στην Κύπρο μετά την απομάκρυνση των ελληνικών δυνάμεων από το νησί.

  3. (1) Τα BMP-1 δεν είναι άρματα
    (2) Κανείς δεν είπε ότι θα πάνε στα νησιά τα Marder. Μόνο οι Τούρκοι θα τα θέλανε εκεί και όχι στον Εβρο δίπλα στα Leo-2 που πήγαν. Οι Τούρκοι και κάποιοι “πατριώτες” ουσιαστικά πεμπτοφαλαγγίτες που παίζουν το παιχνίδι της Αγκυρας μια και στα νησιά θα ήσαν άχρηστα ενώ δίπλα στα άρματα Leo-2 φτιάχνουν το δίδυμο που σχεδιάστηκε από την αρχή να έχουν.
    (3) Τα BMP-1 στα νησιά δεν αντικαταστάθηκαν από M-117 που έδειξαν οι Τούρκοι με τις φωτό. Αυτά δεν είναι μεταφοράς προσωπικού άλλωστε
    (4) Αντικαταστάθηκαν από Μ-113 που έχουν ακριβώς τον ίδιο οπλισμό με τα BMP-1, το πολυβόλο M2

    Δεν πρέπει να διερυνηθεί αν οι “πατριώτες” τα παίρνουν από την ΜΙΤ όπως και οι “αριστεριστές” με τις αφίσες τους στο κέντρο της Αθηνας και στα πανεπιστήμια? Από που χρηματοδοτούνται όλοι αυτοί που προωθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας?

  4. George N
    Τα Μ-113 έχουν πολυβόλο Browning Μ2 0.50″ (δηλαδή 12,7 mm) σε βάση.
    Tα BMP-1 διαθέτει πυργίσκο με πυροβόλο 73 mm και σε κάποια έχει γίνει μετατροπή με δίδυμο Α/Α πυροβόλο
    ZU – 23 των 23 mm. Επιμένεις λοιπόν οτι έχουν την ίδια ισχύ πυρός;

  5. George N
    Τα BMP ήταν πράγματι παρωχημένα αλλά το κανόνι Grom 73mm που έφεραν αν και παλαιό καταστρέφει άρμα σε απόσταση 4.5χλμ, ενώ τα λιανοντούφεκα με τα οποία τα αντικαθιστούν είναι 12mm δηλαδή 1/6 του διαμετρήματος με εμβέλεια ως 2χλμ.
    Bίντεο πρόσφατης χρήσης BMP1 : youtube.com/watch?v=Pe3fIVU_4Hk

  6. @Baloo @Κοινή λογική

    Καταρχήν δεν έχω κάτι με το BMP-1. Ηταν σταθμός στην ιστορία των τεθωρακισμένων όταν παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 60. Το πρώτο TOMA. Και δείγμα της καινοτομικής σκέψης του Σοβιετικού Στρατού.
    Αλλά επιμένω μια και το πυροβόλο χαμηλής πίεσης των 73 δεν έχει ακρίβεια και επομένως δεν χρησιμοποιείται.
    Ο Σοβιετικός στρατός ήταν ο πρώτος που το αναγνώρισε και έτσι το BMP-2, ο διάδοχος του ήταν με 30άρι.
    Αντί για το 73άρι σε εμας έχει μπει M2 από πάνω ακριβώς όπως και στο M-113 με τη διαφορά ότι στο BMP-1 δεν είχε μπει ασπίδιο όπως έχει μπει σε κάποια M-113.
    Το BMP-1 δλδ το χρησιμοποιούσε ο ΕΣ εν είδη TOMΠ και όχι ΤΟΜΑ κατι που είναι φυσικά λογικό σε νησιά αλλά όχι στον Εβρο. Αν δλδ το BMP-1 έκανε στον ΕΣ ως TOMA θα το είχε στείλει στον Εβρο και όχι στα νησιά.

    Αυτά με τα 23άρια τώρα τα κρατάμε αν και η πατέντα ταιριάζει σε ένοπλη δύναμη ατάκτων και όχι ΣΞ.
    Οι λάτρεις της ιδέας χρησιμοποιούν Hilux και όχι IFV που έτσι τα αχρηστεύει στο ρόλο τους και δεν προσθέτει κάτι μια και ο φαντάρος που τα χειρίζεται είναι πάνω από το όχημα και όχι μέσα και άρα δεν υπάρχει καμία προστασία.
    Η όλη ιδέα εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον επαγγελματισμό στελεχών μας αλλά δεν θέλω να ανοίξω αυτό το κεφάλαιο.

    Η σωστή ερωτηση εδώ είναι γιατί δεν πήραμε τα Gepard αφού είχαμε τέτοια ανάγκη που έβγαζε εκτός η Γερμανία. Μαζί με τα Marder που επίσης δεν πήραμε τότε είναι εγκλήματα που βαρύνουν τις ηγεσίες των ΕΔ της εποχής αλλά και τα κόμμματα που ήσαν στη κυβέρνηση (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Θερμόπληκτη τρομοκρατία

Του Χρήστου ΜπολώσηΔιαβάζω στα ψιλά ψιλά του φύλλου της «Εστίας» της 15ης Ιουλίου 1920, που μας προσφέρει η «ΕτΚ»:...

Ορέστεια στην Επίδαυρο: Στα όρια των ορίων

Η παράσταση Ορέστεια, σε σκηνοθεσία Θεοδώρου Τερζόπουλου, που παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου...

Ο πλούτος ενός έθνους είναι τα παιδιά του

Είμαι τρίτεκνος. Πάντα όταν με ρωτάνε τον βαθμό δυσκολίας που έχει το μεγάλωμα των παιδιών, απαντάω με μαθηματικό τρόπο...

Ταυτότητα, ταύτιση, προσαρμογή

Στη συγκρότηση και στον σχηματισμό της προσωπικής - ατομικής ταυτότητας συντελεί ο ψυχικός μηχανισμός της ταύτισης, η οποία είναι...