Νέες συμφωνίες Άγκυρας – Τρίπολης: Η Τουρκία ενισχύει στρατιωτικά την παρουσία της στη Λιβύη

Μετά το πρόσφατο δεύτερο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα ενεργειακά, που ήλθε να προστεθεί στο πρώτο του 2019 για την ψευδεπίγραφη τουρκο-λιβυκή ΑΟΖ, τώρα η «κυβέρνηση» μαριονέτα της Άγκυρας στην Τρίπολη υπέγραψε δύο στρατιωτικές συμφωνίες

Πρόσφατα, η «κυβέρνηση» – μαριονέτα της Άγκυρας στην Τρίπολη υπέγραψε μνημόνιο που δίδει τη δυνατότητα στην Τουρκία σε έρευνες και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων ακόμα και κάτω από την Κρήτη. Τώρα, υπογράφει νέα μνημόνια με τα οποία ενισχύεται η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη. Πολύ περισσότερο, ο λιβυκός στρατός, όποτε κι αν σχηματιστεί, θα είναι υπό τον έλεγχο των Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι και θα τον εκπαιδεύσουν.

Τις δύο συμφωνίες υπέγραψε προχθές ο -κατ’ όνομα, μόνο- «πρωθυπουργός» της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέϊμπα, παρ’ ότι αμφισβητείται η παραμονή του στο πόστο αυτό από το «στρατόπεδο» της Ανατολικής Λιβύης και το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει την έδρα του στο Τομπρούκ (Α.Λιβύη).

Το Κοινοβούλιο, ως γνωστόν, αντέδρασε και στην υπογραφή της πρόσφατης ενεργειακής συμφωνίας Τρίπολης – Άγκυρας, ενώ δεν έχει εγκρίνει και το πρώτο μνημόνιο (τέλος του 2019) για την οριοθέτηση της δήθεν ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης που παραβιάζει ωμά ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα.

Νέα ψευδεπίγραφη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Νύχτα τους περίμενε ο Μητσοτάκης, καταμεσήμερο την… πάτησε (πάλι)

Οι δύο στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη ο Ντμπέϊμπα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, προβλέπουν «την αύξηση των δυνατοτήτων των πολεμικών αεροσκαφών στη Λιβύη μέσω της χρήσης τουρκικής τεχνογνωσίας». Επίσης, προώθηση των «εκτελεστικών πρωτόκολλων στη βάση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2019» και νομιμοποιούσε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.

Η στρατιωτική συμφωνία του 2019, μεταξύ των άλλων προέβλεπε σύσφιξη της συνεργασίας των υπουργείων Άμυνας Λιβύης και Τουρκίας, σχηματισμός Ανώτατης Αμυντικής Επιτροπής Τουρκολιβυκής Συνεργασίας, εκπαίδευση στρατιωτικών, ανταλλαγή πληροφοριών, υποστήριξη με προηγμένο εξοπλισμό, κ.α..

Τώρα, με τις νέες συμφωνίες προστίθεται η εκπαίδευση των Λίβυων πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από Τούρκους, αεροπορικές ασκήσεις, κ.ο.κ.

Το Antinews εξαρχής είχε επισημάνει ότι στόχος της Τουρκίας είναι να μετατρέψει σε προτεκτοράτο της τη Λιβύη. Τόσο σε επιχειρηματικό – οικονομικό και γεωπολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό.

Η Τουρκία στοχεύει να εκπαιδεύσει τον νέο λιβυκό στρατό. Κοντολογίς, να «παράγονται» στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας Λίβυοι αξιωματικοί, εμποτισμένοι με την τουρκική «ιδεολογία».

Αυτό, δηλαδή, που έκανε στο παρελθόν η Ελλάδα, ειδικά επί Καντάφι, να το κάνει τώρα η Τουρκία. Μια μέθοδος, μέσω της οποίας η γείτων θα έχει σε σημαντικό βαθμό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης.

Ναυάγιο στο Λιβυκό… Πέλαγος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Προτεκτοράτο θέλει η Τουρκία τη Λιβύη

  1. Τωρα που εχουμε ιππικο με αρχηγο 75χρονο θα σκυψουν ολοι το κεφαλι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...